Adige fietsroute – Fietsvakantie van Innsbruck naar Bolzano

Etschroute of Etschradweg

Bergafwaarts fietsen van de Alpen naar Zuid Tirol

 • Soort reis: individuele fietsreis langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 300 km
 • Afstand per dag: ca. 35 - 65 km per dag (+ 40 km per bus)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ Geschikt voor fietsers met een normale gezondheid en een goede basisconditie.

De Adige route van Innsbruck naar Bolzano is een fietsroute, waarbij u vanuit de Oostenrijkse hooggebergtemassieven met hun ijsformaties 1200 meter afdaalt naar de mediterrane sferen van Zuid-Tirol in Italië. En dat is precies wat deze fietsvakantie zo afwisselend en boeiend maakt. U fietst eerst van Innsbruck naar Imst en wordt vervolgens met de bus over de Reschenpas naar Nauders gebracht. Hierna fietst u langs de bovenloop van de Adige. De Adige route valt hier samen met de Via Claudia Augusta. Voorbij het verzonken dorp in de Reschenstausee is een vrij steile afdaling naar het lieflijke, zonovergoten dal van Meran met zijn fruitboomgaarden en wijnboerderijen. U wordt omringd door geurende rozentuinen en kunt overal de alom geroemde ‘Kalterer’ wijn proeven. Uw eindbestemming is de prachtige Italiaanse stad Bolzano.

Adige fietsroute: 8- daagse fietsvakantie van Innsbruck naar Bolzano

De Adige fietsroute van Innsbruck naar Bolzano is een fietsroute, waarbij u vanuit de Oostenrijkse hooggebergtemassieven met hun ijsformaties 1200 meter afdaalt naar de mediterrane sferen van Zuid-Tirol in Italië. En dat is precies wat deze fietsvakantie zo afwisselend en boeiend maakt. U fietst eerst van Innsbruck langs de Inn naar Imst en wordt vervolgens met de bus over de Reschenpas naar Nauders gebracht. Hierna fietst u langs de bovenloop van de Adige. De Adige fietsroute valt vanaf hier samen met de Via Claudia Augusta. Voorbij het verzonken dorp in de Reschenstausee is een vrij steile afdaling naar het lieflijke, zonovergoten dal van Meran met zijn fruitboomgaarden en wijnboerderijen. U wordt omringd door geurende rozentuinen en kunt overal de alom geroemde ‘Kalterer’ wijn proeven. Uw eindbestemming is de prachtige Italiaanse stad Bolzano.

Uw fietsreis van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst in Innsbruck

Aankomst in Innsbruck. Bezoek de beroemde Altstadt met zijn stadstoren en “Goldenem Dachl”. Pretourmeeting en eventueel overhandiging huurfietsen.

Overnachting in Innsbruck.

Dag 2 – Innsbruck – Imst

Afstand: ca. 65 km

Langs het voormalige trekpad fietst u langs de Inn, aan de voet van de Martinswand voorbij en door kleine gehuchten en dorpen naar Stams  met zijn barokke Cisterciënzer seminarie. Daarna verder over Haiming naar Imst, het “Meran van Noord-Tirol”.

Overnachting in Imst.

Dag 3 – Imst – Mals/Burgeis

Afstand: ca. 50 km (+ busrit)

U volgt de Inn voorbij het klooster Zams naar Landeck. Daar gaat u met een bustransfer naar Nauders. Nu wachten u nog krap 70 klimmeters naar de Reschenpas. U daalt vervolgens af langs de Reschensee en verder over B-weggetjes naar Mals met zijn stadskern met vele torens of naar Burgeis aan de voet van de Marienburg.

Overnachting in Mals of Burgeis

Dag 4 – Mals/Burgeis – Meran

Afstand: ca. 65 km

Eerst gaat het naar Glurns met zijn volledig bewaarde middeleeuwse stadsmuur. Dan fietst u langs de Montani ruïnes door Schlanders vrij steil naar beneden naar Meran. Burchten en kastelen (o.a. het slot Juval van de bergbeklimmer Reinhold Messner) liggen aan of hoog boven de route. U heeft onderweg een prachtig uitzicht op het indrukwekkende Ortlermassief en het Stilfserjoch. Sinds 2004 is het Vinschgauspoor tussen Mals en Meran weer in gebruik, zodat u desgewenst haast overal een stuk van de etappe kunt bekorten.

Overnachting in Meran.

Dag 5 – Passeiertal – Meran

Afstand: ca. 40 km (optioneel)

Vandaag kunt u een rustdag inlassen en bijv. lekker gaan winkelen onder de bekende arcaden van Meran. Maar u kunt ook een fietstocht maken naar het Passeierdal naar de Sandwirt, het geboortehuis van de Tiroolse vrijheidsheld Andreas Hofer. Of een wandeling over de beroemde Tappeinerweg. Het is mogelijk in Meran of in de buurt van Kaltern extra nachten bij te boeken.

Overnachting in Meran.

