Fietsen van Praag naar Krakau

Unieke, afwisselende fietstocht off the beaten track tussen de steden Praag en Krakau

Fietsen van Praag naar Krakau is een indrukwekkende en volstrekt unieke belevenis. Deze fietsreis voert u over fietspaden en rustige landweggetjes van Praag naar Krakau, twee steden die tot de mooiste van Midden-Europa behoren.

Maar dat niet alleen. U komt buiten deze twee UNESCO-steden langs maar liefst 6 UNESCO-werelderfgoed monumenten, waaronder de indrukwekkende gedenkplaats, het voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau (UNESCO). Bovendien trekt een keur aan landschappen aan u voorbij, variërend van vlak rivierenlandschap, tot glooiende akkers, bossen, bergstromen, groene heuvels en meren.

U kunt de route helemaal fietsen, maar u kunt er ook voor kiezen de wat zwaardere stukken per trein af te leggen.

Hoogtepunten fietsen Praag - Krakau

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

13-daagse variant – Fietsen van Praag naar Krakau 

Fietsen van Praag naar Krakau bieden wij in twee varianten aan: 
  • 13-daagse variant – hele weg fietsen (moeilijkheidsgraad 3 van 5). Zie voor de dag tot dag beschrijving hieronder.
  • 10-daagse variant – stukjes transfer (moeilijkheidsgraad 2 van 5). Zie voor de dag tot dag beschrijving het kopje “Van dag tot dag 10dgn”.

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is.

Van dag tot dag

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Nymburk 

Afstand: ca. 60 km 

De eerste dag van onze fietsreis verlaat u Praag op bijzonder wijze, namelijk over een fietsroute die aangelegd is op een ondergrondse metrotunnel. Buiten Praag aangekomen, fietst u door het vlakke,  vruchtbare Polabi richting Nymburk. Onderweg stopt u in de oude stadjes Čelákovice en Přerov nad Labem, met het oudste openluchtmuseum van Europa.  Uw bestemming van de dag is het achter dikke stadsmuren verscholen Nymburk, met zijn interessante, uit 1912 daterende, stenen brug over de Elbe. Het is ook de stad van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914 – 1997), die als kind woonde in de stadsbrouwerij waar zijn stiefvader brouwer was. Een van zijn boeken, Postřižiny (“Kortgeknipt”), vertelt liefdevol en tragikomisch over zijn familie en het brouwerijleven.

Overnachting in Nymburk

Dag 3 – Nymburk – Kutná Hora

Afstand: ca. 40 km

Het grootste deel van vandaag fietst u over een van de kwalitatief beste fietspaden van Tsjechië, die zich hier langs de Elbe slingert. De eerste stop van de dag is in het kleine spaplaatsje/kuuroord Podebrady, met zijn oude centrum, colonnade en minerale bronnen. Tussen bossen en landerijen door fietst u vervolgens naar de oude koninklijke stad Kolín met zijn Renaissance synagoge, zijn goed bewaarde Gotische kathedraal en mooi uitzicht over het omliggende land. Bij Kolin verlaat u de Elbe voor uw bestemming van de dag, het tweede belangrijke UNESCO werelderfgoed (na Praag) – de stad Kutná Hora. Kutna Hora (= mijnberg) was in de Middeleeuwen dankzij een van de grootste zilvermijnen in Europa de op een na belangrijkste stad van het Tsjechische Koninkrijk. De herinnering aan dat glorieuze verleden vind je in bijna elke hoek van de stad, of het nu de munterij van Koning Wenceslas IV of de imposante St. Barbora kathedraal is! Voor de geïnteresseerden is er een authentiek museum over de middeleeuwse zilverwinning.

Overnachting in Kutná Hora

Dag 4 – Kutna Hora – Pardubice 

Afstand: ca. 50 km

Voordat wij Kutná Hora verlaten moet u beslist een bezoek brengen aan het unieke en bizarre knekelhuis (Ossuary) in het voorstadje Sedlec, waar ooit een monnik van de botten van meer dan 30.000 mensen prachtige devote kunstwerken heeft gemaakt (meer dan 200.000 bezoekers per jaar). Een andere belangrijke stop vandaag is de oudste en nog steeds in bedrijf zijnde stoeterij in Kladruby nad Labem. De lokale tuigpaarden, Kladruby paarden, worden hier al sinds de 16de eeuw gefokt. Ze worden nog steeds gebruikt voor menige koninklijke koets! In 2019 is de stoeterij in Kladruby nad Labem op de lijst van UNESCO cultureel erfgoed bijgeschreven.

De bestemming van vandaag is de stad Pardubice, de zetel van de eens machtige Heren van Pernštejn. Pardubice, stad van de paarden en de steeplechase, maar dat niet alleen. Het heeft een spectaculair Renaissance kasteel en een mooi oud stadscentrum. Ook is het de stad van de traditionele Tsjechische peperkoek (Hans en Grietje huisjes van peperkoek!), en –  minder positief – van het kneedbare explosief Semtex, berucht uit de Koude Oorlog periode.

Overnachting in Pardubice 

Dag 5 – Pardubice – Litomyšl

Afstand: ca. 60 km

Deze dag luidt het begin van een aantal meer pittige fietsdagen in, waarin u van Bohemen door de bergen naar Moravië gaat fietsen. Eerst komt u langs de nabij gelegen opvallende, rotsige heuvel  Kunětická hora. Daarna fietst u verder langs de rivier Loucna naar het gezellige, middeleeuwse stadje Vysoké Mýto. Daarna fietst u door het lieflijke, licht glooiende „Land van Smetana“. Zo genoemd naar de beroemde componist Bedrich Smetana, vooral bekend door zijn compositie “De Moldau” en van de cyclus symfonische gedichten “Má Vlast” (mijn vaderland). Hij werd geboren in het kasteelcomplex van Litomyšl als zoon van de kasteelbierbrouwer. Uw bestemming van vandaag is dan ook het schitterende UNESCO stadje Litomyšl, dat doordrenkt is van muziek. Highlights zijn o.a. de oranje-grijze Jozef Váchal straat, kleurrijk versierd met grafische schilderingen geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar, het Portmoneum (een huis, van top tot teen beschilderd door de kunstenaar Jozef Váchal zelf), maar bovenal het perfect bewaard gebleven Renaissance kasteel met zijn tuinen, dat zo uniek is dat het op de lijst van UNESCO-werelderfgoed is opgenomen!

Overnachting in Litomyšl

Dag 6 – Litomyšl – Moravská Třebová

Afstand: ca. 45 km

Deze dag is een van de pittigste van de tour, in termen van klimmeters, maar ook een van de kortste. Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen het Boheemse deel van Tsjechië en Moravië binnen te fietsen. De route leidt ons tussen het Tsjechisch Moravische hoogland en de Orlické bergen (het Aderlaarsgebergte) door. Deze beide bergruggen hebben hier altijd een natuurlijke grens tussen Bohemen en Moravië gevormd. U fietst via Svitavy, met de op een na langste rij arcadebogen van Tsjechië, over de Hřebeč bergrug met mooie uitzichten op het omliggende land (dit is het hoogste punt van de hele route!). U eindigt de dag in het stadje Moravská Třebová. Dit goed bewaarde stadje is bekend vanwege haar prachtige Renaissance kasteel, dat behoort tot de mooiste en waardevolste Renaissance gebouwen in Moravië!

Overnachting in Moravská Třebová

Dag 7 – Moravská Třebová – Olomouc

Afstand: ca. 70 km

Nóg een redelijk pittige dag. Maar u wordt dan ook beloond voor de moeite met vele historische en natuurlijke bezienswaardigheden. De eerste helft van de dag volgt u min of meer de Třebůvka rivier, die u door de valleien van een bergachtig landschap vol kasteelruïnes leidt. U verlaat de rivier Třebůvka om naar het imposante, romantische kasteel Bouzov te fietsen die majestueus oprijst uit het omringende platteland (plus optie!). Ook als u Bouzov overslaat, verlaat u de bergen en komt u in de vlakte van de Morava rivier, die hier prachtige meanders maakt, die soms uitgroeien tot kronkelende meren (zgn. oxbow meren). Vanwege haar unieke karakter is dit landschap uitgeroepen tot beschermd gebied door Natura 2000.  U eindigt uw dag in de vriendelijke universiteitsstad Olomouc, dat na Praag de meeste historische monumenten van Tsjechië telt. De pestzuil staat op de lijst van UNESCO-monumenten. (mocht de afstand voor u te lang zijn, dan kunt u een stuk de fietsen op de trein zetten).

Overnachting in Olomouc

Dag 8 – Olomouc – Hranice/Teplice nad Bečvou

Afstand: ca. 60 km

U verlaat Olomouc in oostelijke richting langs de rivier Bystřice. Eerst komt u door de Tršice regio met zijn mooie uitzichten op Svatý Kopeček (“Heilige Heuvel”) met bovenop de Basiliek. Daarna verlaat u de rivieroever en gaat u richting Přerov. Vanaf Přerov volgt u vervolgens een mooie fietsroute langs de Bečva rivier stroomopwaarts. In Lipník nad Bečvou kunt u het mooie beschermde stadscentrum en het slot met de fraaie slottuin bekijken. Ook is het maar een kort stukje (4 km heuvelopwaarts) naar het machtige kasteel Helfštýn. Verder stroomopwaarts fietsend, bereikt u uw bestemming van deze dag: het pittoreske stadje Hranice met zijn Renaissance stadsplein. Op de andere oever van de Bečva ligt het kuuroord Teplice nad Bečvou.

Overnachting in Hranice/Teplice nad Bečvou

Dag 9 – Hranice/Teplice nad Bečvou – Štramberk  

Afstand: ca. 40 km

Vandaag ligt een van de meest uitdagende etappes voor u, maar ook een van de interessantste. Hoe dichter bij de Tsjechisch-Pools-Slowaakse grens hoe meer kastelen, kasteelruïnes en historische stadjes u tegenkomt. De dag begint met een laatste stuk fietsen langs de Bečva rivier, voordat de route de heuvels in gaat en u een mooi uitzicht hebt op de kasteelruïne bij Starý Jičín. De volgende halte is Nový Jičín zelf met zijn pittoreske oude stad en grappige fontein op het stadsplein. Vanaf  Nový Jičín gaat de route door een heuvelachtig gebied – onderweg heeft u de eerste vergezichten op het Beskyden gebergte – naar Štramberk. Dit lieve, kleine stadje met houten huizen, waarboven de machtige kasteeltoren uittorent, is vooral bekend vanwege de “Stramberk Oren”, gemberwafels in de vorm van een oor, naar een middeleeuwse legende. De stad heeft meerdere legendes, o.a. rond de kalkstenen heuvel Kotouc (532 m).

Overnachting in Štramberk

Dag 10 – Štramberk – Český Těšín 

Afstand: ca. 65 km

Weer een pittige, heuvelachtige fietsdag. Direct nadat u Štramberk achter u heeft gelaten, komt u in de kleine stad Kopřivnice – de thuisbasis van de beroemde Tatra-trucks en -trams (nu een museum). Vervolgens fietst u door de heuvels naar Hukvaldy, een klein stadje met een groot langgerekt kasteel erboven. Hukvaldy is de geboorteplaats van de bekende 19e eeuwse, Tsjechische componist Leoš Janáček. Zijn huis ligt pal aan de route! Daarna volgt u het riviertje Ondřejnice naar de dubbelstad Frýdek-Místek, een mooie stop voor de lunch. U vervolgt in de middag uw route langs het Žermanice meer, een mooie plek om te zwemmen! Voordat u goed en wel weer droog bent, arriveert u al op uw bestemming van deze dag, de op de grens gelegen stad(jes) Český Těšín/Cieszyn.

Overnachting in Český Těšín

Dag 11 – Český Těšín – Oświęcim 

Afstand: ca. 80 km

Vandaag steekt u de grens over en start u met het Poolse deel van uw fietsreis. Via b-weggetjes en paden slingert de route zich door een lieflijk landschap weg van het bergpanorama achter u. Eerste halte is het stadje Skoczow, waar u de dan nog jonge rivier Wisla gaat volgen. De route loopt hier door een glooiend merengebied met als hoogtepunt de dam van het stuwmeer Goczalkowicke naar de stad Pszczyna. Deze stad heeft een mooi historisch centrum en een slot in Franse stijl dat u zeker moet gaan bezichtigen. U kunt hier ook het Zubr natuurpark bezoeken om Wisenten (Europese buffels) te spotten. Na Pszczyna leidt de route u naar de mooie historische stad Oświęcim, helaas internationaal bekend vanwege het bij deze plaats in de Tweede Wereldoorlog gelegen concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Een bezoek aan dit UNESCO-werelderfgoed met zijn gruwelijke geschiedenis, mag u eigenlijk niet missen en zal een onuitwisbare indruk op u maken.

Overnachting in Oświęcim

Om het kamp Auschwitz – Birkenau te bezoeken, raden wij een extra nacht in Oświęcim aan. 

Dag 12 – Oświęcim – Krakau

Afstand: ca. 85 km

Op deze laatste fietsdag fietst u merendeel stroomopwaarts langs de rivier Wisla over een nieuw aangelegd fietspad met mooie uitzichten over de rivier. Onderweg zijn er weinig restaurants, dus wij adviseren u om een lunchpakket mee te nemen. Een andere optie is om een omweg te nemen naar het historische stadje Lipoviec (Babice). Hier kunt u naar een majestueuze kasteelruïne klimmen, het plaatselijke openluchtmuseum bezoeken en/of lunchen in het traditionele restaurant van het openluchtmuseum. Vlak voordat u in Krakau aankomt, adviseren wij u om een bezoek te brengen aan het Dominicaanse klooster Tyniec, dit klooster is meer dan 1000 jaar oud en daarmee het oudste klooster van Polen. U fietst verder over nieuw aangelegde fietspaden met een mooi uitzicht op de stad. De eindbestemming van deze dag en van de hele tour is de historische stad Krakau.

Deze oude bisschops- en koningsstad met zijn schitterend bewaarde historische centrum (een unicum in het zo door WOII geteisterde Polen), noemt men niet voor niets vaak het “Florence” van Polen. Grote delen van de oude stad staan op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Bezoek in ieder geval het oude Marktplein met de Sukiennice (Lakenhal), de Mariakerk en het Wawelkasteel op een heuvel bij de stad.

Overnachting in Krakau

Dag 13 – Vertrek Krakau

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen

10-daagse variant – Fietsen van Praag naar Krakau

Fietsen van Praag naar Krakau bieden wij in twee varianten aan: 
  • 13-daagse variant – hele weg fietsen (moeilijkheidsgraad 3 van 5). Zie voor de dag tot dag beschrijving het kopje “Van dag tot dag 13dgn”.
  • 10-daagse variant – stukjes transfer (moeilijkheidsgraad 2 van 5). Zie voor de dag tot dag beschrijving hieronder. 

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is.

Van dag tot dag

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Nymburk – Kutná Hora 

Afstand: ca. 40 km + transfer naar Nymburk 

Vandaag begint de dag met een transfer van Praag naar Nymburk, vanaf daar stapt u op de fiets richting Kutná Hora. Het grootste deel van vandaag fietst u over een van de kwalitatief beste fietspaden van Tsjechië, die zich hier langs de Elbe slingert. De eerste stop van de dag is in het kleine spaplaatsje/kuuroord Podebrady, met zijn oude centrum, colonnade en minerale bronnen. Tussen bossen en landerijen door fietst u vervolgens naar de oude koninklijke stad Kolín met zijn Renaissance synagoge, zijn goed bewaarde Gotische kathedraal en mooi uitzicht over het omliggende land. Bij Kolin verlaat u de Elbe voor uw bestemming van de dag, het tweede belangrijke UNESCO werelderfgoed (na Praag) – de stad Kutná Hora. Kutna Hora (= mijnberg) was in de Middeleeuwen dankzij een van de grootste zilvermijnen in Europa de op een na belangrijkste stad van het Tsjechische Koninkrijk. De herinnering aan dat glorieuze verleden vind je in bijna elke hoek van de stad, of het nu de munterij van Koning Wenceslas IV of de imposante St. Barbora kathedraal is! Voor de geïnteresseerden is er een authentiek museum over de middeleeuwse zilverwinning.

Overnachting in Kutná Hora

Dag 3 – Kutna Hora – Pardubice 

Afstand: ca. 50 km

Voordat wij Kutná Hora verlaten moet u beslist een bezoek brengen aan het unieke en bizarre knekelhuis (Ossuary) in het voorstadje Sedlec, waar ooit een monnik van de botten van meer dan 30.000 mensen prachtige devote kunstwerken heeft gemaakt (meer dan 200.000 bezoekers per jaar). Een andere belangrijke stop vandaag is de oudste en nog steeds in bedrijf zijnde stoeterij in Kladruby nad Labem. De lokale tuigpaarden, Kladruby paarden, worden hier al sinds de 16de eeuw gefokt. Ze worden nog steeds gebruikt voor menige koninklijke koets! In 2019 is de stoeterij in Kladruby nad Labem op de lijst van UNESCO cultureel erfgoed bijgeschreven.

De bestemming van vandaag is de stad Pardubice, de zetel van de eens machtige Heren van Pernštejn. Pardubice, stad van de paarden en de steeplechase, maar dat niet alleen. Het heeft een spectaculair Renaissance kasteel en een mooi oud stadscentrum. Ook is het de stad van de traditionele Tsjechische peperkoek (Hans en Grietje huisjes van peperkoek!), en –  minder positief – van het kneedbare explosief Semtex, berucht uit de Koude Oorlog periode.

Overnachting in Pardubice 

Dag 4 – Pardubice – Litomyšl

Afstand: ca. 60 km

Deze dag luidt het begin van een aantal meer pittige fietsdagen in, waarin u van Bohemen door de bergen naar Moravië gaat fietsen. Eerst komt u langs de nabij gelegen opvallende, rotsige heuvel  Kunětická hora. Daarna fietst u verder langs de rivier Loucna naar het gezellige, middeleeuwse stadje Vysoké Mýto. Daarna fietst u door het lieflijke, licht glooiende „Land van Smetana“. Zo genoemd naar de beroemde componist Bedrich Smetana, vooral bekend door zijn compositie “De Moldau” en van de cyclus symfonische gedichten “Má Vlast” (mijn vaderland). Hij werd geboren in het kasteelcomplex van Litomyšl als zoon van de kasteelbierbrouwer. Uw bestemming van vandaag is dan ook het schitterende UNESCO stadje Litomyšl, dat doordrenkt is van muziek. Highlights zijn o.a. de oranje-grijze Jozef Váchal straat, kleurrijk versierd met grafische schilderingen geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar, het Portmoneum (een huis, van top tot teen beschilderd door de kunstenaar Jozef Váchal zelf), maar bovenal het perfect bewaard gebleven Renaissance kasteel met zijn tuinen, dat zo uniek is dat het op de lijst van UNESCO-werelderfgoed is opgenomen!

Overnachting in Litomyšl

Dag 5 – Litomyšl – Moravská Třebová

Afstand: ca. 45 km

Deze dag is een van de pittigste van de tour, in termen van klimmeters, maar ook een van de kortste. Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen het Boheemse deel van Tsjechië en Moravië binnen te fietsen. De route leidt ons tussen het Tsjechisch Moravische hoogland en de Orlické bergen (het Aderlaarsgebergte) door. Deze beide bergruggen hebben hier altijd een natuurlijke grens tussen Bohemen en Moravië gevormd. U fietst via Svitavy, met de op een na langste rij arcadebogen van Tsjechië, over de Hřebeč bergrug met mooie uitzichten op het omliggende land (dit is het hoogste punt van de hele route!). U eindigt de dag in het stadje Moravská Třebová. Dit goed bewaarde stadje is bekend vanwege haar prachtige Renaissance kasteel, dat behoort tot de mooiste en waardevolste Renaissance gebouwen in Moravië!

Overnachting in Moravská Třebová

Dag 6 – Moravská Třebová – Olomouc

Afstand: ca. 70 km

Nóg een redelijk pittige dag. Maar u wordt dan ook beloond voor de moeite met vele historische en natuurlijke bezienswaardigheden. De eerste helft van de dag volgt u min of meer de Třebůvka rivier, die u door de valleien van een bergachtig landschap vol kasteelruïnes leidt. U verlaat de rivier Třebůvka om naar het imposante, romantische kasteel Bouzov te fietsen die majestueus oprijst uit het omringende platteland (plus optie!). Ook als u Bouzov overslaat, verlaat u de bergen en komt u in de vlakte van de Morava rivier, die hier prachtige meanders maakt, die soms uitgroeien tot kronkelende meren (zgn. oxbow meren). Vanwege haar unieke karakter is dit landschap uitgeroepen tot beschermd gebied door Natura 2000.  U eindigt uw dag in de vriendelijke universiteitsstad Olomouc, dat na Praag de meeste historische monumenten van Tsjechië telt. De pestzuil staat op de lijst van UNESCO-monumenten. (mocht de afstand voor u te lang zijn, dan kunt u een stuk de fietsen op de trein zetten).

Overnachting in Olomouc

Dag 7 – Olomouc – Hranice/Teplice nad Bečvou

Afstand: ca. 60 km

U verlaat Olomouc in oostelijke richting langs de rivier Bystřice. Eerst komt u door de Tršice regio met zijn mooie uitzichten op Svatý Kopeček (“Heilige Heuvel”) met bovenop de Basiliek. Daarna verlaat u de rivieroever en gaat u richting Přerov. Vanaf Přerov volgt u vervolgens een mooie fietsroute langs de Bečva rivier stroomopwaarts. In Lipník nad Bečvou kunt u het mooie beschermde stadscentrum en het slot met de fraaie slottuin bekijken. Ook is het maar een kort stukje (4 km heuvelopwaarts) naar het machtige kasteel Helfštýn. Verder stroomopwaarts fietsend, bereikt u uw bestemming van deze dag: het pittoreske stadje Hranice met zijn Renaissance stadsplein. Op de andere oever van de Bečva ligt het kuuroord Teplice nad Bečvou.

Overnachting in Hranice/Teplice nad Bečvou

Dag 8 – Hranice – Český Těšín – Oświęcim 

Afstand: ca. 80 km + transfer naar Český Těšín

In de ochtend krijgt u een transfer van Hranice/Teplice naar Český Těšín en vanaf daar fietst u verder naar Oświęcim. U steekt vandaag de grens over en start met het Poolse deel van uw fietsreis. Via b-weggetjes en paden slingert de route zich door een lieflijk landschap weg van het bergpanorama achter u. Eerste halte is het stadje Skoczow, waar u de dan nog jonge rivier Wisla gaat volgen. De route loopt hier door een glooiend merengebied met als hoogtepunt de dam van het stuwmeer Goczalkowicke naar de stad Pszczyna. Deze stad heeft een mooi historisch centrum en een slot in Franse stijl dat u zeker moet gaan bezichtigen. U kunt hier ook het Zubr natuurpark bezoeken om Wisenten (Europese buffels) te spotten. Na Pszczyna leidt de route u naar de mooie historische stad Oświęcim, helaas internationaal bekend vanwege het bij deze plaats in de Tweede Wereldoorlog gelegen concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Een bezoek aan dit UNESCO-werelderfgoed met zijn gruwelijke geschiedenis, mag u eigenlijk niet missen en zal een onuitwisbare indruk op u maken.

Overnachting in Oświęcim

Om het kamp Auschwitz – Birkenau te bezoeken, raden wij een extra nacht in Oświęcim aan. 

Dag 9 – Oświęcim – Krakau

Afstand: ca. 85 km

Op deze laatste fietsdag fietst u merendeel stroomopwaarts langs de rivier Wisla over een nieuw aangelegd fietspad met mooie uitzichten over de rivier. Onderweg zijn er weinig restaurants, dus wij adviseren u om een lunchpakket mee te nemen. Een andere optie is om een omweg te nemen naar het historische stadje Lipoviec (Babice). Hier kunt u naar een majestueuze kasteelruïne klimmen, het plaatselijke openluchtmuseum bezoeken en/of lunchen in het traditionele restaurant van het openluchtmuseum. Vlak voordat u in Krakau aankomt, adviseren wij u om een bezoek te brengen aan het Dominicaanse klooster Tyniec, dit klooster is meer dan 1000 jaar oud en daarmee het oudste klooster van Polen. U fietst verder over nieuw aangelegde fietspaden met een mooi uitzicht op de stad. De eindbestemming van deze dag en van de hele tour is de historische stad Krakau.

Deze oude bisschops- en koningsstad met zijn schitterend bewaarde historische centrum (een unicum in het zo door WOII geteisterde Polen), noemt men niet voor niets vaak het “Florence” van Polen. Grote delen van de oude stad staan op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Bezoek in ieder geval het oude Marktplein met de Sukiennice (Lakenhal), de Mariakerk en het Wawelkasteel op een heuvel bij de stad.

Overnachting in Krakau

Dag 10 – Vertrek Krakau

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen

Reisdetails – Fietsen van Praag naar Krakau 

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels (A-klasse) of 3* hotels en persoonlijke pensions (B-klasse)
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • De transfers onderweg bij de 10-daagse variant
  • Routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet (telefonisch en indien nodig ter plaatse) mocht u hulp nodig hebben
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension (exclusief Praag)
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag (incl. fietsen) naar uw hotel in Praag
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Transfer van Krakau terug naar Praag (incl. eigen fiets) per trein, directe verbinding, ca. 7 uur onderweg. Vanaf 4 personen is (bij uitzondering) een bustransfer mogelijk. 
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden 

  Parkeren

  In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 12 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren), onze lokale partner brengt u daarna gratis terug naar uw hotel in Praag. Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 16 per dag of op een vliegveldparkeerplaats aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag. 

  Begeleide fietstocht door Praag

  Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4  – 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 

Fietsen van Praag naar Krakau, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 of 3 van 5

Dit is beslist een van de mooiste en interessantste fietsreizen in Tsjechië die we aanbieden. Er komt wel een goede basisconditie bij kijken. U fietst door verschillend terrein (vlak en heuvelachtig) en de etappes zijn wat langer. 

Wie bieden de volgende twee varianten aan:

  • 13-daagse variant – hele weg fietsen van Praag naar Krakau 
   Moeilijkheidsgraad 3 van 5: Vanwege de stukken klimmen in combinatie met de afstanden die afgelegd moeten worden, heeft u hier een goede conditie voor nodig. Een mooie uitdaging voor de toerfietsers onder ons of voor fietsers met een goede basisconditie en een e-bike. 
  • 10-daagse variant – fietsen van Praag naar Krakau met stukjes transfer
   Moeilijkheidsgraad 2 van 5: hierbij worden de lastigste stukken van de route per trein afgelegd. De reis wordt hierdoor ingekort en is minder zwaar dan de hele weg fietsen. Wel heeft u gezien de paar heuvelachtige etappes en soms wat langere afstanden voor deze variant een basisconditie in het fietsen nodig.

Vraag ernaar als u twijfels heeft of de tocht voor u misschien toch te zwaar is! Wij adviseren u graag.

Ervaringen – Fietsen van Praag naar Krakau

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Prima georganiseerd en leveren wat ze beloven. ”
Dhr. Meulman, september 2023 

Algemeen oordeel: 5
“Een heel mooie en goed georganiseerde fietsvakantie met voldoende uitleg over de plaatsen, de bezienswaardigheden onderweg en eetgelegenheden.
Met onze fietscomputer konden we alles goed volgen. We hadden veel geluk met het weer, overwegend zonnig, niet te warm enkel de laatste 30km hebben we moeten fietsen door de gietende regen. De communicatie met de hotels verliep vlot. Er was telkens een veilige plaats om onze (eigen) fietsen te parkeren. ”

Mevr. Demeester, juli 2023 

Algemeen oordeel: 4
“Positief. Afspraken werden zeer stipt nagekomen. Duidelijke informatie vooraf.”
Mevr. Vermeiren, juli 2023 

Algemeen oordeel: 4
“Keurig geregeld!”
Mevr. De Bonte, juli 2023 

Algemeen oordeel: 4
“Prima! Met name de late reservering en de flexibiliteit t.a.v. ons programma is heel goed behandeld.”
Dhr. Kroese, augustus 2020 (maatwerkreis Kutna Hora – Krakau)

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed. Grote waardering ook voor de tips voor onderweg en op de bestemmingen. Dankzij jullie hebben wij een fantastische vakantie gehad en wij hopen in de toekomst nogmaals een van jullie reizen te mogen beleven.”
Mevr. Cordes, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Super goede manier om de landen te verkennen. Mooie routes met veel bezienswaardigheden en veel autoluwe paden”
Anoniem, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4,5
“Een verrassende, interessante fietsreis voor een heel redelijke prijs. We hebben genoten (en toch wel doorgefietst!)”
Willy, augustus 2019

Algemeen oordeel: 5
“Mooie fietstour die je langs landschappelijk en cultureel-historisch interessante plekken in Tsjechië en Polen voert. Je komt op plekken waar je anders niet zou komen en geniet dubbel zo hard als je er na een tocht op de fiets geraakt. De hele organisatie van de reis was top! Ook als er een probleem of vraag is kan je altijd ben hen terecht.”
Fam. Van der Donckt, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Goede mix van inspanning en ontspanning. Leuke plaatsen. Goede ligging van de hotels/overnachtingsadressen. Flexibiliteit van de indeling van de reis is zeer fijn. Leuke restaurantadviezen en goede voorlichting”
Anoniem, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Geslaagd! De combinatie van fietsroute en bezienswaardigheden onderweg of bestemming per dag zijn goed overwogen! Goede info en achtergrondinformatie per dag en plaats.
Dhr. Cottyn, augustus 2018

Algemeen oordeel: 5
“Goed verzorgd. Kaartmateriaal uitstekend.
Dhr. Van der Harten, augustus 2018

Algemeen oordeel: 5
“Goede organisatie. Klantvriendelijk: houden volledig rekening met de wensen van de klant en adviseren ook goed. Wij zijn buitengewoon tevreden over de reis en jullie voorbereiding en inbreng daarin. Dank daarvoor. Wij zullen jullie zeker bij anderen aanbevelen.
Dhr. Van de Werken, mei 2018

Algemeen oordeel: 4,5
“Top, snelle boeking. Ter plekke alles goed geregeld, leuke locaties
Anoniem, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Prima
Mevr. Buitenkamp, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Heel interessant. Alle steden zijn erg mooi en Krakau is prachtig. Natuur en cultuur.
Mevr. Crandal, mei 2017

Algemeen oordeel: 5
“Het is een mooie en uitdagende route. Zeker een aanrader om in jullie reisaanbod te houden!! Na vele jaren fietsvakantie ervaring behoort deze vakantie bij de toppers. Wij hebben hiervan met 100% genoten. Heel veel dank hiervoor.
Familie Janssen, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Een fijne vakantie en een goede organisatie met persoonlijke benadering. Parcours was erg afwisselend.
Familie Van Beurden, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Uitstekend! Een hele mooie tour, zoveel mogelijk de drukke wegen vermijdend. Zeer goed contact, waarbij ingegaan werd op persoonlijke wensen.
Familie De Vries, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Boven verwachting. Weinig problemen.
Familie Engbers, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Het was een erg leuke vakantie. We hebben erg veel gezien dat de moeite zeker waard was. De routes gingen door mooie landschappen. De hotels lagen op de goede locaties ten opzichte van de bezienswaardigheden.
Familie Zanderink, juli 2016

Algemeen oordeel: 4
“Goed. Zowel aan Christine als Lukas dankjewel voor een mooi georganiseerde fietsvakantie naar twee landen welke voor ons totaal onbekend, maar zeker de moeite waard waren.
Familie Bles, juli 2016

Prijzen 2024 – Fietsen van Praag naar Krakau

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen  

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.04 – 31.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 26.04 – 05.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05

Prijzen per persoon

 
10-daagse variant – Fietsen van Praag naar Krakau

 

 

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1299

€  999

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)

€ 1125

€  825

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

– € 75

– € 75

Toeslag 1-pers. kamer

€ 275

€ 249

Toeslag alleenreizende

€ 230

€ 230

Toeslag halfpension (8x, exclusief Praag)

€ 250

€ 210

Upgrade naar hotel in historisch centrum Praag p.p.

inbegrepen

€ 15

Huur trekkingfiets (24 of 27 versnellingen)

€ 115

€ 115

Huur luxe gravel bike (racefietsmodel)

€ 159

€ 159

Huur e-bike

€ 219

€ 219

Extra dag huurfiets onderweg

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer parkeerplaats vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers. (incl. fietsen)

€ 55

€ 55

Transfer parkeerplaats vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers. (incl. fietsen)

€ 70

€ 70

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers. (incl. fietsen)

€ 50

€ 50

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers. (incl. fietsen)

€ 60

€ 60

Transfer per trein Krakau – Praag (incl. fiets): op aanvraag, kosten ca. € 65 – € 70 p.p.

 

 

Bustransfer Krakau – Praag alleen mogelijk vanaf 4 personen – op aanvraag

 

 
Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

13-daagse variant – Fietsen van Praag naar Krakau

 

 

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1545

€ 1165

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)

€ 1345

€ 965

Korting p.p. op bagagevervoer bij 4 of meer personen

– € 85

– € 85

Toeslag 1-pers. kamer

€ 339

€ 339

Toeslag alleenreizende

€ 210

€ 210

Toeslag halfpension (11x, exclusief Praag)

€ 360

€ 290

Upgrade naar hotel in historisch centrum Praag p.p.

inbegrepen

€ 15

Huur trekkingfiets (24 of 27 versnellingen)

€ 150

€ 150

Huur luxe gravel bike (racefietsmodel)

€ 220

€ 220

Huur e-bike

€ 255

€ 255

Extra dag huurfiets onderweg

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer parkeerplaats vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers. (incl. fietsen)

€ 55

€ 55

Transfer parkeerplaats vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers. (incl. fietsen)

€ 70

€ 70

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers. (incl. fietsen)

€ 50

€ 50

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers. (incl. fietsen)

€ 60

€ 60

Transfer per trein Krakau – Praag (incl. fiets): op aanvraag, kosten ca. € 65 – € 70 p.p.

 

 

Bustransfer Krakau – Praag alleen mogelijk vanaf 4 personen – op aanvraag

 

 
Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 10

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Praag

€ 75 / € 119

€ 60 / € 99

Krakau

€ 80 / € 140

€ 65 / € 105

Oswiecim

€ 57 / € 98

€ 37 / € 67

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje (inclusief). Duur van de tour: 4 – 5 uur. Prijs is voor 2 en 3 pers. € 70 p.p. (minimaal 2 pers.), 4 en 5 pers. € 55 p.p. , vanaf 6 pers. € 50 p.p.  De city bike tour wordt gegeven in het Engels of Duits (naar wens).

Maatwerk – Fietsen van Praag naar Krakau

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70. 

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Een heel mooie en goed georganiseerde fietsvakantie met voldoende uitleg over de plaatsen, de bezienswaardigheden onderweg en eetgelegenheden. Met onze fietscomputer konden we alles goed volgen.

Mevr. Demeester

juli 2023
Shopping Basket