Fietsvakantie in West-Bohemen | Spasteden Tsjechië

Fietsrondreis langs oude spasteden, legendarische kastelen en schitterende natuur

Veelzijdige, interessante 7-daagse fietsvakantie in West-Bohemen, het land van de geneeskrachtige bronnen met zijn rijke geschiedenis, adembenemende natuur en vriendelijke mensen. U heeft vast weleens gehoord van Karlsbad, de 14de eeuwse spastad met zijn 12 geneeskrachtige bronnen. Deze interessante stad is het begin en eindpunt van een veelzijdige fietsrondreis langs bekende Boheemse kuuroorden als Marienbad (Marianske Lazne) en Franzensbad (Frantiskovy Lazne). 

Dat deze streek een roemrucht verleden heeft merkt u niet alleen aan de spasteden, maar ook aan de imposante, middeleeuwse burchten onderweg, de fraaie kloosters, de brouwerijen en de authentieke historische plaatsen. Onderwijl fietst u door de schitterende natuur van de Ohre (Eger) rivier en het Slavkovsky Les met fraaie bossen, rotsformaties en heuvels. Een fietstocht langs een stuk van het voormalig IJzeren Gordijn doet het meer recente verleden herleven.  

TIP: Wilt u in de mooie omgeving van West-Bohemen fietsen, maar over een wat gemakkelijkere route, bekijk dan onze Fietsvakantie langs de Eger

Hoogtepunten fietsreis West-Bohemen

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie in West-Bohemen

Dag 1 – Aankomst in Karlovy Vary/Karlsbad

Aankomst in de 14de eeuwse spastad Karlovy Vary (Karlsbad). De stad heeft een prachtige ligging aan het meanderende riviertje Teplá in een smalle, groene vallei. Karlsbad is gesticht door keizer Karel IV en is met maar liefst 12 geneeskrachtige bronnen de grootste geneeskrachtige badplaats in Tsjechië. De stad is niet alleen bekend vanwege zijn geneeskrachtige bronnen, maar ook door de Becherovka likeur en het wereldberoemde porselein. Wandel door deze historische stad en geniet van het gezellige centrum en de schitterende huizen om u heen (o.a. art-nouveau stijl).

Overnachting in Karlovy Vary

Dag 2 – Uitstapje naar het Ertsgebergte (UNESCO) 

Afstand: ca. 70 km + treinrit (afstand is desgewenst in te korten)

In de ochtend neemt u een lokale trein voor een korte rit naar het Ertsgebergte. Dit is een oud mijnbouw- / bergsportgebied, dat sinds enkele jaren op de UNESCO werelderfgoedlijst staat vanwege de mijnbouwgeschiedenis in dit gebied, die eeuwen terug gaat. De trein brengt u naar Horní Blatná. Hier stapt u op de fiets voor een tocht langs stadjes als Abertamy en Jáchimov om zelf dit erfgoed en de prachtige natuur te ontdekken. U keert terug via een mooie route naar Karlovy Vary. Wilt u deze dag liever lekker relaxen en genieten van de fijne sfeer in Karlovy Vary, dan kan dat natuurlijk ook. 

Overnachting in Karlovy Vary

Dag 3 – Karlovy Vary – Frantiskovy Lazne

Afstand: ca. 60 km

Vanaf Karlovy Vary volgt u de Ohre rivier (Eger) bijna de gehele dag door prachtige landschappen over een mooi aangelegd fietspad. Het eerste deel volgt u de Ohre door het Slavkovsky Les (Woud), een natuurreservaat met de prachtige Svatosske Skaly rotsformaties. Vandaaruit gaat het verder naar Loket, een schitterende, perfect bewaarde stad met burcht uit de 14de eeuw. Gelegen op de top van een rots en omgeven door de meanderende Ohre rivier is Loket een heel romantische plek voor een stop. Daarna fietst u verder naar de stad Sokolov met zijn historische centrum en kasteel uit de 13de eeuw. Hoewel er overal genoeg rustpunten en cafeetjes zijn, willen we u de volgende tips niet onthouden: een pilsje smaakt toch anders in de Kynsperk brouwerij en koffie drinken in het prachtige, kleine chateau Mostov heeft toch net dat beetje extra.

De eindbestemming van deze dag is een rustige spa stad – Frantiskovy Lazne. Gesticht door de Habsburgse Keizer Frantisek (Franz) de Eerste in 1812. Het oude stadscentrum is rijk aan gebouwen in de empire en classicistische stijl. De hele stad heeft een echt 19e-eeuwse spa atmosfeer.

Overnachting Frantiskovy Lazne

Dag 4 – Fietsronde langs kastelen en het IJzeren Gordijn

Afstand: ca. 15 – 70 km (zelf te bepalen)

Het programma van deze dag is heel flexibel. Als u van spabehandelingen houdt, kunt u zich vandaag laten verwennen in de geneeskrachtige baden en helemaal niet gaan fietsen. Voor diegenen die meer voelen voor een fietstocht, bieden we een mooie lus van 70 km aan (desgewenst in te korten). 

Eeuwenlang was Frantiskovy Lazne de grens tussen het Heilige Romeinse Keizerrijk en het Tsjechische Koninkrijk. Daarom wordt de route van vandaag omzoomd door kastelen en burchten. Veel van deze burchten zijn mooi gereconstrueerd, waardoor u het gevoel krijgt een reis terug in de tijd te maken, en dat is in zekere zin ook zo. Een deel van de route fietst u langs het voormalige IJzeren Gordijn, die de herinnering oproepen aan de donkere tijd van de Koude Oorlog. Voor de diehards is het mogelijk om de tocht nog wat te verlengen door de grens met Duitsland over te steken en kasteel Hohenberg a/d Eger te bezoeken!

Overnachting Frantiskovy Lazne

Dag 5 – Frantiskovy Lazne – Marianske Lazne

Afstand: ca. 50 km

Na het verlaten van Frantiskovy Lazne komt u al snel aan in de oude stad Cheb. Cheb is sinds de middeleeuwen de poort tussen het Heilige Romeinse Keizerrijk en het Tsjechische Koninkrijk. Deze prachtige, oude stad is ongetwijfeld de meest “Duitse” stad van Tsjechië. U vindt er twee typisch Duitse koopmanshuizen “Spalicek” uit de 13de eeuw op het centrale plein. Daarnaast is het keizerlijk paleis met zijn prachtige kapel een bezoek waard. Cheb is vooral bekend door keizer Friedrich Barbarossa, die hier graag verbleef. Vanaf Cheb fietst u over verkeersluwe wegen door authentieke, kleine dorpjes (die er heel Duits uitzien, door eeuwen van Duitse kolonisatie). U kunt een kleine omweg maken naar de Maria Loreto bedevaartkapel en een oud kasteel in het dorpje Stary Hroznatov. Kasteel Kynzvart is een mooie plek voor een pauze. Dit kasteel is gebouwd in opdracht van de kanselier Clemens Metternich. Enkele kilometers verder komt u aan in Marianske Lazne, met zijn prachtige stadscentrum en vele spamogelijkheden.

Overnachting Marianske Lazne

Dag 6 – Marianske Lazne – Becov – Karlovy Vary 

Afstand: ca. 75 km (afstand is desgewenst in te korten)

In de ochtend beklimt u een heuvel of u kunt de skilift nemen! Vanaf de top fietst u langs kleine straatjes naar het Tepla Klooster (12de eeuw). We kunnen hier de kloosterkerk en vooral ook de kloosterbibliotheek (met maar liefst 80.000 boeken uit alle tijdperken) bewonderen. Dan fietst u verder door de vriendelijke bossen en weiden van het natuurreservaat Slavkovsky Les. Dit bosgebied kent vele verborgen natuurjuweeltjes, waaronder warmwaterbronnen. Uiteindelijk bereikt u het mooi gerestaureerde stadje Becov nad Teplou voor een van de hoogtepunten van deze fietsreis. Het lokale kasteelcomplex beschermt namelijk de kist met de Relikwieën van de Heilige Maura. De kist is een juweel van Romaanse kunst en werd gemaakt in de eerste helft van de 13de eeuw. Vanwege de zeer goede staat waarin het verkeert en vanwege zijn artistieke waarde, is het een van de waardevolste schatten van Tsjechië. Tegelijkertijd is het een belangrijk monument van Middeleeuws Europa! Vanuit Becov fietst u via een mooie, maar wel pittige route door naar Karlovy Vary, uw startpunt. U kunt dit traject ook met de trein overbruggen. 

Overnachting in Karlovy Vary

Alternatief: Als u liever in Marianske Lazne de tweede nacht doorbrengt, kunt u vanuit Becov via mooie binnenwegen terug naar Marianske Lazne fietsen of vanaf Becov de trein terug naar Marianske Lazne nemen. Overnachting dan in Marianske Lazne.

Dag 7 – Vertrek naar huis

Na het ontbijt einde van het arrangement.

Alternatief: In geval van overnachting in Marianske Lazne, laat u de huurfietsen bij het hotel achter en neemt u in de ochtend de trein naar Karlovy Vary (exclusief) naar uw auto. U kunt desgewenst ook een transfer naar Praag bestellen. 

Reisdetails – fietsvakantie in West-Bohemen

Inbegrepen 

  • Overnachtingen in de A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels
  • Overnachtingen in de B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions 
  • Verzorging op basis van logies en ontbijt
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Treintickets Karlovy Vary – Horni Blatna incl. fiets
  • Een Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet (telefonisch en indien nodig ter plaatse) mocht u hulp nodig hebben
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties 

  • Halfpension
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen – incl. fietshelm, stuurtas en 1x zijtas
   • Gravel bike – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een wielrenfiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap – incl. fietshelm, kaartenhouder en 1x zijtas
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen 
  • Transfer van Karlovy Vary naar Praag

  Parkeren

  U kunt uw auto parkeren in een van de parkeergarages in Karlovy Vary. Kosten ca. € 14 per dag. U ontvangt hierover tips in de reisbescheiden

Fietsvakantie in West-Bohemen, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 3 van 5

De fietsvakantie West-Bohemen is een reis die geschikt is voor toerfietsers die op vlak terrein gemakkelijk 100 km per dag afleggen of fietsers met een stevige e-bike en een avontuurlijke instelling.

Het landschap is overwegend glooiend en heuvelachtig. De fietspaden zijn op de meeste plekken geasfalteerd. Sommige stukken gaan echter nog over onverharde paden/veldweggetjes. 

Op deze fietsvakantie komt u door authentieke dorpjes en stadjes, door mooie natuurgebieden en langs vele historische monumenten. Een reis voor liefhebbers van spa, maar vooral ook van historische en natuurmonumenten

Ervaringen – fietsvakantie in West-Bohemen

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 4
“Zeker voor herhaling vatbaar. Een goed evenwicht tussen georganiseerd reizen en toch de nodige flexibiliteit.”  
Dhr. De Grauwe, augustus 2023

Algemeen oordeel: 4
“Het is een prima vakantie geweest.”  
Anoniem, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Top! Jullie hebben ervoor gezorgd dat we een fantastische vakantie beleefd hebben! Prima service en organisatie. We hebben enorm genoten. Nooit gedacht dat Tsjechië zo’n fantastisch fietsland is.”  
Hans, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima organisatie”  
Mevr. Van den Haak, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“De afstanden en moeilijkheidsgraad waren goed. Kernwoorden voor de reis: Natuur, cultuur, geschiedenis, kunst, architectuur, etnografie, gezondheid, veiligheid en stilte.”  
Mevr. Crandal, augustus 2018

Prijzen 2024 – Fietsvakantie in West-Bohemen

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen 

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.05 – 15.10

Aankomst niet mogelijk van 28 juni t/m 08 juli (filmfestival)

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 01.05 – 05.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 08.05 – 12.05 | 18.05 – 21.05

Prijzen per persoon

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 955

€ 745

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)

€ 885

€ 675

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen

-€ 50

-€ 50

Toeslag 1-pers. kamer

€ 195

€ 185

Toeslag alleenreizende

€ 159

€ 159

Toeslag halfpension (6x)

€ 185

€ 155

Huur trekkingfiets

€ 99

€ 99

Huur gravel bike

€ 139

€ 139

Huur e-bike

€ 175

€ 175

Extra dag huurfiets onderweg

gratis

gratis

Extra dag gravel bike onderweg

€ 15

€ 15

Extra dag e-bike onderweg

€ 20

€ 20

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels en persoonlijke pensions

Prijzen extra nachten

PlaatsA-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel – 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Karlovy Vary

€ 70 / € 130

€ 50 / € 95

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Maatwerk – Fietsvakantie in West-Bohemen

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Zeker voor herhaling vatbaar. Een goed evenwicht tussen georganiseerd reizen en toch de nodige flexibiliteit.

Dhr. De Grauwe

augustus 2023
Shopping Basket