Fietsvakantie Dresden – Berlijn

Fietsvakantie Dresden - Berlijn

Individuele Fietsreis van Dresden naar Berlijn

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 315 km
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘ 1,5: geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden met een normale conditie

Vanaf Dresden, het Florence aan de Elbe, fietst u aanvankelijk door het prachtig meanderende Elbedal, eerst langs de historische porceleinstad Meißen, dan over de Sachsische Weinstraße met zijn pittoreske stadjes, wijngoederen en mooie natuur tot in Lutherstadt Wittenberg (UNESCO-erfgoed: de stad waar Maarten Luther zijn 95 thesen in de Schlosskirche sloeg). Uw reisdoel ligt echter verder naar het noordoosten. U fietst vanaf Wittenberg langs de R1 door natuurpark de Höhe Fläming en de Beelitzer aspergeteeltgebieden naar Potsdam, eens residentie van de rijke Pruisische koningen, nu op de UNESCO lijst van Werelderfgoed, vanwege de prachtige paleizen, meren en tuinen. Daarna is het nog 35 km naar uw eindbestemming: de bruisende wereldstad Berlijn (ook UNESCO stad). Maar zeg nou eerlijk: Wie wil niet met eigen ogen de Kurfürstendamm, Unter den Linden, Kreuzberg, Berlin Alexanderplatz, Checkpoint Charlie of de Brandenburger tor zien? Verlenging overal mogelijk.

 

Dag tot dag – Fietsvakantie Dresden – Berlijn

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

Bij de fietsvakantie van Dresden naar Berlijn fietst u vanaf Dresden, het Florence aan de Elbe, aanvankelijk door het prachtig meanderende Elbedal. U komt langs de historische porceleinstad Meißen, dan verder over de Sachsische Weinstraße met zijn pittoreske stadjes, wijngoederen en mooie natuur tot in Lutherstadt Wittenberg (UNESCO-erfgoed). Uw reisdoel ligt echter verder naar het noordoosten. U fietst vanaf Wittenberg langs de R1 door natuurpark de Höhe Fläming en de Beelitzer aspergeteeltgebieden naar Potsdam. Potsdam was eens de residentie van de rijke Pruisische koningen, vanwege de prachtige paleizen, meren en tuinen is Potsdam tegenwoordig benoemd tot UNESCO-stad. Daarna fietst u naar uw eindbestemming: de bruisende wereldstad Berlijn met zijn vele indrukwekkende bezienswaardigheden.

Dag 1 – Individuele aankomst in Dresden

U arriveert vandaag in Dresden. Een beroemde en levendige stad die een bezoek meer dan waard is. Een of twee extra overnachtingen in Dresden behoort tot de mogelijkheden. Na de val van de Berlijnse muur werd besloten dat Dresden haar vooroorlogse uiterlijk terug moest krijgen. De Frauenkirche werd volledig herbouwd en andere delen van de stad werden in een historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden een historische, barokke uitstraling gekregen. Bezoek de Frauenkirche, de Zwinger, Semperoper en het Residenzschloss. Maar vergeet niet het Schillerhuisje en Pfunds Molkerei, de mooiste zuivelwinkel ter wereld!

Overnachting in Dresden

Dag 2 – Dresden – Strehla

Afstand: ca. 66 km

U fietst in noordelijke richting door een druk bewoond dal. Bezoek in Radebeul villa Shatterhand waar Karl May gewoond heeft (nu een museum). Uw eindbestemming Meißen is al van verre te zien. Het slot Albertsburg in Meißen toornt hoog boven het Elbedal uit. Meißen is met name bekend van het wereldberoemde en exclusieve porcelein dat hier al vanaf begint 18e eeuw wordt gemaakt. Een bezoek aan het porceleinmuseum is dan ook een aanrader.

Vanaf Meißen wordt de omgeving landelijker. U fietst door het het Sachsische wijngebied. Proef de regionale wijn in het barokke slot Diesbar-Seußlitz met zijn mooie tuinen. Tegenover het slot, aan de andere kant van de Elbe in Hebelei, ligt een prachtige tuin met dierenpark. Overigens wordt hier niet ver vandaan de Kaolinaarde gewonnen, een belangrijke grondstof voor het Meißens porcelein. U eindigt vandaag in Riesa. Riesa is voornamelijk bekend geworden als sportstad.

Overnachting in Strehla

Dag 3 – Strehla –Torgau

Afstand: ca. 40 km

Vanaf Riesa fietst u langs de meanderende Elbe door een landelijk en licht heuvelachtig Elbelandschap. U komt enkele kleine dorpjes tegen en de wat grotere plaats Mühlberg met zijn Cisterciënzer klooster. Een mooie lunchplek. Verder gaat het naar het Arboretum in Treblitz. In Torgau, de eindbestemming van vandaag, kunt u o.a. het grote residentieslot Hartenfels en het fraaie raadhuis in renaissancestijl bewonderen.

Overnachting in Torgau

Dag 4 – Torgau – Lutherstadt Wittenberg

Afstand: ca. 68 km (kan verkort worden door vanuit Elster de trein te nemen naar Wittenberg, dan ca. 51 km)

Vanaf Torgau fietst u langs de rand van het Naturpark Dübener Heide. U komt langs Slot Lichtenberg en slot Pretzsch. Lutherstadt Wittenberg zelf heeft een liefdevol gerestaureerde Altstadt, waar het gezellig winkelen en uitgaan is. De stad is echter vooral bekend als de stad waar Maarten Luther in 1517 de 95 reformatorische thesen op de deur van de Schloßkirche sloeg. Lutherstadt Wittenberg bezit een groot aantal gebouwen die op de lijst van UNESCO werelderfgoed staan: o.a. de Schloßkirche Allerheiligen, het Lutherhuis in het Augustijnenklooster, de stadskerk St. Marien en het zeer mooie, in 1536 in renaissancestijl gebouwde, Melanchtonhuis.

Overnachting in Wittenberg

Dag 5 – Lutherstadt Wittenberg – Bad Belzig

Afstand: ca. 42 km

Vandaag verlaat u de Elbe en fiets u landinwaarts door het glooiende land van de Hohe Fläming naar de Kurplaats Bad Belzig. Al van verre ziet u de op een heuvel gelegen burcht Eisenhardt. Na een kijkje in de historische Altstadt kunt u zich desgewenst heerlijk ontspannen in de Steintherme Bad Belzig (o.a. heilzame zoutwaterbaden).

Overnachting in Bad Belzig

Dag 6 – Bad Belzig – Potsdam

Afstand: ca. 60 km

Vandaag fietst u door een landelijk agrarisch gebied. Via Baitz fietst u naar Beelitz, centrum van de Beelitzer Spargel (asperges). Misschien een idee voor de lunch, souvenir of avondmaaltijd?

Uw bestemming van vandaag is Potsdam. Deze oude Pruisische residentiestad staat vanwege zijn schitterende kastelen, meren en kasteeltuinen op de lijst van UNESCO-monumenten. Een bezoek aan het wereldberoemde slot Sanssouci, met haar fraaie park en Japanse theehuis, is een ‘must’. Samen met het Neues Palais, de Heilandskirche in Sacrow, het slot Glienicke en het eiland Pflaueninsel ontstaat een overweldigend schouwspel. Het slot en park Babelsberg is in dit geheel een bezienswaardigheid op zich. Maar er zijn meer bezienswaardigheden. Bezoek ook het Holländisches Viertel, bakstenen huizen gebouwd in de eerste helft van 18e eeuw in Hollandse stijl en bedoeld voor Hollandse handwerkslieden of de Russische Kolonie Alexandrowka met zijn karakteristieke houten huizen.

Overnachting in Potsdam

Dag 7 – Potsdam – Berlijn

Afstand: ca. 35 km

U verlaat Potsdam over de bekende Glienicker brug (op de oude grens West-Berlijn-DDR) en fietst langs de Große Wannsee door het Grünewald langs de TV-toren (gebouwd op dezelfde wijze als de Eiffeltoren) richting Berlijn. U komt door het park Tiergarten en fietst over Straße des 17. Juni richting Brandenburger Tor. Op deze straat werden in de Communistische tijd spionnen uitgewisseld.

De bruisende, Duitse hoofdstad Berlijn met zijn vele historische gebouwen, bezienswaardigheden en culturele uitingen vráágt om een meerdaags verblijf. In Berlijn staan het Museuminsel in de Spree en de Berliner Siedlungen der Modernen op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Maar zeg nou eerlijk: Wie wil er in Berlijn niet met eigen ogen de Kurfürstendamm, Unter den Linden, de Brandenburger Tor, Kreuzberg, Berlin Alexanderplatz of Checkpoint Charlie zien?

Overnachting in Berlijn

Dag 8 – Einde van uw fietsreis

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U vertrekt vandaag richting huis óf wij kunnen uw vakantie nog met een of meer dagen verlengen.

Wat is inbegrepen – fietsvakantie Dresden – Berlijn

Inbegrepen
 • 8x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3* / 4* hotels en pensions
 • 8x uitgebreid ontbijt
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijke hulp
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving met routekaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden: bezienswaardigheden, restauranttips en lijst met fietsenmakers etc.
 • Let op: toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen.
Extra opties
 • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
 • Transfer terug van Berlijn naar Dresden kan per
  trein, ca. 3 uur onderweg. Transferbus terug is op
  aanvraag mogelijk.
Parkeerinformatie
 • Parkeren in Dresden: U kunt uw auto parkeren bij het hotel (indien mogelijk) of anders in een openbare parkeergarage voor ca. € 6 per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse.

Fietsen van Dresden naar Berlijn – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5 – Geschikt voor de recreatieve fietsers van alle leeftijden met een normale conditie

Het is een gemakkelijke route die het merendeel vlak verloopt. Slechts op enkele etappes zitten er wat lichte glooiingen. Op een langer traject kan een stuk met de trein worden overbrugd. Het eerste deel van deze fietsvakantie valt samen met de Elberoute, deel 3, van Dresden tot Lutherstadt Wittenberg. Het is op dit traject grotendeels een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer (ca. 80%). Slechts heel af en toe een stukje over een B-weggetje. Vanaf Lutherstadt Wittenberg pakt u de fietsroute R1 en fietst u over rustige B-weggetjes, veld- en fietspaden naar Potsdam en verder naar Berlijn.

TIP: U kunt uw fietsreis ook in Praag beginnen en via de Elbe naar Dresden fietsen en vanaf Dresden door naar Berlijn. 

Ervaringen van onze fietsers – fietsen Dresden – Berlijn

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,3

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief: Wij maakten een fietsreis van Praag naar Berlijn. Het werd een hele mooie reis: gevarieerd, mooi, goed georganiseerd, interessant… wij zijn tevreden over de hele lijn.
Mevr. Vantorre, juli 2018 (maatwerkreis)

Algemeen oordeel: 4
“Mooie vakantie. Soms slechte wegen (kinderkopjes). In de Flaming licht heuvelachtig”
Fam. Pennings, juli 2015

Algemeen oordeel: 4,5
“Perfect. Erg heet, maar verder geweldige ervaring.”
Ten aanzien van het boekingsproces: “Rest ons u heel hartelijk te bedanken voor alle inspanningen die door u (op de meest onmogelijke tijden!) zijn geleverd. Zelden zo’n geweldige service meegemaakt.
In het bijzonder wil ik u bedanken hoe u in staat bent gebleken deze mooie reis binnen onze budgettaire grenzen te houden. Dat vergde veel creativiteit en meedenken en ik wil u daarvoor een groot en welgemeend compliment maken!”

juli 2015

Maatwerk als extra optie – fietsreis Dresden – Berlijn

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Offerte Aanvragen

Prijzen 2021 – Fietsvakantie Dresden – Berlijn

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 
 

Offerte Aanvragen

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent