Fietsvakantie Donau-Radweg in Duitsland

Fietsen langs de Donau van Donauwörth naar Passau (Donauradweg, deel 1b)

Fietsen langs de Duitse Donauradweg van Donauwörth naar Passau (Donauradweg Duitsland, deel 1b), is het vervolg op het eerste deel van de Duitse Donauradweg van de bron in Donaueschingen naar Donauwörth (Donauradweg Duitsland, deel 1a). U volgt in dit tweede deel de Donau in Duitsland dwars door Beieren, van het schilderachtige stadje Donauwörth aan de Romantische Straße naar de oude, mediterraan aandoende stad Passau, waar de drie rivieren de Inn, de Donau en de Ilz samenkomen en als Donau verder stromen richting Wenen. Onderweg kunt u genieten van de uitlopers van de Frankische Alpen. Een van de hoogtepunten van fietsen langs de Duitse Donauradweg is het klooster Weltenburg, met de oudste bierbrouwerij ter wereld, dat zich uitstrekt op de oevers van de Donau. Vlak daarna doorbreekt de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen. Onder de vele historische steden en stadjes zijn het moderne Ingolstad met een mooi oud vestingcomplex en last but not least Regensburg, dat opgenomen is op de UNESCO-lijst van werelderfgoed vanwege haar schitterende middeleeuwse Altstadt, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau.

TIP: U kunt bij ons de hele Donauradweg vanaf de bron tot aan Boedapest boeken in 4 delen: Van de bron – Donauwörth, Donauwörth – Passau, Passau – Wenen en Wenen – Boedapest

Hoogtepunten fietsreis Donauwörth - Passau

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsen langs de Duitse Donauradweg:  Donauwörth -Passau

Tips
  • Voor mensen die liever een sportieve variant met langere afstanden fietsen, bieden wij de 10-daagse sportieve tour van Donaueschingen naar Passau. Voor meer informatie zie het kopje: “Voor Wie?”
  • Als u meer tijd heeft, kunt u overwegen om de Donauradweg deel 1a te combineren met de Donauradweg deel 1b. U fietst dan van Donaueschingen in een keer naar Passau, maar in het normale tempo.
Dag 1 – Aankomst Donauwörth/Wörnitzstein

Aankomst in het schilderachtige, oude stadje Donauwörth. Met zijn vestigingsmuren, historische gebouwen, schitterende patriciërshuizen en een mooie ligging aan de Wörnitz-monding, maakt Donauwörth deel uit van de Romantische Strasse. In Donauwörth lag ooit het kruispunt van de belangrijkste handelsroute tussen Neurenberg en Augsburg.

Overnachting in Donauwörth of Wörnitzstein

Dag 2 – Donauwörth/Wörnitzstein – Ingolstadt

Afstand: ca. 65 km

De Donau schampt voor een groot deel van de route de uitlopers van de Fränkische Alb, wat de route buitengewoon aantrekkelijk maakt. Van verre is het residentieslot van Neuburg (hoofdstad vorstendom Pfalz-Neuburg) met zijn twee grote ronde torens goed te zien. In het slot bevindt zich een museum met werken van bekende Vlaamse schilders. De Neuburgse binnenstad herbergt veel gebouwen in Renaissance stijl. Ingolstadt is een oude vestigingstad en ook een moderne industriestad. Het is bekend als autostad en herbergt onder andere hoofdvestigingen van elektronica-concerns. Interessant is ook het Museum Mobile. U overnacht in deze moderne stad met een mooi, oud vestingcomplex.

U kunt er voor kiezen om in Neuburg de trein naar Ingolstadt nemen. Daarmee wordt de dagetappe 20 km korter.

