Fietsvakantie in Zuid-Moravië | Tsjechië

Fietsvakantie langs de rivieren Dyje en Morava in de zonnige wijnstreek van Tsjechië

De fietsvakantie Zuid-Moravië in Tsjechië is een heerlijke fietsreis over nagenoeg vlakke wegen door het zonnige grensgebied van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije (drielandentour). Schilderachtige wijnstraten, kleurrijke Zuid-Moravische folklore, herinneringen aan het voormalige IJzeren Gordijn en keizerlijke allure: dat zijn de ingrediënten van deze fietsvakantie. Tel daarbij op een paar prachtige natuurreservaten (waaronder het UNESCO biosfeer reservaat van de rivier de Dyje) en een drietal majestueuze UNESCO-Werelderfgoederen en u heeft een aardig idee van deze veelzijdige fietsreis. 

U begint in wijnstadje Znojmo en fietst door de beroemdste wijngebieden in de grensstreek van Oostenrijk en Tsjechië, waar de traditie van het maken van wijn al bijna tweeduizend jaar bestaat. De rivieren de Dyje of de Morava zijn nooit ver weg. Uw eindbestemming is de oude, vriendelijke universiteitsstad Olomouc. 

Hoogtepunten van deze fietsvakantie

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Fietsvakantie Zuid-Moravië, in het zonnige zuiden van Tsjechië

Dit moet u zelf beleven!
  • Wijnproeven, gewoon bij een lokale wijnkelder, die zijn deuren geopend heeft. Bij gezellig zitten in het keldertje horen ook de plaatselijke gastronomische specialiteiten: slachtdelicatessen, zelf gemaakte feestkoeken, fruit, gebakken eend of de beroemde Znaimer augurken. En wij mogen niet de Slivovice vergeten, een geurige drank uit rijpe, op de Moravische heuvels groeiende pruimen.
  • Fietsen en picknicken in het immense parklandschap van Lednice-Valtice (200 km2) met zijn triomfbogen, paleizen en tempels, slingerende bosbeken en mysterieuze moerasbossen (UNESCO).
  • Het openluchtmuseum in Straznice, waar je Zuid Moravische ambachten in levende lijve kunt zien beoefenen: pottenbakken, weven, folkloristische motieven schilderen, borduren etc. Koop hier uw souvenirs voor het thuisfront: keramiek, houtsnijwerken beeldjes, blauwprint op doeken, klederdrachtpoppen, stropoppetjes of gekleurde paaseieren.
  • Op een bankje genieten van de aartsbisschoppelijke tuinen van Kromeriz (UNESCO)
  • Lekker statten in de vriendelijke, oude universiteitsstad Olomouc, en daarbij niet vergeten om de 35 meter hoge pestzuil van de Heilige Drievuldigheid te bewonderen. (UNESCO). Wist u dat Olomouc na Praag de meeste historische monumenten van heel Tsjechië heeft!

Van dag tot dag – Fietsvakantie Zuid-Moravië

Dag 1 – Aankomst in Znojmo 

De Koninklijke Stad Znojmo (Tsjechië), die hoog boven de rivier de Dyje uittorent, dateert uit de 12de eeuw en was ten tijde van de Tsjechische koningen een indrukwekkende vestingstad. Tegenwoordig is Znojmo een moderne stad en een belangrijk centrum van de wijnbouw.  Te bezichtigen: de Rotunda van Sv. Kateriny, een van de oudste kerkgebouwen van Tsjechië met fresco’s uit de 12de eeuw of het Louka Klooster met zijn tentoonstelling van Moravische wijnen. Ook kunt u de natuur in trekken en een korte wandeling in het Podyjí Nationaal Park maken.

Overnachting in Znojmo (Tsjechië)

Dag 2 – Znojmo – Laa an der Thaya

Afstand: ca. 70 km (hele weg fietsen) of 55 km (stukje per trein) 

’s Ochtends kunt u de trein van Znojmo naar Šatov nemen, zo bekort u de dagetappe met ca. 15 km. In het grensplaatsje Šatov, dat een prachtige beschilderde wijnkelder heeft, wordt u al snel geconfronteerd met een tastbare herinneringen aan het IJzeren Gordijn. Grote bunkers, indrukwekkende prikkeldraadversterkingen, uitkijktorens en patrouillewegen houden de herinnering aan de geschiedenis van de Koude Oorlog levend. Niet veel later fietst u de grens met Oostenrijk over via een oude Keltische begraafplaats richting Retz. Retz is een Oostenrijks wijnstadje met een oude Hollandse(!) windmolen, een Renaissance Raadhuis en een labyrint van wijnstraten en wijnkelders. In Hadres fietst u door de langste wijnstraat van Oostenrijk! De rest van de dag fietst u door een vredig landschap tussen wijngaarden, korenvelden en wijnstraten. Eerst terug naar Tsjechië via de meren bij Jaroslavice en Hrádek en via een prachtige route naar Hevlín, dan uiteindelijk weer de grens met Oostenrijk over en door naar de bestemming van deze dag: de thermenstad Laa an der Thaya (Thaya is de Oostenrijkse naam voor de rivier de Dyje).

