Fietsen langs de Oder-Neisse

Fietsvakantie langs de Oder-Neisse Radweg van Zittau naar Usedom

Fietsen langs de Oder-Neisse Radweg, langs de Duits-Poolse grens begint voor u in de grensstad Zittau aan de voet van het Zittauer Gebirge. Zittau ligt in Oberlausitz met zijn fraaie Umgebindehäuser. Vanaf Zittau fietst u door een groen, en grotendeels verstild en nog oorspronkelijk rivierenlandschap. Het laatste stukje gaat de Oder landinwaarts Polen in. Uw fietsreis gaat dan over Duits grondgebied door naar Uekermünde en eindigt op het zonnige eiland Usedom in de Oostzee. Onderweg liggen prachtige, historische steden en stadjes, zoals Görlitz (UNESCO), Frankfurt a/d Oder, Ueckermünde en het eiland Usedom. Het Fürst-Pückler-landschapspark in Bad Muskau (UNESCO), de Rozenstad Forst, de Oderbruch, het Nationaal Park Unteres Odertal en het Stettiner Haff zijn slechts enkele van de vele prachtige plekken voor natuurliefhebbers op deze afwisselende fietsvakantie. Voorbij Schwedt wordt de route wat heuvelachtiger, maar des te interessanter. Kort voor Ueckermünde gaat het bosrijke landschap over in de vlakkere Oderhaff. U kunt hier de Oostzee al ruiken! U eindigt deze fietsvakantie in een van de badplaatsen op het zonnige eiland Usedom in de Oostzee. 

Hoogtepunten fietsen langs de Oder-Neisse

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

 • Van dag tot dag
 • Reisdetails
 • Voor wie
 • Ervaringen
 • Prijzen & Data
 • Maatwerk

Van dag tot dag - Fietsen langs de Oder-Neisse van Zittau naar Usedom 

Dag 1 – Aankomst Zittau

Zittau is gelegen op het drielandenpunt Duitsland-Tsjechië-Polen. Verken dit fraaie, aan de voet van het Zittauer Gebirge gelegen, grensstadje. Bezoek de fraaie Johanniskirche en het monumentale oude centrum met op het marktplein het in neorenaissance stijl gebouwde raadhuis en het Salzhaus uit de 14e eeuw (vroeger gebruikt voor de opslag van zout). Om niet te vergeten hoe laat het is kijkt op het Blumenuhr. U kunt ook een dag extra inplannen om de Zittauer Gebirge met de smalspoorbaan te gaan verkennen. Zeker aan te bevelen!

Overnachting in Zittau

Dag 2 – Zittau – Görlitz 

Afstand: ca. 43 km 

Vandaag fietst u langs het beroemde klooster St. Marienthal, het oudste Cisterciënzer vrouwenklooster van Duitsland, opgericht in 1234. Over Ostritz en langs de Berzdorfer See (voormalige bruinkoolgroeve) naar UNESCO-stad Görlitz, dat met 3500 (!) monumentale gebouwen uit verschillende periodes en bouwstijlen een van de mooiste plaatsen van Saksen is.  Bezoek de historische binnenstad, met de Ober- en Untermarkt en de St. Peter und Paul Kirche. De fraaie altstadt is regelmatige decor is geweest voor films. In het centrum, direct aan de Neisse vindt u de Vierradenmühle, waar u heerlijk kunt eten. Aan de andere kant over de Altstadtbrücke komt u in Polen in de tweelingstad van Görlitz: Zgorzelec. Het mooiste deel ligt echter op de Duitse oever. Op het eind van WOII werd de grens met Polen getrokken langs de Neisse en Oder waardoor Görlitz, met stadsdelen op beide oevers uiteenviel.

Overnachting in Görlitz

Dag 3 – Görlitz – Bad Muskau    

Afstand: ca. 70 km 

U start vandaag met een fietstocht langs enkele mooie Heidedörfer. Voorbij Zentendorf moet u beslist een bezoek brengen aan het Kulturinsel Einsiedel “Die Geheime Welt von Turisede”, een themapark met enorme houtsculpturen en het eerste boomhotel van Duitsland. Daarna fietst u via Rothenburg naar Bad Muskau. Hier mag u het Fürst-Pückler-Park niet missen. Het landschapspark is prachtig, ligt aan beide zijden van de Neisse en heeft onder meer een orangerie en kasteel. Het landschapspark is zo uniek, qua architectuur, maar ook qua natuur, dat het op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed is opgenomen.

Overnachting in Bad Muskau

Dag 4 – Bad Muskau – Guben    

Afstand: ca. 68 km 

De etappe van vandaag gaat door een zeer bosrijk gebied. In het bos komt u, net voordat u Forst bereikt, langs de Rosengarten Forst met meer dan 800 rozensoorten. Het bezoeken waard! Na Forst fietst u verder door de streek Niederlausitz met talrijke meren, grote bossen en het hier zo typische heidelandschap naar uw bestemming van vandaag Guben. Hier bevindt zich een enorm interessant anatomiemuseum: Het Plastinarium, waar u haast levensechte anatomiepoppen kunt bekijken.

Overnachting in Guben

Dag 5 – Guben – Frankfurt a/d Oder  

Afstand: ca. 67 km

Bij Ratzdorf mondt de jongere rivier de Neisse uit in de uit Polen komende Oder, die ontspringt in Oost-Tsjechië en al een hele jongen is geworden op zijn lange weg hierheen. Het hoogtepunt van de dag is het op en heuvel gelegen klooster in Neuzelle met de in barokstijl gebouwde St. Marien kerk. Langs Eisenhüttenstadt (de eerste planmatig uitgebreide stad in DDR-tijd) gaat het verder naar uw bestemming van vandaag: de universiteitsstad en oude Hanzestad Frankfurt a/d Oder. Hier valt voor het eerst de bouwstijl van de Noord-Duitse baksteingotiek op. Een van de mooiste voorbeelden is ongetwijfeld de St. Marienkirche met schitterend glas-in-lood ramen en haar markante toren. Overal in Frankfurt a/d Oder vindt u kunst in de openbare ruimte: sculpturen, wandschilderingen en objecten. Frankfurt is bovendien de geboorteplaats van de bekende 18e-eeuwse dichter Heinrich von Kleist. 

Overnachting in Frankfurt a/d Oder

Dag 6 – Frankfurt a/d Oder  - Groß Neuendorf/Altlewin  

Afstand: ca. 65 km 

Van Frankfurt (a/d Oder) fietst u verder door de Oderbruch, een van de mooiste landschappen van Oost-Duitsland. Tot in de 18de eeuw overstroomde hier de Oder vaak het omliggende laagland, dat daardoor veranderde in een moeras en heidelandschap.

Overnachting in Gross Neuendorf / Altlewin

Dag 7 – Gross Neuendorf/Altlewin – Schwedt a/d Oder  

Afstand: ca. 70 km 

Vandaag fietst u vooral door het Nationaal Park Unteres Odertal, een uiterwaardengebied met een grote biodiversiteit qua dieren én planten. Het is het enige uiterwaarden nationaalpark in Duitsland, een open landschap van ca. 10.000 ha. Uw fietsroute loopt er dwars doorheen. Bij Stolpe heeft u uitzicht op de Stolper Grützpott, een 26 m hoge verdedigingstoren uit de 12de eeuw, niet behorend bij een kasteel, maar naar alle waarschijnlijkheid door de boeren rond Stolpe gebouwd. In Criewen vindt u het bezoekerscentrum van het NP Unteres Odertal.  Dan duurt het niet lang meer of u bereikt Schwedt a/d Oder.

Overnachting in Schwedt a/d Oder

Dag 8 – Schwedt (Oder)  - omgeving Löcknitz 

Afstand: ca. 74 -82 km 

Geniet van de laatste kilometers door de mooie natuur en de breed uitlopende uiterwaarden van het Unteres Odertal. Vanaf het kleine ommuurde stadje Gartz met zijn kruittoren verlaat u de Oder (de Oder gaat hier Polen in) en volgt de route door een fraai licht heuvelachtig landschap naar Löcknitz.

Overnachting in omgeving Löcknitz

Dag 9 – omgeving Löcknitz – Ueckermünde 

Afstand: ca. 50 - 63 km

Vandaag fietst u door de soortenrijke natuur van het bos- en heidegebied dat zich uitstrekt langs het riviertje de Uecker totdat deze uitmondt in het Stettiner Haff bij het vissersplaatsje Ueckermünde. Ueckermünde is een oud stadje, de kleine stegen en het grote marktplein met in het midden het geliefde vissersmonument maken het tot een romantisch geheel. Op verschillende plekken in de stad zult u houten figuren tegenkomen, die zo uit de sprookjes van Grimm komen. In het Renaissanceslot bevindt zich het Haffmuseum, dat meer vertelt over de geschiedenis van de stad en het haf. Het woord haf, in het frans etang, wil zeggen: een uitmonding van een rivier in zee die bijna geheel door een landtong (schoorwal) van de zee is afgesloten. Dat maakt het tot een heel speciaal, rijk ecosysteem, met veel aanspoeling en beperkt eb en vloed.

Overnachting in Ueckermünde

Dag 10 – Ueckermünde – eiland Usedom  

Afstand: ca. 30 - 40 km

Vandaag gaat u met de veerboot van Ueckermünde naar Kamminke op het Groene Eiland Usedom. Geniet van de bosrijke wegen en weidse zandstranden aan de Oostzeekant van het eiland. Langs deze kust worden regelmatige barnstenen gevonden. Bewonder de grootste strandkorf ter wereld (XXL-Strandkorb) of de duikgondel Zinnowitz, beiden in Heringsdorf of iets heel anders de grote botanische tuin in Mellenthin.  

Overnachting in een van de badplaatsen tussen Ückeritz en Trassenheide op Usedom

Dag 10 – Einde van uw fietsvakantie  

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. Mocht u uw vakantie op Usedom willen verlengen, dan helpen we u graag. 

Reisdetails – Fietsen langs de Oder-Neisse van Zittau naar Usedom 

Inbegrepen

  • Minimaal 2 deelnemers
  • Pretourmeeting voor aanvang van de tour (bij huurfietsen)
  • 10 overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* hotels 
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
  • Veerboot Ueckermünde - Kamminke (met fietsen)
  • Uitstekende routebeschrijving en goed uitgewerkt kaartmateriaal
  • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: toeristenbelasting is niet bij de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

  • Huur trekking bike
  • Huur e-bike
  • Extra nachten overal mogelijk
  • Overnachten in Berlin-Mitte is mogelijk (meerprijs op aanvraag). Handiger als u met eigen fietsen arriveert.
  • Transfer terug naar auto kan per transferbus of in eigen beheer per trein. Indien u met eigen auto komt, raden we aan de auto in Berlijn te parkeren en van daar naar Zittau te reizen en terug vanaf Usedom naar Berlijn te reizen. 

Fietsen langs de Oder-Neisse van Zittau naar Usedom, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

De etappes van deze fietsvakantie zijn vrij lang, tot ca 75 km per dag. Daarom en ook omdat het traject voorbij Gartz ietwat heuvelachtig wordt, is fietsen langs de Oder-Neiße in deze variant voor wat meer sportieve fietsers of fietsers met e-bikes bedoeld. 

Ervaringen – Fietsen langs de Oder-Neisse van Zittau naar Usedom

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Nog geen beoordeling, nieuw in ons aanbod

Prijzen 2021 – Fietsen langs de Oder-Neisse van Zittau naar Usedom

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour! 

Termijnen

Aankomst mogelijk elke zaterdag en zondag van 01.04 –  31.10.
Minimum aantal deelnemers 2. Vanaf 4 personen kunt u dagelijks vertrekken. 

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer € 999
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer € 839
Toeslag 1-pers. kamer € 350
Huurfiets per dag € 15
Huur e-bike per dag € 25
Bustransfer terug naar Zittau 1 - 4 pers., prijs per groep € 320
Bustransfer terug naar Zittau 5 - 7 pers., prijs per groep € 360
Boekingskosten standaard, per boeking € 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking € 100

Hotelklasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en pensions

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Zittau, Frankfurt a/d Oder€ 49 / € 70
Görlitz, Ueckermünde€ 58 / € 85
Altlewin, Löckwitz, Schwedt€ 50 / € 75
Insel Usedom€ 83 / € 115
Andere overnachtingsplaatsen€ 52 / € 73

Maatwerk – Fietsen langs de Oder-Neisse van Zittau naar Usedom

De hier beschreven variant van de Oder-Neisse Radweg kunt u bij ons ook in twee aparte delen fietsen, het eerste deel van Zittau naar Frankfurt a/d Oder, het tweede deel van Frankfurt a/d Oder naar Usedom. Daarnaast is er een variant van Zittau tot aan Frankfurt a/d Oder met kortere etappes (ca. 20 - 40 km per dag) voor mensen die graag vaak afstappen om te genieten van bezienswaardigheden en foto's te maken.

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Shopping Basket