Overnachting in Ingolstadt

Dag 3 – Ingolstadt – Bad Gögging/Abensberg/Kelheim

Afstand: ca. 50 – 60 km

De tour gaat vandaag door een breed Donaudal met links en rechts heuvelland. U fietst over mooie fietspaden veelal direct langs de Donau. In het plaatsje Bad Gögging vindt u in de kerk St. Andreas een klein, maar mooi Romeins museum. Het museum herbergt de overblijfselen van het oudste Romeinse kuuroord in Beieren (UNESCO monument). U vindt in Bad Gögging ook moderne thermen, heerlijk om te ontspannen. Als u overnacht in Abensberg, dan fietst u nog wat verder door. Abensberg heeft een mooie, kleurrijke Altstadt waar het leuk is om even rond te kijken en een terrasje te pakken. Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de Kuchlbauer brouwerij met museum. In de Biergarten van de brouwerij staat namelijk de bekende Kuchlbauer Bierturm, ontworpen door de beroemde architect Hundertwasser. Heel bijzonder om te zien van buiten en van binnen.  

Overnachting in Bad Gögging / Abensberg / Kelheim. In geval van overnachting in Kelheim vindt de boottocht Weltenburg – Kelheim plaats op dag 3. i.p.v. dag 4. Kelheim ligt namelijk wat verderop aan de Donauradweg dan de plaatsen Bad Gögging en Abensberg.

Dag 4 – Bad Gögging/Abensberg/Kelheim – Regensburg

Afstand: ca. 55 km + boottocht 

Na Bad Gögging komt u langs restanten van een voormalige Romeinse vesting. Op de oever van de Donau in Weltenburg ligt het beroemde klooster Weltenburg uit 1050 (met de oudste kloosterbrouwerij ter wereld). Vlak daarna doorbreekt de Donau op spectaculaire wijze de kalksteenrotsen van de Frankische Alpen. Een boottocht laat u dit schouwspel van dichtbij beleven! Bij Kelheim stroomt het Main-Donaukanaal in de Donau. Vanaf dit punt verder stroomafwaarts kunt u op de Donau vrachtboten tegenkomen. U fietst richting Regensburg door een landelijke omgeving. Zorg dat u voldoende tijd reserveert voor een uitgebreid bezoek aan Regensburg. Regensburg geldt als de best bewaarde grote stad van Duitsland en is daarom UNESCO-monument geworden. Als u in de stad bent, begrijpt u wel waarom: de prachtige Altstadt met de vele middeleeuwse gebouwen, de Regensburger Dom en de stenen brug over de Donau (12 eeuw) zijn stuk voor stuk een bezoek meer dan waard. Het stadspanorama aan de overkant van de brug is alleen al overweldigend!

Overnachting in Regensburg

Dag 5 – Regensburg – Straubing

Afstand: ca. 55 km

Kort nadat u vertrokken bent, begint u aan een sportieve klim naar Walhalla. Deze Griekse tempel, die boven het Donaudal ligt, is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Ludwig van Beieren. U fietst verder langs de Donau, die hier met meerdere meanders door een vlak dal stroomt. Uw fietsdoel voor vandaag is Straubing, de belangrijkste stad van het Gäuboden landschap. Van veraf herkenbaar aan de diverse kerktorens en de stadspoort. Op het gezellige marktplein kunt u genieten van een smakelijke maaltijd.

Overnachting in Straubing

Dag 6 – Straubing – Deggendorf

Afstand: ca. 40 km

Vandaag fietst u eerst naar het stadje Bogen. Bogen staat bekend om zijn prachtige bedevaartkerk Bogenberg dat 300 meter boven de Donau uittorent. U fietst in een landelijke omgeving, langs een rustige Donau door Pfelling en Mariaposching. Aan het einde van deze dagtocht bereikt u Deggendorf, de poort naar het Beierse Woud.

Overnachting in Deggendorf

Dag 7 – Deggendorf – Passau

Afstand: ca. 55 km

De fietstocht leidt u vandaag over een heerlijke, schilderachtige, landelijke route richting Vilshofen. Dit stadje heeft een mooie stadspoort en kleurrijke huizen in het centrum. Na Vilshofen fietst u verder richting Passau. Passau is een voormalige bisschopsstad gelegen op het punt waar de bredere Inn in de smallere Donau stroomt. Let op het prachtige verschil in kleur van het water van beide rivieren! Het mooie middeleeuwse centrum met zijn smalle straatjes ligt op een landtong tussen de samenvloeiing van deze rivieren. Daarnaast komt vanuit het noorden de kleinere Ilz in de Donau. Passau wordt daarom ook wel de drierivierenstad genoemd.