Overnachting in Laa an der Thaya (Oostenrijk)

Dag 3 – Laa an der Thaya – Lednice

Afstand: ca. 50 km

U begint de dag op de Tsjechisch-Oostenrijkse grensfietsroute “Hallo Nachbar”. Net over de grens met Tsjechië kunt u op een romantische, ecologische boerderij met schapen, geiten en wijngaarden lokale specialiteiten proeven. Daarna volgt u de oudste Tsjechische lange afstandsfietsroute: de Greenways route van Praag naar Wenen, tot in Mikulov. Mikulov is een verborgen juweel van Moravië en met zijn majestueuze kasteel, zijn uniek bewaard gebleven Joodse wijk, Joodse begraafplaats en renaissance plein een perfecte plaats voor de lunch! Daarna volgt u de voormalige grenspatrouille wegen langs het IJzeren Gordijn, waarbij u van tijd tot tijd borden tegenkomt met daarop de vaak trieste verhalen van mensen die geprobeerd hebben om naar het vrije westen te ontsnappen en dit niet zelden met de dood moesten bekopen. U eindigt de dag in het immense Lednice-Valtice landschapspark (200 km2), met zijn triomfbogen, paleizen en tempels, slingerende bosbeken en mysterieuze moerasbossen (UNESCO- Werelderfgoed). Een wandeling in het prachtige park rond het kasteel van Lednice, de zomerresidentie van de Hertogen van Liechtenstein, maakt uw dag af.

Overnachting in Lednice (Tsjechië)

Dag 4 – Lednice – Skalica

Afstand: ca. 60 km 

‘s Morgens heeft u eerst nog tijd voor een verdere verkenning van de parken en talloze monumenten die de Liechtenstein familie heeft laten bouwen in en rond Lednice, waaronder Januv Hrad, een nieuwgebouwde kasteelruïne. Het aparte is dat al deze monumenten gebouwd zijn midden in de bossen van het UNESCO biosfeer reservaat van de meanderende rivier de Dyje. Bij Lanžhot komt u tenslotte aan bij de rivier de Morava, die u de komende dagen zult volgen. De Morava vormt hier voor een deel de nieuwe grens tussen Tsjechië en Slowakije. U fietst door maagdelijke riviervallei bossen naar Mikulčice, een archeologische bezienswaardigheid van groot belang: hier is een zeer grote Slavische nederzetting uit de 8ste eeuw blootgelegd. Vervolgens steekt u bij de interessante grensstad Hodonín (renaissance kasteel en folkloremuseum) de grens met Slowakije over naar het stadje Holíč. Holíč heeft een prachtige vesting uit de 18de eeuw. Uw eindbestemming van vandaag is Skalica, een romantisch stadje met een oude rotunda, middeleeuwse stadsmuren en een Art Nouveau raadhuis.

Overnachting in Skalica (Slowakije)

Dag 5 – Skalica – Uherské Hradiště

Afstand: ca. 55 km 

Deze dag fietst u door de historische grensstreek van het Tsjechische en Hongaarse koninkrijk waar u vele vestingen, forten en kastelen zult aantreffen. Terug in Tsjechië fietst u door Petrov / Plže, bekend om zijn mooie wijnstraat (wordt door velen de mooiste wijnstraat van Moravië genoemd). Fris wit en blauw beschilderde wijnkelders met kleurrijke folkloristische motieven stralen u tegemoet. De oudste dateren uit de 15de eeuw! Vanaf Plže volgt u een goed gemarkeerde fietsroute. Onderweg moet u zeker een bezoek brengen aan het openlucht museum en kasteel in Strážnice en het renaissance Kasteel in Uherský Ostroh. In Kunovice is een vliegtuigmuseum van vooral wat kleinere vliegtuigen, waaronder historische modellen. U overnacht in het mooie plaatsje Uherské Hradiště, met zijn beschermde stadscentrum. Het is een stad met een oude geschiedenis, zo was het vroeger een Hongaarse vesting. Het heeft twee mooie stadspleinen.

Overnachting in Uherské Hradiště (Tsjechië)

 Dag 6 – Uherské Hradiště – Kroměříž

Afstand: ca. 38 of 50 km 

Deze dag is met slechts 38 km voor de boeg, de kortste etappe van de hele tour. Hierdoor heeft u volop tijd om het lekker rustig aan te doen en eventueel musea te bezoeken. U kunt ook een bezoek brengen aan Napajedla met zijn barokke kasteel en bekende volbloedpaardenfokkerij (uit 1886) of het landgoed in Kvasice. U fietst grotendeels langs het Bat’a kanaal, een technisch monument uit de jaren 30 gebouwd door Tomas Bata, een van de beroemdste Tsjechische ondernemers. Als u vandaag liever meer kilometers maakt, kunt u een omweg over Velehrad fietsen. Velehrad is een van de belangrijkste pelgrimsplaatsen in Tsjechië, verbonden met de eerste christenen in deze regio. Uiteindelijk leiden alle wegen tot de eindbestemming van deze dag en een van de hoogtepunten van deze fietsreis, het stadje Kroměříž (UNESCO Werelderfgoed). Dit kleine stadje had in het verleden een enorme invloed als aartsbisschoppelijke residentie. Kroměříž is dan ook beroemd vanwege haar tuinen en aartsbisschoppelijk paleis, die uitzonderlijk complete en goed bewaarde voorbeelden van de Europese barok zijn.

Overnachting in Kroměříž (Tsjechië)

Dag 7 – Kroměříž – Olomouc

Afstand: ca. 50 km 

De laatste dag van onze reis fietst u naar een andere, bekende Tsjechische stad: Olomouc (UNESCO). Vanaf Kroměříž fietst u langs de Morava rivier noordwaarts. Onderweg kunt u even stoppen bij de pelgrimskerk in Dub en bij de prachtige renaissance kastelen van Tovačov en Chropyně. U fietst vandaag langs zeldzame, curieuze kleine oliewingebieden (met jaknikkers), diep verborgen in de moerasbossen langs de Morava rivier zijn dit de enige oliebronnen in Tsjechië.

Een andere optie voor vermoeide benen op deze laatste dag is ca. 7 km naar Hulín te fietsen en daar gewoon de fietsen op de trein te zetten en op die manier naar Olomouc te gaan. U heeft dan volop de tijd voor deze gave stad.

Olomouc is een vriendelijke, oude universiteitsstad en tot in de 19de eeuw de hoofdstad van Moravië. En hoewel helemaal niet toeristisch, herbergt het in alle bescheidenheid na Praag de meeste historische monumenten van Tsjechië! Het heeft zelfs ook een astronomisch uurwerk. Niet te missen is de 35 meter hoge pestzuil van de Heilige Drievuldigheid (UNESCO Wereld Erfgoed), het paleis van de aartsbisschop en het goed bewaarde historische centrum.

Overnachting in Olomouc (Tsjechië)

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie Zuid-Moravië

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u reis verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen

Reisdetails – Fietsvakantie Zuid-Moravië

Inbegrepen

  • Overnachtingen in de A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels
  • Overnachtingen in de B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions 
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Routekaarten
  • Een vangnet (telefonisch en indien nodig ter plaatse) mocht u hulp nodig hebben
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Autotransfer van Olomouc naar Znojmo (1 – 3 pers. per groep: € 320; 4 – 8  pers. per groep: € 410)
  • Treintickets: met of zonder fiets van Olomouc terug naar Znojmo (1 x overstappen, ca. 4 uur onderweg). Prijs ca. € 20 – € 30 p.p. 
  • Treintickets: met of zonder fiets van Wenen naar Znojmo (directe trein, ca. 1 uur 45 min. onderweg) en van Olomouc naar Wenen (1 x overstappen, ca. 1 uur, 18 min. onderweg). Prijzen ca. € 30 – € 40 p.p. 
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden 

Parkeren

U kunt uw auto in Znojmo parkeren in een parkeergarage voor ca. € 10 per dag, vooraf te reserveren via Mozaïek Reizen.

Aankomst per trein of vlucht

U kunt ook gemakkelijk per (nacht)trein naar Wenen reizen of per vlucht naar Wenen (retour). Vanaf Wenen gaan regelmatig treinen naar Znojmo en vanaf Olomouc terug naar Wenen ook. Wel is het in dat geval aan te bevelen fietsen te huren, die staan dan voor u gereed in Znojmo en kunt u in Olomouc achterlaten. 

Fietsvakantie Zuid-Moravië, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5

Deze fietsreis volgt namelijk voor het grootste deel de rivieren de Dyje en de Morava. U fietst over nagenoeg vlakke wegen door het prachtige wijngebied van Tsjechië (Zuid-Moravië) met af en toe uitstapjes naar het Weinviertel in Oostenrijk en Slowakije. Het merendeel van de route verloopt over goede fietspaden en b-weggetjes. Enkele delen van de route gaan over onverharde, meestal gravelpaden. Vandaar dat wij deze route niveau 1,5 geven. De route is voor iedereen die thuis weleens fietst goed te doen. Bij twijfel zijn ook e-bikes te huur. 

Het is een geschikte reis voor recreatieve fietsers die een oorspronkelijk stukje van Tsjechië willen zien dat nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Ideaal als u van rust en romantiek houdt.

Ervaringen – Fietsvakantie Zuid-Moravië

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Fantastische organisatie, tot in de puntjes verzorgd
Mevr. Cordes, juni 2022

Algemeen oordeel: 4
“Prima, vooral de onderkomens! Aan de route plus bij het centrum. We boeken zeker nog eens bij Mozaïek Reizen, maar dan een makkelijkere route.”
Mevr. De Neeve, september 2021 (combinatie fietsreis Eger en Zuid-Moravië)

Algemeen oordeel: 4
“Het was prima!”
Mevr. Sonneveld, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Wij willen jullie danken voor de prima organisatie van onze fietsreis. We hebben ervan genoten ook tijdens de regendag die we gehad hebben. Het was voor ons een prima kennismaking met de wijnstreek tussen Znojmo en Olomouc.”
Dhr. De Leeuw, mei 2019

Algemeen oordeel: 4
“Mooi, afwisselend. We kregen een aardige indruk van Moravië, dat we totaal niet kenden.”
Dhr. Buitink, juli 2018

Algemeen oordeel: 4
“Heel goed. De service is uitstekend. We verwachtten iets meer van het landschap, maar misschien moeten wij daarvoor een iets uitdagender tocht kiezen! De ‘culturele’ monumenten onderweg, de eerste kennismaking met Tsjechië en zijn mensen was zoals verwacht en dit aspect zou ik een ‘4’ geven.”
Familie De Kock, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
Dhr. en Mevr. Van Nimwegen, juni 2015

Algemeen oordeel: 4
“Mooie afwisselende tour, goed georganiseerd met duidelijke routebeschrijving. Leuke, prettige kennismaking met Tsjechië. Bij een volgende reis plannen wij een rustdag in. i.p.v. 6 dagen aaneengesloten, liever 3 + rustdag + 3. In ieder geval was een rustdag in Lednice niet gek geweest.”
Anoniem, juni 2013

Algemeen oordeel: 4
“Het zou fijn geweest zijn als we kaartmateriaal en zo eerder gehad hadden, i.v.m.voorbereiding en per persoon of in ieder geval per kamer de kaarten en de info. Zodat iedereen het ‘s avonds kan bekijken en dat we met meerdere de gedetailleerde route op de fiets vinden konden. Maar het is prima verlopen, het was heel mooi en goed.”
Fam. Bakker, juli 2013

Algemeen oordeel: 4,5
“City bike tour Praag met complimenten aan Lukas. Olomouc is een leuke stad.”
Fam. Wols, juni 2013

Prijzen 2024 – Fietsvakantie Zuid-Moravië

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.04 – 31.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 27.04 – 07.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05

Prijzen per persoon

Fietsvakantie Zuid-Moravië

 

 

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 890

€ 695

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)

€ 790

€ 595

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

-€ 35

-€ 35

Toeslag 1-pers. kamer

€ 199

€ 189

Toeslag alleenreizende

€ 140

€ 140

Toeslag halfpension (7x)

€ 185

€ 155

Huur trekkingfiets (24 of 27 versnellingen)

€ 99

€ 99

Huur luxe gravel bike (racefietsmodel)

€ 159

€ 159

Huur e-bike

€ 199

€ 199

Extra dag huurfiets onderweg

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer Olomouc – Znojmo per trein: op aanvraag, ca. € 25 – € 35 p.p.

 

 

Bustransfer Olomouc – Znojmo (1 – 3 pers.) per groep

€ 320

€ 320

Bustransfer Olomouc – Znojmo (4 – 8 pers.) per persoon

€ 410

€ 410

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels  
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions 

Prijzen extra nachten p.p. 

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Znojmo

€ 55 / € 65

€ 35 / € 45

Olomouc

€ 60 / € 90

€ 30 / € 45

Andere plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

 

 

Maatwerk – Fietsvakantie Zuid-Moravië

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Fantastische organisatie, tot in de puntjes verzorgd

Mevr. Cordes

juni 2022
Shopping Basket