Dag 6 – Meran – Auer

Afstand: ca. 50 km

U fietst over Lana, waar u beslist een bezoek moet brengen aan de plaatselijke parochiekerk. Daar staat een gotisch vleugelaltaar van 14 meter hoog en 7 meter breed, uit kastanjehout gesneden en verguld. Het stamt uit de 16de eeuw en is van de hand van de beeldhouwer Hans Schnatterpeck, die er met zijn gezellen 8 jaar over deed. De bevolking van Lana betaalde er met het equivalent van 3 boerderijen en acht velden wijndruiven voor. Saillant detail: in al die eeuwen is het vergulde altaar nooit gestolen of vernield, ook niet tijdens oorlogen. Dit altaar geldt als een van de mooiste werken van de late Gotiek en is tot ver over de landsgrenzen bekend. Na een bezoek aan deze kerk fietst u verder door talrijke vruchtboom- en wijngaarden over de Zuid-Tiroler wijnroute die langs vele burchten, kastelen en ruïnes voert, zoals bijvoorbeeld Hocheppan met zijn belangrijke Fresco’s. Een andere bezienswaardigheid is de “Dom auf dem Lande” in St. Pauls aan de Kalterer See. ’s Avonds kunt u een heerlijke lokale wijn proeven in het gezellige wijndorpje Auer. (Auer ligt in het dal).

Overnachting meestal in Auer.

Dag 7 – Auer – Bolzano

Afstand: ca. 35 km

Na het betoverende wijndorpje steekt u nu het vlakke en brede Adigedal over naar Bolzano. In plaats hiervan kunt u ook ervoor kiezen om via de landschappelijk fraaiere, maar ook heuvelachtiger route langs de Kaltener See en de Montiggler Seen over Sigmundskron naar Bolzano te fietsen. Bolzano heeft ook prachtige Arcadenbogen en bovendien een heel belangrijk archeologisch museum: het “Ötzi”museum, zo genoemd naar “Ötzi the Iceman” de oudste Europese mummi ooit (5300 jaar oud), die in 1991 in de Ötztaler Alpen onder aan een gletscher is gevonden. De mummi was in zeer goede staat en had allerlei koperen gereedschap bij zich. Een must see dus.

Overnachting Bolzano.

Dag 8 – Einde van de reis.

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U kunt uw verblijf in Bolzano verlengen. Voor de mensen die nog energie genoeg hebben, u kunt ook aanknopen bij de route van Bolzano naar Venetië.

De route gaat over grotendeels geasfalteerde en goed aangeven fietspaden door de rivierdalen van de Inn en de Adige. Er is een bustransfer van Landeck naar Nauders tot net onder de Reschenpas. U moet nog 70 meter klimmen, om vervolgens tot in Bolzano 1200 meter af te dalen. Vanaf de Reschensee gaat het fietspad vrij steil naar beneden (16-20%), hetgeen voor kinderen en ouderen wellicht minder geschikt is. Vanaf Vinschgau fietst u dan over een landschappelijk fraaie route op uw gemak verder. Dat de route bergaf gaat, neemt niet weg dat u ook af en toe kleine klimmetjes moet maken omdat de route van het hoofdverkeer afgehouden wordt. Voorbij Kaltern moet nog een stuk geklommen worden. U fietst 35 – 65 km per dag, dus de etappes zijn niet echt kort. Dat maakt dat we de route – met bagagevervoer (!) – inschatten op een moeilijkheidsgraad van 2 op een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 de moeilijkste is.

Kenmerken van de Adige fietsroute: fietsvakantie van Innsbruck naar Bolzano:

 • Soort reis: individuele fietsreis langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 5 fietsdagen (of 6 als u op de rustdag ook fietst)
 • Afstand : ca. 300 km
 • Afstand per dag: 35 – 65 km per dag
 • Aankomstdagen Innsbruck: 2 x per week, zaterdag of woensdag (ivm bagagevervoer)
 • Overnachtingen: 7
 • Accommodaties: goede *** sterren hotels en in Innsbruck en Bolzano **** hotels
 • Verzorging: Logies ontbijt (uitgebreid buffet of continentaal ontbijt) of indien extra bijbesteld half pension (3-gangenmenu).
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:◘◘◘◘◘
 • Aankomst Innsbruck en parkeren: dit kan het gemakkelijkste per auto. U kunt in Innsbruck in de parkeergarage parkeren. Reservering vooraf niet mogelijk, ter plaatse te betalen. Prijs zie prijslijst.
 • Terugkeer naar Innsbruck: Elke zaterdagochtend kunt u per transferbus teruggebracht worden van Bolzano naar Innsbruck. . Reservering bij boeking verplicht, betaling ter plaatse. Kosten zie prijslijst

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (niet goed, niet slecht), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde beoordeling: 4,9

Algemeen oordeel: 5
“Goed qua organisatie, prijs en communicatie. Ik raadde jullie reisbureau ondertussen aan bij derden.
Mevr. Brackx, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goed
Anoniem, juli 2019

Combinatietour Innsbruck – Bolzano en Bolzano – Venetië

Algemeen oordeel: 5
We hebben in juli, voor de derde keer op rij, met Mozaïek Reizen een fietstocht gemaakt. Dit jaar combineerden we twee tochten: fietsen van Innsbruck naar Bolzano en van Bolzano naar Venetië. Een schitterende tocht met in het eerste deel veel natuur: weilanden, bergen, fruitbomen en het tweede deel veel cultuur!” Wat fijn dat we de reis naar onze wensen konden laten aanpassen en dat alles weer geweldig geregeld was.”
Dhr. Straver, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Goed. De dagelijkse afstanden en moeilijkheidsgraad was prima”
Anoniem, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Heel duidelijke routebeschrijving en veel routestickers. Echt goed!”
Dhr. Janssen, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Prima reis, goed geregeld”
Dhr. Engbers, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Wij hebben een heel fijne reis gehad!! Veel gezien. Was een uitdaging!”
Familie Stienstra, juni 2016

Innsbruck – Bolzano 

Algemeen oordeel: 5
“Prima!”
Familie Van de Schoor, juni 2016

 

Inbegrepen in de basisprijs:

 • Pretourmeeting
 • 7 x Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3-sterren hotels. In Innsbruck en Bolzano in ****hotels.
 • 7 x uitgebreid ontbijtbuffet
 • bustransfer van Landeck naar Nauders, inclusief fiets.
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer). Geen kofferbegrenzing, gewicht per koffer max. 20 kg.
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning (dagelijks van 8 – 20 uur: Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden (etappe en overzichtskaarten, routebeschrijving, bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers)
 • Eigen bewegwijzering!

Extra standaard opties

 • Half pension (meestal meerdere gangen, soms eet u buiten het overnachtingshotel)
 • Huur standaard fietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur e-bikes
 • GPS-data beschikbaar
 • Extra nachten in Innsbruck en Bolzano standaard bij te boeken, in Meran en omgeving Kaltern/Tramin/Auer op aanvraag
 • Transfer terug van Bolzano naar Innsbruck met de transferbus (bij boeking op te geven, maar ter plaatse te betalen, details zie prijslijst).
 • U kunt in Innsbruck in de parkeergarage parkeren, zie prijslijst. Reservering vooraf niet mogelijk, ter plaatse te betalen.

Maatwerk en tips

TIP: Deze route wordt vaak gecombineerd met de 8-daagse route van Bolzano naar Venetië. Indien u beide routes combineert, krijgt u een korting van 5% op de basistourprijs van de tweede route! (de korting wordt alleen gegeven mits er geen andere kortingen gelden).

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt (zie prijzenlijst), betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2019

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2019

Let op:
Aankomst: zaterdag of woensdag van 27.04 – 05.10
Transfer terug per transferbus naar Innsbruck: alleen op zaterdagmorgen!

Seizoen 1: 27.04. – 10.05 | 28.09 – 05.10
Seizoen 2: 11.05. – 21.06. | 07.09. – 27.09
Seizoen 3: 22.06. – 06.09

 

Adige fietsroute: Fietsreis van Innsbruck naar Bolzano
(8 dagen, 7 overnachtingen, prijzen per persoon)
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 785

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 725

Toeslag Seizoen 2

€   50

Toeslag Seizoen 3

€   64

Toeslag 1-pers. kamer

€ 199

Toeslag half pension

€ 199

Huurfiets (7/24 versnellingen) per tour

€  80

Huur E-bike per tour

€ 180

Transferbus terug van Bolzano naar Innsbruck, incl. fiets

€  60

Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst)

€ 30 per boeking

Boekingskosten maatwerk

€ 100 per boeking

Hotelklasse:

goede hotels *** niveau en in Innsbruck en Bolzano **** niveau

Prijzen extra nachten per persoon:
Plaats

2-pers k/1-pers k

Innsbruck  € 69 / € 98
Bolzano € 75 / € 114
Merano Op aanvraag
Inbegrepen in de basisprijs:
 • 7 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3-sterren hotels. In Innsbruck en Bolzano in 4-sterren hotels.
 • 7 x uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Bustransfer van Landeck naar Nauders, inclusief fiets.
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer). Geen kofferbegrenzing, gewicht per koffer max. 20 kg.
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning (dagelijks van 8 – 20 uur: Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving met kaarten en uitvoerige reisbescheiden (etappe en overzichtskaarten, routebeschrijving, bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers)
 • Eigen bewegwijzering!

 

Parkeerkosten en kosten transfer terug naar het begin
 • Parkeren Innsbruck: U kunt in Innsbruck in de parkeergarage parkeren, prijs € 55 per week.
 • Transfer terug van Bolzano naar Innsbruck met de transferbus (alleen op zaterdagmorgen: € 60 pp, inclusief fietsen, bij boeking op te geven, maar ter plaatse te betalen). Er zijn ook goede treinconnecties tussen Bolzano en Innsbruck.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl