Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Donauradweg: landelijk overnachten langs het mooiste deel van de Donau

In de variant Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen fietst u deze klassieker in een landelijke versie. De vierkante boerderijen langs de Donau versmelten met de idyllische landschappen van dit deel van Oostenrijk. Na aankomst bij uw overnachtingsadres kunt u genieten van de regionale “Schmankerl” en zelfgemaakte “Most”. In de streek Wachau kunt u zich, in de typische Heuriger, te goed doen aan uitstekende wijnen. In boerderijen en in gemoedelijke en landelijk gelegen pensions leert u de echte gastvrijheid van de streek kennen. De route doorkruist bijna het gehele Oostenrijkse laag- en middelgebergtegebied ten noorden van de Alpen. De Schlögener Schlinge, het Machland, de Strudengau en de Wachau, na deze fietsvakantie zijn het begrippen voor u!

Hoogtepunten van deze fietsreis langs de Donau

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag - Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Wij bieden de fietsreis van Passau naar Wenen in de volgende 7 varianten aan: 

Beschrijving van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst Schärding

Indien u met de auto aankomt, dan kunt u de auto veilig gratis parkeren gedurende de tour. Barokstad Schärding heeft een prachtig marktplein met kleurrijke barokke burgerhuizen. U kunt een mooie historische wandeling maken door de oude handelsstad, die 1200 jaar geleden al als agrarische nederzetting “Scardinga” vermeld werd.

Overnachting in Schärding

Dag 2 – Schärding – Omgeving Feldkirchen (ca. 65 km + boottocht)

U start uw fietsreis langs de rivier de Inn om uit te komen in de stad Passau, de drierivierenstad en voormalige bisschopsstad, die gelegen is op het punt waar de bredere Inn in de smallere Donau stroomt. Vanuit het noorden komt ook nog het kleinere riviertje de Ilz in de Donau uit. Let op het verschil in kleur van het water van beide rivieren. Vanaf Passau naar Wenen gaat de rivier als Donau verder. Het mooie oude centrum van Passau met zijn smalle straatjes is gelegen op een landtong tussen de samenvloeiing van deze rivieren. In Passau kunt u een bezoek brengen aan de Dom, waar u – als u geluk heeft – het grootste kerkorgel ter wereld (meer dan 17.000 pijpen) zult horen spelen. Maar Passau kent veel meer schitterende historische gebouwen uit de 14e tot 17e eeuw, waaronder naast de dom, 2 paleizen en 2 burchten. In Passau stapt u op de boot voor een mooie boottocht naar Kasten. In Kasten gaat u per de fiets verder en komt u al snel aan bij het mooie plaatsje Engelhartszell, bekend om het Trappistenklooster (enige in Oostenrijk), het Trappistenbier en de Trappistenkäse. Even verder fietst u door het natuurschouwspel van de Schlögener Donauschlinge, waar het onoverwinnelijke graniet de Donau gedwongen heeft om een 180 graden bocht te maken. Om daarna weer net zo’n scherpe bocht te maken de andere kant op. Vervolgens fietst u door het Eferdinger Becken naar Aschach, een bekoorlijk stadje met een middeleeuws marktplein met fraaie hofjes in gotisch-, barok- en Renaissancestijl. U overnacht in de omgeving van Feldkirchen. De in de buurt liggende zwemmeren nodigen uit tot een verfrissende duik na deze eerste fietsdag. ’s Avonds kunt u genieten van een glas Most en van regionale specialiteiten.

Overnachting Omgeving Feldkirchen

Dag 3 – Omgeving Feldkirchen – Omgeving Mitterkirchen (ca. 65 km)

Vandaag staat in het teken van de groenteteelt in het Machland. U fietst door het groen van Eferdinger Beckens naar Ottensheim. Daar gaat u met de Drahtseilbrücke naar Wilhering en vervolgens naar Linz, de hoofdstad van de provincie Niederösterreich. De stad heeft een mooie historische binnenstad. Linz was in 2009 Cultuurhoofdstad van Europa. Aan de Donau oever vallen vooral het moderne gebouw van het Lentos Kunstmuseum en het festival en congrescentrum Brücknerhaus op. U kunt met de Pöstlingbergbahn de berg Pöstling op voor een mooi uitzicht.
Voor de afwisseling fietst u vandaag een stukje weg van de Donau om in St. Florian het Augustijnerklooster te bezoeken. Daarna gaat u naar het oude stadje Enns met aan de Stadtplatz de mooie 60 meter hoge stadstoren (die u van verre al heeft kunnen zien). U kunt ook het Schloß Ennegg in Enns bezichten. Na Enns fietst u langs Mauthausen (voormalig concentratiekamp) en verder langs de Donau. In Mitterkirchen bevindt zich een Keltisch dorp (museum).

