Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Donauradweg: landelijk overnachten langs het mooiste deel van de Donau

In de variant Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen en sfeervolle hotels/pensions fietst u deze klassieker in een speciale, landelijke versie. De vierkante boerderijen langs de Donau versmelten met de idyllische landschappen van dit deel van Oostenrijk. In de streek Wachau kunt u zich, in de typische Heuriger, te goed doen aan uitstekende wijnen. In boerderijen en in gemoedelijke pensions leert u de echte gastvrijheid van de streek kennen. De route doorkruist bijna het gehele Oostenrijkse laag- en middelgebergtegebied ten noorden van de Alpen. De Schlögener Schlinge, het Machland, de Strudengau en de Wachau, na deze fietsvakantie zijn het begrippen voor u!

Hoogtepunten van deze fietsreis langs de Donau

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Wij bieden de fietsreis van Passau naar Wenen in de volgende 7 varianten aan: 

Beschrijving van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst Schärding

Barokstad Schärding heeft een prachtig marktplein met kleurrijke barokke burgerhuizen, sfeervolle steegjes, fraaie doorkijkjes en een mooie promenade langs de rivier de Inn. U kunt een historische wandeling maken door deze oude handelsstad, die 1200 jaar geleden al als agrarische nederzetting “Scardinga” vermeld werd. Bezoek het Schlosspark met zijn historische beelden en prachtige uitzicht. Vergeet ook niet door de oude Linzer Tor en de Wassertor te wandelen of fietsen. U kunt de dag mooi afsluiten in de sfeervolle biergarten. 

Overnachting in Schärding

Dag 2 – Schärding – Engelhartszell (ca. 45 km)

U start uw fietsreis langs de rivier de Inn om uit te komen in de stad Passau, de drierivierenstad en voormalige bisschopsstad, die gelegen is op het punt waar de bredere Inn in de smallere Donau stroomt. Vanuit het noorden komt ook nog het kleinere riviertje de Ilz in de Donau uit. Let op het verschil in kleur van het water van beide rivieren. Vanaf Passau naar Wenen gaat de rivier als Donau verder. Het mooie oude centrum van Passau met zijn smalle straatjes is gelegen op een landtong tussen de samenvloeiing van deze rivieren. In Passau kunt u een bezoek brengen aan de Dom, waar u – als u geluk heeft – het grootste kerkorgel ter wereld (meer dan 17.000 pijpen) zult horen spelen. Maar Passau kent veel meer schitterende historische gebouwen uit de 14e tot 17e eeuw, waaronder naast de dom, 2 paleizen en 2 burchten. U fietst verder langs de Donau met aan beide kanten heuvelland. De Donau vormt hier een grensrivier met aan de noordkant Duitsland en aan de zuidkant Oostenrijk. U komt langs Obernzell, de zomerresidentie van de Passauer bisschoppen. Na Kasten komt u al snel aan bij het mooie plaatsje Engelhartszell, bekend om het Trappistenklooster (enige in Oostenrijk), het Trappistenbier en de Trappistenkäse.

Overnachting in Engelhartszell 

Dag 3 – Engelhartszell – omgeving Feldkirchen (ca. 45 km)

Na Engelhartszell fietst u door het natuurschouwspel van de Schlögener Donauschlinge, waar het onoverwinnelijke graniet de Donau gedwongen heeft om een 180 graden bocht te maken. Om daarna weer net zo’n scherpe bocht te maken de andere kant op. Vervolgens fietst u door het Eferdinger Becken naar Aschach, een bekoorlijk stadje met een middeleeuws marktplein met fraaie hofjes in gotisch-, barok- en renaissancestijl. U overnacht in de omgeving van Feldkirchen. De in de buurt liggende zwemmeren nodigen uit tot een verfrissende duik na deze fietsdag. ’s Avonds kunt u genieten van een glas Most en van regionale specialiteiten.

Overnachting omgeving Feldkirchen

Dag 4 – Omgeving Feldkirchen – Mitterkirchen (ca. 55-60 km + boottocht)

Vandaag staat in het teken van de groenteteelt in het Machland. U fietst door het groen van Eferdinger Beckens naar Ottensheim. Daar neemt u de veerboot voor een mooie tocht naar Linz. Als de veerboot niet vaart, kunt u dit extra stukje fietsen (ca. 10 km extra). Linz is de hoofdstad van de provincie Niederösterreich. De stad heeft een mooie historische binnenstad. Linz was in 2009 Cultuurhoofdstad van Europa. Aan de Donau oever vallen vooral het moderne gebouw van het Lentos Kunstmuseum en het festival en congrescentrum Brücknerhaus op. U kunt met de Pöstlingbergbahn de berg Pöstling op voor een mooi uitzicht. Na Linz brengt de route u een stukje weg van de Donau, naar het oude stadje Enns met aan de Stadtplatz de mooie 60 meter hoge stadstoren (die u van verre al heeft kunnen zien). U kunt ook het Schloß Ennegg in Enns bezichten. Na Enns fietst u langs Mauthausen (voormalig concentratiekamp) en verder langs de Donau. In Mitterkirchen bevindt zich een Keltisch dorp (museum).

Overnachting in Mitterkirchen

Dag 5 – Mitterkirchen – omgeving Ybbs (ca. 45 km)

U fietst verder langs de Donau door de Strudengau en arriveert u in het gezellige barokstadje Grein. Hier staat het oudste, nog in gebruik zijnde, stadstheater van Oostenrijk (1791). Ook kunt u het scheepvaartmuseum in de Greinburg (het oudste woonslot van Oostenrijk) bezichtigen. U fietst vervolgens langs een stuk van de Donau – de Strudengau – dat vroegere schippers vanwege de gevaarlijke stromingen vreesden. Verder gaat het langs de stad Neustadt a/d Donau naar Ybbs (waar in de Lorenzkerk Mozart nog het orgel bespeeld heeft). Daarnaast vindt u in Ybbs een fietsmuseum, gezellige restaurants en een mooi zwembad met verschillende sauna’s. 

Overnachting in Ybbs of omgeving

Dag 6 – Omgeving Ybbs – Omgeving Krems (ca. 60 km + boottocht)

Al snel na Ybbs ziet u hoog boven de Donau de Wallfahrtskirche van Maria Taferl, die jaarlijks duizenden pelgrims trekt. In Pöchlarn vindt u het geboortehuis van de bekende expressionistische kunstschilder Oskar Kokoschka (1886 – 1980), in zijn tijd leerling van Gustav Klimt. In het kleine Middeleeuwse stadje Melk staat de wereldberoemde Benediktijner abdij van Melk met een geweldige hoeveelheid barokke kunst. U moet dit stadje en dit klooster beslist niet overslaan. Dit is ook een fantastisch uitzichtpunt op de Donau en de fraaie omgeving van de Wachau-streek. Daarna fietst u door de Wachau, met zijn betoverende ambiance van beboste berghellingen, typische boomgaarden en wijnbergen. U fietst door het wijnstadje Spitz, gelegen onderaan een wijnberg aan de Donau. Verder door naar Weißenkirchen en Dürnstein. Dit is een van de fraaiste delen van de Wachau. In Dürnstein bevindt zich ook een klooster met een opvallend gekleurde toren. Daarboven ligt de bergruïne Dürnstein. Vanaf Dürnstein stapt u op de Donauboot voor een mooie tocht door de Wachaustreek naar Krems. Als de boot niet vaart, kunt u dit extra stukje fietsen (ca. 8 – 16 km extra). De 1000 jaar oude stad Krems heeft van alles te bieden. Bezoek niet alleen het Middeleeuwse centrum, maar bijvoorbeeld ook de Kunstmeile of het Karikaturmuseum. Natuurlijk mag bij een tussenstop in de Wachau een bezoek aan een wijnproeverij niet ontbreken.

Overnachting in Krems of omgeving

Dag 7 – Omgeving Krems – Wenen (ca. 40 km + stukje per trein of ca. 85 km bij hele weg fietsen)

Vanaf de oude stad Krems heeft u twee opties: per trein naar Tulln en vanaf daar verder fietsen naar Wenen (ca. 40 km fietsen) of de hele weg fietsen van Krems via Tulln naar Wenen (ca. 85 km fietsen over vlakke wegen).

U fietst gemoedelijk verder met de Donau aan uw zijde. U komt langs het gezellige stadje Traismauer met zijn mooie Romeinse toren. Leuk om even rond te wandelen. De etappe van vandaag leidt u eerst naar de bloemenstad Tulln. Op de plek van het huidige Tulln woonden in de Romeinse tijd al mensen. Tulln heeft een gezellig centrum. Bezoek het Egon Schiele museum, het Römermuseum of – als u van tuinieren houdt – de modeltuinen van “Die Garten”. Na Tulln fietst u door een breed dal. Ter hoogte van Greifenstein schampt de Donau de noordelijke uitlopers van het Wienerwald. U moet beslist de 900 jaar oude abdij Klosterneuburg bezoeken!

Na uw aankomst in Wenen kunt u gaan genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Gun u zelf een “Verlängerten” (soort koffie) en een stuk Sachertorte in een typisch Weens Kaffeehaus. Slenter daarna door de bekendste winkelstraat van Wenen, de Mariahilferstraße. Of bezichtig de Spaanse rijschool, de St. Stephansdom of de Wiener Prater. Ook kunt u naar het keizerlijk paleis Schönbrunn met zijn mooi aangelegde tuin. Deze geweldige hoofdstad is een ware afsluiter van uw vakantie.

Overnachting in Wenen

Dag 8 – Einde van uw fietsreis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Wat is inbegrepen – Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Inbegrepen

  • 3 overnachtingen in boerderijen aangesloten bij Urlaub am Bauernhof, 1x in een persoonlijk pension en 1x op een Weingut. In Schärding en Wenen overnacht u in historische 3* hotels in het centrum.
  • Uitgebreid ontbijt
  • Gratis parkeerplaats in Schärding. Deze parkeerplaats grenst direct aan het fietspad.
  • Pretourmeeting in Schärding
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Nederlandstalige routebeschrijving +  routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips – merendeel Nederlandstalig
  • Veerboot van Ottensheim naar Linz incl. fiets
  • Boottocht van Dürnstein naar Krems incl. fiets 
  • Treinrit van Krems naar Tulln incl. fiets
  • Donau-Card voor de deelstaat Opper-Oostenrijk (kortingskaart voor veel bezienswaardigheden) 
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Huurfietsverzekering
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Dagelijkse bustransfer terug naar beginpunt (eigen fiets kan mee): vertrekt rond 14:00 – 15:00 uur vanaf het hotel in Wenen terug naar Passau/Schärding. Duur ca. 3,5 – 4 uur. Mocht u hier gebruik van willen maken, dan dient u dat bij boeking op te geven. Alternatief is per trein terug incl. bagage en indien van toepassing de eigen fiets. 

Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen – voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

De Donau fietsroute van Passau naar Wenen is het schoolvoorbeeld van een haast perfecte fietsroute. Een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer. Slechts heel af en toe een stukje over een b-weggetje. Daarbij fietst u vlak of licht bergafwaarts. Deze fietsreis is dan ook geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden. Het is ook de ideale route voor een eerste fietsvakantie.

Deze variant langs boerderijen is geschikt als u het leuk vindt om in kleinschalige overnachtingsadressen te verblijven. Het gaat hierbij om 3 adressen van Urlaub am Bauernhof. Dit zijn (kleine) boerderijen met vee, eigen gemaakte producten of wijnranken. Daarnaast overnacht u 1x in een persoonlijk pension en 1x op een Weingut. In Schärding en Wenen overnacht u in historische 3* hotels in het centrum.

Ervaringen – Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“De ervaring was goed. Alles was prima geregeld. Toen mijn eigen elektrische fiets stuk ging en niet te repareren was, is snel een goede elektrische huurfiets geregeld.”
Mevr. Janssen, september 2023

Algemeen oordeel: –
“Onze fietstocht was fantastisch”
Mevr. Schrey, augustus 2023

Algemeen oordeel: 4
“Goed, vriendelijk en persoonlijk”
Mevr. Van Haren, juli 2023

Algemeen oordeel: 5
“Ontspannen fietsvakantie, goed georganiseerd, veel terrassen onderweg. Route “Donauradweg” staat overal goed aangegeven.”
Anoniem, september 2022

Algemeen oordeel: 4
“Hartelijk dank voor de mooie vakantie die jullie ons bezorgd hebben. Goed weer (alhoewel 35gr soms wat teveel was) en leuke verblijven en bezienswaardigheden. We hebben al reclame voor jullie gemaakt en jullie coördinaten doorgegeven!” 
Dhr. Hermans, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“De reis verliep vlekkeloos en de organisatie was perfect. Een aanrader”. 
Dhr. Janssens, september 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prettig en snel”
Mevr. Hermans, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Mede door het prachtige weer; een fantastische vakantie.”
Familie Willems, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Goed verdeeld, je fietst heel makkelijk langs de Donau.”
Familie Wols van der Wel, juli 2016

Prijzen 2024 – Donauradweg van Passau naar Wenen langs boerderijen

Termijnen 

Beginnen is dagelijks mogelijk van 30.03 – 12.10

Seizoen 1: 30.03 – 12.04 | 28.09 – 12.10
Seizoen 2: 13.04 – 03.05 | 14.09 – 27.09
Seizoen 3: 04.05 – 13.09

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

  € 679

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 607

Toeslag Seizoen 2

€ 70

Toeslag Seizoen 3

€ 140

Toeslag 1-pers. kamer

€ 229

Huurfiets per tour

€ 90

Huur e-bike per tour

€ 239

Bustransfer terug (gaat dagelijks)

€ 79

Bustransfer terug incl. eigen fiets (gaat dagelijks)

€ 108

Treintransfer terug

€ 39

Treintransfer terug incl. eigen fiets

op aanvraag

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Overnachtingen: 3 overnachtingen in boerderijen aangesloten bij Urlaub am Bauernhof, 1x in een persoonlijk pension en 1x op een Weingut. In Schärding en Wenen overnacht u in historische 3* hotels in het centrum.

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Schärding

€ 69 | € 104

Wenen

€ 94 | € 169

Andere plaatsenOp aanvraag
 

Maatwerk – Donauradweg fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Hartelijk dank voor de mooie vakantie die jullie ons bezorgd hebben. Goed weer (alhoewel 35gr soms wat teveel was) en leuke verblijven en bezienswaardigheden. We hebben al reclame voor jullie gemaakt en jullie coördinaten doorgegeven!

Dhr. Hermans

Shopping Basket