Fietsreis langs de Moldau | Fietsvakantie Tsjechië

Pittige, afwisselende fietsvakantie van Praag naar Linz

De handelsroute van Praag naar Linz is altijd een van de belangrijkste levensaders geweest van het Habsburgse Koningshuis. De eerste spoorweg werd hier aangelegd, de wagons aanvankelijk nog door paarden getrokken! Het was dé handelsroute tussen de noordwaarts stromende rivier de Elbe en de zuidwaarts stromende Donau. Onze fietsreis langs de Moldau is een vrije, mooiere versie van de Moldauradweg van Praag naar Linz en loopt deels over deze handelsroute. In zes fietsdagen zakt u tijdens deze pittige, maar boeiende fietsreis langs de rivier de Moldau af naar het zuiden.  Alvorens u op pad gaat, verkent u eerst de magische UNESCO-stad Praag. 

Tijdens uw fietsreis langs de Moldau overnacht u o.a. in het schitterende middeleeuwse stadje Cesky Krumlov (na Praag de meest bezochte stad in Tsjechië). Andere hoogtepunten zijn: de Brdy heuvels, de sprookjesachtige kastelen Hluboka en Rozmberk nad Vltavou en de stad Ceské Budejovice, waar u het beroemdste bier – het échte Budweiser Budvar kunt proeven. Uw fietsreis langs de Donau eindigt – na een klim over het Sumava gebergte en een stukje langs het voormalige IJzeren Gordijn – in Linz, stad op de oever van de Oostenrijkse Donau.

TIP: het is ook mogelijk om een variant te kiezen waarbij u van Praag naar Passau fietst. U komt dan langs het Lipnomeer. 

Hoogtepunten fietsreis langs de Moldau

Foto's van deze fietsreis

Route van deze fietsreis

Van dag tot dag – Fietsreis langs de Moldau (Praag – Linz)

TIP: variant Praag – Passau

U kunt desgewenst kiezen voor een variant waarbij u dezelfde route volgt tot aan Cesky Krumlov en vanaf daar verder fietst naar Passau i.p.v Linz. Deze route gaat over Horni Plana (Lipnomeer) en Stozec (midden in de hoge Sumava). Mocht u deze variant graag willen fietsen, dan kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag. 

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint uw fietsreis langs de Moldau in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Dobris

Afstand: ca. 50 km

De eerste dag van uw fietsreis gaat u vanuit Praag naar de lieflijke vallei van de Berounka rivier en vervolgens naar de Brdy hooglanden. Deze vriendelijke beboste heuvels zijn even legendarisch als populair voor weekend trips en als trekkersgebied voor Pragenaren. Immers Pragenaren, zoals zoveel Tsjechen, trekken in hun vrije tijd graag de natuur in en bouwen er hun eigen hutten om bijv. paddenstoelen te drogen (een typisch Tsjechische bezigheid onder vrienden). De Brdy is ook deels een beschermd natuurgebied met vooral veel zeldzame plantensoorten, waaronder orchideeën, lelies, blauwe iris en bolrapunzel. Via de Brdy hills komt u in Dobříš, eens de zetel van de welgestelde Colloredo – Mannsfeld adellijke familie. Tegenwoordig is het een vredig en charmant stadje met een prachtig kasteel aan de rand van de hooglanden en daarmee een mooi contrast met het drukke en woelige stadsleven van Praag.

Overnachting in Dobris

Dag 3 – Dobris – Zvikovske Podhradi

Afstand: ca. 60 km

Tijdens deze dag van uw fietsreis langs de Moldau fietst u een behoorlijk pittige, maar ook prachtige fietsroute. U kunt genieten van het vredige en bijna onontdekte centrale deel van de Moldau-vallei en de omliggende gebieden. Het grootste deel van de dag fietst u over kleine b-weggetjes en ook deels buiten de bestaande fietsroutes.

Eerst baant u zich langzaam een weg naar de Moldau rivier zelf, waarbij prachtige vergezichten over het platteland u ten deel vallen. U bereikt de rivier op de grens tussen twee dammen: Kamýk en Orlík. Als u de machtige Orlík dam oversteekt, heeft u een adembenemend uitzicht. Vanaf daar verkent u de kleine gehuchtjes langs het stuwmeer. Sterk aanbevolen is een kleine omweg en bezoek aan het indrukwekkende Orlík kasteel op een van de rotsen boven het meer. Tenslotte komt u aan bij de samenvloeiing van de riviertjes Otava en Vltava (Moldau), waar u het belangwekkende, machtige koninklijke kasteel van Zvíkov kunt verkennen met zijn strategische ligging precies boven de samenvloeiing. Het is daarnaast leuk om daar de lokale microbrouwerij te bezoeken.

Overnachting in Zvikovske Podhradi

Dag 4 – Zvikovske Podhradi – Hluboka nad Vltavou

Afstand: ca. 70 km

U fietst verder langs de prachtige rivieren Vltava / Moldau. De dag begint u vanaf de samenvloeïng van de Moldau met de Otava rivier. U kunt een omweg maken om de prachtige stad Písek met koninklijke allure te bezoeken. Písek is gelegen aan de rivier de Otava. Al sinds het jaar 800 werd in deze rivier goud gevonden.Werkelijk een bezichtiging waard is de vroeg-gotische Maria- Geboortekerk met zijn 74 m hoge toren. Ondanks de verschillende verbouwingen, zijn de fresco’s in  goed bewaard gebleven. Een van de andere, grote bezienswaardigheden van de stad is de stenen brug. Deze brug is de oudste nog bestaande stenen brug van het land! U stapt weer de fiets op en komt door het Nationaal Park Písecké hory, een oase van rust. De route brengt u naar Týn nad Vltavou, waar u een bezoek kunt brengen aan de middeleeuwse onderaardse tunnels. Al slingerend langs de rivier ziet u in de verte het sprookjesachtige kasteel Hluboká nad Vltavou verschijnen. Dit is een van de mooiste en bekendste kastelen van Tsjechië, dus zeker een bezoek waard.

Overnachting in Hluboka

Dag 5 – Hluboka – Cesky Krumlov

Afstand: ca. 40 km

Direct na het ontbijt gaat u op weg voor een bezoek aan Ceske Budejovice, de stad van het wereldberoemde Budweiser Budvar bier, dat hier al volgens honderden jaren oude traditie gebrouwen wordt, en door de Amerikanen geïmiteerd is. Overigens prefereert de lokale bevolking het lokale merk Samson boven het bekendere Budvar (!). De stad is ook bekend vanwege het centrale vierkante plein van stad. Het behoort tot de grootste van het land. Na Ceske Budejovice vervolgt u uw fietsreis langs de Moldau richting Cesky Krumlov. Onderweg brengt u een bezoek aan het klooster Zlata Koruna (“Gouden Kroon”), gelegen in een hoefijzervormige bocht van de Moldau. In de13de eeuw was Zlata Koruna een belangrijk geestelijk centrum van de macht. Het interieur is een bezoek waard! U eindigt de dag in Cesky Krumlov, ook wel “Parel van de Renaissance” genoemd en waarschijnlijk voor u het hoogtepunt van deze hele reis. Cesky Krumlov is en werkelijk schitterend stadje, gelegen in een lus van de meanderende rivier de Moldau. Meer dan 300 historische gebouwen rondom het Renaissance kasteel staan op de UNESCO lijst. Daarnaast is het ook een gezellige stad met diverse galerieën en musea (o.a. het Egon Schiele museum) en gezellige cafés, restaurants en winkeltjes.

Overnachting in Cesky Krumlov

Dag 6 – Cesky Krumlov – Vyšší Brod

Afstand: ca. 35 km

Vandaag vervolgt u uw fietsreis langs de Moldau richting Vyšší Brod. U kunt daarbij langs de rivier over de interlokale weg fietsen of over rustige zijwegen, maar dat betekent veel klimmen! Aangezien beide wegen elkaar vaak kruisen, kunt u ook gemakkelijke en moeilijke delen combineren. Onderweg komt u langs Rozmberk nad Vltavou met zijn hoog op de rotsen gelegen kasteel. Uw eindbestemming van deze dag is Vyšší Brod, een stadje gedomineerd door haar klooster uit 1259. Vyšší Brod is ook uitgangspunt van kanotochten over de Moldau richting Cesky Krumlov.

Overnachting in Vyšší Brod

Dag 7 – Vyšší Brod – Linz

Afstand: ca. 75 km

Vandaag gaan we door het Boheemse Woud (Sumava) langs de zgn. “dode zone”, het niemandsland waar voor de Wende het IJzeren Gordijn liep. Nadat we de hoger gelegen grens met Oostenrijk gepasseerd zijn, dalen we af door lieve plattelandsdorpjes met een prachtig panorama op de heuvels van het Mühlviertel voor ons. In Reichenau im Mühlkreis komen we op de Donauroute. U rijdt langs de rivier Gusen door Gallneukirchen en St. Georgen naar de Donau. Daarna is het nog 10 km fietsen naar Linz.

Overnachting in Linz (Oostenrijk)

Dag 8 – Einde van de fietsreis

Na het ontbijt, eindigt uw fietsreis langs de Moldau.  U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Voor diegenen nog graag verder willen fietsen, zijn er veel mogelijkheden. Linz aan de Donau is een knooppunt van veel routes, zo kunt u bijvoorbeeld de Donauroute verder fietsen richting Wenen of zelfs Boedapest. 

Reisdetails – Fietsreis langs de Moldau (Praag – Linz)

Inbegrepen

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen in A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels
  • Overnachtingen in B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Een Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet (telefonisch en indien nodig ter plaatse) mocht u hulp nodig hebben
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension (6x, exclusief Praag)
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen mogelijk
  • Transfer van Linz terug naar Praag
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden 

Parkeren

In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 10 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren), onze lokale partner brengt u daarna gratis terug naar uw hotel in Praag. Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 12 per dag of op een P+R parkeerplaats aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag. 

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4  – 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje en hapje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote b

Fietsreis langs de Moldau (Praag – Linz), voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 4 van 5

Dit is de pittigste fietsroutes in Tsjechië die we aanbieden. U komt door verschillend terrein, vlak en bergachtig en de etappes zijn wat langer. Toch wordt deze tour al jaren door allerlei mensen met succes gefietst. Er komt een goede conditie bij kijken, maar u hoeft nu ook weer geen bergetapperijder te zijn.

Deze route volgt niet continu de rivier. Door de soms rotsachtige rivieroevers en de aanwezige stuwdammen loopt de route op bepaalde plekken noodgedwongen door de omliggende heuvels. U fietst in feite stroomopwaarts langs de Moldau om voorbij Cesky Kumlov en Vyssi Brod over het Sumava bergland te klimmen tot aan de Oostenrijkse grens. Op dat punt passeert u de waterscheiding tussen Moldau/Elbe en Donau. Daarna daalt u geleidelijk af naar het Donau dal.

Op deze fietsvakantie komt u dus onderweg pittige stukken heuvelachtig terrein tegen, maar ook zult u op andere stukken lekker relaxed kunnen fietsen.  Een goede conditie is echter voor de Moldau fietsroute een voorwaarde. De route is daarom alleen geschikt voor ervaren toerfietsers.

TIP: variant Praag – Passau

U kunt desgewenst kiezen voor een variant waarbij u dezelfde route volgt tot aan Cesky Krumlov en vanaf daar verder fietst naar Passau i.p.v Linz. Deze route gaat over Horni Plana (Lipnomeer) en Stozec (midden in de hoge Sumava). Mocht u deze variant graag willen fietsen, dan kunt u dit aangeven in de offerteaanvraag. 

Ervaringen – Fietsreis langs de Moldau 

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Prachtige en afwisselende fietstochten, die steeds weer voldoen aan onze verwachtingen.”
Mevr. Stoffels, augustus 2023 

Algemeen oordeel: 4
“Prettige organisatie waarmee je goed een individuele reis kunt samenstellen. Cesky Krumlov is een leuke, compacte stad. Praag blijft mooi, maar eigenlijk heeft iedere plek zijn eigen charme.”
Mevr. Rolvink, juli 2020

Algemeen oordeel: 5
“Mooie fietstour. Zeer interessant.”
Mevr. Crandal, juni 2019

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief: persoonlijk, met kennis van zaken (fietsen, routes en land). Heel fijn: een contactpersoon om op terug te kunnen vallen.”
Dhr. Plankeel, juli 2017

Algemeen oordeel:
“De reis is goed bevallen, het weer zat erg mee en de afwisseling in het landschap was aangenaam.”
Dhr. Pilon, juli 2017 (variant Praag – Passau)

Algemeen oordeel: 5
“Persoonlijke benadering, wat wij als prettig ervaren hebben.”
Conny Janssen, juni 2013 (Maatwerkreis – standplaats Cesky Krumlov)

Prijzen 2024 – Fietsreis langs de Moldau (Praag – Linz)

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.05 – 15.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 27.04 – 05.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05

Prijzen per persoon

Fietsvakantie Praag – LinzA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 959€ 735
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer€ 835€ 610
Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen-€ 35-€ 35
Toeslag 1-pers. kamer€ 239€ 214
Toeslag alleenreizende€ 159€ 159
Toeslag halfpension (6x, exclusief Praag)€ 155€ 120
Huur trekkingfiets€ 99€ 99
Huur gravel bike€ 140€ 140
Huur e-bike€ 185€ 185
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravel bike onderweg€ 15€ 15
Extra dag e-bike onderweg€ 20€ 20
Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.€ 55€ 55
Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.€ 70€ 70
Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.€ 50€ 50
Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.€ 60€ 60
Bustransfer Linz – Praag, per groep 1 – 3 pers.€ 249€ 249
Bustransfer Linz – Praag, per groep 4 – 8 pers.€ 339€ 339
Boekingskosten standaard, per boeking€  30€ 30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking€ 100€ 30

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions

Praag – Passau fietsen

U kunt desgewenst kiezen voor een variant waarbij u dezelfde route volgt tot aan Cesky Krumlov en vanaf daar verder fietst naar Passau i.p.v Linz. Deze route gaat over Horni Plana (Lipnomeer) en Stozec (midden in de hoge Sumava). Prijs voor die reis is op aanvraag. Mocht u deze variant graag willen fietsen, dan kunt u dit aangeven in het offerteformulier

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Praag € 75 / € 119€ 60 / € 99
Linz€  85 / € 145€ 70 / € 105
Overige plaatsenprijs op aanvraagprijs op aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje (inclusief). Duur van de tour: 4 – 5 uur. Prijs is voor 2 en 3 pers. € 70 p.p. (minimaal 2 pers.), 4 en 5 pers. € 55 p.p. , vanaf 6 pers. € 50 p.p.  De city bike tour wordt gegeven in het Engels of Duits (naar wens).

Maatwerk – Fietsreis langs de Moldau (Praag – Linz)

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Prachtige en afwisselende fietstochten, die steeds weer voldoen aan onze verwachtingen.

Mevr. Stoffels

augustus 2023
Shopping Basket