Fietsen langs de Oostzee: van Lübeck naar Stralsund

Fietsreis langs de Oostzee

Individuele fietsreis langs de Oostzee

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs goede 2- óf 3-sterren hotels/pensions (klasse A of B)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 295 / 310 km
 • Afstand per dag: standaard: ca. 30 - 65 km per dag (gemiddeld 50 km per dag)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ Geschikt voor fietsers van alle leeftijden met een goede gezondheid en goede basisconditie.

Een verrassend afwisselende fietsvakantie door het authentieke kustlandschap van Mecklenburg-Vorpommern aan de Oostzee. Het gebied kenmerkt zich door haar fijne zandstranden, oude badplaatsen, vissersdorpen en trotse vuurtorens. Maar ook door haar duindennenbossen, imposante steile kusten met Gespensterwald (oude beukenbossen met door de wind kromgegroeide stammen, die een griezelig silhouet vormen), heidevelden en niet te vergeten haar unieke “Boddenlandschap” (Nationaal Park). Dit laatste is een vredig waddenlandschap, met zandbanken, landtongen, strandmeren, lagunes omzoomd met riet en duinen. Er nestelen zeldzame watervogels. In voor- en najaar kunt u er kraanvogels spotten. Belangrijke, vroeger rijke Hansesteden als Lübeck, Wismar en Stralsund met hun typisch Noord-Duitse baksteenarchitectuur maken de route nog interessanter. De steden Lübeck, Wismar en Stralsund staan zelfs op UNESCO-lijst van Werelderfgoederen.

Fietsen langs de Oostzee

Een verrassend afwisselende fietsvakantie door het authentieke kustlandschap van Mecklenburg-Vorpommern aan de Oostzee. Het gebied kenmerkt zich door haar fijne zandstranden, oude badplaatsen, vissersdorpen en trotse vuurtorens. Maar ook door haar duindennenbossen, imposante steile kusten met “Gespensterwald” (oude beukenbossen met door de wind kromgegroeide stammen, die een griezelig silhouet vormen), heidevelden en niet te vergeten haar unieke “Boddenlandschap” (Nationaal Park). Dit laatste is een vredig waddenlandschap, met zandbanken, landtongen, strandmeren, lagunes omzoomd met riet en duinen. Er nestelen zeldzame watervogels. In voor- en najaar kunt u er kraanvogels spotten. Belangrijke, vroeger rijke Hansesteden als Lübeck, Wismar en Stralsund met hun typisch Noord-Duitse baksteenarchitectuur maken de route nog interessanter. De steden Lübeck, Wismar en Stralsund staan zelfs op UNESCO-lijst van Werelderfgoederen.

Dag 1 – Individuele aankomst in Lübeck

Lübeck staat bekent als een prachtige oude Hanzestad die in 1987 op de UNESCO-werlderfgoed is geplaatst. In dit stadje barst het in bijna elke hoek van charme. De meesten associëren Lübeck met de Holstertor (de bijzondere toegangspoort tot de oude stad), de heerlijke marsepein (bezoek de Lübecker Marzipan Speicher!) en schrijver Thomas Mann. Maar er is zoveel meer te zien: het raadhuis met z’n vele torentjes, de door de wind verzakte bakstenen huizen en de vele steegjes en hofjes. Aan het einde van de dag kunt u gezellig een terrasje pakken langs rivier de Trave en hier genieten van een drankje, Fischbrötchen (Lübeck’s specialiteit) en de zonsondergang.

Overnachting in Lübeck.

Dag 2 – Lübeck – Hohen Schönberg / Boltenhagen 

Afstand: ca. 40 / 50 km + veerpont 

U fietst van Lübeck naar het kuuroord Travemünde. Travemünde is een leuk stadje met een gezellige haven. U kunt eventueel de vuurtoren opklimmen en genieten van het prachtige uitzicht over zee of een bezoek brengen aan het interessante Seebadmuseum. In Travemünde neemt u de veerpont naar Priwall en vanaf daar pakt u de Ostküstenradweg op in oostelijke richting. De route volgt op slecht geringe afstand de kustlijn. Onderweg gaat de route door het mooie natuurreservaat Brooker Wald. Daarna komt uw overnachtingsplaats al inzicht, het vissersdorp Boltenhagen. Dit is een van de oudste badplaatsen langs de oostzeekust.

Overnachting in Hohen Schönberg of Boltenhagen

Dag 3 – Hohen Schönberg / Boltenhagen – Wismar 

Afstand: ca. 45 / 30  km

Vandaag gaat u verder richtig de Hansestadt Wismar. Vandaag fietst u weer zo dicht mogelijk langs de kust, enkele stukken gaan iets meer door het binnenland. De prachtige oude stad van Wismar heeft vele bakstenen gebouwen in gotische stijl, waaronder de indrukwekkende Nikolaikirche. Maak een wandeling langs de mooie haven met zijn verscheidenheid aan boten. Ook interessant is het prachtige Gewölbehaus, dit is een oud vakwerkhuis gebouwd boven de beek Grube. Het wordt ook wel “het rode huis” genoemd. U kunt u dag afsluiten met een drankje in de gezellige binnenstad van UNESCO-stad Wismar.

Overnachting in Wismar

Dag 4 – Wismar – Kühlungsborn / Bad Doberan / Warnemünde

Afstand: ca. 45 / 60 / 70 km

Vanuit Wismar fietst u noordwaarts langs het rustige eiland Poel (vanaf Groß Strömkendorf kunt u eventueel een rondje over dit eiland rijden). Het eiland heeft een veelzijdig landschap en is een paradijs voor zeldzame vogel- en plantensoorten. Vandaag wisselen steile kusten en heerlijke stranden elkaar af. Langs Ostseebad Rerik rijdt u door een licht glooiend landschap naar Kühlungsborn, een badplaats uit eind 19e eeuw. Langs de stadspromenade vindt u hotels daterend uit het begin van de 20e eeuw! Bad Doberan is het einddoel van vandaag, wij raden u aan om vanaf Kühlungsborn de stroomtrein Mollie te nemen naar Bad Doberan. Een ware belevenis! In Bad Doberan vindt u verschillende indrukwekkende bakstenen en vakwerkhuizen, bijvoorbeeld het Munster Bad Doberan of het Jagdschloss Gelbensande.

Overnachting in Kühlungsborn, Bad Doberan of Warnemünde

Dag 5 – Kühlungsborn / Bad Doberan / Warnemünde – Wustrow of omgeving

Afstand: ca. 45 / 65 / 35 km + boottocht

Over Ostseebad Heiligendamm, de oudste zeebadplaats in Duitsland (1793), fietst u langs de kust naar Warnemünde. De plaats met het breedste zandstrand van de Duitse Oostzeekust, zeker even een pauze waard. Eventueel kunt u vanuit Warnemünde een uitstapje naar haven- en universiteitsstad Rostock maken. Dit is een erg gezellig stadje met een leuke marktplaats, zelfs opgenomen in de Lonely Planet! Na de pont over de Warne volgt een gebied met het bezienswaardige “Gespensterwälder” (spookbos) en heidegebieden. De moeite waard om even in te wandelen. In dit gemengde bos zijn de beuken op ongewone wijze vervormd door de altijd aanwezige wind, erg bijzonder! Vanaf dit gebied loopt de route over in het schitterende schiereiland Fischland met de plaats Wustrow.

Overnachting in Wustrow of omgeving

Dag 6 – Wustrow of omgeving – Zingst / Barth

Afstand: ca. 30 – 60 km

Over kunstenaarsdorp Ahrenshoop fietst u langs de binnenzee (bodden) het goed beboste Vorpommerische schiereiland Darß op. Langs de binnenzee naar het stadje Prerow met zijn Weststrand. Hiervan wordt gezegd dat het tot een van de mooiste stranden ter wereld behoort. Via het schiereiland Zingst loopt de route weer naar het op het vasteland gelegen Barth. Hier zijn vele gebouwen uit de 13e en 18e te vinden en u kunt eventueel een bezoek brengen aan het historische Niederdeutsches Bibelzentrum ST. Jürgen.

Overnachting in Zingst of Barth

Dag 7 – Zingst / Barth – Stralsund 

Afstand: ca. 60 /45 km 

Vandaag fietst u langs het national park Vorpommerische Boddenkust.  U fietst langs kleine en voornamelijk agrarische dorpen richting de Hansestad Stralsund. De stad is van verre te herkennen door de hoge torens van de Nicolai-, Jakobi- en Marienkirche. Neem rustig de tijd om deze prachtige havenstad (UNESCO-werelderfgoed) met zijn honderden monumentale gebouwen te bekijken, het Raadhuis wordt vaak gezien als het hoogtepunt. Op het historische marktplein kunt u ter afsluiting van uw fietsreis genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de prachtige gebouwen.

