Praag – Wenen Greenways fietsroute

Klassieke fietsreis van Praag naar Wenen

Ontdek de schoonheid van één van de meest tot de verbeelding sprekende fietsroutes van Midden-Europa, de fietsreis Praag – Wenen (Greenways route). Dit is de enige fietsreis die de echte Greenways route bijna geheel volgt, de mooiste manier om tussen deze twee steden te fietsen!

In ruim 1 week tijd fietst u tijdens deze fietsvakantie in Tsjechië en Oostenrijk van de magische stad Praag naar de keizerlijke stad Wenen. Onderweg tussen deze beide steden komt u langs talrijke culturele monumenten (waaronder vier UNESCO-monumenten), maar ook door verschillende natuurparken. U fietst langs het meanderende riviertje de Dyje door het gelijknamige, idyllische Podyji Nationaal Park en komt en passant door talrijke schilderachtige stadjes en wijndorpen. Hier in Zuid-Moravië en het Oostenrijkse Weinviertel heerst een bijzondere atmosfeer, die geheel eigen is voor dit deel van Tsjechië en Oostenrijk.  Een schitterende fietstocht voor toerfietsers!

Hoogtepunten fietsen Praag - Wenen

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

11-daagse variant – Fietsen van Praag naar Wenen (Greenways)

Op deze fietsreis in Tsjechië komt u onderweg pittige stukken heuvelachtig terrein tegen, maar ook zult u op andere stukken lekker relaxed kunnen peddelen. Het is echter beslist geen fietsvakantie voor iedereen. Om deze fietsroute toch voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken, hebben wij verschillende varianten ontwikkeld:

  • 11-daagse fietsreis Praag – Wenen Greenways – hele weg fietsen (moeilijkheidsgraad 3,5 van 5). Zie voor de van dag tot dag beschrijving hieronder.
  • 9-daagse fietsreis Praag – Wenen Greenways – stukjes transfer (moeilijkheidsgraad 3 van 5). Zie voor de van dag tot dag beschrijving het kopje “Van dag tot dag (9 dgn)”.

Mocht u liever op een gemakkelijkere manier van Praag naar Wenen willen fietsen, kijk dan naar onze fietsvakantie Praag – Wenen Easy (moeilijkheidsgraad 2 van 5). Deze fietsreis volgt een andere, maar ook mooie route.

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is.

Van dag tot dag – Praag – Wenen Greenways – 11 dgn

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Konopiste/Benesov

Afstand: ca. 60 km 

Vandaag fietst u door een heuvelachtig terrein in de omgeving van Praag. Allereerst volgt u relaxed de rivier de Moldau en na ongeveer 20 kilometer verlaat u het vlakke rivierlandschap en fietst u het romantische hoogland van Posázaví in. Vanaf hier moet u drie klimmetjes overwinnen, maar na elke klim wordt u beloond met een geweldig uitzicht over het omringende natuurlandschap. Wij raden u aan om even pauze te houden in het stadje Jílové, waar u heerlijk kunt eten bij restaurant Florian aan het marktplein. Onderweg komt u langs de plaats Zboreny Kostelec, hier kunt u een korte wandeling maken naar de majestueuze kasteel ruïne uit de 14e eeuw. Vervolgens komt u langs de stad Tynec nad Sazavou met haar Gotische kasteel. De laatste stop van vandaag is een bezoek aan het Kasteel van Konopiste, uniek door zijn expositie van 10.000 jachttrofeeën die door Hertog Frantisek Ferdinand d’Este werden verzameld. De succesvolle moord op dit lid van de Habsburger Dynastie in Sarajevo in 1914 was de gebeurtenis die het begin van de Eerste Wereldoorlog markeerde. De prachtige rozentuin en een wandeling door het kasteelpark is ook zeker de moeite waard! Vanaf Konopiste klimt u de laatste kilometers omhoog naar het pittoreske Benesov.

Overnachting in Konopiste of Benesov

Dag 3 – Konopiste / Benesov – Tábor 

Afstand: ca. 60 km 

Vandaag fietst u door het Vlašim hoogland. De koude wintercondities heeft deze regio de bijnaam “Tsjechisch Siberië” meegegeven. Omdat het leven in dit gebied nooit gemakkelijk is geweest, zijn hier geen kastelen of historische steden van betekenis gesticht. Daar staat tegenover dat u op deze dag het authentieke Tsjechische platteland kunt ontdekken met talloze kleine dorpjes en haast autovrije straten. Perfect om te fietsen dus. Liefhebbers van geschiedenis kunnen het stadje Votice met zijn Franciskaanse klooster, kasteelruïne en Joodse begraafplaats bezoeken. Diegene onder u die meer historie willen zien, kunnen gebruik maken van een aantal mogelijke omwegen, maar aangezien het fietsen hier beslist pittig is, raden we aan om niet te veel hooi op uw vork te nemen. Bovendien is uw eindbestemming de schitterende historische stad Tábor, het centrum van de Tsjechische reformatie sinds de 15de eeuw. Tábor bleek, door ingenieus gebruik te maken van haar natuurlijke ligging, een onneembare vesting. Tijdens de religieuze oorlogen werd Tábor talloze malen belegerd, maar nooit lukt het de stad in te nemen. Neem vooral de tijd om te dwalen door de nauwe straatjes van deze schitterende stad!

Overnachting in Tábor

Dag 4 – Tábor – Jindrichuv Hradec 

Afstand: ca. 50 km 

Geniet voor vertrek nog even van de prachtige vestingstad Tábor. Daarna gaat u op weg richting Zuid-Bohemen. De route voert u langs een van de bekendste kastelen, het romantische rode waterkasteel van Cervena Lhota. Vervolgens fietst u verder naar de vestingstad Jindrichuv Hradec met haar imposante kasteel, haar rijke uitstraling en haar goed bewaarde historische centrum. Vandaag de dag is het moeilijk te geloven dat deze rustige stad in de middeleeuwen één van de grootste steden van Bohemen was!  Volgens een legende bestaat de kans dat u Perchta van Rozmberk ontmoet – het beroemde “witte vrouwelijke spook”!

Overnachting in Jindrichuv Hradec

Dag 5 – Jindrichuv Hradec – Telc

Afstand: ca. 45 km 

Vandaag zijn er verschillende opties. U kunt langs de officiële Greenways of Crafts and Beliefs, maar u kunt ook een zuidelijke route kiezen die wat gemakkelijker is. Desgewenst kunt u ook van Jindrichuv Hradec tot aan Strizovice een historische stoomtrein nemen.

De tocht van vandaag baant zich een weg eerst door het heuvelachtige platteland en vervolgens langs ontelbare meren en vijvers. Het hoogtepunt van de dag is het bezoek aan het wereldberoemde Renaissance stadje Telc, dat deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoed lijst. Telc wordt beschouwd als de mooiste stad van de Renaissance in Europa! In Strmilov heeft u de gelegenheid om een artistieke weeffabriek te bezoeken waar u kennis zult maken met het weefproces. Het weven van stoffen heeft lange tijd een belangrijk deel uitgemaakt van dit gebied. Het gebied rond Telc noemt men ook wel de Greenways of Crafts and Beliefs (de Greenways route van ambachten en geloof)

Overnachting in Telc

Dag 6 – Telc – Vranov nad Dyje 

Afstand: ca. 65 km

U heeft vandaag de pittigste dag voor de boeg. Van Telc gaat u langs de Dyje richting Dacice en vandaar fietst u haast zonder andere fietsers tegen te komen door een prachtig hoogland met dromerige dorpjes vlakbij de Oostenrijkse grens. Onderweg zult u kennismaken met een goed bewaard systeem van vestingwerken dat dateert uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Deze vestingen zijn nooit gebruikt en daardoor goed bewaard gebleven tot op de dag van vandaag. De fietsroute leidt u langs het Renaissance kasteel van Pisecna. Verderop komt u nog langs het sprookjesachtig mooie kasteel van Frejstejn. Een tweede keuzemoment is om bij Uherčice van de officiële Greenways af te wijken en te kiezen voor de omweg naar de Vranov stuwdam met haar heerlijke zwemmeer en de majestueuze kasteelruïne Cornštejn en kasteel Bítov . Zeer de moeite waard, maar wel moeilijker dan de Greenwaysroute te blijven volgen rechtstreeks naar uw bestemming van deze dag, Vranov nad Dyji met haar barokke kasteel dat hoog boven de stad uit torent.

Overnachting in Vranov nad Dyji

Dag 7 – Vranov nad Dyje – Znojmo 

Afstand: ca. 45 km 

Deze dag zal in het teken staan van het schitterende landschap van het Nationale Park Podyji, dat gekenmerkt wordt door de door diepe kloven meanderende rivier de Dyje, hooggelegen wijngaarden en heel veel bossen. Zowel vanaf de ruïnes van Novy Hradek als ook vanaf het uitzichtspunt bij het majestueuze middeleeuwse kasteel van Hardegg zult u in de diepte de Rivier Dyje zien, terwijl hij al meanderend zijn weg door het platteland zoekt. Maar ook als u er tegenop ziet om naar deze uitzichtspunten te klimmen, kunt u bij de afdaling naar de Sobes wijngaard van het uitzicht op de Dyje genieten! In dit grensgebied fietst u ook nog langs een stukje ijzeren gordijn, dat bewust bewaard is gebleven als een stille getuige van een recent verleden. De stad Satov, is de volgende stad die u zult bezoeken. In Satov is wijn de populairste drank. U krijgt de gelegenheid om een uniek beschilderde wijnkelder te bezoeken in een van de vele straten met gemoedelijke wijnkelders. Verder kunt u over een educatief wijnpad wandelen dat door oude wijngaarden met oude wijnsoorten leidt. Vanaf Satov kunt u de etappe met 13 km bekorten door de trein te nemen naar Znojmo. Wij zullen de dag in de wijnstad Znojmo beëindigen, de stad waar eens de dynastie van Moravian Premyslid gezeteld was.

Overnachting in Znojmo

Dag 8 – Znojmo – Mikulov 

Afstand: ca. 70 km 

Dit is de langste fietsafstand van de tour, maar het valt qua zwaarte mee. U fietst namelijk vandaag door het mooie laagland van Podyjí en dus hoeft u onderweg weinig te klimmen. U fietst vanaf Znojmo een stuk langs de Dyje rivier. In het plaatsje Slup bevelen wij u aan om de prachtig gereconstrueerde renaissance watermolen te bezoeken. Verder komt u onderweg in het plaatsje Hrádek een kapel tegen dat al dateert uit de 11e eeuw en nog steeds in perfecte staat verkeerd! U kunt er vandaag voor kiezen om de gehele Praag – Wenen Greenways route te volgen of een uitstapje te maken naar Oostenrijk. Dit uitstapje is zeker de moeite waard, omdat u dan door de thermenstad Laa an der Thaya komt en langs de erg leuke Galgenberg in de buurt van Wildendürnbach fietst. Hier ziet u de wijngaarden en de huisjes van de wijnbrouwers tegen de berg aanliggen. Vanaf het moment dat u Tsjechië weer binnen fietst volgt u een nieuw fietspad tot aan de stad Mikulov. Deze stad is zeer interessant vanwege haar barokke kasteel, haar wijnmuseum, de oude synagoge en een lokale rariteit – een enorm wijnvat.

Overnachting in Mikulov

Dag 9 –  Mikulov – Valtice – Mistelbach 

Afstand: tot ca. 60 km 

U volgt de historische Liechtenstein heritage route volgen. Vanaf Mikulov fietst u langs het IJzeren Gordijn met veel verhalen van mensen die – al dan niet succesvol – geprobeerd hebben om het IJzeren Gordijn over te steken. Daarna komt u al vrij snel langs het Cultuurlandschap Lednice-Valtice – een kastelengroep die eens tot de familie van Liechtenstein behoorde en nu op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt. Onder de goede zorgen van deze familie, werd het eens moerassige gebied veranderd in een uitgekiende combinatie van kastelen en parken, ook wel de “Tuin van Europa” of het “Tuin Paradijs” genoemd. Neem de tijd om hier rond te kijken. Iets voorbij Valtice fietst u Oostenrijk binnen door het dorp Herrnbaumgarten, beroemd vanwege zijn Nonseum – dichterlijke museum van non-sense. U fietst naar het wijnmuseum in Poysdorf, waar u de gelegenheid heeft om alles te weten te komen over wijn. Aansluitend trapt u door naar Wilfersdorf met zijn fraaie kasteel. Wilfersdorf was het hoofdverblijf van de Prins van Liechtenstein rond de eeuwwisseling van de 17de en 18de eeuw. Dan is het niet ver meer naar uw eindbestemming van vandaag, Mistelbach.

Overnachting in Mistelbach

Dag 10 – Mistelbach – Wenen

Afstand: ca. 65 km 

Via de Eurovelo 9 bereikt u vandaag in 51 km Wenen, voormalige hoofdstad van de Monarchie van Habsburg, stad van wals en opera. Deze hoofdstad van Oostenrijk zal de eindbestemming van onze reis zijn.
Wij raden u aan om uw verblijf in Wenen met ten minste één of twee dagen te verlengen. De stad Wenen met haar, door de UNESO beschermde, stadscentrum, het Kasteel Schönbrunn en haar vele bezienswaardigheden zijn beslist te mooi en te uniek om niet uitgebreid te verkennen.

Overnachting in Wenen

Dag 11 – Vertrek Wenen

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

9-daagse variant – Fietsen van Praag naar Wenen (Greenways)

Op deze fietsreis in Tsjechië komt u onderweg pittige stukken heuvelachtig terrein tegen, maar ook zult u op andere stukken lekker relaxed kunnen peddelen. Het is echter beslist geen fietsvakantie voor iedereen. Om deze fietsroute toch voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken, hebben wij verschillende varianten ontwikkeld:

  • 11-daagse fietsreis Praag – Wenen Greenways – hele weg fietsen (moeilijkheidsgraad 3,5 van 5). Zie voor de van dag tot dag beschrijving het kopje “Van dag tot dag (11 dgn)”.
  • 9-daagse fietsreis Praag – Wenen Greenways – stukjes transfer (moeilijkheidsgraad 3 van 5). Zie voor de van dag tot dag beschrijving hieronder.

Mocht u liever op een gemakkelijkere manier van Praag naar Wenen willen fietsen, kijk dan naar onze fietsvakantie Praag – Wenen Easy (moeilijkheidsgraad 2 van 5). Deze fietsreis volgt een andere, maar ook mooie route.

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is.

Van dag tot dag – Praag – Wenen Greenways – 9 dgn

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben, dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Praag – Konopiste/Benesov – Tábor

Afstand: ca. 60 km + treinrit 

Vandaag fietst u door een heuvelachtig terrein in de omgeving van Praag. Allereerst volgt u relaxed de rivier de Moldau en na ongeveer 20 kilometer verlaat u het vlakke rivierlandschap en fietst u het romantische hoogland van Posázaví in. Vanaf hier moet u drie klimmetjes overwinnen, maar na elke klim wordt u beloond met een geweldig uitzicht over het omringende natuurlandschap. Wij raden u aan om even pauze te houden in het stadje Jílové, waar u heerlijk kunt eten bij restaurant Florian aan het marktplein. Onderweg komt u langs de plaats Zboreny Kostelec, hier kunt u een korte wandeling maken naar de majestueuze kasteel ruïne uit de 14e eeuw. Vervolgens komt u langs de stad Tynec nad Sazavou met haar Gotische kasteel. De laatste stop van vandaag is een bezoek aan het Kasteel van Konopiste, uniek door zijn expositie van 10.000 jachttrofeeën die door Hertog Frantisek Ferdinand d’Este werden verzameld. De succesvolle moord op dit lid van de Habsburger Dynastie in Sarajevo in 1914 was de gebeurtenis die het begin van de Eerste Wereldoorlog markeerde. De prachtige rozentuin en een wandeling door het kasteelpark is ook zeker de moeite waard! Vanaf Konopiste klimt u de laatste kilometers omhoog naar het pittoreske Benesov.

Na aankomst in Benesov vertrekt u per trein naar de schitterende, historische stad Tábor.

Overnachting in Tábor

Dag 3 – Tábor – Jindrichuv Hradec 

Afstand: ca. 50 km 

Geniet voor vertrek nog even van de prachtige vestingstad Tábor. Daarna gaat u op weg richting Zuid-Bohemen. De route voert u langs een van de bekendste kastelen, het romantische rode waterkasteel van Cervena Lhota. Vervolgens fietst u verder naar de vestingstad Jindrichuv Hradec met haar imposante kasteel, haar rijke uitstraling en haar goed bewaarde historische centrum. Vandaag de dag is het moeilijk te geloven dat deze rustige stad in de middeleeuwen één van de grootste steden van Bohemen was!  Volgens een legende bestaat de kans dat u Perchta van Rozmberk ontmoet – het beroemde “witte vrouwelijke spook”!

Overnachting in Jindrichuv Hradec

Dag 4 – Jindrichuv Hradec – Telc

Afstand: ca. 45 km 

Vandaag zijn er verschillende opties. U kunt langs de officiële Greenways of Crafts and Beliefs, maar u kunt ook een zuidelijke route kiezen die wat gemakkelijker is. Desgewenst kunt u ook van Jindrichuv Hradec tot aan Strizovice een historische stoomtrein nemen.

De tocht van vandaag baant zich een weg eerst door het heuvelachtige platteland en vervolgens langs ontelbare meren en vijvers. Het hoogtepunt van de dag is het bezoek aan het wereldberoemde Renaissance stadje Telc, dat deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoed lijst. Telc wordt beschouwd als de mooiste stad van de Renaissance in Europa! Via een heuvelachtige route van 45 km, die bezaaid ligt met een ontelbare hoeveelheid aan vijvers en meren, bereikt u dit unieke stadje. In Strmilov heeft u de gelegenheid om een artistieke weeffabriek te bezoeken waar u kennis zult maken met het weefproces. Het weven van stoffen heeft lange tijd een belangrijk deel uitgemaakt van dit gebied. Het gebied rond Telc noemt men ook wel de Greenways of Crafts and Beliefs (de Greenways route van ambachten en geloof)

Overnachting in Telc

Dag 5 – Telc – Vranov nad Dyje 

Afstand: ca. 45 km + treinrit

In de morgen gaat u met de trein vanaf Telc zuidwaarts naar het stadje Slavonice. Kenmerkend voor het stadje Slavonice is het prachtige Renaissance plein en haar vredige en rustige sfeer – In Slavonice kabbelt de tijd rustig door.  Vanaf Slavonice pakt u de Greenways route op en zult u kennismaken met een goed bewaard systeem van vestingwerken dat dateert uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Deze vestingen zijn nooit gebruikt en daardoor goed bewaard gebleven. De fietsroute leidt u langs het Renaissance kasteel van Pisecna en naar het sprookjesachtig mooie kasteel van Frejstejn. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze fietstour is onbetwist de stad van Vranov nad Dyji. Deze stad met haar barokke kasteel dat hoog boven de stad uit torent, is de eindbestemming van vandaag.

Overnachting in Vranov nad Dyji

Dag 6 – Vranov nad Dyje – Znojmo 

Afstand: ca. 45 km 

Deze dag zal in het teken staan van het schitterende landschap van het Nationale Park Podyji, dat gekenmerkt wordt door de door diepe kloven meanderende rivier de Dyje, hooggelegen wijngaarden en heel veel bossen. Zowel vanaf de ruïnes van Novy Hradek als ook vanaf het uitzichtspunt bij het majestueuze middeleeuwse kasteel van Hardegg, zult u in de diepte de Rivier Dyje zien, terwijl hij al meanderend zijn weg door het platteland zoekt. Maar ook als u er tegenop ziet om naar deze uitzichtspunten te klimmen, kunt u bij de afdaling naar de Sobes wijngaard van het uitzicht op de Dyje genieten! In dit grensgebied fietst u ook nog langs een stukje ijzeren gordijn, dat bewust bewaard is gebleven als een stille getuige van een recent verleden. De stad Satov, is de volgende stad die u zult bezoeken. In Satov is wijn de populairste drank. U krijgt de gelegenheid om een uniek beschilderde wijnkelder te bezoeken, in een van de vele straten met gemoedelijke wijnkelders. Verder bewandelt u een educatief wijnpad dat door oude wijngaarden met oude wijnsoorten leidt. Vanaf Satov kunt u de etappe met 13 km bekorten door de trein te nemen naar Znojmo. Wij zullen de dag in de wijnstad Znojmo beëindigen, de stad waar eens de dynastie van Moravian Premyslid gezeteld was.

Overnachting in Znojmo

Dag 7 – Znojmo – Mikulov 

Afstand: ca. 70 km

Dit is de langste fietsafstand van de tour, maar het valt qua zwaarte mee. U fietst namelijk vandaag door het mooie laagland van Podyjí en dus hoeft u onderweg weinig te klimmen. U fietst vanaf Znojmo een stuk langs de Dyje rivier. In het plaatsje Slup bevelen wij u aan om de prachtig gereconstrueerde renaissance watermolen te bezoeken. Verder komt u onderweg in het plaatsje Hrádek een kapel tegen dat al dateert uit de 11e eeuw en nog steeds in perfecte staat verkeerd! U kunt er vandaag voor kiezen om de gehele Praag – Wenen Greenways route te volgen of een uitstapje te maken naar Oostenrijk. Dit uitstapje is zeker de moeite waard, omdat u dan door de thermenstad Laa an der Thaya komt en langs de erg leuke Galgenberg in de buurt van Wildendürnbach fietst. Hier ziet u de wijngaarden en de huisjes van de wijnbrouwers tegen de berg aanliggen. Vanaf het moment dat u Tsjechië weer binnen fietst volgt u een gloednieuw fietspad tot aan de stad Mikulov. Deze stad is zeer interessant vanwege haar barokke kasteel, haar wijnmuseum, de oude synagoge en een lokale rariteit – een enorm wijnvat.

Overnachting in Mikulov

Dag 8 –  Mikulov – Mistelbach – Wenen

Afstand: tot ca. 60 km + treinrit/autotransfer

Op de laatste dag van deze fietstocht zult u de historische fietsroute van Liechtenstein volgen. Vanaf Mikulov komt al vrij snel langs het Cultuurlandschap Lednice-Valtice – een kastelengroep die eens tot de familie van Liechtenstein behoorde en nu op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt. Onder de goede zorgen van deze familie, werd het eens moerassige gebied veranderd in een uitgekiende combinatie van kastelen en parken, ook wel de “Tuin van Europa” of het “Tuin Paradijs” genoemd. Even later fietst u Oostenrijk binnen door het dorp Herrnbaumgarten, beroemd vanwege zijn dichterlijke museum van non-sense. U fietst naar het wijnmuseum in Poysdorf, waar u de gelegenheid heeft om alles te weten te komen over wijn. Aansluitend trapt u door naar Wilfersdorf met zijn fraaie kasteel. Wilfersdorf was de belangrijkste prinselijke woonplaats in de 17de en 18de eeuw. Uw fietstocht eindigt in Mistelbach, waar u per trein of per autotransfer naar Wenen wordt gebracht.

Overnachting in Wenen

Dag 9 – Vertrek Wenen

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Reisdetails – Fietsen van Praag naar Wenen (Praag – Wenen Greenways)

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen in de A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* hotels, waar niet mogelijk een 3*+ hotel 
  • Overnachtingen in de B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions 
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • De extra transfers onderweg bij de 9-daagse variant
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension (excl. Praag en Wenen)
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel (inclusief fietsen)
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen 
  • Transfer van Wenen terug naar Praag (incl. eigen fiets) per trein of bustransfer
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4 – 5 uur 
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden 

  Parkeren

  In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 12 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren). Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 16 per dag of op de parkeerplaats van het vliegveld aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag. 

  Begeleide fietstocht door Praag

  Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4  – 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we vaak complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 

Fietsen van Praag naar Wenen (Praag – Wenen Greenways), voor wie?

Dit is wellicht de mooiste, maar ook een van de pittigste fietsroutes in Tsjechië die we aanbieden. Er komt een goede basisconditie bij kijken. Met een e-bike is het voor veel meer mensen haalbaar. U komt door verschillend terrein (vlak en heuvelachtig) en de etappes zijn wat langer. Toch wordt deze tour al jaren door allerlei mensen met succes gefietst. Onze route is ontwikkeld door Lukas Svarovsky, zelf een zeer ervaren fietser en Tsjechië kenner.

Wij bieden de volgende varianten aan van de fietsreis van Praag naar Wenen:

  • De 11-daagse fietsreis Praag – Wenen Greenways – hele weg fietsen 
   Moeilijkheidsgraad 3,5 van 5: hierbij fietst u de hele route van Praag naar Wenen. Vanwege de pittige stukken klimmen in combinatie met de afstanden die afgelegd moeten worden, heeft u hier een goede conditie voor nodig. Een mooie uitdaging voor de tourfietsers onder ons of voor fietsers met een goede basisconditie en een e-bike.
  • De 9-daagse fietsreis Praag – Wenen Greenways – stukjes per transfer
   Moeilijkheidsgraad 3 van 5: hierbij worden de lastigste stukken van de route per trein afgelegd. De reis wordt hierdoor ingekort en is wat minder zwaar dan de hele weg fietsen. Ondanks dat deze variant wat minder zwaar is, heeft u alsnog wel een goede conditie nodig. 
  • Praag – Wenen Easy
   Moeilijkheidsgraad 2 van 5: mocht u graag op een gemakkelijkere manier van Praag naar Wenen willen fietsen, dan is Praag – Wenen Easy een goede optie. Deze fietsreis volgt een andere, vlakkere, maar eveneens interessante route. Voor meer informatie zie de pagina van deze fietsreis: Praag – Wenen Easy

Vraag ernaar als u twijfels heeft of de tocht voor u misschien te zwaar is! Wij adviseren u graag.

Ervaringen – Fietsen van Praag naar Wenen (Praag – Wenen Greenways)

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Goede informatie, prettige persoonlijke contacten, zowel in Nederland als in Tsjechië.”
Dhr. Van den Hoonaard, juni 2023

Algemeen oordeel: –
“De fietsroute was indrukwekkend en spectaculair. We zijn zeer tevreden en overwegen voor het volgend jaar wederom een fietsvakantie te boeken.”
Marjo en Jan, juli 2022

Algemeen oordeel: 4
“Goed geregeld qua route en overnachtingen. Goede prijs-kwaliteitverhouding”  
Marco en Marieke, juli 2022 (combinatietour Praag – Wenen – Boedapest)

Algemeen oordeel: 5
“Fijne organisatie. Op vragen t.a.v. de boeking werd snel en goed gereageerd. Reis was prima verzorgd. Als we nog een keer in Tsjechië gaan fietsen, zullen we zeker opnieuw voor Mozaïek Reizen kiezen.”
Mevr. Den Hertog, juli 2020

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed en professioneel. Iedere dag had wel iets bijzonders! Heel hartelijk dank voor alle service en het plezier dat we door jullie reis tijdens onze vakantie hebben gehad.”
Mevr. Stoffels, september 2019

Algemeen oordeel: 5
“Wij zijn aangenaam verrast door Tsjechië. Prachtige schilderachtige dorpjes, enorme historie. Het landschap met de grote weidse akkers sprak ons aan. De mensen waren heel vriendelijk. De hotels waren met zorg uitgekozen.”
Dhr. Sebens, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed. Alles bijeen een van onze toptienfietsreizen, nog altijd aan het nagenieten :)”
Mevr. Van Overwalle, augustus 2019

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief. Goed georganiseerd. Flexibel en snelle reacties bij vragen. Heel veel dank voor de goede voorbereiding en begeleiding tijdens onze tour. Mede daardoor is het voor ons een onvergetelijke vakantie geweest. Tot een volgende keer.”
Mevr. De Vrind, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Specialistische organisatie die weet waar hij het over heeft. Goede documentatie (loopt niet overal synchroon)”. 
Mevr. Bliek, september 2018

Algemeen oordeel: 4
“Prima, alles was goed geregeld van tevoren. Het zijn mooie routes en prima hotels.”
Dhr. Koster, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Voor ons origineel om zo tussen twee steden te reizen. Tour was volgens verwachting. Intensief met zelf bagage. Meenemen dat echt graad 4 is.”
Dhr. Toussaint, september 2017

Algemeen oordeel: 4
“Correct. Prima te doen als geoefende fietser”
Mevr. Piscador, juni 2017

Algemeen oordeel: 5
“Wij zijn heel positief verrast en zijn dik tevreden over dit concept!”
Fam. Tibon, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Het was een positieve ervaring. Wij hebben genoten van de reis.”
Fam. Vroemen, juli 2016

Algemeen oordeel: 4
“Leuk, goede combinatie fysieke inspanning/buiten zijn/cultuur (ook onderweg). Meeste Tsjechische stadjes waren mooi.”
Fam. Hagedoorn, augustus 2015

Algemeen oordeel: 5
“Schitterende fietsreis! Zekere en heel goede organisatie. Natuur, sport en cultuur.
Goed evenwicht afstand en moeilijkheidsgraad.”
Mevr. Crandal, mei 2015

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief. Ter plaatse mensen met hart voor de zaak die goed Engels spreken. Mooi maatwerk mogelijk.”
Fam. Nelisse, juni 2014

Algemeen oordeel: 4
“Het was een fijne, mooie tour. Vriendelijke mensen, mooie steden, goede fietswegen.”
Fam. Dierendock, augustus 2013

Algemeen oordeel: 5
“Het was een heel leuke en geslaagde vakantie; genoten van de natuur op de routes. Mooie ervaring.
Tsjechië was een leuke, nieuwe ervaring en voor herhaling vatbaar. Tsjechen zijn (in het algemeen) vriendelijke en relaxte mensen. De nauur is prachtig en als je even zoekt, kun je er als vegetariër aardig uit de voeten.”
Mevr. De Bruin / mevr. Durieux, augustus 2013

“Een geslaagde fietsvakantie! We hadden de tour zwaarder verwacht. De dagelijkse afstanden in verhouding tot de zwaarte zat goed in elkaar.
Telc is een heel mooi stadje. Bedankt voor de goede organisatie en de mooie fietsvakantie die wij gehad hebben. Enkele foto’s sturen wij nog op. Groeten en wie weet tot op de fietsbeurs volgend jaar!”
Conny Janssen 2012

“Zonder GPS was het erg moeilijk geweest, we waren zeer blij dat Lukas ons zijn kaart heeft geleend. Prima verzorgde reis, tot in detail goed gepland.  Telc is een fantastische stad.
De ontbijttijden in de pensions waren voor ons te laat, meestal 08.30 uur. De City Bike tour met Lukas is goed bevallen. Veel over de geschiedenis, zeer interessant. Lukas is een zeer sympatiek en behulpzaam persoon met hart voor de zaak.”
Mevr. Richter, augustus 2012

“Meeste indruk hebben gemaakt: Telc en de omgeving van Lednice. Een compliment voor de route. Meer dan mooi, leuk en afwisselend. 4-sterren qua moeilijkheid zonder bagagevervoer is terecht.”
Dhr. Holwerda, september 2012

Prijzen 2024 – fietsvakantie Praag – Wenen Greenways

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen 

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.04 – 31.10

Bij de volgende data kunnen prijzen soms afwijken:
Begin mei: 27.04 – 07.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05

Prijzen per persoon

 
9-daagse variant – Praag – Wenen Greenways
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1245

€ 999

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)

€ 1095

€ 849

Korting op bagagevervoer p.p. bij 4 of meer personen

-€ 45

-€ 45

Toeslag 1-pers. kamer

€ 299

€ 264

Toeslag alleenreizende

€ 180

€ 180

Toeslag halfpension (6x, excl. Praag en Wenen)

€ 210

€ 180

Huur trekkingfiets

€ 99

€ 99

Huur luxe gravel bike (racefietsmodel)

€ 139

€ 139

Huur e-bike

€ 185

€ 185

Extra dag huurfiets onderweg

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers. (incl. fiets)

€ 55

€ 55

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.(incl. fiets)

€ 70

€ 70

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers. (incl. fiets)

€ 50

€ 50

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers. (incl. fiets)

€ 60

€ 60

Transfer Wenen – Praag per directe trein (op aanvraag)

ca. € 40 – € 80

 ca. € 40 – € 80

Bustransfer Wenen – Praag (1 – 3 pers.) per groep

€ 360

€ 360

Bustransfer Wenen – Praag (4 – 8 pers.) per groep

€ 420

€ 420

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

11-daagse variant Praag – Wenen Greenways 
  
Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 1425

€ 1130

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)

€ 1275

€ 980

Korting op bagagevervoer p.p. bij 4 of meer personen

-€ 50

-€ 50

Toeslag 1-pers. kamer

€ 339

€ 284

Toeslag alleenreizende

€ 199

€ 199

Toeslag halfpension (8x, excl. Praag en Wenen)

€ 270

€ 235

Huur trekkingfiets (24 of 27 versnellingen)

€ 130

€ 130

Huur luxe gravel bike (racefietsmodel)

€ 179

€ 179

Huur e-bike

€ 225

€ 225

Extra dag huurfiets onderweg

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 55

€ 55

Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 70

€ 70

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.

€ 50

€ 50

Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.

€ 60

€ 60

Transfer Wenen – Praag per directe trein (op aanvraag)

ca. € 40 – € 80

 ca. € 40 – € 80

Bustransfer Wenen – Praag (1 – 3 pers.) per groep

€ 360

€ 360

Bustransfer Wenen – Praag (4 – 8 pers.) per groep

€ 420

€ 420

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* hotels, waar niet mogelijk een 3*+ hotel
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Praag

€ 75 / € 119

€ 60 / € 99

Wenen

€ 90 / € 150

€ 75 / € 115

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje (inclusief). Duur van de tour: 4 – 5 uur. Prijs is voor 2 en 3 pers. € 70 p.p. (minimaal 2 pers.), 4 en 5 pers. € 55 p.p. , vanaf 6 pers. € 50 p.p.  De city bike tour wordt gegeven in het Engels of Duits (naar wens).

Maatwerk – Fietsen van Praag naar Wenen (Praag – Wenen Greenways)

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Goede informatie, prettige persoonlijke contacten, zowel in Nederland als in Tsjechië.

Dhr. Van den Hoonaard

juni 2023
Shopping Basket