Adige fietsroute – Fietsvakantie van Innsbruck naar Bolzano

Etschroute of Etschradweg

Bergafwaarts fietsen van de Alpen naar Zuid Tirol

 • Soort reis: individuele fietsreis langs hotels/pensions
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 300 km
 • Afstand per dag: ca. 35 - 65 km per dag (+ 40 km per bus)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ Geschikt voor fietsers met een normale gezondheid en een goede basisconditie.

De Adige route van Innsbruck naar Bolzano is een fietsroute, waarbij u vanuit de Oostenrijkse hooggebergtemassieven met hun ijsformaties 1200 meter afdaalt naar de mediterrane sferen van Zuid-Tirol in Italië. En dat is precies wat deze fietsvakantie zo afwisselend en boeiend maakt. U fietst eerst van Innsbruck naar Imst en wordt vervolgens met de bus over de Reschenpas naar Nauders gebracht. Hierna fietst u langs de bovenloop van de Adige. De Adige route valt hier samen met de Via Claudia Augusta. Voorbij het verzonken dorp in de Reschenstausee is een vrij steile afdaling naar het lieflijke, zonovergoten dal van Meran met zijn fruitboomgaarden en wijnboerderijen. U wordt omringd door geurende rozentuinen en kunt overal de alom geroemde ‘Kalterer’ wijn proeven. Uw eindbestemming is de prachtige Italiaanse stad Bolzano.

Adige fietsroute: 8-daagse fietsvakantie van Innsbruck naar Bolzano

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

De Adige fietsroute van Innsbruck naar Bolzano is een fietsroute, waarbij u vanuit de Oostenrijkse hooggebergtemassieven met hun ijsformaties 1200 meter afdaalt naar de mediterrane sferen van Zuid-Tirol in Italië. En dat is precies wat deze fietsvakantie zo afwisselend en boeiend maakt. U fietst eerst van Innsbruck langs de Inn naar Imst en wordt vervolgens met de bus over de Reschenpas naar Nauders gebracht. Hierna fietst u langs de bovenloop van de Adige. De Adige fietsroute valt vanaf hier samen met de Via Claudia Augusta. Voorbij het verzonken dorp in de Reschenstausee is een vrij steile afdaling naar het lieflijke, zonovergoten dal van Meran met zijn fruitboomgaarden en wijnboerderijen. U wordt omringd door geurende rozentuinen en kunt overal de alom geroemde ‘Kalterer’ wijn proeven. Uw eindbestemming is de prachtige Italiaanse stad Bolzano.

TIP: deze route is goed te combineren met de 8-daagse fietsreis van Bolzano naar Venetië.
 

Van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst in Innsbruck

Aankomst in Innsbruck. Neem de tijd om deze oude, middeleeuwse stad te bezoeken. Het bekende Goldenes Dach, Triumphforte en de prachtige Basilika Wilten zijn een van de vele bezienswaardigheden.

Overnachting in Innsbruck.

Dag 2 – Innsbruck – Imst

Afstand: ca. 65 km

Langs het voormalige trekpad fietst u langs de Inn, aan de voet van de Martinswand voorbij en door kleine gehuchten en dorpen naar Stams  met zijn barokke Cisterciënzer seminarie. Daarna verder over Haiming naar Imst, het “Meran van Noord-Tirol”. Imst is prachtig gelegen aan de voet van de Lechtal Alpen. Het is een rustig stadje met een historisch centrum in barokstijl. De barokke herenhuizen, het Klooster Barmherzigen Schwestern en het Rofenstein gebouw uit de 13e eeuw zijn zeker een bezoek waard. Het gebied rondom Imst is zeer geschikt voor een wandeling, bijvoorbeeld door de spannende Rosengartenschlucht. Deze kloof is een waardevolle biotoop en waar natuurspektakel.

Overnachting in Imst

Dag 3 – Imst – Mals/Burgeis

Afstand: ca. 50 km (+ busrit)

U volgt de Inn voorbij het klooster Zams naar Landeck. Daar gaat u met een bustransfer naar Nauders. Nu wachten u nog krap 70 klimmeters naar de Reschenpas. U daalt vervolgens af langs de Reschensee en verder over B-weggetjes naar Mals met zijn stadskern met vele torens of naar Burgeis aan de voet van de Marienburg.

Overnachting in Mals of Burgeis

Dag 4 – Mals/Burgeis – Meran

Afstand: ca. 65 km

Eerst gaat het naar Glurns met zijn volledig bewaarde middeleeuwse stadsmuur. Dan fietst u langs de Montani ruïnes door Schlanders vrij steil naar beneden naar Meran. Burchten en kastelen (o.a. het slot Juval van de bergbeklimmer Reinhold Messner) liggen aan of hoog boven de route. U heeft onderweg een prachtig uitzicht op het indrukwekkende Ortlermassief en het Stilfserjoch. Sinds 2004 is het Vinschgauspoor tussen Mals en Meran weer in gebruik, zodat u desgewenst haast overal een stuk van de etappe kunt bekorten.

Overnachting in Meran

Dag 5 – Passeiertal – Meran

Afstand: ca. 40 km (optioneel)

Merano is het hart van Zuid-Tirol. De stad heeft ondanks zijn hoge ligging een opvallend zacht klimaat. Het aantrekkelijke stadje staat vanuit de 19e eeuw bekend om zijn geneeskrachtige bronnen. U kunt tegenwoordig nog steeds een bezoek brengen aan deze thermen, maar Merano staat inmiddels ook bekend om zijn bruisende cultuurleven, mooie promenades en eeuwenoude kastelen en burchten. Waarvan Kasteel Trauttmansdorff met zijn schitterende tuinen een van de hoogtepunten is. Vandaag kunt u een rustdag inlassen en bijv. lekker gaan winkelen onder de bekende arcaden van Meran. Maar u kunt ook een fietstocht maken naar het Passeierdal of een wandeling over de beroemde Tappeinerweg.

Overnachting in Meran

Dag 6 – Meran – Auer

Afstand: ca. 50 km

U fietst over Lana, waar u beslist een bezoek moet brengen aan de plaatselijke parochiekerk. Daar staat een gotisch vleugelaltaar van 14 meter hoog en 7 meter breed, uit kastanjehout gesneden en verguld. Het stamt uit de 16e eeuw en is van de hand van de beeldhouwer Hans Schnatterpeck, die er met zijn gezellen 8 jaar over deed. De bevolking van Lana betaalde er met het equivalent van 3 boerderijen en acht velden wijndruiven voor. Saillant detail: in al die eeuwen is het vergulde altaar nooit gestolen of vernield, ook niet tijdens oorlogen. Dit altaar geldt als een van de mooiste werken van de late Gotiek en is tot ver over de landsgrenzen bekend. Na een bezoek aan deze kerk fietst u verder door talrijke vruchtboom- en wijngaarden over de Zuid-Tiroler wijnroute die langs vele burchten, kastelen en ruïnes voert, zoals bijvoorbeeld Hocheppan met zijn belangrijke Fresco’s. Een andere bezienswaardigheid is de “Dom auf dem Lande” in St. Pauls aan de Kalterer See. ’s Avonds kunt u een heerlijke lokale wijn proeven in het gezellige wijndorpje Auer. (Auer ligt in het dal).

Overnachting meestal in Auer

Dag 7 – Auer – Bolzano

Afstand: ca. 35 km

Na het betoverende wijndorpje steekt u nu het vlakke en brede Adigedal over naar Bolzano. In plaats hiervan kunt u ook ervoor kiezen om via de landschappelijk fraaiere, maar ook heuvelachtiger route langs de Kaltener See en de Montiggler Seen over Sigmundskron naar Bolzano te fietsen. Aangekomen in  Bolzano kunt u de prachtige Arcadenbogen bewonderen en een heel belangrijk archeologisch museum bezoeken: het “Ötzi”museum, zo genoemd naar “Ötzi the Iceman”. Hij is de oudste Europese mummi ooit (5300 jaar oud), die in 1991 in de Ötztaler Alpen onder aan een gletscher is gevonden. De mummi was in zeer goede staat en had allerlei koperen gereedschap bij zich. Een must see dus. Verder heerlijk ‘bummeln’ over de fruitmarkt of de Waltherplatz.

Overnachting Bolzano

Dag 8 – Einde van de reis

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U kunt uw verblijf in Bolzano verlengen. Voor de mensen die nog energie genoeg hebben, u kunt ook aanknopen bij de route van Bolzano naar Venetië.

Wat is inbegrepen – Fietsen van Innsbruck naar Bolzano

Inbegrepen

 • Pretourmeeting
 • 7 x Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3-sterren hotels. In Innsbruck en Bolzano in 4*hotels.
 • 7 x uitgebreid ontbijtbuffet
 • bustransfer van Landeck naar Nauders, inclusief fiets
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Uitstekend Nederlandstalige routebeschrijving
 • Goed uitgewerkt kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
 • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
 • Huurfietsverzekering
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

 • Half pension
 • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur e-bikes
 • GPS-data beschikbaar
 • Extra nachten in Innsbruck en Bolzano standaard bij te boeken, andere plaatsen op aanvraag
 • Transfer terug van Bolzano naar Innsbruck met de transferbus kan elke zaterdag (bij boeking op te geven)

Parkeren

In Innsbruck kunt u soms parkeren bij het hotel voor ca. € 12 per dag. Anders kunt u de auto parkeren in een parkeergarage, kosten zijn ca. € 60 per week. Reservering vooraf niet mogelijk.

Fietsen langs de Adige van Innsbruck naar Bolzano, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

De route gaat over grotendeels geasfalteerde en goed aangeven fietspaden door de rivierdalen van de Inn en de Adige. Er is een bustransfer van Landeck naar Nauders tot net onder de Reschenpas. U moet dan nog 70 meter klimmen, om vervolgens tot in Bolzano 1200 meter af te dalen. Vanaf de Reschensee gaat het fietspad een stuk vrij steil naar beneden (16-20%). Dat de route bergaf gaat, neemt niet weg dat u ook af en toe kleine klimmetjes moet maken omdat de route van het hoofdverkeer afgehouden wordt. Voorbij Kaltern moet nog een stuk geklommen worden. Gezien de kleine klimmetjes en de afstanden is deze fietsreis geschikt voor fietsers van alle leeftijden met een basisconditie.

Ervaringen van onze fietsers – Fietsen Innsbruck – Bolzano

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde beoordeling: 4,9

Algemeen oordeel: 5
“Goed qua organisatie, prijs en communicatie. Ik raadde jullie reisbureau ondertussen aan bij derden.
Mevr. Brackx, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goed
Anoniem, juli 2019

Combinatietour Innsbruck – Bolzano en Bolzano – Venetië

Algemeen oordeel: 5
We hebben in juli, voor de derde keer op rij, met Mozaïek Reizen een fietstocht gemaakt. Dit jaar combineerden we twee tochten: fietsen van Innsbruck naar Bolzano en van Bolzano naar Venetië. Een schitterende tocht met in het eerste deel veel natuur: weilanden, bergen, fruitbomen en het tweede deel veel cultuur!” Wat fijn dat we de reis naar onze wensen konden laten aanpassen en dat alles weer geweldig geregeld was.”
Dhr. Straver, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Goed. De dagelijkse afstanden en moeilijkheidsgraad was prima”
Anoniem, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Heel duidelijke routebeschrijving en veel routestickers. Echt goed!”
Dhr. Janssen, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Prima reis, goed geregeld”
Dhr. Engbers, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Wij hebben een heel fijne reis gehad!! Veel gezien. Was een uitdaging!”
Familie Stienstra, juni 2016

Innsbruck – Bolzano 

Algemeen oordeel: 5
“Prima!”
Familie Van de Schoor, juni 2016

 

Maatwerk – fietsen langs de Adige van Innsbruck naar Bolzano

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2021 – fietsen langs de Adige van Innsbruck naar Bolzano

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 
 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent