Praag – Wenen fietsroute Easy

Fietsroute Praag - Wenen Easy - gemakkelijker fietsroute dan Greenways

Vlakker alternatief voor Greenways

 • Totale afstand: ca. 321 km (optie A, stukjes met de trein), ca. 446 km (optie B, hele weg fietsen), ca. 55 – 60 km per dag, klimmeters vanaf 1300 m (stukjes per trein)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ (8 dagen, 6 fietsdagen) of ◘◘◘◘◘(11 dagen, 9 fietsdagen)

 • Deze fietsreis is een korter, minder heuvelachtig, maar daarom niet minder interessant alternatief voor de Greenwaysroute. U begint uw fietsreis in het magische Praag. Dan vertrekt u langs de Elbe oostwaarts, naar de middeleeuwse zilvermijnstad Kutna Hora (UNESCO) en van daaruit naar het Renaissancestadje Litomysl (UNESCO) in het lieflijk glooiende Land van Smetana. Vandaar gaat het zuidwaarts naar Svitavy en via een treintransfer (korte versie) of een fietstocht door de bosrijke heuvels van de Moravische Karst naar Brno (Villa Tugendhat: UNESCO). Rond het lieflijke stadje Mikulov, begint de zonnige Moravische wijnstreek met haar kleurrijke folklore en haar met wijnranken begroeide heuvels. In de stalletjes langs de weg kunt u lokale lekkernijen, spiritualiën en wijn(!) proeven. Daarna gaat het door naar het grootste Engelse park in Europa – het Liechtenstein landgoed Lednice-Valtice (UNESCO)! De laatste dag steekt u de grens met Oostenrijk over op weg naar uw eindbestemming, de elegante Oostenrijkse wereldstad Wenen.

  Praag – Wenen fietsroute Easy: gemakkelijker en korter alternatief voor de Greenways fietsroute van Praag naar Wenen

  De fietsreis Praag – Wenen Easy is een eenvoudiger en korter alternatief (6 of 9 fietsdagen) voor diegenen die de Greenwaysroute van Praag naar Wenen te zwaar vinden. Toch betekent dit niet dat de route minder interessant is. U verkent zes schitterende steden, stuk voor stuk culturele juweeltjes (allen op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed), ontdekt de lokale spiritualiën zoals het Boheemse bier in vele lokale brouwerijen, de Moravische wijn die u langs de weg kunt proeven, de lokale pruimenlikeuren, en de Oostenrijkse abrikozen schnapps. En geniet van het allengs veranderende landschap, van de brede Elbevallei naar het lieflijk glooiende Land van Smetana. Daarna steekt u door naar het zuiden door het meer beboste gebied van de Moravische Karst naar Brno, waarna u in een open landschap met zonnige wijnheuvels terecht komt, alvorens via het landgoed Lednice-Valtice de Oostenrijkse grens over te steken op weg naar de hoofdstad Wenen.

  U begint deze afwisselende fietsreis in het magische Praag, de zetel van de Tsjechische Koningen en het culturele centrum van Tsjechië (grote delen staan onder bescherming van de UNESCO). Dan vertrekt u langs de Elbe oostwaarts, naar de schitterende middeleeuwse stad Kutna Hora (UNESCO), dat in de middeleeuwen een van de belangrijkste zilvermijnen van Centraal Europa bezat, en tevens muntstad was. Hier vindt u talloze gotische en barokke cultuurschatten, onbetwist aangevoerd door de werkelijk schitterende, monumentale St. Barbara kathedraal, die ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. In het nabijgelegen Sedlec is een curieuze kapel met devote objecten, gemaakt door een monnik van 30.000 menselijke botten, voornamelijk van monniken. Van daaruit fietst u verder naar het Renaissancestadje Litomysl (UNESCO) in het lieflijk glooiende Land van Smetana.  Ook hier is het zaak goed alle bezienswaardigheden te bekijken, zodat u niets mist waarvan u later spijt zou krijgen. Bijv. het geboortehuis van componist Bedrich Smetana in de voormalige bierbrouwerij van het kasteel. Dan gaat het zuidwaarts naar Svitavy of nog een stukje verder, en via een treintransfer (korte versie) of een pittige fietstocht door het natuurgebied van de Moravische Karst naar Brno (Villa Tugendhat, moderne architectuur van Mies van der Rohe: UNESCO).  De dag erop fietst u naar Mikulov, een van de liefste stadjes van Zuid Moravië. Hier begint de zonnige Moravische wijnstreek. U doorkruist een open landschap van heuvels, begroeid met wijnranken en stalletjes langs de weg waar u lokale lekkernijen en wijn kunt proeven. Daarna gaat het door naar het landgoed  Lednice-Valtice (UNESCO) – de zetel van de eens machtige Liechtenstein dynastie met een unieke romantische atmosfeer. Het complex herbergt het grootste Engelse park van Europa! De laatste dag (in korte variant) steekt u de grens met Oostenrijk over op weg naar Mistelbach, waar de trein/of transferbus u naar uw eindbestemming brengt, de elegante Oostenrijkse wereldstad Wenen, stad van de wals, de keizers en de échte Wiener schnitzel vertrekken  (UNESCO).

  Er zijn twee varianten van deze fietsreis:

  • A-variant – stukjes per trein (8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen). De fietsroute Praag – Wenen Easy is in eerste instantie bedoeld voor mensen, die moeilijkheidsgraad 2  aankunnen (af en toe een heuvel + iets langere afstanden van ca. 55 – 60 km per dag). Voor hen zijn er 3 stukken treintransfer in de tour opgenomen, op plaatsen waar het landschap niet interessant, of het traject echt te lastig zou zijn.
  • B-variant – hele weg fietsen (11 dagen, 10 nachten, 9 fietsdagen). Voor de mensen die deze route helemaal willen fietsen, en moeilijkheidsgraad 3 aankunnen, is er de mogelijkheid om alle etappes te fietsen.

  Dit moet u zelf beleven

  • 6 UNESCO sites:
   • Praag
   • Kutna Hora
   • Litomyšl
   • Brno
   • Lednice/Valtice
   • Wenen
  • De Barbarakerk in Kutna Hora, en de beenderkapel in Sedlec, waar van duizenden menselijke botten, onder leiding van een monnik schitterende devote ornamenten zijn gemaakt.
  • Het geboortehuis van de beroemde componist Bedrich Smetana, bekend van “De Moldau” en vooral van zijn symfonische werk “Mà Vast” (Mijn Vaderland). Hij werd geboren als zoon van de meesterbierbrouwer van de kasteelbrouwerij van Litomysl. Litomysl is doordrenkt met muziek en kunst. Ook de Tsjechische schrijver Alois Jirasek en de schrijfster van het eerste Tsjechische kookboek (Magdalena Dobromila Retigova) hebben er gewoond.
  • Het Portmoneum, een door de kunstenaar Jozef Vachal van top tot teen beschilderd interieur in Litomysl
  • De culturele, gastronomische en natuurlijke verschillen van de verschillende regio’s: de Boheemse Elbevallei,  het Land van Smetana op de grens met Moravië, de Moravische Karststreek en de folkloristische wijnregio Zuid Moravië
  • Proef de nationale volksdrank, het Tsjechische bier (er zijn vele tientallen brouwerijen verspreid over het land, vaak met heerlijke restaurants gecombineerd), de Slivovice (pruimenbrandewijn uit Moravië) en de abrikozen schnapps in Oostenrijk
  • Als u van moderne architectuur houdt, mag u in Brno de Villa Tugendhat niet missen, in 1930 ontworpen door Mies van der Rohe, en geldend als een meesterwerk van moderne, functionalistische bouwkunst (UNESCO).
  • En last but not least ga in Zuid Moravië gewoon een wijnkelder langs de weg binnen en geniet van een overheerlijke, Zuid-Moravische wijn, waarbij u allerlei homemade lekkernijen krijgt aangeboden. Wilt u de allerbeste Moravische wijnen proeven, ga dan naar de wijnkelder in het kasteel van Valtice. De wijnproeverij biedt u een voorproefje van de als beste genomineerde Tsjechische wijnen van een bepaald jaar!

   

  Praag – Wenen fietsroute Easy van dag tot dag

  Dag 1. Aankomst in Praag

  U wordt desgewenst opgehaald bij de luchthaven en naar uw hotel gebracht. Of u komt met uw eigen auto of de trein (al dan niet met eigen fietsen). Voor een veilige parkeerplaats wordt desgewenst gezorgd. Op een afgesproken tijdstip vindt er in de lobby van uw hotel de pretourmeeting plaats met onze contactpersoon in Tsjechië. Tijdens de pretourmeeting krijgt u het kaartmateriaal, de routebeschrijving, veiligheidsvoorschriften, etc. overhandigd. Eventueel worden uw huurfietsen in gereedheid gebracht.  Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De pretourmeeting is in het Engels of Duits, maar alle overhandigde materialen zijn in het Nederlands. Mocht u een extra nacht Praag bijboeken, dan raden we aan om onze begeleide introductietour Praag per fiets eveneens bij te boeken (van 10 – ca. 15 uur). U komt dan in een halve dag per fiets veel meer te weten dan u te voet zou hebben gedaan. Bovendien krijgt u ook informatie over de stad, die u niet in de toeristische gidsen vindt. Een prachtige en verrassende introductie in deze stad, die al jaren een groot succes is, volgens velen “een must”. Het is sowieso aan te raden om uw verblijf in Praag met een paar dagen te verlengen zodat u voldoende tijd heeft om deze magische 1000 jaar oude stad goed te verkennen.

  Overnachting in Praag.

   

  Dag 2.  Praag – Nymburk (variant A: transfer per auto naar Nymburk, waarna u dezelfde dag naar Kutna Hora fietst)

  Afstand:  63 km, klimmeters: nagenoeg vlak

  De eerste dag van onze fietsreis verlaat u Praag op onorthodoxe wijze, nl. over een fietsroute, die aangelegd is op een ondergrondse tunnel. Buiten Praag aangekomen, fietst u het Polabí laagland binnen, een van de vruchtbaarste streken van Tsjechië.  Via Celakovice fietst u naar Prerov nad Labem, dat het oudste Europese openlucht museum van dorpsarchitectuur bezit. Voor de rest van de dag heeft u de keuze uit 2 routes. U kunt ofwel stroomopwaarts langs de Elbe fietsen langs haar linker oever door een mooi platteland met prachtige uitzichten over de rivier en een bezoek aan het middeleeuwse dorpje in Ostrá. Echter deze route is voornamelijk over zandwegen en bijna niet te doen bij regen. Het alternatief is de rechter oever over geasfalteerde B-weggetjes door het Tsjechische boerenland, waarbij u de Elbe slechts af en toe tegenkomt. Beide routes komen weer samen in uw overnachtingsplaats – het achter dikke stadsmuren verscholen Nymburk. Deze stad met veel agrarische industrie heeft een interessante, uit 1912 daterende, stenen brug met lange overspanningen over de Elbe. Het is ook de stad waar de Beroemde Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal (1914 – 1997), zijn jeugdjaren en een groot deel van zijn volwassen leven doorbracht. Hij woonde als kind in de stadsbrouwerij waar zijn stiefvader brouwer was. Een van zijn boeken, Postřižiny, vertelt liefdevol en tragikomisch over zijn familie en het brouwerij leven.

  Overnachting Nymburk (alleen variant B).

   

  Dag 3.  Nymburk – Kutná Hora

  Afstand: 42 km, klimmeters: nagenoeg vlak

  Het grootste deel van vandaag fietst u over een van de kwalitatief beste fietspaden van Tsjechië, die zich hier langs de Elbe slingert. Daarom ook zult u niet alleen lange afstandsfietsers tegenkomen, maar ook in-line skaters, en families met kinderen.  De eerste stop van de dag is in het kleine spaplaatsje/kuuroord Podebrady.  Bezoek de colonnade om de rustige, vredige atmosfeer van dit spa plaatsje te ondergaan en proef een van de lokale minerale bronnen. Podebrady heeft een oud centrum met interessante gebouwen. In het centrum ook het mooie standbeeld van koning Georg (Kral Jiri). Door een wisselend landschap van bosschages en landerijen fietst u vervolgens naar de oude koninklijke stad Kolín met zijn Renaissance synagoge, zijn goed bewaarde Gotische kathedraal en het stadsplein met spectaculair uitzicht op het omliggende platteland. Nadat u Kolín achter u gelaten heeft, gaat de route van de Elbe af om vooral niet het tweede belangrijke UNESCO werelderfgoed te missen – de stad Kutná Hora. De letterlijke vertaling van Kutna Hora is Mijn Berg en dat is niet voor niets. De naam slaat op de roemruchte tijd (in de Middeleeuwen) toen deze plaats van de ene op de andere dag veranderde van een klein dorpje in de op een na grootste stad en etalage van het Tsjechische Koninkrijk. En dat alles dankzij de vondst van een van de grootste zilvervoorraden in Europa. De herinnering aan dat glorieuze verleden vind je in bijna elke hoek van de stad, of het nu de munterij van Koning Wenceslas IV of de imposante St. Barbora kathedraal is! Voor de geïnteresseerden is er een authentiek museum over de middeleeuwse zilverwinning.

  Overnachting in Kutná Hora (variant A en B)

   

  Dag 4. Kutna Hora – Pardubice 

  Afstand: 53 km, klimmeters: nagenoeg vlak

  Voordat wij Kutná Hora verlaten bezoeken we het unieke en bizarre knekelhuis (ossuary) in het voorstadje Sedlec. Toen een lokaal kerkhof moest worden opgeruimd heeft een plaatselijke monnik de botten van meer dan 30.000 mensen gebruikt om allerlei devote kunstwerken te maken. Een van de meest bezochte attracties in Tsjechië (meer dan 200.000 bezoekers per jaar). Andere stops vandaag zijn: top classicistischkasteel Kačina of de oudste en nog steeds in bedrijf zijnde stoeterij in Kladruby nad Labem. De lokale tuigpaarden, Kladruby paarden, worden hier al sinds de 16de eeuw gefokt. Ze worden nog steeds gebruikt voor menige koninklijke koets! In de Bunkov regio kunt u lekker zwemmen en relaxen. Bunkov is beroemd vanwege zijn zandstranden en fijne zwemwater. De bestemming van vandaag is de stad Pardubice, de zetel van de machtige Heren van Pernštejn. Pardubice is niet alleen beroemd vanwege de paardenstoeterij en de steeplechase, maar ook vanwege zijn spectaculaire Renaissance kasteel en een mooi oud stadscentrum. Ook is het de stad van de traditionele Tsjechische peperkoek (Hans en Grietje huisjes van peperkoek!), en –  minder positief – van het kneedbare explosief Semtex, berucht uit de de Koude Oorlog periode.

  Overnachting in Pardubice (variant A en B)

   

  Dag 5. Pardubice – Litomyšl

  Afstand: 61 km, klimmeters: 330 m

  Deze dag luidt het begin van een aantal meer pittige fietsdagen in, waarin u van Bohemen door de bergen naar Moravië gaat fietsen. ’s Morgens geniet u eerst nog van een wandeling langs de prachtige stadsmuren en het kasteel van Pardubice. Daarna gaat het op de fiets naar de nabij gelegen rotsige heuvel  Kunětická hora met zijn Gotische kasteel. Hoewel de heuvel maar 300m hoog is, is het vanwege zijn perfecte locatie toch onmiskenbaar dominant in de hele regio! Vergeet onderaan de heuvel niet het peperkoekmuseum “Pernikova chaloupka”, dat onwillekeurig aan het sprookje van Hans en Grietje doet denken!  Daarna fietst u verder langs de rivier Loucna naar Vysoké Mýto. Het middeleeuwse verleden van dit oude, gezellige stadje is nog goed te zien aan het prachtige, grote stadsplein (met prachtige mozaïekstenen) en de goed bewaarde stadspoorten. Vanaf Vysoké Myto fietst u door het lieflijke, licht glooiende „Land van Smetana“. Zo genoemd naar de beroemde componist Bedrich Smetana, vooral bekend door zijn compositie “De Moldau” en van de cyclus symfonische gedichten “Má Vlast” (mijn vaderland). Hij werd geboren in het kasteelcomplex van Litomyšl als zoon van de kasteelbierbrouwer. U eindigt de dag dan ook in het schitterende UNESCO stadje Litomyšl, dat doordrenkt is van muziek en muziekfestivals. Het heeft verder een prachtig plein en de oranje-grijze Jozef Váchal straat, die zo is genoemd, omdat de muren kleurriijk zijn versierd door studenten grafische vormgeving met grafische schilderingen geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar. De stad herbergt daarnaast het Portmoneum (een huis, van top tot teen beschilderd door de kunstenaar Jozef Váchal zelf). Maar Litomysl kreeg ook wereldfaam dankzij het perfect bewaard gebleven Renaissance kasteel met zijn tuinen, dat zo uniek is dat hij op de lijst van UNESCO wereld erfgoederen is opgenomen!

  Overnachting in Litomyšl (variant A en B)

   

  Dag 6. Litomyšl – Letovice (in variant A fietst een stuk van dit traject en gaat dan met de trein door naar Brno)

  Afstand: 50 km, klimmeters: 450 m (variant B)

  U volgt vandaag de vallei van de Loučná beek te volgen, waarbij u door kleine, mooie dorpjes fietst richting Trstenice, waar u op een heuvel een mooie traditionele kerk en klokkentoren kunt bewonderen. Hier verlaat u de Loučná beek om een bergrug te beklimmen en door te fietsen naar het charmante stadje Polička met zijn uitstekende bierbrouwerij en mooi bewaarde stadsvestingwerken (de best bewaarde middeleeuwse stadsmuren van Tsjechië!). U verlaat Polička en bedwingt nogmaals een heuvel richting Pomezí. Nadat u daar de hoofdstraat heeft verlaten, heeft u nog een prachtige 17 km lange afdaling voor de boeg, helemaal naar Březová nad Svitavou. Dan vervolgt u uw weg rustig langs de rivier Svitava naar uw bestemming voor deze dag, het stadje Letovice.

  Overnachting in Letovice (variant B)

  In variant A (stukjes met de trein) fietst een stukje en dan neemt u de trein naar Brno:

  • U kunt de trein naar Brno nemen na een klein stukje fietsen tot aan Svitavy (bekend om haar mooie oude stadscentrum en de op een na langste rij arcadebogen van Tsjechië), waardoor u lekker veel tijd heeft voor Brno, de levendige hoofdstad van Moravië met zijn mooie hoog oprijzende Petrus en Paulus kathedraal, de burcht Spilberk en last but not least de Villa Tugendhat (volmaakt voorbeeld van moderne, functionalistische architectuur uit 1930, ontworpen door Mies van der Rohe en op de lijst van UNESCO werelderfgoed). Ook kunt u de heuvel Petrov beklimmen met op de top een kerk. Prachtig uitzicht!
  • U kunt de trein naar Brno nemen vanaf Polička (met één overstap in Svitavy).
  • U kunt de trein naar Brno nemen vanaf Březová nad Svitavou

  Overnachting in Brno (variant A)

   

  Dag 7. Letovice – Brno (alleen variant B, hele weg fietsen)

  Afstand: 62 km

  Deze dag heeft u de keuze, of u fietst tamelijk eenvoudig, grotendeels langs de Svitava rivier of u maakt gebruik van mooie omwegen in de omliggende heuvels, met mooie vergezichten, historische stadjes of karst grotten (Moravische Karst). In beide gevallen fietst u uiteindelijk langs de Svitava rivier Brno binnen. Deze levendige, moderne hoofdstad van Moravië heeft veel te bieden met zijn mooie hoog oprijzende Petrus en Paulus kathedraal, de burcht Spilberk en last but not least de Villa Tugendhat (volmaakt voorbeeld van moderne, functionalistische architectuur uit 1930, ontworpen door Mies van der Rohe en op de lijst van UNESCO werelderfgoed). Maar het is ook gewoon een gezellige, grote stad om te shoppen of een terras te pakken. Zoekt u de rust, dan kunt u ook de heuvel Petrov beklimmen met op de top een kerk. Prachtig uitzicht!

  Overnachting in Brno (variant B, hele weg fietsen)

   

  Dag 8. Brno – Mikulov

  Afstand: 60 km, klimmeters: 316 (over Pálava heuvels), 220 m over Bavory

  Vandaag komt u aan in de Zuid Moravische wijnregio. Het grootste deel van de weg volgt u min of meer de Svratka rivier over een mooi wijds en vlak platteland. We adviseren om een kleine omweg te maken naar het  Rajhrad Klooster, dat dateert uit 1048, en dat tegenwoordig een van de belangrijkste pelgrimsoorden is van Tsjechië. Eenmaal het plaatsje Zidlochovice voorbij, fietst u het echte hart van Moravië binnen, vol wijngaarden en wijnkelders!  Nadat u de enorme Nové Mlýny stuwdam bent overgestoken, kunt u beginnen met wijnproeven. In Věstonice adviseren wij een bezoek aan  het lokale museum, dat gewijd is aan de vondst van de Venus van Věstonice – een van de oudste vrouwenbeelden ter wereld, dat meer dan 25.000 jaar oud is!

  In Perná kunt u kiezen of u voor de gemakkelijke route over Bavory naar Mikulov gaat (meer langs de hoofdstraat om de heuvels heen), of dat u de meer uitdagende route over de Pálava heuvel kiest (aanbevolen). Beide routes worden geflankeerd door talloze particuliere wijnkelders. Voor uw klim over de Pálava heuvels wordt u wel beloond met prachtige vergezichten en heerlijke koffie in Café Fara in Klentnice. Nog in Klentnice adviseren we u om een korte wandeling te maken naar de kasteelruïne Sirotčí Hrady (vanaf de parkeerplaats pakt u de Groene Wandelroute)!  Vanaf Klentnice moet u nog een laatste klim maken met de fiets voor u af kunt dalen naar Mikulov. Van boven op de heuvel heeft u een schitterend uitzicht over Mikulov en het omliggende platteland.

  Mikulov geldt als een verborgen juweel, een enorm mooi en gezellig, vriendelijk stadje, midden in de Moravische wijnstreek. We bevelen hier een rustdag aan!

  Overnachting in Mikulov (variant A en B)

   

  Dag 9. Mikulov – Lednice/Valtice landschapspark (UNESCO) – Mistelbach (in de A-variant fietst u naar Mistelbach en neemt daar de trein / transferbus -i.g.v. huurfietsen – naar Wenen)

  Afstand: 45 km – 70 km (afhankelijk van tijd voor verkenning van het enorme landschapspark), klimmeters: ca. 500 m

  Vanaf Mikulov fietst u langs een indrukwekkend stukje voormalig IJzeren Gordijn naar het Lednice/Valtice Cultuurlandschap – een kastelencomplex dat eens behoorde aan de familie van Liechtenstein. Onder de zorg van deze ene familie werd het moerassige gebied omgevormd tot een goed doordachte combinatie van kastelen en parken, soms ook wel “De Tuin van Europa” of “Het Tuin Paradijs ” genoemd. Neem de tijd om deze plek uitgebreid te bezoeken. Inheemse natuurlijke elementen worden hier met exotische elementen gecombineerd om te komen tot een uniek kunstwerk van menselijke creativiteit. Aangezien het parkcomplex erg groot is, is de fiets het aangewezen vervoermiddel, waarmee u deze uitzonderlijke culturele bezienswaardigheid op een sportieve manier kunt verkennen. Van Lednice fietst u terug naar Valtice (neem welke route u maar wilt !), daarna steekt u bij Reistna de grens over naar Schratteberg. Van hier mag u niet het grappige dorpje Hernbaumgarten missen met zijn poëtische nonsense museum en beslist ook niet een heerlijke wijnproeverij/wijnmuseum in Poysdorf! De route – de Eurovelo 9 – is heel goed bewegwijzerd dus geen onzekere momenten. U stopt even bij het kasteel van Wilfersdorf (de oorspronkelijke zetel van de vorsten van Liechtenstein), daarna fietst u terug naar Hobersdorf en volgt u de Eurovelo 9 langs de beek Zaya helemaal tot in Mistelbach, het economische en culturele centrum van het Oostenrijkse Weinviertel. Vanuit landbouwkundig oogpunt is het interessant dat hier in het oostelijk deel van het Weinviertel de wijnbouw plaats maakt voor grote velden koolzaad, geplant voor hun olie en zaad. Ook is belangrijk de verbouw van Dudrum, een graan van uitstekende kwaliteit, dat wordt geëxporteerd naar Italië voor de productie van de wereldberoemde volkoren pasta.

  Overnachting Mistelbach (alleen variant B!)

   

  Dag 10. Mistelbach – Wenen (alleen variant B, hele weg fietsen)

  Afstand: 67 km

  Deze laatste dag volgt u de Eurovelo 6, die deels op oude locomotief spoorbanen is aangelegd, naar uw eindbestemming Wenen, voormalige hoofdstad van de Monarchie van Habsburg, stad van Walz en Opera, van Lippizaners en de échte Wienerschnitzel.

  Overnachting in Wenen

   

  Dag 11. Vertrek uit Wenen of verlenging

  Wij raden u aan om uw verblijf in Wenen met ten minste één of twee dagen te verlengen. De stad Wenen met haar, door de UNESO beschermde, stadscentrum, het Kasteel Schönbrunn en haar vele bezienswaardigheden zijn beslist te mooi en te uniek om niet te bezoeken.

   

  Deze fietsvakantie is geschikt voor redelijk geoefende lange afstandsfietsers, die gewend zijn om meer dagen achtereen te fietsen. De dagetappes zijn hoofdzakelijk vlak, maar met drie heuvelachtige etappes (ca. 300 klimmeters per dag). Het dagelijks gemiddelde dat afgelegd moet worden is 50 – 65 km. We raden aan om thuis te oefenen en aan het fietsen te wennen, voordat u 6 of 9 dagen achter elkaar gaat fietsen. Een alternatief kan zijn dat u extra rustdagen inbouwt – er zijn zo veel prachtige plaatsen om onderweg een nacht langer te blijven! Denk bijvoorbeeld aan Kutná Hora, Litomysl, Olomouc.

  Er zijn 2 opties voor deze fietsvakantie (zie ook de prijslijst):

  • Optie A: waarbij sommige stukken van het fietstraject per lokale trein worden afgelegd. Niet alleen gemakkelijk, maar ook een leuke belevenis! (7 overnachtingen, inclusief een overnachting in Praag en Lednice).
  • Optie B: helemaal per fiets voor de echte toerfietser (10 overnachtingen, inclusief een overnachting in Praag en Lednice).

  Vraag ernaar als u twijfels heeft of de tocht voor u misschien toch te zwaar is!  Wij zoeken voor u een passende oplossing.

  Kenmerken van Praag – Wenen easy

  • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels en pensions
  • Duur: Optie A: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen / Optie B: 11 dagen, 10 nachten, 9 fietsdagen
  • Totale afstand: ca. 321 km (optie A, stukjes met de trein), ca.  446 km (optie B, hele weg fietsen)
  • Gemiddelde afstand per dag: 55 – 60 km per dag
  • Klimmeters: ca. 1250 – 1600 (resp. A en B)
  • Periode: april t/m oktober
  • Startdag: wanneer u wilt
  • Overnachtingen in:
   • Praag
   • Nymburk (optie B, Praag – Nymburk in optie A per trein/bus, daarna fietsen naar Kutná Hora)
   • Kutná Hora
   • Pardubice
   • Litomyšl
   • Letovice (optie B, in optie A, stukje fietsen en dan transfer naar Brno met de trein)
   • Brno
   • Mikulov
   • Mistelbach (optie B, in optie A, fietsen naar Mistelbach, en dan transfer naar Brno met trein of bustransfer (laatste i.g.v. fietshuur)
   • Wenen
  • Accommodaties: goede ** en *** pensions/hotels. Logies ontbijt. Tegen meerprijs luxere hotels.
  • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ (8 dagen, 6 fietsdagen) of ◘◘◘◘◘(11 dagen, 9 fietsdagen)
  • Vervoer naar Tsjechië: niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

   

  Ervaringen van onze fietsers

  Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

  Gemiddelde score: 4,8

  Algemeen oordeel: 5
  “Zeer goed, het was onze eerste ervaring met een fietsreis. Deze is zeer goed meegevallen en zouden wij iedereen aanraden. De moeilijkheidsgraad was perfect. Ook de idyllische vergezichten, de toffe stadjes en de mooie natuur maakte de tocht tot een aanrader.”
  Mevr. Decoster, augustus 2019

  Algemeen oordeel: 4,5
  “Prima, goed. Netjes verzorgd, wat jullie konden regelen was netjes gedaan. De omgeving was indrukwekkend.”
  Mevr. Van Doorn, augustus 2018

  De basis

  • Overnachtingen in geselecteerde ** en *** pensions en hotels
  • Kamers met eigen douche/toilet. Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen
  • Een gedetailleerde routebeschrijving met highlights
  • Indien van toepassing: treinkaartjes voor de stukken van de tour die per trein afgelegd worden.
  • Een pretourmeeting in Praag met een medewerker van onze deskundige partnerorganisatie, die u het kaartmateriaal en de routebeschrijving overhandigt en die uw vragen kan beantwoorden (Engels- en Duitstalig).
  • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand uit Praag te laten komen).

  Vanuit deze kale basis, kunt u uw fietsreis verder aankleden met extra opties en eventueel maatwerk.

  Extra standaard opties

  • Upgrade naar ****hotels (waar mogelijk)
  • 1-pers. kamer
  • Bagagevervoer. Dit is het overwegen waard, omdat u zonder bagage de handen vrij heeft om onderweg een museum of bezienswaardigheid te bezoeken. U neemt alleen dagbagage mee en kunt de fietsen (op slot!) alleen laten.
  • Huurfietsen:
  • GPX-bestand gratis beschikbaar (op aanvraag)
  • Transfer van vliegveld of treinstation naar uw hotel
  • Veilig parkeren van uw auto in bewaakte parkeergarage gedurende de fietsreis
  • Extra nachten in Praag, Wenen of in een van de overnachtingsplaatsen onderweg. TIP: Mikulov is een mooie tussenstop.
  • Transfer van Wenen terug naar Praag
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur (dit is sinds jaren een groot succes!)

  Begeleide fietstocht door Praag

  Blijft u een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits, maar er wordt een Nederlandse vertaling van de highlights uitgereikt. U bent 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van uw mogelijkheden) en er is tijd voor de lunch ingepland. U eindigt op een terrasje met een drankje met uw gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland. Prijs op aanvraag.

  Maatwerk als extra optie

  Naast onze standaardopties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen desgewenst uw reis helemaal naar uw wensen aan. Enkele tips:

  • Dagetappes die afwijken van de standaard. Bijvoorbeeld in plaats van 55 – 60 km per dag: 40 – 50 km of 100 km per dag.
  • Af en toe een extra luxe overnachting inplannen in bijv. een hotel met zwembad.
  • Een extra overnachting in Lednice/Valtice om het landschapspark uitgebreid te kunnen verkennen.
  • Aanpassing van de route, bijv. verzoek om een omweg vanwege persoonlijke interesse.
  • Combinatie van meerdere routes, bijv Praag – Wenen Easy met Wenen Boedapest, van Praag – Wenen Easy met Zuidelijke Rivierenroute, etc.

  Voor echt specialistisch maatwerk, dat buiten de standaard opties valt, betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

  Prijzen 2020 – Praag – Wenen Easy

  Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

  Op dit moment zijn wij bezig om de prijzen voor onze fietsreizen in Tsjechië voor seizoen 2020 te updaten. De prijzen zullen rond half december op onze website staan. U kunt wel alvast een offerte aanvragen via onderstaande button.

  Nieuwsbrief ontvangen?

   
  E-mail:
  Naam:
   

  Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

  Bezoek ons op Facebook

  Contactgegevens

  Mozaïek Reizen
  Raphaelstraat 1
  7031 BA Wehl

  tel. 06-20 36 94 45
  e-mail: info@mozaiekreizen.nl