Fietsen langs de Oostzee: van Lübeck naar Stralsund

Fietsreis langs de Oostzee

Individuele fietsreis langs de Oostzee

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs goede 2*/3*/4* hotels/pensions (klasse A of B)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 295 / 310 km
 • Afstand per dag: standaard: ca. 30 - 65 km per dag (gemiddeld 50 km per dag)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ Geschikt voor fietsers van alle leeftijden met een (goede) basisconditie.

Een verrassend afwisselende fietsvakantie door het authentieke kustlandschap van Mecklenburg-Vorpommern aan de Oostzee. Het gebied kenmerkt zich door haar fijne zandstranden, oude badplaatsen, vissersdorpen en trotse vuurtorens. Maar ook door haar duindennenbossen, imposante steile kusten met Gespensterwald (oude beukenbossen met door de wind kromgegroeide stammen, die een griezelig silhouet vormen), heidevelden en niet te vergeten haar unieke “Boddenlandschap” (Nationaal Park). Dit laatste is een vredig waddenlandschap, met zandbanken, landtongen, strandmeren, lagunes omzoomd met riet en duinen. Er nestelen zeldzame watervogels. In voor- en najaar kunt u er kraanvogels spotten. Belangrijke, vroeger rijke Hansesteden als Lübeck, Wismar en Stralsund met hun typisch Noord-Duitse baksteenarchitectuur maken de route nog interessanter. De steden Lübeck, Wismar en Stralsund staan zelfs op UNESCO-lijst van Werelderfgoederen.

Van dag tot dag – Fietsen langs de Oostzee

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

Een verrassend afwisselende fietsvakantie door het authentieke kustlandschap van Mecklenburg-Vorpommern aan de Oostzee. Het gebied kenmerkt zich door haar fijne zandstranden, oude badplaatsen, vissersdorpen en trotse vuurtorens. Maar ook door haar duindennenbossen, imposante steile kusten met “Gespensterwald” (oude beukenbossen met door de wind kromgegroeide stammen, die een griezelig silhouet vormen), heidevelden en niet te vergeten haar unieke “Boddenlandschap” (Nationaal Park). Dit laatste is een vredig waddenlandschap, met zandbanken, landtongen, strandmeren, lagunes omzoomd met riet en duinen. Er nestelen zeldzame watervogels. Belangrijke, vroeger rijke Hansesteden als Lübeck, Wismar en Stralsund met hun typisch Noord-Duitse baksteenarchitectuur maken de route nog interessanter. De steden Lübeck, Wismar en Stralsund staan zelfs op UNESCO-lijst van Werelderfgoederen.

TIP: U kunt deze fietsreis combineren met de Oostzeeroute over de bekende eilanden Hiddensee, Rügen en Usedom. Zie voor meer informatie over deze reis: Fietsen op Rügen, Hiddensee en Usedom.
 

Dag 1 – Individuele aankomst in Lübeck

Lübeck staat bekent als een prachtige oude Hanzestad die in 1987 op de UNESCO-werlderfgoed is geplaatst. In dit stadje barst het in bijna elke hoek van charme. De meesten associëren Lübeck met de Holstertor (de bijzondere toegangspoort tot de oude stad), de heerlijke marsepein (bezoek de Lübecker Marzipan Speicher!) en schrijver Thomas Mann. Maar er is zoveel meer te zien: het raadhuis met z’n vele torentjes, de door de wind verzakte bakstenen huizen en de vele steegjes en hofjes. Aan het einde van de dag kunt u gezellig een terrasje pakken langs rivier de Trave en hier genieten van een drankje, Fischbrötchen (Lübeck’s specialiteit) en de zonsondergang.

Overnachting in Lübeck
 

Dag 2 – Lübeck – Hohen Schönberg / Boltenhagen 

Afstand: ca. 40 / 50 km + veerpont 

U fietst van Lübeck naar het kuuroord Travemünde. Travemünde is een leuk stadje met een gezellige haven. U kunt eventueel de vuurtoren opklimmen en genieten van het prachtige uitzicht over zee of een bezoek brengen aan het interessante Seebadmuseum. In Travemünde neemt u de veerpont naar Priwall en vanaf daar pakt u de Ostküstenradweg op in oostelijke richting. De route volgt op slecht geringe afstand de kustlijn. Onderweg gaat de route door het mooie natuurreservaat Brooker Wald. Daarna komt uw overnachtingsplaats al inzicht, het vissersdorp Boltenhagen. Dit is een van de oudste badplaatsen langs de Oostzeekust.

Overnachting in Hohen Schönberg of Boltenhagen
 

Dag 3 – Hohen Schönberg / Boltenhagen – Wismar 

Afstand: ca. 45 / 30  km

Vandaag gaat u verder richtig de Hansestadt Wismar. U fietst weer zo dicht mogelijk langs de kust, enkele stukken gaan iets meer door het binnenland. De prachtige oude stad van Wismar heeft vele bakstenen gebouwen in gotische stijl, waaronder de indrukwekkende Nikolaikirche. Maak een wandeling langs de mooie haven met zijn verscheidenheid aan boten. Ook interessant is het prachtige Gewölbehaus, dit is een oud vakwerkhuis gebouwd boven de beek Grube. Het wordt ook wel “het rode huis” genoemd. U kunt u dag afsluiten met een drankje in de gezellige binnenstad van UNESCO-stad Wismar.

Overnachting in Wismar
 

Dag 4 – Wismar – Kühlungsborn / Bad Doberan / Warnemünde

Afstand: ca. 45 / 60 / 70 km

Vanuit Wismar fietst u noordwaarts langs het rustige eiland Poel (vanaf Groß Strömkendorf kunt u eventueel een rondje over dit eiland fietsen). Het eiland heeft een veelzijdig landschap en is een paradijs voor zeldzame vogel- en plantensoorten. Vandaag wisselen steile kusten en heerlijke stranden elkaar af. Langs Ostseebad Rerik rijdt u door een licht glooiend landschap naar Kühlungsborn, een badplaats uit eind 19e eeuw. Langs de stadspromenade vindt u hotels daterend uit het begin van de 20e eeuw! Bad Doberan is het einddoel van vandaag, wij raden u aan om vanaf Kühlungsborn de stoomtrein Mollie te nemen naar Bad Doberan. Een ware belevenis! In Bad Doberan vindt u verschillende indrukwekkende bakstenen en vakwerkhuizen, bijvoorbeeld het Munster Bad Doberan of het Jagdschloss Gelbensande.

Overnachting in Kühlungsborn / Warnemünde (A-klasse) of Bad Doberan (B-klasse)
 

Dag 5 – Kühlungsborn / Bad Doberan / Warnemünde – Wustrow of omgeving

Afstand: ca. 45 / 65 / 35 km + veerpont

Over Ostseebad Heiligendamm, de oudste zeebadplaats in Duitsland (1793), fietst u langs de kust naar Warnemünde. De plaats met het breedste zandstrand van de Duitse Oostzeekust, zeker even een pauze waard. Eventueel kunt u vanuit Warnemünde een uitstapje naar haven- en universiteitsstad Rostock maken. Dit is een erg gezellig stadje met een leuke marktplaats, zelfs opgenomen in de Lonely Planet! Na de pont over de Warne volgt het bezienswaardige “Gespensterwälder” (spookbos) en heidegebieden. De moeite waard om even in te wandelen. In dit gemengde bos zijn de beuken op ongewone wijze vervormd door de altijd aanwezige wind, erg bijzonder! Vanaf dit gebied loopt de route over in het schitterende schiereiland Fischland met de plaats Wustrow.

Overnachting in Wustrow of omgeving
 

Dag 6 – Wustrow of omgeving – Zingst / Barth

Afstand: ca. 25 / 45 km

Over kunstenaarsdorp Ahrenshoop fietst u langs de binnenzee (bodden) het goed beboste Vorpommerische schiereiland Darß op. Langs de binnenzee naar het stadje Prerow met zijn Weststrand. Hiervan wordt gezegd dat het tot een van de mooiste stranden ter wereld behoort. Via het schiereiland Zingst loopt de route weer naar het op het vasteland gelegen Barth. Hier zijn vele gebouwen uit de 13e en 18e te vinden en u kunt eventueel een bezoek brengen aan het historische Niederdeutsches Bibelzentrum ST. Jürgen.

Overnachting in  Zingst / Barth (A-klasse) of Barth (B-klasse)
 

Dag 7 – Barth / Zingst – Stralsund 

Afstand: ca. 45 / 60 km 

Vandaag fietst u langs het national park Vorpommerische Boddenkust. Langs kleine, voornamelijk agrarische dorpen gaat het verder richting de Hansestad Stralsund. Stralsund is van verre te herkennen door de hoge torens van de Nicolai-, Jakobi- en Marienkirche. Neem rustig de tijd om deze prachtige havenstad (UNESCO-werelderfgoed) met zijn honderden monumentale gebouwen te bekijken. Het Raadhuis wordt vaak gezien als het hoogtepunt. Op het historische marktplein kunt u ter afsluiting van uw fietsreis genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de Altstadt.

Overnachting in Stralsund
 

Dag 8 – Einde van de reis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie langs de Oostzee. U kunt vertrekken richting huis óf u kunt nog wat langer in het prachtige Stralsund blijven om te genieten van zijn UNESCO-monumenten, de gezellige ambiance en de zee. Graag verlengen wij uw verblijf.
 

Wat is inbegrepen – Fietsen langs de Oostzee

Inbegrepen

  • 7 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3*/4* (hotelklasse A) of in 2* / 3* hotels/pensions/Gasthöfe (Hotelklasse B)
  • 7 x uitgebreid ontbijt
  • Entree Ozeaneum Stralsund
  • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
  • Uitstekend uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten
  • Uitvoerige reisbescheiden met o.a. de bezienswaardigheden onderweg
  • Huurfietsverzekering
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden. Evenals de veerpont (€ 2,50 p.p. incl. fiets)

Extra opties

  • Huur standaard fietsen (7-/24-versnellingen), uitgerust met een fietstas, stuurtas met kaartenvak, kilometerteller, fietsslot en reparatieset
  • Huur kinderfietsen, kinderaanhanger, Weehoo en kinderzitje
  • Huur E-bikes
  • Extra nachten in Lübeck en Stralsund (wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk. Let op! Dit kan alleen ten tijde van de eerste boeking geboekt worden)
  • Transfer terug naar Lübeck: met onze dagelijkse transferbus, ca. 2,5 uur onderweg. Reservering bij boeking noodzakelijk. Alternatief is per trein, elke 1 – 2 uur een verbinding. U bent met de trein ca. 3 uur onderweg en dient 1 tot 2 keer over te stappen

Parkeren

Soms is parkeren bij het hotel in Lübeck mogelijk. Verder zijn er in Lübeck parkeergarages, kosten voor het parkeren zijn daar ca. € 10 per dag. Meer informatie over het parkeren ontvangt u in de reisbescheiden.

Fietsen langs de Oostzee – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5 

De Oostzeeroute gaat deels direct langs de oever en deels langs de kades. De route is voornamelijk vlak, alleen de eerste drie dagen is de route licht heuvelachtig. U fietst meestal over rustige landwegen, fietspaden, veld- en boswegen, betonplaat wegen, kasseien en af en toe over zanderige stukken. Hierdoor valt de zwaarte van de route mee, maar door de lengte van de dagetappes en de kleine stijgingen is het wel belangrijk dat u een goede basisconditie heeft.

Ervaringen van klanten – Fietsreis Lübeck – Stralsund

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgde reizen. Mooie afwisseling cultuur en natuur.”
Mevr. Muller, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goede ervaring”
Mevr. Smit, juni 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima. Afspraken zijn helder en worden nagekomen.”
Dhr, Arendsen, juli 2018

Maatwerk als extra optie – Ostseeradweg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

 

Offerte Aanvragen

Prijzen 2021 – fietsvakantie Oostzee

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 
 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent