Fietsen van Dresden naar Berlijn

Fietsvakantie van Dresden via Lutherstadt-Wittenberg naar Berlijn

Fietsen Dresden – Berlijn begint in Dresden, het Florence aan de Elbe. U start uw fietsreis door het prachtig meanderende Elbedal. U komt hierbij langs de historische porceleinstad Meißen, dan verder over de Sachsische Weinstraße met zijn pittoreske stadjes, wijngoederen en mooie natuur tot in Lutherstadt Wittenberg (UNESCO-erfgoed). Uw reisdoel ligt echter verder naar het noordoosten. U fietst daarom vanaf Wittenberg langs de R1 door natuurpark de Höhe Fläming en de Beelitzer aspergeteeltgebieden naar Potsdam. Potsdam was eens de residentie van de rijke Pruisische koningen, vanwege de prachtige paleizen, meren en tuinen is Potsdam tegenwoordig benoemd tot UNESCO-stad. Daarna fietst u naar uw eindbestemming: de bruisende wereldstad Berlijn met zijn vele indrukwekkende bezienswaardigheden.

Tip: U kunt deze reis goed combineren met de fietsvakantie van Praag naar Dresden langs de Elbe

Hoogtepunten fietsen Dresden - Berlijn

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsen Dresden – Berlijn

Dag 1 – Individuele aankomst in Dresden

U arriveert vandaag in Dresden. Een beroemde en levendige stad die een bezoek meer dan waard is. Een of twee extra overnachtingen in Dresden behoort tot de mogelijkheden. Na de val van de Berlijnse muur werd besloten dat Dresden haar vooroorlogse uiterlijk terug moest krijgen. De Frauenkirche werd volledig herbouwd en andere delen van de stad werden in een historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden een historische, barokke uitstraling gekregen. Bezoek de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss. Maar vergeet niet het Schillerhuisje en Pfunds Molkerei, de mooiste zuivelwinkel ter wereld!

Overnachting in Dresden

Dag 2 – Dresden – Strehla

Afstand: ca. 65 km

U fietst in noordelijke richting door een druk bewoond dal. Bezoek in Radebeul villa Shatterhand waar Karl May gewoond heeft (nu een museum). De prachtige stad Meißen is al van verre te zien. Het slot Albertsburg in Meißen toornt hoog boven het Elbedal uit. Deze stad is met name bekend van het wereldberoemde en exclusieve porselein dat hier al vanaf begint 18e eeuw wordt gemaakt. Een bezoek aan het porseleinmuseum is dan ook een aanrader.

Vanaf Meißen wordt de omgeving landelijker. U fietst door het het Saksische wijngebied. Proef de regionale wijn in het barokke slot Diesbar-Seußlitz met zijn mooie tuinen.  Overigens wordt hier niet ver vandaan de Kaolinaarde gewonnen, een belangrijke grondstof voor het Meißens porselein. U eindigt vandaag in Strehla, een landelijk, middeleeuws stadje aan de Elbe. 

Overnachting in Strehla

Dag 3 – Strehla –Torgau

Afstand: ca. 40 km

Vanaf Riesa fietst u langs de meanderende Elbe door een landelijk en licht heuvelachtig Elbelandschap. U komt enkele kleine dorpjes tegen en de wat grotere plaats Mühlberg met zijn Cisterciënzer klooster. Een mooie lunchplek. Verder gaat het naar het Arboretum in Treblitz. In Torgau, de eindbestemming van vandaag, kunt u o.a. het grote residentieslot Hartenfels en het fraaie raadhuis in renaissancestijl bewonderen.

Overnachting in Torgau

Dag 4 – Torgau – Lutherstadt Wittenberg

Afstand: ca. 68 km (kan verkort worden door vanuit Elster de trein te nemen naar Wittenberg, dan is het ca. 50 km)

Vanaf Torgau fietst u langs de rand van het Naturpark Dübener Heide. U komt langs Slot Lichtenberg en slot Pretzsch. Lutherstadt Wittenberg zelf heeft een liefdevol gerestaureerde Altstadt, waar het gezellig winkelen en uitgaan is. De stad is echter vooral bekend als de stad waar Maarten Luther in 1517 de 95 reformatorische thesen op de deur van de Schloßkirche sloeg. Lutherstadt Wittenberg bezit een groot aantal gebouwen die op de lijst van UNESCO werelderfgoed staan: o.a. de Schloßkirche Allerheiligen, het Lutherhuis in het Augustijnenklooster, de stadskerk St. Marien en het zeer mooie, in 1536 in renaissancestijl gebouwde, Melanchtonhuis.

Overnachting in Wittenberg 

Dag 5 – Lutherstadt Wittenberg – Bad Belzig

Afstand: ca. 40 km

Vandaag verlaat u de Elbe en fiets u landinwaarts door het glooiende land van de Hohe Fläming naar de Kurplaats Bad Belzig. Al van verre ziet u de op een heuvel gelegen burcht Eisenhardt. Na een kijkje in de historische Altstadt kunt u zich desgewenst heerlijk ontspannen in de Steintherme Bad Belzig (o.a. heilzame zoutwaterbaden).

Overnachting in Bad Belzig

Dag 6 – Bad Belzig – Potsdam

Afstand: ca. 60 km

Vandaag fietst u door een landelijk agrarisch gebied. Via Baitz fietst u naar Beelitz, centrum van de Beelitzer Spargel (aspergeteelt). Misschien een idee voor de lunch?

Uw bestemming van vandaag is Potsdam. Deze oude Pruisische residentiestad staat vanwege zijn schitterende kastelen, meren en kasteeltuinen op de lijst van UNESCO-monumenten. Een bezoek aan het wereldberoemde slot Sanssouci, met haar fraaie park en Japanse theehuis, is een ‘must’. Samen met het Neues Palais, de Heilandskirche in Sacrow, het slot Glienicke en het eiland Pflaueninsel ontstaat een overweldigend schouwspel. Het slot en park Babelsberg is in dit geheel een bezienswaardigheid op zich. Maar er zijn meer bezienswaardigheden. Bezoek ook het Holländisches Viertel, bakstenen huizen gebouwd in de eerste helft van 18e eeuw in Hollandse stijl en bedoeld voor Hollandse handwerkslieden of de Russische Kolonie Alexandrowka met zijn karakteristieke houten huizen.

Overnachting in Potsdam

Dag 7 – Potsdam – Berlijn centrum

Afstand: ca. 35 km

U verlaat Potsdam over de bekende Glienicker brug (op de oude grens West-Berlijn-DDR) en fietst langs de Große Wannsee door het Grünewald langs de TV-toren (gebouwd op dezelfde wijze als de Eiffeltoren) richting Berlijn. U komt door het park Tiergarten en fietst over Straße des 17. Juni richting Brandenburger Tor. Op deze straat werden in de Communistische tijd spionnen uitgewisseld.

De bruisende, Duitse hoofdstad Berlijn met zijn vele historische gebouwen, bezienswaardigheden en culturele uitingen vraagt om een meerdaags verblijf. In Berlijn staan het Museuminsel in de Spree en de Berliner Siedlungen der Modernen op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Maar zeg nou eerlijk: Wie wil er in Berlijn niet met eigen ogen de Kurfürstendamm, Unter den Linden, de Brandenburger Tor, Kreuzberg, Berlin Alexanderplatz of Checkpoint Charlie zien?

Overnachting in Berlijn-Mitte (centrum)

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie van Dresden naar Berlijn

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf wij kunnen uw vakantie nog met een of meer dagen verlengen.

Reisdetails – Fietsen Dresden – Berlijn

Wat is inbegrepen?

  • Overnachtingen in goede 3* hotels/Gasthöfe 
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  •  Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijke hulp
  • Let op: toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in Dresden en Berlijn, andere plaatsen in overleg
  • Transfer terug van Berlijn naar Dresden kan goed per trein (directe EC trein, ca. 3 uur onderweg, fietsmeename mogelijk). Transferbus terug via onze lokale partner is op aanvraag ook mogelijk, maar wel vrij prijzig.

  Parkeren

  U kunt uw auto soms parkeren bij het hotel in Dresden of anders in een openbare parkeergarage voor ca. € 7 per dag. Gratis parkeermogelijkheden zijn er op de P+R aan de buitenrand van de stad. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. U ontvangt parkeertips in de reisbescheiden.

Fietsen Dresden – Berlijn – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5

Geschikt voor de recreatieve fietsers van alle leeftijden met een normale basisconditie.

Het is een gemakkelijke route die het merendeel vlak verloopt. Slechts op enkele etappes zitten er wat lichte glooiingen. Op een langer traject kan een stuk met de trein worden overbrugd. Het eerste deel van deze fietsvakantie valt samen met de Elberoute, deel 3, van Dresden tot Lutherstadt Wittenberg. Het is op dit traject grotendeels een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer (ca. 80%). Slechts heel af en toe een stukje over een B-weggetje. Vanaf Lutherstadt Wittenberg pakt u de fietsroute R1 en fietst u over rustige B-weggetjes, veld- en fietspaden naar Potsdam en verder naar Berlijn.

Ervaringen van onze fietsers – Fietsvakantie Dresden – Berlijn

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Ik vond de ervaring met Mozaïek Reizen erg positief. Vriendelijke, vlotte en duidelijke communicatie waarbij moeite wordt gedaan om speciale verzoeken te honoreren.
Mevr. Beck, mei 2023

Algemeen oordeel: 4
“Organisatie is goed gedaan. Bad Belzig en Berlijn hebben de meeste indruk gemaakt.
Dhr. Machielse, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“Zeer plezierig en duidelijk, plezierige communicatie. Heel veel dank voor deze prachtige, comfortabele en interessante reis!
Dhr. Stolwijk, september 2021

Algemeen oordeel: 5
“Persoonlijk, maatwerk, goed georganiseerd met aandacht voor wensen en meedenken
Mevr. Van Cromvoirt, augustus 2020 (maatwerkreis Praag – Dresden – Berlijn)

Algemeen oordeel: 5
“Een zeer goede ervaring in alle opzichten. Dank jullie wel voor het meehelpen van het welslagen van onze fietsvakantie. Mozaïek Reizen is echt een aanrader!
Dhr. Van de Nes, augustus 2019 (maatwerkreis Elberoute vanaf de bron naar Dresden en verder door naar Berlijn)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief: Wij maakten een fietsreis van Praag naar Berlijn. Het werd een hele mooie reis: gevarieerd, mooi, goed georganiseerd, interessant… wij zijn tevreden over de hele lijn.
Mevr. Vantorre, juli 2018 (maatwerkreis)

Algemeen oordeel: 4
“Mooie vakantie. Soms slechte wegen (kinderkopjes). In de Flaming licht heuvelachtig”
Fam. Pennings, juli 2015

Algemeen oordeel: 4,5
“Perfect. Erg heet, maar verder geweldige ervaring.”
Ten aanzien van het boekingsproces: “Rest ons u heel hartelijk te bedanken voor alle inspanningen die door u (op de meest onmogelijke tijden!) zijn geleverd. Zelden zo’n geweldige service meegemaakt.
In het bijzonder wil ik u bedanken hoe u in staat bent gebleken deze mooie reis binnen onze budgettaire grenzen te houden. Dat vergde veel creativiteit en meedenken en ik wil u daarvoor een groot en welgemeend compliment maken!”

juli 2015

Prijzen 2024 – Fietsen Dresden – Berlijn

Termijnen

Beginnen is mogelijk op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 01.04. – 31.10

Seizoen 1: 01.04 – 05.05 | 08.09 – 31.10
Seizoen 2: 06.05 – 07.09

Prijzen per persoon fietsvakantie Dresden – Berlijn

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 829
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 739
Toeslag seizoen 2€ 36
Toeslag 1-pers. kamer€ 240
Huurfiets per dag€ 15
Huur e-bike per dag€ 30
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Hotelklasse: goede 3* hotels/Gasthöfe 

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Dresden€ 75 | € 110
Berlijn centrum€ 90 | € 130

Maatwerk – fietsen Dresden – Berlijn

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Vaak wordt deze fietsreis gecombineerd met fietsen van Praag naar Dresden, zodat u van Praag naar Berlijn fietst. 

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.   

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Ik vond de ervaring met Mozaïek Reizen erg positief. Vriendelijke, vlotte en duidelijke communicatie waarbij moeite wordt gedaan om speciale verzoeken te honoreren

Mevr. Beck

mei 2023
Shopping Basket