Overnachting in Passau

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie langs de Duitse Donau

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U kunt desgewenst uw verblijf in Passau verlengen of aanknopen bij een van onze andere routes.

Reisdetails – Fietsen langs de Duitse Donauradweg

Inbegrepen standaard fietsvakantie Donauradweg Duitsland van Donauwörth naar Passau (deel 1b)

  • 7 x overnachtingen in goede 3* hotels en Gasthöfe
  • 7 x uitgebreid ontbijt
  • Entree Museum Mobile in Ingolstadt
  • Boottocht klooster Weltenburg – Kelheim incl. fiets
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. de vooraf informatie en bezienswaardigheden onderweg
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Inbegrepen sportieve fietsvakantie Donauradweg Duitsland van Donaueschingen naar Passau (route deel 1a + 1b)

  • 9 x overnachtingen in goede 3* hotels en Gasthöfe 
  • 9 x uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Boottocht door “Donaubruch” langs klooster Weltenburg naar Kelheim incl. fiets
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. de vooraf informatie en de bezienswaardigheden onderweg
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties voor de standaard en de sportieve fietsreis

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen mogelijk
  • Transfer terug van Passau naar Donauwörth: alleen per trein mogelijk. Er zijn meerdere treinverbindingen per dag (ca. 3 – 5 uur onderweg, 1x tot 2x overstappen) Fiets meenemen mogelijk.
  • Transfer terug van Passau naar Donaueschingen: alleen per trein mogelijk. U kunt dagelijks de trein nemen (ca. 6 – 8 uur, ca. 2x tot 3x overstappen). Fiets meename mogelijk. 

Parkeren

U kunt uw auto in Donauwörth parkeren op een van de openbare parkeerplaatsen (gratis of voor ca. € 5 per week) of in een van de openbare parkeergarages (ca. € 10 p/d). In Wörnitzstein zijn er gratis openbare parkeerplaatsen op ca. 600 m van het starthotel. Bij sommige hotels is het mogelijk om tegen betaling de auto te parkeren. Meer informatie over het parkeren ontvangt u in de reisbescheiden.

Fietsen langs de Duitse Donauradweg, voor wie?

De fietsreis vanaf Donauwörth naar Passau hebben wij de Donauradweg, deel 1b genoemd. Wij volgen hierbij de indeling van de Bikelinegidsen: deel 1 is dan de Duitse Donau Radweg van Donaueschingen naar Passau (ca. 600 km). Wij hebben die opgedeeld in 2 fietsvakanties van 8 dagen (Donauradweg deel 1a en 1b – elk ca. 300 km).

Indien u kiest voor de sportieve tour, dan begint u al in Donaueschingen (bron van de Donau) en eindigt u ook in Passau (een combinatie van Donauradweg, deel 1a + 1b).

Moeilijkheidsgraad Donauradweg deel 1b: 1,5 van 5
De Donauroute deel 1b is een gemakkelijke, bijna geheel vlakke route die voor de gemiddelde recreatieve fietser goed te doen is. U fietst merendeel over geasfalteerde fietspaden, hier en daar over verharde zandpaden. De overnachtingsplaatsen liggen vaak wat hoger i.v.m. mogelijke hoogwaterstanden. De langste etappes zijn eventueel met de trein te bekorten tot ca. 40 km. 

Moeilijkheidsgraad Donauradweg deel 1a + 1b sportief: 2 van 5
De sportieve fietsreis van Donaueschingen naar Passau (10 dgn) is geschikt voor sportieve fietsers die wat langere afstanden aankunnen. Afstanden en overnachtingen bij de sportieve fietsreis: Donaueschingen, Fridingen (ca. 55 km), Obermarchtal (ca. 90 km), Ulm (ca. 65 km), Donauwörth (ca. 90 km), Ingolstadt (ca. 65 km), Regensburg (ca. 85 km + boottocht), Deggendorf (ca. 90 km), Passau (ca. 60 km).