Overnachting in Stralsund

Dag 8 – Einde van de reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie langs de Oostzee. U kunt vertrekken richting huis óf u kunt nog wat langer in het prachtige Stralsund blijven om te genieten van zijn UNESCO-monumenten en de gezellige ambiance. Graag verlengen wij uw verblijf.

De Oostzeeroute gaat deels direct langs de oever en deels langs de kades. De route is voornamelijk vlak, alleen de eerste drie dagen is de route licht heuvelachtig. U fietst meestal over rustige landwegen, fietspaden, veld- en boswegen, betonplaat wegen, kasseien en af en toe over zanderige stukken. Hierdoor valt de zwaarte van de route mee, maar door de lengte van de dagetappes en de kleine stijgingen is het wel belangrijk dat u een goede gezondheid en een goede basisconditie heeft.

Kenmerken van fietsen langs de Oostzee van Lübeck naar Stralsund:

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs hotels/pensions (hotelklasse A en B)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand : ca. 295 / 310 km
 • Afstand per dag:  30-65 km per dag (gemiddeld 50 km per dag)
 • Periode: zie prijslijst
 • Startdag: dagelijks
 • Overnachtingen: 7 – overnachtingsplaats afhankelijk van hotelklasse
 • Accommodaties: goede ** en *** sterren (hotelklasse B) of  *** / **** sterren (hotelklasse A) pensions/hotels
 • Verzorging: Logies ontbijt (uitgebreid buffet of continentaal ontbijt)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:
  ◘◘◘◘◘
  Geschikt voor fietsers van alle leeftijden en met een goede gezondheid en een goede basisconditie.
 • Aankomst Lübeck: Met de trein, auto of vliegtuig (niet inbegrepen, wij kunnen wel adviseren).
 • Parkeren Lübeck: u kunt uw auto parkeren in de bewaakte parkeergarage “Parkhaus am Holstentor” voor ca. €6,- per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse.
 • Transfer terug naar Lübeck: zie prijslijst

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgde reizen. Mooie afwisseling cultuur en natuur.”
Mevr. Muller, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goede ervaring”
Mevr. Smit, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Afspraken zijn helder en worden nagekomen.”
Dhr, Arendsen, juli 2018

Wat is inbegrepen – Fietsen langs de Oostzee

Inbegrepen in de basisprijs

 • 7 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3-sterren (hotelklasse A) of in 2- en 3-sterren hotels/pensions/Gasthöfe (Hotelklasse B)
 • 7  x uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Entree Meeresmuseum Stralsund
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer). Geen kofferbegrenzing, gewicht per koffer max. 20 kg.
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning (dagelijks van 8 – 20 uur: Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden: bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers
 • Huurfietsverzekering

Extra standaard opties

 • Huur standaard fietsen (7-/24-versnellingen), huur tandem, kinderfiets ook mogelijk
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in Lübeck en Stralsund (wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk. Let op! Dit kan alleen ten tijde van de eerste boeking geboekt worden).
 • Transfer terug naar Lübeck: zie prijslijst

Let op! Eventuele toeristenbelastingen zijn niet bij de reissom inbegrepen. U dient dit ter plaatse te betalen. Hetzelfde geldt voor de veerpont oversteek, die dient u ook ter plaatse te betalen (ca. € 2,50 pp met fiets)

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt (zie prijzenlijst), betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

 

Offerte Aanvragen

Prijzen 2019 – fietsvakantie Oostzee

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2019

Aankomst dagelijks mogelijk, van 27.04 – 06.10
Aankomst niet mogelijk: 03.08 – 07.08

Seizoen 1: 27.04 – 10.05 | 22.09 – 06.10
Seizoen 2: 11.05 – 22.05 | 10.06 – 28.06 | 01.09 – 21.09
Seizoen 3: 23.05 – 09.06 | 29.06 – 04.07 | 18.08 – 31.08
Seizoen 4: 05.07 – 17.08

 

Prijzen per persoon

Fietsen langs de Oostzee: Lübeck – Stralsund 

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 692

€ 520

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 662

€ 490

Toeslag Seizoen 2

€ 90

€ 80

Toeslag Seizoen 3

€ 150

€ 130

Toeslag Seizoen 4

€ 185

€ 165

Toeslag 1-pers. kamer

€ 220

€ 170

Huurfiets (7/24 versnellingen) per tour

€   75

€   75

Huur E-bike per tour

€ 175

€ 175

Huur kinderfiets

€  40

€  40

Huur kinderaanhanger / follow-me

€  40

€  40

Huur kinderzitje

gratis

gratis

Transferbus terug van Stralsund naar Lübeck, incl. fiets

€   80

€   80

Huurfietsverzekering Comfort (€ 50 eigen risico per gebeurtenis)

inbegrepen

inbegrepen

Huurfietsverzekering Optimaal (geen eigen risico)

inbegrepen

inbegrepen

Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst)

€ 30 per boeking

€ 30 per boeking

Boekingskosten maatwerk

€ 100 per boeking

€ 100 per boeking

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte Gasthöfe en hotels *** en ****
Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte pensions, Gasthöfe en hotels ** en *** niveau

 

Prijzen extra nachten per persoon (Hotelklasse A)

Plaats

2-pers k / 1-pers k

Lübeck, Boltenhagen,

Wismar en Stralsund

€ 70 / € 95

Kühungsborn, Ahrenshoop

en Zingst

€ 90 / € 115

Prijzen extra nachten per persoon (Hotelklasse B)

Plaats

2-pers k / 1-pers k

Stralsund

€ 60 / € 85

Overige plaatsen

€ 45 / € 65

 

Voor deze tour gelden de volgende 4 regels:

1. Kinderkorting
(van toepassing bij minimaal 2 volbetalende volwassenen en indien kinderen bij de ouders op de kamer slapen. Let op: alleen mogelijk wanneer het gaat om 1 of 2 kinderen).

0 – 05 jaar 100%
6 – 13 jaar 50%
14 – 17 jaar 25%
Vanaf 18 jaar geldt geen kinderkorting, ook niet op een extra bijgeplaatst bed. Korting geldt alleen in 3- of 4 persoonskamer met minimaal 2 volbetalenden. De extra bedden zijn meestal klapbedden of slaapbanken. 5-pers. kamers zijn niet mogelijk!

 

2. Tweepersoonskamer met 2 aparte bedden (twinkamer)

U kunt als preferentie een twinkamer met 2 gescheiden bedden opgeven. Dit zal betekenen dat geprobeerd wordt om voor u een twinkamer te boeken, maar dat het voor kan komen dat in sommige plaatsen een 2-persoonsbed geboekt wordt. Deze bedden bestaan uit 2 matrassen in 1 bed van meestal 1.80 m breed. Rond de Bodensee worden weinig twinkamers aangeboden!

U kunt als essentie een twinkamer met 2 gescheiden bedden opgeven. In dit geval wordt de boeking pas bevestigd als overal twinkamers voor u geboekt zijn. Lukt dit niet dan gaat de boeking niet door.

3. Uitrusting huurfietsen

Huurfietsen zijn standaard uitgerust met: fietstas, stuurtas met kaartenvak, kilometerteller, fietsslot en reparatieset.

4. Toeristenbelasting

Eventuele toeristenbelastingen zijn niet bij de reissom inbegrepen. U dient dit ter plaatse te betalen. Hetzelfde geldt voor de veerpont oversteek, die dient u ook ter plaatse te betalen (ca. € 2,50 pp met fiets)

 

Inbegrepen in de basisprijs

 • 7 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3- en 4-sterren (hotelklasse A) of in 2- en 3-sterren familiehotels/pensions/Gasthöfen (Hotelklasse B)
 • 7 x uitgebreid ontbijt al dan niet in buffetvorm
 • Entree Meeresmuseum Stralsund
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A, met bagagevervoer). Geen kofferbegrenzing, gewicht per koffer max. 20 kg.
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning (dagelijks van 8 – 20 uur: Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden: bezienswaardigheden, belangrijke telefoonnummers
 • Huurfietsverzekering

 

Parkeerkosten en kosten transfer terug naar het begin

 • Aankomst Lübeck: Met de trein, auto of vliegtuig (niet inbegrepen, wij kunnen wel adviseren).
 • Parkeren Lübeck: u kunt uw auto parkeren in de bewaakte parkeergarage “Parkhaus am Holstentor” voor ca. €10,- per dag. Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. Soms is het mogelijk om bij het hotel te parkeren.
 • Transfer terug naar Lübeck: Dagelijks vertrekt er een transferbusje terug naar Lübeck, duur: ca. 2,5 uur. Reservering bij boeking noodzakelijk, kosten zijn € 80,- p.p. incl. fiets. Betaling ter plaatse. Of u kunt met de trein terugreizen naar Lübeck. Treinverbindingen gaan elk 1 / 2 uur en het duurt ongeveer 3 uur (1/2 keer overstappen).

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl