Fietsen in de Alpen: langs de Mur

Fietsen in de Alpen langs de Mur

Individuele fietsvakantie Murradweg

 • Soort reis: individuele fietsreis Oostenrijk langs goede 3*/4* hotels/pensions (klasse A of B)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 335 km
 • Afstand per dag: standaard: ca. 45 - 65 km per dag (gemiddeld 56 km per dag)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ Geschikt voor recreatieve fietsers met een basisconditie.

Ooit trokken handelaren over deze mooie route naar het zuiden, vanuit het Salzburgland naar Slovenië. Volg hun voetsporen langs de rivier de Mur door het Oostenrijkse UNESCO Biosfeerreservaat Salzburg Lungau. Een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn hoge diversiteit aan dieren en planten. Het deel van de Murradweg dat u fietst, gaat van St. Michael tot Bad Radkersburg en daalt ongeveer 870 meter over 330 kilometer. De Murradweg gaat dus grotendeels bergafwaarts. Zo komt u eerst langs afgelegen boerderijen van de bergboeren in Lungau, maar later ook langs de lager gelegen wijngaarden. Al met al een fietsreis vol contrasten in de zonnige Steiermark. Onderweg komen ook cultuurliefhebbers zeker aan hun trekken. Hoogtepunt daarbij is ongetwijfeld de stad Graz, de tweede stad van Oostenrijk, tevens stad met de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa (UNESCO)! Graz heeft een bruisend cultureel leven en is tevens een universiteitsstad.

Fietsen langs de Mur van St. Michael im Lungau tot de Sloveense grens

De Murradweg – een van de mooiste rivierenroutes in de Alpen – begint op ca. 1100 meter en eindigt in Bad Radkersburg op ca. 230 meter hoogte. Vanaf het prachtige Hohe Tauern berggebied start u door imposante bergcoulissen van het biosfeerreservaat Salzburg Lungau met z’n diversiteit aan dieren en planten. U fietst door schilderachtige landschappen met Alpenweiden, burchten en oude bergstadjes als brouwerijstad Leoben en Bruck an der Mur. Cultureel hoogtepunt is ongetwijfeld de bruisende cultuur – en universiteitsstad Graz, met de grootste intacte middeleeuwse binnenstad van Europa (UNESCO)! Laat u in het zuidelijke Leibnitz verleiden om Südsteierische wijn te proeven op de Frauenberg. Als beloning kunt u op het eind van de reis genieten van de Thermen van Bad Radkersburg.

Dag 1 – Individuele aankomst in St. Michael im Lungau 

St. Michael im Lungau is een bergdorp in het zuidoosten van het Salzburger Land te midden van indrukwekkende bergen. St. Michael im Lungau ligt in het hart van het Oostenrijkse UNESCO Biosphärenpark Salzburg Lungau. Een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn hoge diversiteit aan dieren en planten. Bezoek in het nabijgelegen Mauterndorf het middeleeuwse kasteel.

Overnachting in St.Michael im Lungau

Onze tip!

Van St. Michael naar de bron van de rivier de Mur: Voor mensen die van wandelen houden en het leuk vinden om te beginnen bij de bron van de Mur, is het mogelijk om met de bus naar de Sticklerhütte te gaan en vanaf daar te wandelen naar de bron van de Mur. Voor recreatieve fietsers is het ook een optie om met de bus naar Muritzenalm te gaan en vanaf daar terug te fietsen langs bloeiende almweides naar St. Michael (ca. 25 km, wel vrij steil afdalen). U komt dan langs Muhr, het officiële startpunt van de Murradweg. Voor de echte sportieve fietsers onder ons is het ook mogelijk om vanaf St. Michael naar de Sticklerhütte te fietsen, dit is wel pittig bergop! De transfer per bus is weersafhankelijk en op zijn vroegst haalbaar vanaf eind mei.

Dag 2 – St. Michael im Lungau – Murau 

Afstand: ca. 55 km

Uw begint uw fietsreis door het indrukwekkende Biosphärenpark Salzburg Lungau naar de bergstad Tamsweg. Tamsweg heeft een kleurrijk historisch marktplein met de bekende bedevaartskerk St. Leonhard. Vervolgens gaat het verder door het groene berglandschap langs de rivier de Mur. Tijdens deze etappe fietst u ook langs het houtmuseum St. Ruprecht. Hier komt u in een ware “Holz Erlebniswelt” terecht: ervaar de grondstof hout in al zijn varianten van het verleden tot aan nu.

Etappedoel is Murau, een middeleeuwse brouwstad met eigen biermuseum, Kasteel Obermurau en het prachtig uitziende stadscentrum.

Overnachting in Murau

Dag 3 – Murau – Judenburg 

Afstand: ca. 65  km
Vandaag fietst u door het smalle gedeelte van het Murdal tot aan de voet van de bergketen Niedere Tauern. U komt door verschillende mooie dorpen met ieder hun bezienswaardigheden. Zo vindt u in Frojach een museum over de Murtal-smalspoorweg, in Frauenburg de legendarische hooggelegen ruïne en in Sauerbrunn de oudste mineraal waterbron van Steiermark. U overnacht in het gezellige plaatsje Judenburg met mooie herenhuizen, stadstoren en de Magdalenakerk.

Overnachting in Judenburg of omgeving

Dag 4 – Judenburg – Bruck an der Mur/Oberaich 

Afstand: ca. 60 km

Vandaag fietst u langs de mooie Maria Burch (bedevaartskerk). In Knittelfeld is er iets heel anders te zien, namelijk de bekende racecircuit (RedBullRing), voor mensen die van raceauto’s houden leuk om even te kijken. In het nabijgelegen Seckau kunt u een prachtig benedictijnenklooster bezoeken. Onderweg komt u langs oude stadjes waar de successen van het architectonische verleden goed te zien zijn. Leoben, gelegen in een S-bocht van de Mur, heeft een mooi marktplein en klooster Göss. Göss is de naamgever van het grootste Oostenrijkse biermerk, Gösser, dat in Leoben wordt gebrouwen. In de historische handelsstad Bruck an der Mur overnacht u. Het marktplein heeft mooie monumenten: Eiserne Brunnen, Mariazuil, het Kornmesserhaus en het stadhuis.

Overnachting in Bruck an der Mur/Oberaich

Dag 5 – Bruck an der Mur/Oberaich – Graz

Afstand: ca. 60 km

Als u zin heeft, kunt u in Mixnitz de zijweg nemen voor een bezoek aan de Bärenschützklamm, een van de mooiste watervoerende rotskloven van Oostenrijk. Halverwege Graz komt u door de stad Frohnleiten, een leuke plaats voor uw middagpauze. In Peggau kunt u de indrukwekkende druipsteengrot (Lurgrotte) bezichtigen. Een stukje verderop kunt u in Deutschfeistritz de voormalige Zeisenfabriek (Sensenwerk) bezoeken. Strübing herbergt het Oostenrijkse openluchtmuseum. Hier kunt u de karakteristieke  Oostenrijkse bouwstijlen van met name boerderijen (met veel hout) aanschouwen. Daarna volgt Graz. Graz heeft de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa! Het is een cultuurstad en universiteitsstad. Op de Schlossberg staat naast het slot een opvallende klokkentoren. UNESCO-stad Graz is een uitgebreid bezoek waard!

Overnachting in Graz

Dag 6 – Graz – Leibnitz 

Afstand: ca. 45 km

Buiten Graz fietst u door het Südsteierische wijngebied. Een prachtig berglandschap met vele wijnranken. Stop even in Lebring bij olieperserij, de olie die hier geperst wordt is bestanddeel van de Steirische Kürbiskerne (pompoenzaad).

In het op een heuvel boven Leibnitz gelegen kasteel Seggau kunt u de prinskamer en kunstgalerie bezichtigen en is er voor de wijnliefhebbers een 300 jaar oude wijnkelder! De perfecte gelegenheid om een heerlijke wijn van het Südsteierische wijngebied te proeven. Bezienswaardigheden in Leibnitz zijn het Tempelmuseum (romeinse tempel) op de Frauenberg en in het dichtbijgelegen Wagna het Romeinse museum Falvia Solva.

Overnachting in Leibnitz

Dag 7 – Leibnitz – Bad Radkersburg

Afstand: ca. 50 km

Tijdens uw laatste etappe fietst door een landschap met veel zijarmen van de rivier de Mur. Na Oberschwarza is de Mur grensrivier met Slovenië. In Mureck komt u langs de bekende Schiffmühle (een drijvende watermolen). Verfris jezelf door in de Röcksee te zwemmen of beklim de onder architectuur gebouwde uitzichttoren bij Gosdorf. Aangekomen op uw eindbestemming, vestingstad Bad Radkersburg, kunt u op een van de terrasjes in het gezellige centrum een “long life” mineraalwater uit de lokale bron nemen of u kunt ontspannen in een van de Thermen ..

Overnachting in Bad Radkersburg

Dag 8 – Einde van uw reis 

Na het ontbijt vertrekt u richting huis óf u kunt uw verblijf in Kuuroord Bad Radkersburg verlengen om na de fietsreis nog even heerlijk te ontspannen in een van de thermen in Bad Radkersburg.

 

Wat is inbegrepen – Fietsvakantie langs de Mur

Inbegrepen

 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 4* (A-klasse) / 3* (B-klasse) hotels/Gasthöfe
 • Uitgebreid ontbijtbuffet
 • Pretourmeeting (alleen bij huurfietsen)
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel
 • Uitstekend Nederlandstalige routebeschrijving
 • Goed uitgewerkt kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
 • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
 • Entree Parktherme Bad Radkersburg (alleen bij hotelklasse A)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse.
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden
 • Huurfietsverzekering

Extra opties

 • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur kinderfietsen
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in àlle overnachtingsplaatsen
 • Transfer terug naar St.Michael: Elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur en op zondag om 11.00 uur vertrekt er een transferbus terug naar St.Michael.  Reservering bij boeking noodzakelijk.

Parkeren

U kunt soms kosteloos u auto parkeren op een hotelparkeerplaats voor de duur van de fietsreis. Daarnaast kunt u uw auto kosteloos in de buurt van het hotel parkeren. U kunt uw auto ook parkeren in een parkeergarage voor €9,- per dag of onder een carport voor € 20,- per/week.

Fietsen langs de Mur, Voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 2 van 5

U daalt bij deze fietsreis ongeveer 870 meter over 330 kilometer. Hieruit kunt u duidelijk opmaken dat de Murradweg grotendeels bergafwaarts gaat. Kleine stijgingen vindt u in de eerst twee etappes, maar de gehele route gaat over speciale fietspaden (stukjes onverhard). Hierdoor valt de zwaarte van de route mee, maar door de lengte van de dagetappes en de kleine stijgingen is het wel belangrijk dat u een basisconditie heeft.

Ervaringen van onze fietsers – Murradweg

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde beoordeling: 4,5

Algemeen oordeel: 5
“Goed verzorgd, compleet met afwisselende overnachtingen. Een hele mooie fietstocht. Hartelijk dank, we hebben wederom heerlijk genoten.”
Dhr. De Mooij, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Mooie fietsvakantie, goede etappe-afstanden, prachtige omgeving”
Anoniem, mei 2019

Algemeen oordeel: –
“Prima vakantie. Goede aanrader. Organisatie is prima ”
Dhr. De Bont, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Wij hebben het als een mooie tocht ervaren. Veel rust, mooi weer en genieten van je omgeving. “
Mevr. Kooij, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Goede service verleend. Deze fietsreis is zeker aan te bevelen. “
Mevr. Veldhuizen, juni 2017

Maatwerk – fietsen langs de Mur

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Offerte Aanvragen

Prijzen 2020 – 8-daagse fietsreis langs de Mur

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2020

Aankomst dagelijks mogelijk, van 01.05 tot 30.09
Seizoen 1: 01.05 – 31.05 en 01.09 – 30.09
Seizoen 2: 01.06 – 31.08
 

Prijzen per persoon

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 779

€ 610

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 719

€ 549

Toeslag Seizoen 2

€  70

€  70

Toeslag 1-pers. kamer

€ 239

€ 139

Toeslag half pension

€ 185

€ 155

Huurfiets (7/24 versnellingen) per tour

€   79

€   79

Huur E-bike per tour

€ 180

€ 180

Transferbus terug naar St.Michael

€   55

€   55

Boekingskosten standaard, per boeking

€   30

€   30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€   100

€   100

Hotelklasse A: goede en zorgvuldig uitgezochte hotels en Gasthöfe 4* niveau
Hotelklasse B: goede en zorgvuldig uitgezochte hotels en Gasthöfe 3* niveau
 

Prijzen extra nachten per persoon

Plaats

Hotelklasse A
2-pers k / 1-pers k

Hotelklasse B 2-pers k / 1-pers k

Half pension Hotelklasse A / B

 St. Michael  € 75 / € 95  € 50 / € 70 € 28 / € 20
 Graz  € 70 / € 125  € 60 / € 95 € 25 / € 22
 Bad Radkersburg  € 95 / € 110  € 65 / € 95 € 23 / € 23
 Andere plaatsen  op aanvraag  op aanvraag op aanvraag

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent