Fietsen langs de Elbe naar de Noordzee

Fietsvakantie van Magdeburg via Hamburg naar Cuxhaven (Elberadweg, deel 2)

In dit laatste deel van uw fietsvakantie langs de Elbe van Magdeburg naar Cuxhaven aan de Noordzee, fietst u de frisse zeewind tegemoet. Vanaf Magdeburg fietst u door een bekoorlijk en uniek stukje Duitsland. Langs de Elbe liggen enkele van de mooiste rivierenlandschappen van Duitsland. Auenwälder (ooibossen), uitgestrekte weiden en kleine binnenmeren overheersen het landschap. Harmonieus ingebed in de natuur liggen indrukwekkende bouwwerken zoals de middeleeuwse Burg von Tangermünde, het Lauenburger Schloss, evenals talloze fraaie bakstenen vakwerkhuizen en boerderijen.

Als kroon op uw fietsvakantie langs de Elbe bezoekt u de wereldstad, tevens historische Hanzestad Hamburg. Hier kunt u desgewenst uw fietsreis beëindigen. Anders verlengt u uw reis tot Cuxhaven, het punt waar de Elbe in de Noordzee uitmondt. Een frisse strandwandeling is dan een mooie afsluiting van uw fietsvakantie langs de Elbe.

Tip: U kunt bij ons de hele Elberadweg vanaf de bron tot aan de Noordzee boeken in 4 delen: Van de bron – Praag, Praag – Dresden, Dresden – Magdeburg en Magdeburg – Cuxhaven

Hoogtepunten fietsvakantie langs de Elbe

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie langs de Elbe Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven

We bieden deze fietsreis in vier varianten aan:
  • 8-daagse variant van Magdeburg naar Hamburg
  • 9-daagse variant van Magdeburg naar Hamburg met een extra overnachting in Burg (tussen Magdeburg en Tangermunde)
  • 10-daagse variant van Magdeburg naar Cuxhaven
  • 11-daagse variant van Magdeburg naar Cuxhaven met een extra overnachting in Burg (tussen Magdeburg en Tangermunde)
Dag 1 – Individuele aankomst in Magdeburg 

U arriveert vandaag in Magdeburg, de stad met de belangrijkste binnenhaven van Oost-Duitsland. Magdeburg is vooral de moeite waard voor kunst- en geschiedliefhebbers. De beroemde St. Mauritius- en St. Katharinadom, het Kunstmuseum in het Onze Lieve Vrouwen klooster en de door Friedensreich Hundertwasser ontworpen “Grüne Zitadelle” zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

Overnachting in Magdeburg

Dag 2 – Magdeburg – Burg – Tangermünde

Afstand: ca. 70 km

(in de 9- en 11-daagse variant vindt een tussenovernachting in Burg plaats)

Vanaf Magdeburg start u uw fietsreis door het Jerichowerland tot het kleine plaatsje Burg, ook de stad van de torens genoemd. In het historische binnenstadje treft u zeer veel beschilderde en historische monumenten aan. Vanaf Burg fietst u langs kleine dorpen naar Tangermünde. Onderweg kunt u een korte omweg maken naar de romantische kloosterkerk Jerichow. Het stadje Tangermünde ontstond ca. 800 jaar geleden onder de beschutting van de burcht en heeft haar bekoorlijke middeleeuwse karakter tot op de dag van vandaag weten te behouden. Het stadje ligt op een hoogvlakte op het punt waar de Elbe in de Tanger stroomt en kenmerkt zich door het schitterende Auenlandschap (ooilandschap).

Overnachting in Tangermünde

Dag 3 – Tangermünde – Havelberg

Afstand: ca. 50 km

De dag begint zeer ontspannen met een tocht door het beschermde natuurgebied “Alte Elbe”. Onderweg fietst u langs het Schloss Storkau. Eindpunt van vandaag is Havelberg; de ‘Eiland- en Domstad in het groen’.  Klein en onopvallend ligt Havelberg aan de monding van de Havel en de Elbe. Neem de tijd om de indrukwekkende Gotische dom te bekijken en flaneer door de mooie historische binnenstad.

Overnachting in Havelberg

Dag 4 – Havelberg – omgeving Gartow am See

Afstand: ca. 40 tot 60 km 

Vandaag fietst u door het vreedzame oerstroomdal van de Elbe naar het plaatsje Wittenberge, met haar unieke panorama en haar, op een na, grootste klokkentoren van Europa. Aansluitend fietst u door het ‘UNESCO- Biosphärenreservat Flusslandschaft Elbe-Brandenburg’. Dit is een van de meest indrukwekkende rivierenlandschappen van Duitsland. Onderweg kunt u het fameuze Grenzlandmuseum in Schnackenburg (herinneringen aan het IJzeren Gordijn) bezoeken. Het plaatsje Gartow ligt midden in het biosfeerreservaat.

Overnachting in Gartow am See of omgeving

Dag 5 – omgeving Gartow am See – Hitzacker

Afstand: ca. 60 of 80 km (kan met de trein 15 km bekort worden)

Vandaag kronkelt de fietsroute zich langs de romantische Elbe naar Hitzacker. Deze stad heeft een schilderachtige binnenstad met Noord-Duitse baksteenarchitectuur. Hitzacker maakt, net als meerdere stadjes op deze route, deel uit van de fraaie vakwerkroute van Duitsland.

Overnachting in Hitzacker

Dag 6 – Hitzacker – Lauenburg

Afstand: ca. 55 km

Vandaag fietst u via een licht heuvelachtig landschap naar Lauenburg. Karakteristiek voor deze Elbestad is haar omlijste silhouet van de stad, dat u vanaf de oever van de Elbe kunt aanschouwen. Dominant aanwezig is het slot met de majestueuze slottoren en de kerktoren van de Maria Magdalena Kerk. Ook de attractieve Fürstengarten en het fantastisch zicht op het natuurschoon langs de oever van de Elbe, zullen deze dag onvergetelijk maken.

Overnachting in Lauenburg

Dag 7 – Lauenburg – Hamburg

Afstand: ca. 55 km

Comfortabele fietspaden leiden u langs de Elbe, via Geesthacht, naar de grote haven- en wereldstad Hamburg. Hamburg is een internationale stad, rijk aan kunst en cultuur. De stad telt talloze monumenten en er heerst een unieke sfeer. Hanzestad Hamburg heeft vele kerken, maar slechts één Michel, zoals de barokke Sankt Michaeliskerk liefkozend wordt genoemd. De kerk werd in haar roemruchte geschiedenis 2 x door brand verwoest. Ze is nog altijd in gebruik als kerk, maar wordt ook veel gebruikt voor klassieke concerten. Haar toren is maar liefst 132 m hoog en steekt hoog boven de omgeving uit. U kunt de toren te voet of met de lift beklimmen en vanaf 82 meter hoogte vanaf een platform over de stad uitkijken. Met zonsondergang een formidabel gezicht.
Op uw to do list in Hamburg mag een bezoek aan de haven (de 3de van Europa, na Rotterdam en Antwerpen) zeker niet ontbreken. U kunt een rondvaart maken op een zgn. barkasse (een kleine open rondvaartboot). Bent u op zondag in Hamburg, bezoek dan de levendige vismarkt bij de haven (als sinds de 18de eeuw op deze plek) en neem – net als de Hamburgenaren – een pekelharing met schnapps. Bij mooi weer moet u zeker ook naar de volstrekt unieke Alstermeren gaan. Ooit in de 13e eeuw werden ze aangelegd voor de drinkwatervoorziening, de Binnenalster binnen de oude stadsmuren, de Buitenalster erbuiten. Nergens elders vindt u binnen de oude stadsmuren zo’n schitterend meer midden in de stad. U kunt er tegenwoordig heerlijk een van de vele terrasjes pakken. Tenslotte is een bezoek aan Speicherstadt zeer aan te bevelen. Dit complex van oude havenpakhuizen vormt een stadje op zichzelf, sommige zijn nog als pakhuis in gebruik, maar vele zijn veranderd in winkels, galeries of restaurants. Speicherstadt herbergt interessante attracties: het Speicherstadt Museum, het Gewürzmuseum en Miniatur Wunderland.

Overnachting in Hamburg en einde van uw fietsvakantie (8- of 9-daagse variant). Als u voor de 10- of 11-daagse variant gekozen heeft, fietst u vanaf Hamburg verder de Elberadweg af naar de Noordzee.

Verlenging naar Cuxhaven

Dag 8 – Hamburg – Glückstadt

Afstand: ca. 55 km

Vanuit Hanzestad Hamburg maakt u een bijna volledig autovrije tocht over de Elberadweg, richting Glückstadt. Onderweg fietst u vlak langs de botenbegroetingsplaats in Wedel. Ieder binnenvarend of uitvarend schip wordt feestelijk met het passende volkslied begroet. Dit is heel bijzondere ervaring, mooi om even bij stil te staan. Aan het einde van de tocht bereikt u Glückstad. Historische gebouwen en adellijke boerderijen vormen de unieke en bijna compleet behouden historische binnenstad.

Overnachting in Glückstadt

Dag 9 – Glückstadt – Cuxhaven

Afstand: ca. 60 km

Met het veer vaart u naar de andere kant van de Elbe. Vanaf hier fietst u door het ‘Cuxland’, de regio van Cuxhaven. De traditionele badplaatsen en zeebaden, gelegen aan de Noordzeekust van Cuxland, trekken jaarlijks talloze badgasten. Achter de duinen liggen de heide en moerassen. Aangekomen in Cuxhaven heeft u nog tijd om de vele attracties, die de Noordzeestad te bieden heeft, te bezichtigen. Een prachtige strandwandeling is een mooie afsluiting van deze boeiende fietsreis.

Overnachting in Cuxhaven

Dag 10 – Einde van uw fietsvakantie langs de Elbe

Na het ontbijt keert u terug naar huis. U kunt uiteraard ook uw vakantie met enkele dagen aan het strand verlengen.

Reisdetails – Fietsvakantie langs de Elbe: Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven

Inbegrepen

  • Overnachtingen in goede 3* / 4* hotels/Gasthöfe 
  • Uitgebreid ontbijt 
  • Persoonlijke pretourmeeting in Magdeburg
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving + kaartmateriaal
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten (op aanvraag)
  • Transfer terug naar Magdeburg: in eigen beheer met de trein vanaf Hamburg (ca. 3 uur), met de trein vanaf Cuxhaven (ca. 4,5 uur). Met onze transferbus: vanaf Hamburg € 145 p.p., eigen fiets is € 39 extra en vanaf Cuxhaven € 180 p.p., eigen fiets is € 39 extra. Deze prijs geldt als u met minimaal 4 personen bent. Bent u met minder dan 4 personen, dan betaalt u alsnog 4x het transferbedrag dat hierboven p.p. staat. Reservering bij boeking noodzakelijk. 
 • Parkeren

  Parkeren in Magdeburg kan soms bij het hotel en anders in een openbare parkeergarage (ca. € 8 – 15 per dag, geen reservering nodig, ter plaatse te betalen). U ontvangt parkeertips in de reisbescheiden.  

Fietsvakantie langs de Elbe, Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

Geschikt voor de recreatieve fietser.

De fietsvakantie langs de Elbe van Magdeburg naar Hamburg en eventueel door naar Cuxhaven biedt u de mogelijkheid haast geheel autovrij een van de mooiste en belangrijkste rivieren van Duitsland te volgen. De route verloopt vlak. De twee langere etappes zijn met een tussennacht (Burg) of per trein in te korten. 

Ervaringen – Fietsvakantie langs de Elbe: Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top) 

Algemeen oordeel: 5
We hebben een heerlijke vakantie gehad! Het waren prachtige fietstochten door een heel mooi stukje Duitsland.”
Mevr. Arendsen, juli 2022

Algemeen oordeel: 5
“Last minute geboekt vanwege corona en fantastisch goed geregeld. Altijd vriendelijk en oplossingsgericht. Erg communicatief. Wij hopen terug met jullie te kunnen reizen.”
Mevr. Van Even, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief. Service online is snel, efficiënt en toch vriendelijk en persoonlijk van toon. Hamburg is overweldigend en Cuxhaven is erg charmant als haven- en badplaats en als bekroning van de Elbetocht. Maar eigenlijk zijn de groene weidse uitzichten onderweg toch het mooist.”
Mevr. Lemoine, augustus 2021

Algemeen oordeel: 4
“Persoonlijk, maatwerk, komt afspraken na.”
Mevr. Meijer-Kampschoër, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Een positieve ervaring. Een fietsreis die goed beviel door het mooie landschap en de afwisseling van natuur en cultuur.” 
Dhr. Martens, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Engels-Hoogewoning, juni 2019 (combinatiereis Dresden – Magdeburg – Cuxhaven)

Algemeen oordeel:  4
“Positief. Fijne combinatie van natuur en cultuur.”
Mevr. Muller, augustus 2017

Algemeen oordeel:  5
Fam. Magnus, juli 2015

Prijzen 2024 – Fietsvakantie langs de Elbe, Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven

Termijnen

8- en 10-daagse variant: beginnen mogelijk op zaterdag en maandag van 20.04 tot 29.09

Seizoen 1: 20.04 – 17.05 | 17.09 – 29.09
Seizoen 2: 18.05 – 16.09

9- en 11-daagse variant (extra nacht Burg): beginnen mogelijk op vrijdag en zondag van 19.04 tot 29.09

Seizoen 1: 19.04 – 16.05 | 16.09 – 29.09
Seizoen 2: 17.05 – 15.09

Prijzen per persoon

Elberadweg Magdeburg – Hamburg8 dagen9 dagen
(+ nacht Burg)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 789€ 879
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 729€ 809
Toeslag seizoen 2€ 50€ 50
Toeslag 1-pers. kamer€ 219€ 249
Huurfiets per tour€ 99€ 109
Huur e-bike per tour€ 259€ 279
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30
Elberadweg Magdeburg – Cuxhaven10 dagen11 dagen (+ nacht Burg)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 999€ 1079
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 919€ 989
Toeslag seizoen 2€ 80€ 90
Toeslag 1-pers. kamer€ 289€ 319
Huurfiets€ 119€ 129
Huur e-bike€ 299€ 319
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

Hotelklasse

Overnachtingen in goede 3*/4* hotels/Gasthöfe 

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Magdeburg€ 58 | € 93
Hamburg € 73 | € 123
Cuxhaven€ 104 | € 184

Maatwerk – Fietsvakantie langs de Elbe: Magdeburg – Hamburg / Cuxhaven

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

“We hebben een heerlijke vakantie gehad! Het waren prachtige fietstochten door een heel mooi stukje Duitsland.”

Mevr. Arendsen

juli 2022
Shopping Basket