Fietsvakantie Alpe Adria Radweg van Salzburg naar Villach

Langs de bekroonde fietsroute dwars door de Oostenrijkse Alpen (Alpe Adria, deel 1)

De fietsvakantie Alpe Adria – deel 1 is een bekroonde en gevarieerde fietsreis vanaf Salzburg tot in het zonnige, mediterrane Karinthië. U fietst door de mooie Salzach vallei, de wilde en romantische Gastein vallei en het idyllische Drautal om uiteindelijk aan te komen in Villach. Villach is het zonnige, mediterrane hart van Karinthië. De Alpe Adria Radweg is een echte fietstocht voor de genieter. U wordt de gehele route vergezeld door het berglandschap van de Alpen. Onderweg een schat aan prachtige uitzichten, schilderachtige oude stadjes, sprankelende watervallen, indrukwekkende forten, diepe kloven. Ook zijn er veel culinaire streeklekkernijen, zoals de Salzburger Nockerl en Kärnter Kasnudeln. Een unieke, afwisselende fietsreis met veel natuurlijke en culturele highlights!

TIP: deze reis is goed te combineren met de fietsvakantie Alpe Adria Radweg deel 2, Villach – Grado/Trieste. Wij bieden ook een speciale combinatiereis Alpe Adria Radweg deel 1 en 2 (Salzburg – Grado) aan van 10 of 8 dagen!

 

Hoogtepunten van Alpe Adria, deel 1

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie Alpe Adria – deel 1: Salzburg – Villach

TIP: Wij bieden ook een 8- of 10-daagse combinatiereis Alpe Adria Radweg deel 1 en 2 van Salzburg naar Grado aan. Prijs hiervoor is op aanvraag, graag in het offerteformulier aangeven dat u een offerte wenst te ontvangen voor de 8-of 10-daagse combinatiereis. Onder het kopje ‘voor wie’ kunt u de overnachtingsplaatsen en dagafstanden van deze twee varianten zien. 

Dag 1 – Aankomst Salzburg  

Aankomst in de oude, culturele stad Salzburg, stad van Mozart en van Sissi. Bezoek in Salzburg in ieder geval de oude binnenstad en het Mozarthuis. In het Mozarthuis werd Wolfgang Amadeus Mozart op 27 januari 1756 geboren en nergens ter wereld voelt u zijn aanwezigheid zozeer als hier. U leert veel over de mens Mozart, over zijn jeugd en over zijn muziek. De oorspronkelijke muziekinstrumenten van Mozart, vele portretten en inrichting met authentiek Salzburgs meubilair uit zijn tijd, maken het bezoek tot een onvergetelijke belevenis. Niet voor niets is het Mozarthuis een van de meest bezochte musea van de wereld.

Overnachting in Salzburg

Dag 2 – Salzburg – Golling

Afstand: ca. 30 km  

U start in het schaduwrijke rivierdal van de Salzach. U fietst naar het romantische stadje Hallein, eens een rijke, Keltische stad (Keltenmuseum). Hallein heeft een mooi historisch centrum met kleine straatjes, bogen en huizen met prachtige gevels. U fietst verder langs de Salzach naar de prachtige waterval bij Golling. Het plaatsje Golling heeft een mooi marktplein en kasteel uit de 13 eeuw. Wilt u vandaag wat extra kilometers maken? Dan is een adviseren wij om een mooie lus te maken door het romantische Bluntautal (ca. 10 km extra).

Overnachting in Golling

Dag 3 – Golling – St. Johann

Afstand: ca. 35 km 

Vanaf Golling fietst u naar de pas Lueg-Höhe met uitzicht op het prachtige Tennengebergte. U komt langs de indrukwekkende Salzach-kloof. U fietst naar de sfeervolle plaats Werfen (met de Burg Hohenwerfen) aan de voet van de Hochkönings. Via Bischofshofen komt u al snel in uw dagbestemming aan: alpendorp St. Johann. Onmiskenbaar in St. Johann zijn de torens van de Pongauer-koepels. In St. Johann ligt ook de bekende Liechtensteinklamm (kloof).

Overnachting in St. Johann

Dag 4 – St. Johann – Mölltal 

Afstand: ca. 60 km + treinrit 

U verlaat de Salzach en fietst de romantische Gastein-vallei in. Hier moet u een flinke klim maken langs de Gasteinkloof omhoog (transfer mogelijk). Daarna gaat het over mooie wegen via lieve alpiene dorpjes naar Bad Gastein aan de voet van Hohe Tauern. Bekijk voordat u verder fietst de Gasteiner waterval midden in Bad Gastein. U fietst een kort stukje verder naar Böckstein en hier neemt u de trein door de Tauernschleuse. U komt uit in Mallnitz, aan de andere kant van de Alpen, waarna nog een korte afdaling volgt naar uw hotel in het Mölltal.

Overnachting in Mölltal

Dag 5 – Mölltal – Spittal a.d. Drau 

Afstand: ca. 30 km

De dag begint langs de rivier Möll omringd door 3000 m hoge bergtoppen. In Möllbrücke begint het Drautal en daarmee ook het zonnige zuiden van Oostenrijk. Uw dagbestemming is de oude pelgrimsstad Spittal. In Spittal vindt u het in Italiaanse stijl gebouwde Renaissance slot Porcia – door velen beschouwd als “de mooiste Renaissancebouw in de Alpen”. In het slot bevindt zich een interessant museum over de volkscultuur van de bergbewoners van de Alpen.

Overnachting in Spittal a.d. Drau

Dag 6 – Spittal a.d. Drau – Villach

Afstand: ca. 40 km

De reis van vandaag gaat licht bergaf door het dal van de smaragdgroene, glinsterende rivier de Drau. Het is een gemakkelijk etappe. U komt door het dorpje Paternion met zijn interessante kerken en kastelen die zeker een bezoek waard zijn. Fietsend langs idyllische alpenweiden, bossen en rivierdalen komt u aan op uw eindbestemming: het mediterrane stadje Villach. Villach is de op ene grootste stad van Karinthië en heeft een mooi en gezellig historisch centrum.

Overnachting in Villach

Dag 7 – Einde van de reis

Na het ontbijt, einde van uw fietsreis. U kunt uw reis eventueel met één of meerdere nachten verlengen in Villach en/of de Alpe Adria fietsroute verder volgen via onze fietsreis Alpe Adria van Villach naar Grado / Triëst.

Reisdetails – Fietsvakantie Alpe Adria – deel 1: Salzburg – Villach

Inbegrepen

  • Persoonlijke pretourmeeting in Salzburg
  • 6 overnachtingen in goede 3*/4* hotels en Gasthöfe 
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving + routekaarten
  • GPX-bestanden en een handige, complete navigatieapp speciaal ontwikkeld voor deze fietsreis
  • Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Treinrit van Böckstein naar Mallnitz incl. fiets
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelastingen en andere plaatselijke belastingen zijn niet inbegrepen.

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bike
  • Extra nachten in Salzburg of Villach. Extra nachten in andere plaatsen is op aanvraag. 
  • Bustransfer Villach – Salzburg via onze lokale partner is elke zaterdagmorgen mogelijk. Alternatief is een bustransfer boeken via Alps2Adria (rijdt meerdere keren per week) of per trein terugreizen, er zijn goede treinverbindingen tussen Villach en Salzburg.

  Parkeren

  U kunt uw auto soms parkeren bij het hotel in Salzburg voor ca. € 15 – € 20 per dag. Of u kunt uw auto parkeren in een openbare parkeergarage in Salzburg voor ca. € 12 per dag. Goedkopere parkeermogelijkheden zijn er bij het vliegveld van Salzburg. In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips.

Fietsvakantie Alpe Adria – deel 1: Salzburg – Villach, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2,5 van 5

Ondanks de omringende hoge bergen fietst u zelf alleen over heuvelachtig, vlak of afdalend terrein. Vanwege het heuvelachtige terrein op bepaalde stukken van de route zijn een deel van de etappes wat korter, dat maakt de tour wat gemakkelijker om te fietsen. Meestal fietst u over goede fietspaden/rustige b-weggetjes, slechts enkele stukken gaan over wat drukkere wegen of over onverhade paden. Deze fietsreis is geschikt voor fietsers met een goede basisconditie (toerfietsers) of fietsers met een e-bike.

De 10-daagse combinatie fietsreis Alpe Adria Radweg deel 1 en 2 heeft de volgende afstanden en overnachtingen: Salzburg, Golling (ca. 30 km), St. Johann (ca. 35 km), Mölltal (ca. 60 km + per trein door de Tauernschleuse), Spittal (ca. 30 km), Villach (ca. 40 km), Venzone/omgeving (ca. 60-70 km + stukje per trein om de beklimming naar Tarvisio te overbruggen), Udine (ca. 55 km) en Grado (ca. 55 km).

De 8-daagse combinatie fietsreis Alpe Adria Radweg deel 1 en 2 heeft de volgende afstanden en overnachtingen: Salzburg, St. Johann (ca. 65 km), Mölltal (ca. 60 km + per trein door de Tauernschleuse), Villach (ca. 70 km), Venzone/omgeving (ca. 60-70 km + stukje per trein om de beklimming naar Tarvisio te overbruggen), Udine (ca. 55 km) en Grado (ca. 55 km).

Ervaringen – Fietsvakantie Alpe Adria – deel 1: Salzburg –  Villach

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Goed en duidelijk georganiseerd. Duidelijke communicatie naar ons toe.”
Mevr. Raaijmakers, september 2023 (combinatiereis Alpe Adria deel 1 en 2)

Algemeen oordeel: 5
“Zeer mooie fietsroute met veel afwisseling”
Mevr. Grosemans, juli 2023 (combinatiereis Alpe Adria deel 1 en 2)

Algemeen oordeel: 5
“Prima de lux geregeld”
Dhr. Hellinga, juli 2023 (combinatiereis Alpe Adria deel 1 en 2)

Algemeen oordeel: 4
“Prima”
Dhr. De Vries, juli 2021 (combinatiereis Alpe Adria deel 1 en 2)

Algemeen oordeel: 5
“De tocht is de moeite waard zowel qua natuur als cultuur, voor iedereen!”
Anoniem, juni 2019 (combinatiereis Alpe Adria deel 1 en 2)

Prijzen 2024 – Fietsvakantie Alpe Adria – deel 1: Salzburg – Villach

De prijzen voor de 8- en 10-daagse combinatiereis Alpe Adria Radweg deel 1 en 2 van Salzburg naar Grado zijn op aanvraag, graag in het offerteformulier aangeven dat u een offerte wenst te ontvangen voor de 8- of 10-daagse combinatiereis. Bij deze combinatiereizen is een dagelijkse start mogelijk!

Termijnen

Begindag: zaterdag en zondag

Periode: 27 april – 5 oktober

Seizoen 1: 27.04 – 10.05 | 28.09 – 05.10

Seizoen 2: 11.05 – 24.05 | 07.09 – 27.09

Seizoen 3: 25.05 – 06.09

Prijzen per persoon

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 815

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 790

Toeslag seizoen 2

€ 38

Toeslag seizoen 3

€ 123

Toeslag 1-pers. kamer

€ 289

Huurfiets per tour

€ 99

Huur e-bike per tour

€ 229

Bustransfer terug naar Salzburg via onze lokale partner excl. eigen fiets (zaterdag)

€ 105

Bustransfer terug naar Salzburg via onze lokale partner incl. eigen fiets (zaterdag)

€ 144

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Hotels

Goede 3*/4* hotels/Gasthöfe

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Salzburg seizoen 1€ 99 | € 164
Salzburg seizoen 2€ 105 | € 170
Salzburg seizoen 3€ 119 | € 184
Villach€ 89 | € 144

Maatwerk – Fietsvakantie Alpe Adria – deel 1: Salzburg – Villach

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Zeer mooie fietsroute met veel afwisseling

Mevr. Grosemans

juli 2023
Shopping Basket