Fietsvakantie Dresden – Berlijn (8 dagen)

Fietsvakantie Dresden - Berlijn

Individuele Fietsreis van Dresden naar Berlijn

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 315 km
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘ tot ◘◘◘◘◘. Geschikt voor fietsers van alle leeftijden en met een goede gezondheid en goede conditie.

Vanaf Dresden, het Florence aan de Elbe, fietst u aanvankelijk door het prachtig meanderende Elbedal, eerst langs de historische porceleinstad Meißen, dan over de Sachsische Weinstraße met zijn pittoreske stadjes, wijngoederen en mooie natuur tot in Lutherstadt Wittenberg (UNESCO-erfgoed: de stad waar Maarten Luther zijn 95 thesen in de Schlosskirche sloeg). Uw reisdoel ligt echter verder naar het noordoosten. U fietst vanaf Wittenberg langs de R1 door natuurpark de Höhe Fläming en de Beelitzer aspergeteeltgebieden naar Potsdam, eens residentie van de rijke Pruisische koningen, nu op de UNESCO lijst van Werelderfgoed, vanwege de prachtige paleizen, meren en tuinen. Daarna is het nog 35 km naar uw eindbestemming: de bruisende wereldstad Berlijn (ook UNESCO stad). Maar zeg nou eerlijk: Wie wil niet met eigen ogen de Kurfürstendamm, Unter den Linden, Kreuzberg, Berlin Alexanderplatz, Checkpoint Charlie of de Brandenburger tor zien? Verlenging overal mogelijk.

 

8 – daagse Fietsvakantie Dresden – Berlijn

Als een magneet trok De Elbe in Saksen in het verleden goede architecten en bouwmeesters aan. Al in de 18e eeuw ten tijde van Augustus de Sterke, werden in barokke pracht en praal lustkastelen en andere prachtige bouwwerken ontworpen. Dresden, met de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss is hier een prachtig voorbeeld van. Het eerste deel van deze fietsreis van Dresden naar Wittenberg staat dan ook in het teken van fraaie architectuur. Het is een heerlijke fietstocht langs de Elbe vanaf Dresden via een landschappelijk interessante en landelijke route stroomafwaarts naar het noorden. Uw eerste overnachtingsplaats is de middeleeuwse stad Meißen, wereldberoemd om haar porcelein. De in een breed dal slingerende Elbe voert u vervolgens langs wijngaarden (de Sachsische Weinstraße) en langs pittoreske stadjes, zoals het renaissance Torgau naar Lutherstadt Wittenberg, de stad waar Maarten Luther zijn 95 thesen in de Schlosskirche sloeg (de Luther Gedenkstätten zijn UNESCO werelderfgoed). Uw uiteindelijke doel ligt op deze fietsvakantie echter verder naar het noordoosten. U fietst vanaf Wittenberg langs de R1 door natuurpark de Höhe Fläming en de Beelitzer aspergeteeltgebieden naar Potsdam. Potsdam was eens de residentie van de rijke Pruisische koningen, nu staat de stad op de UNESCO lijst van Werelderfgoed vanwege de prachtige paleizen, meren en tuinen uit die periode. Daarna is het nog 35 km naar uw eindbestemming: de bruisende wereldstad Berlijn (natuurlijk tevens ook een UNESCO stad met het Museuminsel in de Spree en de Berliner Siedlungen der Modernen). Maar zeg nou eerlijk: Wie wil er in Berlijn niet met eigen ogen de Kurfürstendamm, Unter den Linden, de Brandenburger Tor, Kreuzberg, Berlin Alexanderplatz of Checkpoint Charlie zien? Verlenging in alle overnachtingsplaatsen mogelijk.

 

Uw fietsvakantie Dresden – Berlijn van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst in Dresden

U arriveert vandaag in Dresden. Natuurlijk gaat u deze beroemde en levendige stad verkennen. Een of twee extra overnachtingen in Dresden behoort tot de mogelijkheden. Na de val van de Berlijnse muur werd besloten dat Dresden haar vooroorlogse uiterlijk terug moest krijgen. De Frauenkirche werd volledig herbouwd en andere delen van de stad werden in een historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden een historische, barokke uitstraling gekregen. Bezoek de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss. Maar vergeet niet het Schillerhuisje en Pfunds Molkerei, de mooiste zuivelwinkel ter wereld.

Overnachting in Dresden

Dag 2 – Dresden – Strehla

Afstand: ca. 66 km

U fietst in noordelijke richting door een druk bewoond dal. Bezoek in Radebeul villa Shatterhand waar Karl May gewoond heeft (nu museum). Uw eindbestemming Meißen is al van verre te zien. Het slot Albertsburg in Meißen toornt hoog boven het Elbedal uit. Meißen is met name bekend van het wereldberoemde en exclusieve porcelein dat hier al vanaf begint 18e eeuw wordt gemaakt. Een bezoek aan het porceleinmuseum is dan ook een aanrader.

Vanaf Meißen wordt de omgeving landelijker. U fietst door het het Sachsische wijngebied. Proef de regionale wijn in het barokke slot Diesbar-Seußlitz met zijn mooie tuinen. Bezoek ook, tegenover het slot, aan de overkant van de Elbe, de tuin met het dierenpark in Hebelei. Overigens wordt hier niet ver vandaan de Kaolinaarde gewonnen, een belangrijke grondstof voor het Meißens porcelein. U eindigt vandaag in Riesa. Riesa is voornamelijk bekend geworden als sportstad.

Overnachting in Strehla

Dag 3 – Strehla –Torgau

Afstand: ca. 40 km

Vanaf Riesa fietst u langs de meanderende Elbe door een landelijk en licht heuvelachtig Elbelandschap. U komt enkele kleine dorpjes tegen en de wat grotere plaats Mühlberg met zijn Cisterciënzer klooster. Een mooie lunchplek. Verder gaat het naar het Arboretum in Treblitz. In Torgau, de eindbestemming van vandaag, kunt u het grote residentieslot Hartenfels en het fraaie raadhuis in renaissancestijl bewonderen.

Overnachting in Torgau

Dag 4 – Torgau – Lutherstadt Wittenberg

Afstand: ca. 68 km (kan verkort door vanuit Elster de trein naar Wittenberg te nemen (ca. € 10), dan ca. 51 km)

Van Torgau fietst u langs de rand van het Naturpark Dübener Heide. U komt langs Slot Lichtenberg en slot Pretzsch. U kunt eventueel met de fiets de trein naar Lutherstadt Wittenberg nemen (u bekort de route dan tot ca. 51 km, ticket kost ca. € 10).
Lutherstadt Wittenberg heeft een liefdevol gerestaureerde Altstadt, waar het gezellig winkelen en uitgaan is. De stad is echter vooral bekend als de stad waar Maarten Luther in 1517 de 95 reformatorische thesen op de deur van de Schloßkirche sloeg. Lutherstadt Wittenberg bezit een groot aantal gebouwen die op de lijst van UNESCO werelderfgoed staan: naast de Schloßkirche Allerheiligen kunt u een bezoek brengen aan het Lutherhuis in het Augustijnenklooster, de stadskerk St. Marien en het zeer mooie, in 1536 in renaissancestijl gebouwde, Melanchtonhuis. Dit is gebouwd door keurvorst Johann Friederich voor de humanist en reformator Philipp Melanchthon.

Overnachting in Wittenberg of Dessau

Dag 5 – Lutherstadt Wittenberg – Bad Belzig

Afstand: ca. 42 km

Vandaag verlaat u de Elbe en fiets u landinwaarts door het glooiende land van de Hohe Fläming naar de Kurplaats Bad Belzig. Al van verre ziet u de op een heuvel in de stad gelegen burcht Eisenhardt. Na een kijkje in de historische Altstadt kunt u zich desgewenst in de Steintherme Bad Belzig ontspannen d.m.v. hotstone massage of in het wellnessbereik (o.a. heilzame zoutwaterbaden).

Overnachting in Bad Belzig

Dag 6 – Bad Belzig – Potsdam

Afstand: ca. 60 km

Vandaag fietst u door een landelijk agrarisch gebied. Via Baitz fietst u naar Beelitz, centrum van de Beelitzer Spargel (asperges). Misschien een idee voor de lunch, souvenir of avondmaaltijd?
Uw bestemming van vandaag is Potsdam. Deze oude Pruisische residentiestad staat vanwege zijn schitterende kastelen, meren en kasteeltuinen op de lijst van UNESCO-monumenten. Een bezoek aan het wereldberoemde slot Sanssouci, met haar fraaie park en Japanse theehuis, is een ‘must’. Samen met het Neues Palais, de Heilandskirche in Sacrow, het slot Glienicke en het eiland Pflaueninsel ontstaat een overweldigend schouwspel. Het slot en park Babelsberg is in dit geheel een bezienswaardigheid op zich. Hier bevindt zich de 100 jaar oude, legendarische filmstudio Babelsberg, waar nog steeds films opgenomen worden.
Maar er zijn meer bezienswaardigheden. Bezoek ook het Holländisches Viertel, bakstenen huizen gebouwd in de eerste helft van 18e eeuw in Hollandse stijl en bedoeld voor Hollandse handwerkslieden (die er overigens maar mondjesmaat kwamen). Of de Russische Kolonie Alexandrowka met zijn karakteristieke houten huizen….

Overnachting in Potsdam

Dag 7 – Potsdam – Berlijn

Afstand: ca. 35 km

U verlaat Potsdam over de bekende Glienicker brug (op de oude grens West-Berlijn-DDR) en fietst langs de Große Wannsee door het Grünewald langs de TV-toren (gebouwd op dezelfde wijze als de Eiffeltoren) richting Berlijn. U komt door het park Tiergarten en fietst over Straße des 17. Juni richting Brandenburger Tor. Op deze straat werden in de Communistische tijd spionnen uitgewisseld.
De bruisende, Duitse hoofdstad Berlijn met zijn vele historische gebouwen, bezienswaardigheden en culturele uitingen vráágt om een meerdaags verblijf. In Berlijn staan het Museuminsel in de Spree en de Berliner Siedlungen der Modernen op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Maar zeg nou eerlijk: Wie wil er in Berlijn niet met eigen ogen de Kurfürstendamm, Unter den Linden, de Brandenburger Tor, Kreuzberg, Berlin Alexanderplatz of Checkpoint Charlie zien?
Het uitgestrekte Berlijn leent zich ook uitstekend voor een City Bike Tour. Deze duurt 3,5 uur en er kunnen maximaal 20 fietsers mee (talen: Duits en Engels). U kunt de City Bike Tour bij ons bestellen.

Overnachting in Berlijn centrum

Dag 8 – Vertrek en einde van de fietstour

U kunt direct naar Nederland of met de EC trein terug naar Dresden (in geval u de auto daar heeft achtergelaten).
Verlengen van uw verblijf in Berlijn is uiteraard mogelijk. Vanaf Potsdam terug naar Dresden is een transferbus helaas niet mogelijk.

Karakter van de route

Gemakkelijke route, bijna vlak, met alleen tussen Lutherstadt Wittenberg en Potsdam een stuk licht heuvelachtig terrein. U fietst tussen 25 – 65 km per dag. Het eerste deel van deze fietsvakantie valt samen met de Elberoute, deel 3, van Dresden tot Lutherstadt Wittenberg . Het is op dit traject grotendeels een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer (ca. 80%). Slechts heel af en toe een stukje over een b-weggetje. Daarbij fietst u nagenoeg vlak. Wij gebruiken een verbeterde, eigen route, dus niet overal de officiële route.
Vanaf Lutherstadt Wittenberg pakt u de fietsroute R1 over rustige b-weggetjes, veld- en fietspaden naar Potsdam en verder naar Berlijn.

Moeilijkheidsgraad/niveau:
◘◘◘◘ tot ◘◘◘◘◘. Geschikt voor fietsers van alle leeftijden en met een normale gezondheid en redelijke conditie. Er zitten enkele etappes met glooiingen bij. Op een langer traject kan een stuk met de trein worden overbrugd.

Kenmerken van de fietsvakantie Dresden – Berlijn:

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 315 km
 • Afstand per dag: 35 – 68 km per dag
 • Periode: 1 april tot 31 oktober
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen 8-daagse fietstour in: Dresden, Strehla, Lutherstadt Wittenberg, Bad Belzig, Potsdam, Berlijn
 • Accommodaties: zorgvuldig uitgezochte hotels/pensions
 • Verzorging: Logies ontbijt (uitgebreid buffet of continentaal ontbijt)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:
  ◘◘◘◘ tot ◘◘◘◘◘. Geschikt voor fietsers van alle leeftijden en met een normale gezondheid.
  Op een langer traject kan een stuk met de trein worden overbrugd.
 • Aankomst Dresden: dit kan per auto, per vliegtuig of per trein (dagtrein).
 • Parkeren Dresden: U kunt uw auto parkeren in een openbare parkeergarage voor ca. €6 per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse.
 • Transfer terug van Berlijn naar Dresden kan per trein (EC: ca. 3 uur, ca. € 40 pp). Transferbus kan in sommige gevallen en bij minimaal 4 personen. Kosten voor 4 personen zijn: € 270 (op aanvraag).

 

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,3

Combinatietour Praag – Dresden en Dresden – Berlijn

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief: Wij maakten een fietsreis van Praag naar Berlijn. Het werd een hele mooie reis: gevarieerd, mooi, goed georganiseerd, interessant… wij zijn tevreden over de hele lijn.
Mevr. Vantorre, juli 2018 (maatwerkreis)

Dresden – Berlijn 

Algemeen oordeel: 4
“Mooie vakantie. Soms slechte wegen (kinderkopjes). In de Flaming licht heuvelachtig”
Fam. Pennings, juli 2015

Combinatietour Praag – Dresden en Dresden – Berlijn (gezinstour) 
Algemeen oordeel: 4,5
“Perfect. Erg heet, maar verder geweldige ervaring.”
Ten aanzien van het boekingsproces: “Rest ons u heel hartelijk te bedanken voor alle inspanningen die door u (op de meest onmogelijke tijden!) zijn geleverd. Zelden zo’n geweldige service meegemaakt.
In het bijzonder wil ik u bedanken hoe u in staat bent gebleken deze mooie reis binnen onze budgettaire grenzen te houden. Dat vergde veel creativiteit en meedenken en ik wil u daarvoor een groot en welgemeend compliment maken!”

juli 2015

Inbegrepen in de basisprijs van de fietsvakantie Dresden – Berlijn:

 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte hotels/pensions
 • Uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning in Duitsland (dagelijks van 8 – 20 uur) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen.
 • Uitvoerige reisbescheiden: bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers

Extra standaard opties

 • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen
 • Transfer terug van Berlijn naar Dresden kan per trein (EC: ca. 3 uur, ca. € 40 pp). Transferbus kan in sommige gevallen en bij minimaal 4 personen en kost € 270 per persoon (op aanvraag).
 • Parkeren Dresden: U kunt uw auto parkeren in een openbare parkeergarage voor ca. €6 per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse.

TIP: U kunt deze route ook vanaf Praag starten langs de Elbe en zo van Praag via Dresden naar Berlijn fietsen. 

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt (zie prijzenlijst), betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

 

Offerte Aanvragen

Prijzen 2019

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2019

Aankomst dagelijks mogelijk, van 01.04. – 31.10

De volgende startdagen zijn niet boekbaar:
18 – 19 mei; 11 – 13 juni; 11 – 12 augustus; 31 augustus – 5 september
 

Fietsvakantie Dresden – Berlijn

Prijzen zijn per persoon (8 dagen, 7 nachten)

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer  € 659
Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer  € 569
Toeslag 1-pers. kamer  € 200
Huurfiets (7/21 versnellingen) per dag  € 10
Huur E-bike per dag  € 22
Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst)  € 30 per boeking
Boekingskosten maatwerk  € 100 per boeking
 
Prijzen extra nachten per persoon
Plaats 2-pers k / 1-pers k
Dresden € 55 / € 80
Strehla / Torgau  € 44 / € 61
Wittenberg  € 55 / € 80
Bad Belzig € 55 / € 80
Potsdam € 57 / € 93
Berlijn centrum € 67 / € 105

 

Inbegrepen in de reissom
 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte *** en **** hotels/pensions
 • Een uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Bagagevervoer van hotel naar hotel
 • 7-daagse telefonische service hotline (8 – 20 uur)
 • Uitstekende routebeschrijvingen en kaartmateriaal
 • Uitvoerige reisbescheiden

 

Parkeerkosten en kosten transfer terug naar het begin

Indien u met het openbaar vervoer wilt komen: er zijn goede dagtrein verbindingen met Dresden. Vanuit Berlijn kunt u rechtstreeks terug naar Nederland.

Komt u met uw eigen auto:

 • Transfer terug van Berlijn naar Dresden kan per trein (EC: ca. 3 uur, ca. € 40 pp). Transferbus kan in sommige gevallen en bij minimaal 4 personen. Kosten voor 1 – 4 personen zijn € 270, voor 5 – 7 personen € 300 (op aanvraag).
 • Parkeren Dresden: U kunt uw auto parkeren bij het hotel of anders in een openbare parkeergarage voor ca. €6 per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse.

 

Offerte Aanvragen

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl