Fietsvakantie Hollandse Waterlinie

Fietsen langs de veelzijdige Waterlinie met imposante forten, prachtige natuur en historische stadjes

De fietsvakantie Hollandse Waterlinie laat oude tijden herleven. Tijdens deze tocht ontdekt u de bijzondere geschiedenis van dit unieke stukje Nederland. Het doel van het stelsel van verdedigingswerken was om de belangrijke provincie Holland bij vijandelijke dreiging te beschermen door gebieden onder water te zetten: water als wapen. Gebieden van enkele kilometers breed konden zo 30 tot 60 cm onder water komen staan, te diep voor oprukkende infanterie en te ondiep voor vaartuigen. Een ingenieuze uitvinding, in het rampjaar 1672 heeft de Hollandse Waterlinie namelijk de opmars van de Fransen kunnen stuiten. De meeste van de werken van de Hollandse Waterlinie liggen tegenwoordig buiten de bebouwde kom in het groen. Zij vormen dan ook een prachtig gebied om per fiets te verkennen. De afwisselende fietsroute voert u langs brede rivieren, prachtige veenpolders en bloeiende uiterwaarden met idyllische vergezichten. U komt onderweg imposante forten, charmante vestingstadjes, indrukwekkende loopgraven en middeleeuwse kastelen tegen. 

De Waterlinie is een natuur- en cultuurrijk gebied dat het grootste rijksmonument van Nederland is en zelfs op lijst van UNESCO Werelderfgoed staat, een echte aanrader dus!

Voor een indruk van deze route zie ook de fietsvlog: Fietsen langs de Waterlinie Fietsroute

Hoogtepunten fietsvakantie Waterlinie

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie Hollandse Waterlinie

Wij bieden de fietsreis Hollandse Waterlinie in de volgende 2 varianten aan:
    • 9-daagse fietsvakantie langs de Nieuwe en Oude Hollandse Waterlinie – rondreis vanuit Utrecht
    • 7-daagse fietsvakantie langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Abcoude/Weesp naar Gorinchem

Hieronder wordt de 9-daagse variant beschreven. De 7-daagse variant volgt ook een deel van deze route, namelijk het stuk langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Dag 1 – Aankomst Utrecht

Uw fietsvakantie Hollandse Waterlinie begint in de Universiteitsstad Utrecht. Wandel langs de grachten van deze sfeervolle stad en geniet van een wijntje bij een van de cafés. Utrecht staat ook bekend als de Domstad, dit vanwege de eeuwenoude en imposante Domtoren. Beklim de 465 treden van ‘Utrechts trots’ en geniet van een schitterend uitzicht over de stad. Onder de Dom vindt u de historische, ondergrondse attractie ‘DOMunder’, een aanrader voor jong en oud! In Utrecht kunt u tevens leuk winkelen. U vindt er de bekende winkels, maar in de gezellige binnenhofjes en steegjes vindt u ook leuke boutique winkels. Enkele leuke musea in Utrecht zijn: Catharijneconvent (religieuze kunst), het Spoortwegmuseum en het Centraal Museum (oude en moderne kunst, leuk is vooral het nagebouwde atelier van Dick Bruna, bekend om zijn Nijntje kinderboeken). Houdt u van bloemen en planten? Breng dan zeker een bezoek aan de historische tuin Oude Hortus in het centrum van de stad of de kleurrijke botanische tuinen vlakbij de universiteit. 

Overnachting in Utrecht

Dag 2 – Utrecht – Wijk bij Duurstede

Afstand: ca. 55 km 

Na het levendige Utrecht fietst u door een rustig, groen landschap richting Fort Rijnauwen. Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het natuurgebied rondom dit fort is het thuis van ijsvogels, reeën, dassen en zeldzame planten. Bij Bunnik ligt Fort Vechten, een iconisch fort vanwege zijn strategische ligging op de kruising van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. U kunt hier een bezoek brengen aan het interessante Waterliniemuseum. Bij het kanaal komt u langs de Plofsluis, uniek in de wereld! Deze sluis kan namelijk tot ontploffing gebracht worden om een kanaal af te dammen. Via Fort Jutphaas in Nieuwegein, waarvan het wachthuis is omgetoverd tot een sfeervol restaurant, fietst u naar historisch Vreeswijk. Vreeswijk is het dorp van de sluizen, want hier komt het Merwedekanaal via maar liefst vier op één rij liggende sluizen in de Lek uit. De tocht gaat verder via het Lekkanaal naar het eiland van Schalkwijk. In dit groene gebied is het oude landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie goed bewaard gebleven. U kunt in Schalkwijk diverse forten en verdedigingswerken bezoeken, zoals Fort Werk aan de Korte Uitweg (met leuk theehuis) en het architectonisch bijzondere Fort Honswijk. Óf volg de boeiende route door de loopgraven van Werk Aan de Groeneweg. U fietst verder langs de rivier de Lek met prachtige vergezichten over het rustige, open landschap. In Wijk bij Duurstede eindigt de tocht vandaag. In dit vestingstadje hebben de sluis en de rivier Kromme Rijn een grote rol gespeeld in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het onder water kunnen zetten van het gebied rond de stad Utrecht. Wijk bij Duurstede heeft een schitterende, historische binnenstad met leuke winkels en restaurants.

Overnachting in Wijk bij Duurstede

Dag 3 – Wijk bij Duurstede – Asperen

Afstand: ca. 55 km (desgewenst in te korten tot ca. 45 of 35 km)

U fietst verder door de rustige uiterwaarden van de rivier de Lek. Via het pontje gaat u naar de overkant van de rivier en volgt u de brede Lek richting Culemborg. Deze bruisende stad met middeleeuwse stadsmuren, leuke winkels en kronkelende straatjes nodigt uit tot een rondwandeling. Na Fort Werk aan het Spoel met heerlijk zonneterras en Fort Everdingen met brouwerij en bierproeverij fietst u weg van de Lek. De tocht brengt u over de Diefdijklinie met verschillende bunkers (ook onderdeel van de Waterlinie) naar rivier de Linge en de Betuwestreek. U volgt de mooie, meanderende Linge richting Torenfort Asperen met zijn indrukwekkende glazen koepel gemaakt van Leerdammer glas. De route brengt u door Betuwse boomgaarden naar idyllische dorpjes. Een van de mooiste dorpjes langs de Linge is Acqouy, dat u van verre al zal opvallen vanwege de scheve kerktoren. Bij het dorpje Beesd ligt het eeuwenoude landgoed Mariënwaerdt. In Beesd neemt u ook het Enspijkse Veer om vervolgens via de Lingedijk terug te fietsen richting Asperen. Geniet van de rust en de prachtige natuur in dit kleinschalige rivierenlandschap. De etappe eindigt in het charmante Leerdam, vooral bekend van de Leerdammer kaas en het Leerdammer glas. Bezoek de glasblazerij (aan de haven) en het Nationaal Glasmuseum. U kunt ook een mooie boottocht maken over de Linge of een kano huren.

Overnachting in Asperen (bij Leerdam)

Dag 4 – Asperen – Gorinchem

Afstand: ca. 55 km 

Vanuit Asperen volgt u de Linge stroomafwaarts door het Lingegebied en Diefdijk-Zuid. Dit is een uniek stukje natuur dat is aangewezen als Natura 2000-gebied. In dit rivierenlandschap met open water, moeras, rietlanden, wilgenbosjes en grasland kunt u genieten van de stilte en de vele vogels. Na Heukelum fietst u weg van de Linge richting de rivier de Waal. Als u bij de Waal uitkomt, ziet u in de uiterwaarden Fort Vuren liggen. In dit fort vindt u het interessante WOII- en Vliegeniersmuseum. Met de veerpont gaat u naar Brakel om vervolgens door het robuuste natuurgebied Bommelerwaard te peddelen. Hier staan de bomen met de voeten in het water, zijn de graslanden bezaaid met bloeiende bloemen en vliegen er vele water- en weidevogels rond. U vindt er ook meerdere verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarvan slot Loevestein (van de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot) de belangrijkste is. Het middeleeuwse Slot Loevestein is het bekendste kasteel van Nederland en prachtig om te bezichtigen. Via de Afgedamde Maas, de zuidoostelijke punt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, komt u uit bij vestingstadje Woudrichem. Dwaal door de eeuwenoude straatjes, steegjes en langs de schitterende gevels en stadswallen. U kunt ook een bezoek brengen aan het Vissersmuseum of de historische haven. Na een bezoek aan Woudrichem fietst u door naar Batterij Onder Poederoijen. Deze brasserie – op de plaats van de vroegere fortwachterswoning – is een fijne plek voor een verfrissend drankje. U gaat met een bochtje langs Fort Altena en het plaatsje Werkendam om vervolgens de Merwede over te steken naar Gorinchem. Gorinchem is een van de best bewaarde vestingen in het land. De vestingwallen lopen rond de hele stad en geven een schitterend uitzicht over de rivieren. 

Overnachting in Gorinchem

Dag 5 – Gorinchem – Woerden

Afstand: ca. 55 km

Vandaag fietst u verder via de Oude Hollandse Waterlinie. U komt door het typisch Hollandse polderlandschap met uitgestrekte weilanden en smalle slootjes. Bij de rivier de Lek brengt de route u door Nieuwpoort, dit is een van de oudste en kleinste vestingstadje van Nederland. Samen met de – aan de overzijde van de rivier gelegen – zilverstad Schoonhoven werd de Lek bewaakt als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. U fietst verder via het rustige veenriviertje Vlist door de Krimpenerwaard naar Haastrecht. Hier stroomt de Vlist over in de IJssel. Haastrecht is een sfeervol en charmant stadje met een mooi stadhuis. U gaat stroomopwaarts langs de Hollandse IJssel naar vestingstad Oudewater, dat een historisch centrum heeft met veel bijzondere monumenten. De 16e eeuwse Heksenwaag, de Michäelskerk met zijn prachtige gotische hallen en het stadshuis in Renaissance stijl zijn hier voorbeelden van. Een leuk weetje: in dit plaatsje zijn de opnames van de bekende TV held Swiebertje gemaakt. Eindbestemming van vandaag is vesting- en voormalige garnizoensstad Woerden. Ontdek de rijke Romeinse historie, de kaaspakhuizen en de boerenmarkt of ga shoppen in de gezellige winkelstraat. En bezoek aan het 600 jaar oude kasteel en de Windmolen zijn ook zeker de moeite waard. Sluit uw dag af met een wandeling langs de oude vestingmuren en grachten.

Overnachting in Woerden

Dag 6 – Woerden – Abcoude/Weesp

Afstand: ca. 60 km (desgewenst in te korten tot ca. 40 km)

De laatste etappe begint over mooie fietswegen langs de Oude Rijn, ooit de grens (Limes) van het Romeinse Rijk. U komt langs Fort Wierickerschans met prachtige entree via de loopbrug over de gracht. De tocht voert u door het unieke Groene Hart, bekend om zijn Hollandse veenlandschap met polders, molens, dijken en boerenwegen. Een walhalla voor veel vogelsoorten. U komt in Bodegraven aan, bekend van de kaashandel. Daarnaast is het de plaats waar, in de fabriek van André de Jong, de eerste Andrélon-shampoo werd gemaakt. U fietst over rustige wegen verder langs het riviertje de Meije en vervolgens langs andere weidse waterlopen en plassen in het typisch Nederlandse polderlandschap. De laatste kilometers van de etappe valt de Oude Hollandse Waterlinie samen met de Stelling van Amsterdam en komt u aan in Abcoude. Abcoude is een charmant dorp met een fijne sfeer. Via idyllische bruggetjes over de kronkelende rivieren de Angstel en het Gein komt u bij het pittoreske centrum. Abcoude is ook het dorp van Piet Mondriaan, veel van zijn werken heeft hij hier geschilderd. Langs de Gein staat een oude molen die door deze kunstenaar zelfs 20 keer is vastgelegd! Wat u zeker niet mag missen, is het historische Fort Abcoude. Het is het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam (UNESCO) én het enige Stellingfort dat gemaakt is van bakstenen. De buitenmuren zijn maar liefst 1,8 meter dik! Als een overnachting in Abcoude niet mogelijk is, wordt er uitgeweken naar het nabijgelegen vestingstadje Weesp. Weesp heeft een historisch centrum en een rijke geschiedenis dat duidelijk wordt door de oude gevels, charmante pleintjes en de maar liefst 200 monumenten in de stad! 

Overnachting in Abcoude/Weesp

Dag 7 – Abcoude/Weesp – Oud-Loosdrecht

Afstand: ca. 55 km 

U begint u fietstocht door het Hollandsche boerenland langs het riviertje de Gein. Via de liniedijk en liniebrug ziet u al snel Fort Nigtevecht verschijnen. Alhoewel het wel even goed kijken is, want dit fort ligt verscholen in het prachtige groen. Nigtevecht is een plek van ruimte en rust, o.a. de fuut en kleine karekiet gebruiken dit fort als rustplaats. U fietst verder langs de molens, pittoreske plaatsjes en uitgestrekte landerijen van de Vechtstreek. De rivier de Vecht is telkens uw trouwe metgezel. De Vecht vormde het hart van de Hollandse Waterlinie en wordt ook wel de mooiste rivier van Nederland genoemd. U komt uit in het sfeervolle Weesp. Weesp heeft een oud centrum met leuke steegjes, straatjes en boetiekjes. Aan de rand van het centrum vindt u twee imposante forten. U vervolgt uw reis richting Muiden, bekend vanwege het Muiderslot. Dit aan de vroegere Zuiderzee gelegen middeleeuws slot met slotgracht, wallen en bolwerk vormde een belangrijk onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Even verderop komt u door Naarden, een van de best bewaarde vestingstadjes van Europa! Deze stervormige stad speelde een essentiële rol als verdedigingswerk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een aanrader is een bezoek aan het Vestigingsmuseum en de historische binnenstad met tal van monumenten. Via natuurgebieden Ankeveense Plassen en Loosdrechtse Plassen komt u uit bij uw overnachtingsplaats Oud-Loosdrecht, waar u de dag af kunt sluiten op een terrasje aan het water.

Overnachting in Oud-Loosdrecht

Dag 8 – Oud-Loosdrecht – Utrecht

Afstand: ca. 35 km 

De fietsreis gaat verder langs de Loosdrechtse Plassen en de rivier de Vecht naar Loenen aan de Vecht. Een lieflijk plaatsje dat zelfs meer dan 100 rijksmonumenten telt! Vanaf Loenen volgt u de Vecht in zuidelijke richting. Rijke kooplieden uit Amsterdam lieten langs de Vecht buitenplaatsen bouwen. Onderweg naar Breukelen en Maarssen komt u veel van deze lommerrijk gelegen buitenplaatsen tegen. Via Breukelen met zijn charmante centrum fietst u naar Fort Aan de Klop. In het fort is tegenwoordig een brasserie gevestigd, een ideale plek om dus even pauze te houden. Langs de Klopvaart, een inundatiekanaal voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, fietst u naar Fort de Gagel. In dit groene gebied kunt u veel vogels spotten, zoals de aalscholvers en weidevogels. Niet veel verderop ligt Fort Ruigenhoek, gelegen tussen eeuwenoude bomen in de Gagelbossen. U fietst via Fort Voordorp Utrecht binnen.

Overnachting in Utrecht

Dag 9 – Einde van de fietsvakantie Hollandse Waterlinie 

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie langs de Nieuwe en Oude Hollandse Waterlinie.

Reisdetails – Fietsvakantie Hollandse Waterlinie

Inbegrepen

    • 7-daagse variant: 6 overnachtingen in goede 3*/4* hotels
    • 9-daagse variant: 8 overnachtingen in goede 3*/4* hotels (A-klasse) of 3* hotels (B-klasse). In de B-klasse liggen de hotels deels wat verder uit het centrum. 
    • Uitgebreid ontbijt
    • Bagagevervoer van hotel naar hotel 
    • Routebeschrijving met kaartmateriaal en GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
    • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en  toeristische tips
    • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
    • Toeristenbelasting 

Extra opties

    • Huurfiets
    • Huur e-bike
    • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen mogelijk

    Parkeren

    9-daagse variant: u kunt de auto gedurende de reis voor ca. € 30 parkeren bij het hotel in Utrecht.  

  • 7-daagse variant: in Abcoude kunt u uw auto parkeren bij de P+R (gratis), maar deze parkeerplaats is doordeweeks wel vaak vol door forenzen die vanaf Abcoude per trein naar Amsterdam reizen. Het is dus aan te raden om voor of na de spits de auto daar te parkeren. In Weesp kunt u ook parkeren bij de P+R (€ 3 per dag) of anders elders in de stad (deels betaald parkeren, deels gratis). 

Fietsen langs de Hollandse Waterlinie, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

De fietsvakantie Hollandse Waterlinie volgt een vlakke route door een natuur- en cultuurrijk gebied. U fietst over goed aangelegde fietspaden of rustige b-weggetjes veelal langs rivieren. De Hollandse Waterlinie is geschikt voor de recreatieve fietser die houdt van historie, natuur, afwisseling én niet onbelangrijk: heerlijk eten. 

Ervaringen – Fietsreis Hollandse Waterlinie

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Evenals tijdens de 11 steden tocht in 2021 was nu ook weer alles goed geregeld, met prima hotels. De route is wat betreft de geschiedenis zeer interessant. De Waterlinie route is niet zo verkeersluw, dat was wel even wennen.”
Dhr. Mennen, juni 2022

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed, Mozaïek Reizen is oplossingsgericht en goed benaderbaar.”
Dhr. Maenhout, september 2021

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Wijk bij Duurstede heeft de meeste indruk gemaakt.”
Mevr. Polman, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Uitstekende communicatie, afhandeling boeking en service door de reispapieren persoonlijk te brengen zodat we deze op tijd ontvingen.”
Mevr. Arendsen, juli 2021

Prijzen 2024 – Fietsvakantie Hollandse Waterlinie

Termijnen 

Beginnen is dagelijks mogelijk van 01.04 tot 22.09

Prijzen per persoon 7-daagse Nieuwe Hollandse Waterlinie

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 719
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 669
Toeslag 1-pers. kamer€ 330
Huurfiets per tour€ 79
Huur e-bike per tour€ 159
Extra nacht in een van de overnachtingsplaatsen o.b.v. 2-pers. kamer€ 80
Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Overnachtingen 7-daagse variant: goede 3*/4* hotels

Prijzen per persoon 9-daagse rondreis Nieuwe + Oude Waterlinie

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 955

€ 855

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 885

€ 785

Toeslag 1-pers. kamer

€ 399

€ 399

Huurfiets per tour€ 99€ 99
Huur e-bike per tour

€ 215

€ 215

Extra nacht in een van de overnachtingsplaatsen o.b.v. 2-pers. kamer

€ 80

€ 80

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

Overnachtingen 9-daagse variant

A-klasse: Overnachtingen in goede 3* / 4* hotels
B-klasse: Overnachtingen in goede 3* hotels, soms wat verder uit het centrum

Maatwerk – Fietsen langs de Hollandse Waterlinie

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Zeer goed. Mozaïek Reizen is oplossingsgericht en goed benaderbaar.

Dhr. Maenhout

Shopping Basket