Fietsen in de Alpen langs de rivier de Mur | Murradweg

Boeiende fietsvakantie van het alpiene Salzburgerland naar de zonnige wijnstreek Südsteiermark

Ooit trokken handelaren over deze mooie route naar het zuiden, vanuit het Salzburgland naar Slovenië. Tijdens deze fietsvakantie in de Alpen, fietsen langs de Mur, Murradweg, volgt u hun voetsporen langs de rivier de Mur door het Oostenrijkse UNESCO Biosfeerreservaat Salzburg Lungau. Een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn hoge diversiteit aan dieren en planten. Het deel van de Murradweg dat u fietst, gaat van St. Michael tot Bad Radkersburg en begint op ca. 1100 m en daalt 870 meter over 330 kilometer. De Murradweg gaat dus grotendeels bergafwaarts. Zo komt u eerst langs afgelegen boerderijen van de bergboeren in Lungau, maar later ook langs de lager gelegen wijngaarden. Al met al een fietsreis vol contrasten in de zonnige Steiermark. Onderweg komen ook cultuurliefhebbers zeker aan hun trekken. Hoogtepunt daarbij is ongetwijfeld de stad Graz, de tweede stad van Oostenrijk, tevens stad met de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa (UNESCO)! Graz heeft een bruisend cultureel leven en is tevens een universiteitsstad. Een van de mooiste rivierenroutes in de Alpen!

Hoogtepunten van deze fietsreis

Foto's van deze fietsreis

Route van deze fietsreis

Van dag tot dag – Fietsen langs de Mur 

Dag 1 – Individuele aankomst in St. Michael im Lungau 

St. Michael im Lungau is een bergdorp in het zuidoosten van het Salzburger Land te midden van indrukwekkende bergen. St. Michael im Lungau ligt in het hart van het Oostenrijkse UNESCO Biosphärenpark Salzburg Lungau. Een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn hoge diversiteit aan dieren en planten. Bezoek in het nabijgelegen Mauterndorf het middeleeuwse kasteel.

Overnachting in St.Michael im Lungau

Onze tip!

Van St. Michael naar de bron van de rivier de Mur: Voor mensen die van wandelen houden en het leuk vinden om te beginnen bij de bron van de Mur, is het mogelijk om met de bus naar de Sticklerhütte te gaan en vanaf daar te wandelen naar de bron van de Mur. Voor recreatieve fietsers is het ook een optie om met de bus naar Muritzenalm te gaan en vanaf daar terug te fietsen langs bloeiende almweides naar St. Michael (ca. 25 km, wel vrij steil afdalen). Voor de echte sportieve fietsers onder ons is het ook mogelijk om vanaf St. Michael naar de Sticklerhütte te fietsen, dit is wel pittig bergop! De transfer per bus is weersafhankelijk en op zijn vroegst haalbaar vanaf eind mei. Een extra nacht in St. Michael im Lungau is hiervoor aan te bevelen. 

Dag 2 – St. Michael im Lungau – Murau 

Afstand: ca. 55 km

Uw begint uw fietsreis door het indrukwekkende Biosphärenpark Salzburg Lungau naar de bergstad Tamsweg. Tamsweg heeft een kleurrijk historisch marktplein met de bekende bedevaartskerk St. Leonhard. Vervolgens gaat het verder door het groene berglandschap langs de rivier de Mur. Tijdens deze etappe fietst u ook langs het houtmuseum St. Ruprecht. Hier komt u in een ware “Holz Erlebniswelt” terecht: ervaar de grondstof hout in al zijn varianten van het verleden tot aan nu.

Etappedoel is Murau, een middeleeuwse brouwstad met eigen biermuseum, Kasteel Obermurau en het prachtig uitziende stadscentrum.

Overnachting in Murau

Dag 3 – Murau – Judenburg 

Afstand: ca. 65  km
Vandaag fietst u door het smalle gedeelte van het Murdal tot aan de voet van de bergketen Niedere Tauern. U komt door verschillende mooie dorpen met ieder hun bezienswaardigheden. Zo vindt u in Frojach een museum over de Murtal-smalspoorweg, in Frauenburg de legendarische hooggelegen ruïne en in Sauerbrunn de oudste mineraal waterbron van Steiermark. U overnacht in het gezellige plaatsje Judenburg met mooie herenhuizen, stadstoren en de Magdalenakerk.

Overnachting in Judenburg of omgeving

Dag 4 – Judenburg – Bruck an der Mur/Oberaich 

Afstand: ca. 60 km

Vandaag fietst u langs de mooie Maria Burch (bedevaartskerk). In Knittelfeld is er iets heel anders te zien, namelijk de bekende racecircuit (RedBullRing), voor mensen die van raceauto’s houden leuk om even te kijken. In het nabijgelegen Seckau kunt u een prachtig benedictijnenklooster bezoeken. Onderweg komt u langs oude stadjes waar de successen van het architectonische verleden goed te zien zijn. Leoben, gelegen in een S-bocht van de Mur, heeft een mooi marktplein en klooster Göss. Göss is de naamgever van het grootste Oostenrijkse biermerk, Gösser, dat in Leoben wordt gebrouwen. In de historische handelsstad Bruck an der Mur overnacht u. Het marktplein heeft mooie monumenten: Eiserne Brunnen, Mariazuil, het Kornmesserhaus en het stadhuis.

Overnachting in Bruck an der Mur/Oberaich

Dag 5 – Bruck an der Mur/Oberaich – Graz

Afstand: ca. 60 km

Als u zin heeft, kunt u in Mixnitz de zijweg nemen voor een bezoek aan de Bärenschützklamm, een van de mooiste watervoerende rotskloven van Oostenrijk. Halverwege Graz komt u door de stad Frohnleiten, een leuke plaats voor uw middagpauze. In Peggau kunt u de indrukwekkende druipsteengrot (Lurgrotte) bezichtigen. Een stukje verderop kunt u in Deutschfeistritz de voormalige Zeisenfabriek (Sensenwerk) bezoeken. Strübing herbergt het Oostenrijkse openluchtmuseum. Hier kunt u de karakteristieke  Oostenrijkse bouwstijlen van met name boerderijen (met veel hout) aanschouwen. Daarna volgt Graz. Graz heeft de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa! Het is een cultuurstad en universiteitsstad. Op de Schlossberg staat naast het slot een opvallende klokkentoren. UNESCO-stad Graz is een uitgebreid bezoek waard!

Overnachting in Graz

Dag 6 – Graz – Leibnitz 

Afstand: ca. 45 km

Buiten Graz fietst u door het Südsteierische wijngebied. Een prachtig berglandschap met vele wijnranken. Stop even in Lebring bij olieperserij, de olie die hier geperst wordt is bestanddeel van de Steirische Kürbiskerne (pompoenzaad).

In het op een heuvel boven Leibnitz gelegen kasteel Seggau kunt u de prinskamer en kunstgalerie bezichtigen en is er voor de wijnliefhebbers een 300 jaar oude wijnkelder! De perfecte gelegenheid om een heerlijke wijn van het Südsteierische wijngebied te proeven. Bezienswaardigheden in Leibnitz zijn het Tempelmuseum (romeinse tempel) op de Frauenberg en in het dichtbijgelegen Wagna het Romeinse museum Falvia Solva.

Overnachting in Leibnitz

Dag 7 – Leibnitz – Bad Radkersburg

Afstand: ca. 50 km

Tijdens uw laatste etappe fietst door een landschap met veel zijarmen van de rivier de Mur. Na Oberschwarza is de Mur grensrivier met Slovenië. In Mureck komt u langs de bekende Schiffmühle (een drijvende watermolen). Verfris jezelf door in de Röcksee te zwemmen of beklim de onder architectuur gebouwde uitzichttoren bij Gosdorf. Aangekomen op uw eindbestemming, vestingstad Bad Radkersburg, kunt u op een van de terrasjes in het gezellige centrum een “long life” mineraalwater uit de lokale bron nemen of u kunt ontspannen in een van de Thermen. Slovenië ligt aan de overkant van de rivier, dus het is ook mogelijk om even de grens over te steken en de Sloveense sfeer te proeven!

Overnachting in Bad Radkersburg (eventueel is het ook mogelijk om deze overnachting te schrappen en gelijk dezelfde dag terug te reizen naar St. Michael. Mocht u dit graag willen, geeft u dit dan s.v.p. aan in de offerteaanvraag)

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie “Fietsen langs de Mur”

Na het ontbijt vertrekt u richting huis óf u kunt uw verblijf in Kuuroord Bad Radkersburg verlengen om na de fietsreis nog even heerlijk te ontspannen in een van de thermen in Bad Radkersburg.

Reisdetails – Fietsen langs de Mur

Inbegrepen

  • 7 Overnachtingen in goede 4* hotels (A-klasse) of 3* hotels/Gasthöfe (B-klasse)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel
  • Nederlandstalige routebeschrijving + kaartmateriaal
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips – Nederlandstalig
  • Entree Parktherme Bad Radkersburg (alleen bij hotelklasse A)
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse.
  • Huurfietsverzekering i.g.v. huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Huurfiets
  • Huur e-bike
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Transfer terug naar St.Michael: Elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur en op zondag om 11.00 uur vertrekt er een transferbus terug naar St.Michael.  Reservering bij boeking noodzakelijk.

  Parkeren

  U kunt soms kosteloos u auto parkeren op een hotelparkeerplaats voor de duur van de fietsreis. Daarnaast kunt u uw auto kosteloos in de buurt van het hotel parkeren. U kunt uw auto ook parkeren op een carportparkeerplaats voor € 30,- per week. In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips. 

Fietsen langs de Mur, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

U daalt bij deze fietsreis ongeveer 870 meter over 330 kilometer. Hieruit kunt u duidelijk opmaken dat de Murradweg grotendeels bergafwaarts gaat. Kleine stijgingen vindt u in de eerst twee etappes, maar de route gaat grotendeels over rustige wegen (stukjes onverhard). Hierdoor valt de zwaarte van de route mee, maar door de lengte van de dagetappes en de kleine stijgingen is het wel belangrijk dat u een basisconditie heeft.

Wij bieden van deze fietsvakantie ook een familie fietsreis (familytour) aan, zie hiervoor de reispagina fietsen met kinderen langs de Mur.

Ervaringen – Fietsen langs de Mur | Murradweg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief. Een aanrader!”
Dhr. De Heij, juli 2023

Algemeen oordeel: 5
“We zijn net terug van de trip over de Murradweg en hebben er enorm van genoten, alles was tot in de puntjes geregeld en de routebeschrijving was top!”
Dhr. Van den Berg, juli 2023

Algemeen oordeel: 5
“We hebben genoten van alle culinaire en culturele indrukken. Bovendien was het een prettig idee dat alle verblijven geregeld waren en we waren aangenaam verrast door de bijzonder goed uitgeschilderde fietstocht. Het was rustig op de route en we konden overal de fietsaccu opladen. De verblijven waren divers en we hebben leuke mensen ontmoet. ”
Mevr. Mulders, mei 2023

Algemeen oordeel: 4
“Positieve ervaring met Mozaïek Reizen. Goede uitwerking van de reis, duidelijke reisbescheiden en bijstand waar nodig.”
Mevr. Leus, mei 2023

Algemeen oordeel: 4
“Goede en duidelijke informatie, goed bevallen”
Dhr. Boekel, augustus 2022

Algemeen oordeel: 4
“Heel tevreden. Klantgericht. Beloofde klopt met de realiteit. We raden anderen zeker Mozaiek Reizen aan voor een fietsvakantie.”
Groep Vermeiren, augustus 2022

Algemeen oordeel: –
“Prima fietstocht en het was dik voor elkaar”
Anoniem, juni 2022

Algemeen oordeel: 5
“Alles perfect geregeld! Zowel de hotels als het bagagevervoer en ook de bustransfer terug naar het beginpunt. We waren van begin tot eind tevreden over het verloop van de organisatie. Complimenten daarvoor!”
Mevr. Eidhof, september 2021

Algemeen oordeel: 5
“We zijn heel tevreden over de reis en reisorganisatie, top!”
Mevr. Sebille, juli 2021

Algemeen oordeel: 5
“Heerlijk ontspannen fietsen met af en toe keuzevrijheid om de tocht wat langer te maken – geen zorgen om bagage!”
Mevr. Standaert, september 2020

Algemeen oordeel: 5
“Goed verzorgd, compleet met afwisselende overnachtingen. Een hele mooie fietstocht. Hartelijk dank, we hebben wederom heerlijk genoten.”
Dhr. De Mooij, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Mooie fietsvakantie, goede etappe-afstanden, prachtige omgeving”
Anoniem, mei 2019

Algemeen oordeel: –
“Prima vakantie. Goede aanrader. Organisatie is prima ”
Dhr. De Bont, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Wij hebben het als een mooie tocht ervaren. Veel rust, mooi weer en genieten van je omgeving. “
Mevr. Kooij, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Goede service verleend. Deze fietsreis is zeker aan te bevelen. “
Mevr. Veldhuizen, juni 2017

Prijzen 2024 – Fietsen langs de Mur

Termijnen 

Beginnen is dagelijks mogelijk van 27.04 tot 21.09

Seizoen 1: 27.04 – 10.05 en 14.09 – 21.09
Seizoen 2: 11.05 – 13.09

Prijzen per persoon

 

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1029

€ 879

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 909

€ 759

Toeslag Seizoen 2

€ 110

€ 80

Toeslag 1-pers. kamer

€ 319

€ 249

Toeslag halfpension (7x diner)

€ 259

€ 229

Huurfiets per tour

€ 89

€ 89

Huur e-bike per tour€ 259€ 259
Transferbus terug naar St. Michael incl. fiets

€ 78

€ 78

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30€ 30

Hotelklasse A: goede hotels 4* niveau
Hotelklasse B: goede hotels en Gasthöfe 3* niveau

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats

Hotelklasse A – 2-pers k / 1-pers k

Hotelklasse B – 2-pers k / 1-pers k

 St. Michael€ 114 | € 129€ 79 | € 124
 Graz€ 84 | € 139€ 74 | € 109
 Bad Radkersburg€ 134 | € 159€ 89 | € 129
 Andere plaatsen op aanvraag op aanvraag

Maatwerk – Fietsen langs de Mur

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

We zijn net terug van de trip over de Murradweg en hebben er enorm van genoten, alles was tot in de puntjes geregeld en de routebeschrijving was top!

Dhr. Van den Berg

juli 2023
Shopping Basket