Fietsen met kinderen langs de Donau – van Schärding naar Linz

Fietsvakantie met kinderen van Passau naar Wenen (deel 1)

Fietsen met kinderen langs de Donau van Schärding naar Linz is het eerste gedeelte van de bekende Donauradweg van Passau naar Wenen. Jullie fietsen vanaf de barokke stad Schärding over goed aangelegde fietspaden langs de Donau naar de oude stad Linz met zijn idyllische straatjes. De Donau meandert dit eerste deel flink en jullie fietsen door het natuurreservaat Donauleiten en de romantische Schlögener Schlinge & Donaueschlinge. Ter afwisseling zit er ook een mooie boottocht over de Donau in. Onderweg zijn er talloze dingen te ondernemen, zoals een bezoek aan de historische stad Passau, genieten van de traditionele Kaiserschschmarrn of een duik nemen in een van de vele zwembaden.

Willen jullie verder de Donau volgen tot aan Wenen? Dan kunnen jullie de fietsreis vervolgen met onze familytour Linz – Wenen (Passau – Wenen, deel 2)! 

Wij bieden naast de familytours ook andere varianten van de fietsreis Passau – Wenen aan. Zie hiervoor: Fietsen van Passau naar Wenen

Hoogtepunten Donauradweg met kinderen

Foto's van deze familytour

Route van deze familytour

Van dag tot dag – Fietsen met kinderen langs de Donau, Schärding – Linz

Dag 1 – Individuele aankomst in Schärding

Het gezellige Schärding is een mooie barokke stad op ca. 15 km afstand van Passau. Jullie kunnen de beroemde “Silberzeile” bewonderen op de Obere Stadtplatz. De kleurrijke, barokke herenhuizen (uit de 16e eeuw) zijn het middelpunt van dit centrale plein. Aan dit plein zitten ook talloze gezellige restaurantjes en winkels. Jullie komen bij dit plein via de Linzer Tor, een voormalige stadstoren, die werd bewoond door de torenblazer. Verder kunnen jullie een bezoek brengen aan het Schlosspark met prachtig uitzicht over Schärding, Schloss Neuhaus en de rivier. Schärding heeft daarnaast een mooi openluchtzwembad waar de kinderen een heerlijke duik kunnen nemen.

Overnachting in Schärding 

Dag 2 –  Schärding – Passau

Afstand: ca. 15 – 20 km

Jullie stappen vandaag de fiets op en gaan over gemoedelijke fietspaden langs de rivier de Inn naar Passau. Passau is de drierivierenstad en voormalige bisschopsstad, gelegen op het punt waar de bredere Inn in de smallere Donau stroomt. Vanuit het noorden komt ook nog het kleinere riviertje de Ilz in de Donau uit. Het mooie oude centrum van Passau met zijn smalle straatjes is gelegen op een landtong tussen de samenvloeiing van deze rivieren. Passau kent veel schitterende historische gebouwen uit de 14e tot 17e eeuw, waaronder de dom, 2 paleizen en 2 burchten. ’s Middags kunnen jullie naar het avonturenbad van Passau. Het grote zwemparadijs biedt een springtoren, golfslagbad, glijbanen en nog veel meer!

Overnachting in Passau

Dag 3 – Passau – Schlögen

Afstand: ca. 25 km + boottocht 

Vanaf Passau gaan jullie een stukje per boot over de Donau met de ‘Kristallschiff’, een gave belevenis en mooie afwisseling. In Kasten stappen jullie van de boot en fietsen jullie langs een route met betoverende uitzichten naar Jochenstein. Jochenstein heeft een interessante waterkrachtcentrale, vooral de sluizen zijn voor kinderen erg leuk om te zien. Bij de waterkrachtcentrale ligt het Haus am Strom, dat geeft inzicht over het ontstaan van de Donau en het leven in en om de Donau. Op warme dagen kunnen jullie een omweg maken naar het buitenzwembad Engelhartszell. Een stop bij de ‘Wassererlebnis Mini-Donau’ is zeker een aanrader met kinderen. Dit is een klein, duurzaam en educatief avonturenpark waar van alles te beleven valt. Jullie vervolgen de Donau via de noordoever door het natuurreservaat Donauleiten. Dit gebied staat bekend om zijn buitengewone schoonheid en unieke flora en fauna. Jullie fietsen verder langs de Donau naar Schlögen. Hier pakken jullie de veerboot naar de andere kant van de Donau, waar jullie overnachten.

Overnachting in Schlögen

Dag 4 – Schlögen – Aschach 

Afstand: ca. 30 km

Gelijk aan het begin van de route fietsen jullie naar het natuurlijke schouwspel Schlögener Schlinge. In een spectaculaire gebied rond de Donau heeft het graniet zich als onverwoestbaar laten kenmerken en de Donau gedwongen in een 180 graden richtingsverandering. De natuur is hier prachtig. Jullie fietsen verder door het romantische Donauschlingebis naar Aschach. Jullie eindbestemming van een prachtige fietsdag te midden van de natuur. Aschach is een gezellig en authentiek Oostenrijks stadje, ingebed in de vallei van de Donau.

Overnachting in Aschach of omgeving

 Dag 5 – Aschach – Linz

Afstand: ca. 20 km + veerboot

Vandaag fietsen jullie over de Donauradweg langs de noordoever van de Donau naar het recreatiegebied bij Feldkirchen met zijn vijf zwemmerenfietsroute. Na het zwemplezier gaan jullie verder door de Gemüsgarten van Oberösterreichs, de Eferdinger Becken. Dit is een zeer vruchtbaar gebied dat bekend staat om zijn rijke landbouwgrond. Verder naar Ottensheim (Schloss Ottensheim en een gezellig marktplein) om daar de veerboot naar sprookjesstad Linz te nemen. In Linz kunnen jullie met de Pöstlingbergbahn (steilste tram van Europa!) naar de top van de Pöstlingberg. Je hebt daar een mooi uitzicht én je kunt met de drakentrein (Grottenbahn) de sprookjeswereld op de berg ontdekken. Gek op dieren? Halverwege de Pöstlingberg vind je de leuke dierentuin van Linz. ’s Middags kunnen jullie door het stadje Linz flaneren met haar fraaie stadsplein en de vele steegjes met sprookjesfiguren.

Overnachting in Linz

Dag 6 – Bezoek Linz en trein terug naar Schärding

Na het ontbijt kunnen jullie nog genieten van de hoofdstad van Oberösterreichs, bijvoorbeeld door een van de vele musea te bezoeken of de dierentuin. In de namiddag reizen jullie per trein terug naar Schärding.

Overnachting in Schärding (deze nacht kan desgewenst geschrapt worden)

Dag 7 – Einde van de fietsvakantie

Na het ontbijt eindigt jullie fietsvakantie. Het is natuurlijk ook mogelijk om één of enkele extra nachten bij te boeken.

TIP: Fiets verder langs de Donau om zo de hele Passau – Wenen fietsreis te ondernemen! Dit kan door onze familytour van Linz naar Wenen erachteraan te doen. Zie hiervoor: Familytour Linz – Wenen

Reisdetails – Fietsen met kinderen langs de Donau, Schärding – Linz

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Schärding
  • Overnachtingen in goede 3* / 4* hotels en Gasthöfe incl. ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving
  • Kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op jullie GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie, toeristische tips en tips voor activiteiten met kinderen – merendeel Nederlandstalig
  • Boottocht Passau – Kasten incl. fiets en veerboot Ottensheim – Linz incl. fiets
  • Treinticket Linz – Schärding excl. fiets
  • Kleine verrassing voor de kinderen
  • Ticket voor het Erlebnisbad in Passau
  • Ticket voor Wassererlebnis Mini-Donau in Engelhartszell
  • Ticket voor de Grottenbahn en Pöstlingberg in Linz
  • Donau-Card voor de deelstaat Opper-Oostenrijk (kortingskaart voor veel bezienswaardigheden) 
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Huurfietsverzekering in geval van huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Huurfietsen
  • Huur e-bike
  • Huur kinderfietsen / kinderaanhanger / follow-me / kinderzitje

  Parkeren

  Het parkeren van de auto kan gratis op het terrein van onze organisatie ter plaatse, direct aan de fietsroute. 

Fietsen met kinderen langs de Donau van Schärding naar Linz, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5 

Deze fietsreis is speciaal ontwikkeld voor gezinnen met (jonge) kinderen en zeer geschikt om als eerste fietsvakantie te doen. Zeker gezien de echt korte dagafstanden. Naast het fietsen zijn er langs de route van allerlei leuke activiteiten te doen voor gezinnen.

De Donau fietsroute van Schärding naar Linz is het schoolvoorbeeld van een haast perfecte fietsroute. Een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer. Slechts heel af en toe een stukje over een b-weggetje. Daarbij fietsen jullie vlak of licht bergafwaarts. Mochten de kinderen toch wat moe worden, dan is het op veel plekken mogelijk om de boot of de trein te nemen. 

Ervaringen van onze fietsers – Fietsen met kinderen Schärding – Linz

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Goed. Prima service, informatie was duidelijk en de reis was leuk. Alles was goed georganiseerd.
Familie Nijkamp, juli 2023 (Combinatie familiereis Schärding – Linz – Wenen)

Algemeen oordeel: 4,5
“Goed en efficiënt. Zeer gevarieerd. De zwemmeren bij Feldkirchen, Schloss Aschach en de natuur maakte de meeste indruk op ons.”
Familie Kelchtermans, augustus 2020

Prijzen 2024 – Fietsen met kinderen langs de Donau, Schärding – Linz

Termijnen 

Beginnen is dagelijks mogelijk van 30.03 – 12.10

Seizoen 1: 30.03 – 12.04 | 28.09 – 12.10
Seizoen 2: 13.04 – 03.05 | 14.09 – 27.09
Seizoen 3: 04.05 – 13.09

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 649

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 599

Toeslag Seizoen 2

€ 65

Toeslag Seizoen 3

€ 125

Toeslag 1-pers. kamer

€ 179

Toeslag halfpension (6x diner)

€ 199

Huurfiets

€ 99

Huur e-bike

€ 259

Huur kinderfiets / kinderaanhanger

€ 89

Huur kinderfiets met follow-me tool

€ 139

Huur kinderzitje

€ 35

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Hotelklasse

3*/4* Hotels en Gasthöfe

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Schärding€ 74 | € 99
Passau€ 74 | € 119
Linz€ 69 | € 99
Overige plaatsenop aanvraag

Kinderkorting

(van toepassing bij minimaal 2 volbetalenden volwassenen en indien kinderen bij de ouders op de kamer slapen)

0 – 5 jaar100%
6 – 11 jaar 50%
12 – 14 jaar 25%
15 – 17 jaar 10% op extra bed

Maatwerk – Fietsen met kinderen langs de Donau, Schärding – Linz

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Goed. Prima service, informatie was duidelijk en de reis was leuk. Alles was goed georganiseerd.

Familie Nijkamp

juli 2023
Shopping Basket