Ervaringen – Fietsen langs de Duitse Donauradweg van Donauwörth naar Passau (deel 1b)

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
Was weer een geslaagde vakantie. Prima geregeld.
Mevr. Rolvink, augustus 2023 (Combinatiereis Donaueschingen – Donauwörth – Passau – Wenen)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed verzorgd. Goede informatieverstrekking zeker gezien corona en onze late boeking.”
Mevr. Cremers, juli 2020 (maatwerkreis Donaueschingen – Regensburg)

Algemeen oordeel: 5
“Leuke, ontspannende tocht!”
Dhr. Dijkveld Stol, juni 2019

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief”
Anoniem, juni 2019

Algemeen oordeel: 5
“Uitstekend. Nogmaals bedankt voor jullie super service en communicatie!”
Mevr. Enis, juni 2018

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, mede reisgenoten ontmoet, goed weer”
Mevr. Buskermolen, juni 2019 

Algemeen oordeel: 4
“Heel erg goed. Ik was erg laat met boeken, maar Mozaïek Reizen werkte heel erg goed mee en alles was goed voor elkaar.”
Mevr. De Koning, mei 2019 

Algemeen oordeel: 4
“De ervaring met Mozaïek Reizen is prima.”
Dhr. Zanderink, april 2017

Algemeen oordeel: 5
“Uitstekend. Bijna de gehele reis heeft indruk op ons gemaakt.”
Familie Durieux, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Positief. Wij kunnen terugkijken op een heerlijke vakantie door heel veel prachtige natuur, vrijliggende fietspaden en mooie plaatsjes/steden. Kortom wij hebben met volle teugen genoten.”
Familie Jansen, mei 2015

Prijzen 2024 – Fietsen langs de Duitse Donauradweg van Donauwörth naar Passau

Termijnen 

Beginnen is dagelijks mogelijk van 31.03 – 19.10

Seizoen 1: 31.03 – 19.04 | 06.10 – 19.10
Seizoen 2: 20.04 – 30.04 | 15.09 – 05.10
Seizoen 3: 01.05 – 06.05 | 12.05 – 14.05 | 20.05 – 25.05 | 02.06 – 29.06 | 18.08 – 14.09
Seizoen 4: 07.05 – 11.05 | 15.05 – 19.05 | 26.05 – 01.06 | 30.06 – 17.08

Prijzen per persoon

Fietsreis Donauwörth – Passau (Donauradweg, deel 1b)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 699

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 669

Toeslag Seizoen 2

€ 100

Toeslag Seizoen 3

€ 200

Toeslag Seizoen 4

€ 230

Toeslag 1-pers. kamer

€ 249

Huurfiets

€ 99

Huur e-bike

€ 259

Bijdrage Garantiefonds GGTO

€ 9

Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking 

€ 2,50

Boekingskosten per boeking

€ 30

Fietsreis Donaueschingen – Passau (Donauradweg, deel 1a + 1b sportief)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 899

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 859

Toeslag Seizoen 2

€ 150

Toeslag Seizoen 3

€ 300

Toeslag Seizoen 4

€ 380

Toeslag 1-pers. kamer

€ 349

Huurfiets

€ 99

Huur e-bike

€ 259

Bijdrage Garantiefonds GGTO

€ 9

Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking 

€ 2,50

Boekingskosten per boeking

€ 30

Hotelklasse: goede 3* hotels en Gasthöfe

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

2-pers. kamer / 1-pers. kamer

Donauwörth/Wörnitzstein

€ 55 / € 85

Regensburg

€ 65 / € 95

Passau

€ 69 / € 99

Andere plaatsen

op aanvraag

Maatwerk – Fietsen langs de Duitse Donauradweg (standaard en sportief)

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Was weer een geslaagde vakantie. Prima geregeld.

Mevr. Rolvink

augustus 2023
Shopping Basket