Overnachting omgeving  Mitterkirchen

Dag 4 – Omgeving Mitterkirchen – Omgeving Marbach (ca. 50 km)

Vandaag fietst u verder langs de Donau door de Strudengau en arriveert u in het barokstadje Grein. Hier staat het oudste, nog in gebruik zijnde, stadstheater van Oostenrijk (1791). Ook kunt u het scheepvaartmuseum in de Greinburg (het oudste woonslot van Oostenrijk) bezichtigen. U fietst vervolgens  langs een stuk van de Donau – de Strudengau – dat vroegere schippers vanwege de gevaarlijke stromingen vreesden. Verder gaat het langs de steden Neustadt a/d Donau en Ybbs (waar in de Lorenzkerk Mozart nog het orgel bespeeld heeft). In Maria Taferl troont hoog boven de Donau de Wallfahrtskirche, die jaarlijks duizenden pelgrims trekt.

Overnachting omgeving Marbach

Dag 5 – Omgeving Marbach – Omgeving Krems (ca. 50 km)

In Pöchlarn vindt u het geboortehuis van de bekende expressionistische kunstschilder Oskar Kokoschka (1886 – 1980), in zijn tijd leerling van Gustav Klimt. In het kleine Middeleeuwse stadje Melk staat de wereldberoemde Benediktijner abdij van Melk met een geweldige hoeveelheid barokke kunst. U moet dit stadje en dit klooster beslist niet overslaan. Dit is ook een fantastisch uitzichtpunt op de Donau en de fraaie omgeving van de Wachau-streek. Daarna fietst u door de Wachau, met zijn betoverende ambiance van beboste berghellingen, typische boomgaarden en wijnbergen. U fietst door de wijnstadjes Spitz, gelegen onderaan een wijnberg aan de Donau, Weißenkirchen en Dürnstein. Dit is een van de fraaiste delen van de Wachau. In Dürnstein bevindt zich ook een klooster met een opvallend gekleurde toren. Daarboven ligt de bergruïne Dürnstein. U sluit de etappe in Mautern, niet ver gelegen van de 1000 jaar oude stad Krems af. Bezoek niet alleen het Middeleeuwse centrum, maar bijvoorbeeld ook de Kunstmeile  of het Karikaturmuseum. Natuurlijk mag bij een tussenstop in de Wachau een bezoek aan een wijnproeverij niet ontbreken.

Overnachting omgeving Krems

Dag 6 – Omgeving Krems – Langenschönbichl / Zwentendorf (ca. 35 km)

Mocht u de vorige dag geen tijd hebben gehad om Krems te bezoeken, dan is het de moeite waard om deze stad vandaag nog te gaan bezoeken. Vanaf de oude stad Krems fietst u gemoedelijk verder met de Donau aan uw zijde. U komt langs het gezellige stadje Traismauer met zijn mooie Romeinse toren. Leuk om even rond te wandelen. Heeft u wat tijd over? Maak dan een uitstapje het binnenland in naar het prachtige Schloss Grafenegg. U overnacht in Langenschönbichl of Zwentendorf, landelijke dorpjes.

Overnachting Langenschönbichl / Zwentendorf

Dag 7 – Langenschönbichl  – Wenen (ca. 50 km)

De etappe van vandaag leidt u eerst naar de bloemenstad Tulln. Op de plek van het huidige Tulln woonden in de Romeinse tijd al mensen. Tulln heeft een gezellig centrum. Bezoek het Egon Schiele museum, het Römermuseum of – als u van tuinieren houdt – de modeltuinen van “Die Garten”. Na Tulln fietst u door een breed dal. Ter hoogte van Greifenstein schampt de Donau de noordelijke uitlopers van het Wienerwald. U moet beslist de 900 jaar oude abdij Klosterneuburg bezoeken!

Na uw aankomst in Wenen kunt u gaan genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Gun u zelf een “Verlängerten” (soort koffie) en een stuk Sachertorte in een typisch Weens Kaffeehaus. Slenter daarna door de bekendste winkelstraat van Wenen, de Mariahilferstraße. Of bezichtig de Spaanse rijschool, de St. Stephansdom of de Wiener Prater. Ook kunt u naar het keizerlijk paleis Schönbrunn met zijn mooi aangelegde tuin. Deze geweldige hoofdstad heeft enorm veel te bieden en is een ware afsluiter van uw vakantie.

Overnachting Wenen

Dag 8 – Einde van uw fietsreis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Wat is inbegrepen - Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Inbegrepen

  • 2 overnachtingen in boerderijen aangesloten bij Urlaub am Bauernhof, 1x in een persoonlijk pension, 1x in een gezellig Landgasthof en 1x op een mooi Weingut. In Schärding en Wenen overnacht u in historische 3* hotels in het centrum.
  • Uitgebreid ontbijt
  • Gratis parkeerplaats in Schärding. Deze parkeerplaats grenst direct aan het fietspad.
  • Pretourmeeting in Schärding
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving + goed uitgewerkte routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitvoerige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips - merendeel Nederlandstalig
  • Donau-Card voor de deelstaat Opper-Oostenrijk (kortingskaart voor veel bezienswaardigheden) 
  • 1 x boottocht van Passau naar Kasten (incl. fietsen). Let op: alleen mogelijk van 8 april tot 22 oktober. Buiten deze periode kunt u de hele weg fietsen of een bustransfer krijgen.
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Huurfietsverzekering
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Dagelijkse bustransfer terug naar beginpunt (eigen fiets kan mee): vertrekt rond 14:00 - 15:00 uur vanaf het hotel in Wenen terug naar Passau/Schärding. Duur ca. 3,5 – 4 uur. Mocht u hier gebruik van willen maken, dan dient u dat bij boeking op te geven.

Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen - voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

De Donau fietsroute van Passau naar Wenen is het schoolvoorbeeld van een haast perfecte fietsroute. Een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer. Slechts heel af en toe een stukje over een b-weggetje. Daarbij fietst u vlak of licht bergafwaarts. Deze fietsreis is dan ook geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden. Het is ook de ideale route voor een eerste fietsvakantie.

Deze variant langs boerderijen is geschikt als u het leuk vindt om in kleinschalige overnachtingsadressen te verblijven. Het gaat hierbij om 3 adressen van Urlaub am Bauernhof. Dit zijn (kleine) boerderijen met vee, landbouwproducten of wijnranken. Daarnaast overnacht u 1x in een persoonlijk pension en 1x op een Weingut. In Schärding en Wenen overnacht u in historische 3* hotels in het centrum.

Ervaringen - Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Ontspannen fietsvakantie, goed georganiseerd, veel terrassen onderweg. Route “Donauradweg” staat overal goed aangegeven.”
Anoniem, september 2022

Algemeen oordeel: 4
“Hartelijk dank voor de mooie vakantie die jullie ons bezorgd hebben. Goed weer (alhoewel 35gr soms wat teveel was) en leuke verblijven en bezienswaardigheden. We hebben al reclame voor jullie gemaakt en jullie coördinaten doorgegeven!” 
Dhr. Hermans, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“De reis verliep vlekkeloos en de organisatie was perfect. Een aanrader”. 
Dhr. Janssens, september 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prettig en snel”
Mevr. Hermans, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Mede door het prachtige weer; een fantastische vakantie.”
Familie Willems, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Goed verdeeld, je fietst heel makkelijk langs de Donau.”
Familie Wols van der Wel, juli 2016

Prijzen 2023 - Donauradweg van Passau naar Wenen langs boerderijen

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk, van 01.04 – 07.10

Seizoen 1: 01.04 – 14.04 | 30.09 – 07.10
Seizoen 2: 15.04 – 05.05 | 16.09 – 29.09
Seizoen 3: 06.05 – 15.09

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 599

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 539

Toeslag Seizoen 2

€ 70

Toeslag Seizoen 3

€ 140

Toeslag 1-pers. kamer

€ 169

Huurfiets per tour

€ 89

Huur e-bike per tour

€ 219

Transferbus Wenen - Schärding (gaat dagelijks)

€ 75

Transferbus Wenen - Schärding incl. eigen fiets (gaat dagelijks)

€ 104

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

Overnachtingen: 2 overnachtingen in boerderijen aangesloten bij Urlaub am Bauernhof, 1x in een persoonlijk pension, 1x in een gezellig Landgasthof en 1x op een mooi Weingut. In Schärding en Wenen overnacht u in historische 3* hotels in het centrum.

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Schärding

€ 64 / € 89

Wenen

€ 89 / € 144

Andere plaatsenOp aanvraag
 

Maatwerk – Donauradweg fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Hartelijk dank voor de mooie vakantie die jullie ons bezorgd hebben. Goed weer (alhoewel 35gr soms wat teveel was) en leuke verblijven en bezienswaardigheden. We hebben al reclame voor jullie gemaakt en jullie coördinaten doorgegeven!”

Dhr. Hermans

augustus 2022
Shopping Basket