Fietsen in de Alpen: langs de Mur

Fietsen in de Alpen langs de Mur

Individuele fietsvakantie Murradweg

 • Soort reis: individuele fietsreis Oostenrijk langs goede 3- of 4-sterren hotels/pensions (klasse A of B)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 335 km
 • Afstand per dag: standaard: ca. 45 - 65 km per dag (gemiddeld 56 km per dag)
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ Geschikt voor fietsers met een normale gezondheid en goede basisconditie.

Ooit trokken handelaren over deze mooie route naar het zuiden, vanuit het Salzburgland naar Slovenië. Volg hun voetsporen langs de rivier de Mur door het Oostenrijkse UNESCO Biosfeerreservaat Salzburg Lungau. Een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn hoge diversiteit aan dieren en planten. Het deel van de Murradweg dat u fietst, gaat van St. Michael tot Bad Radkersburg en daalt ongeveer 870 meter over 330 kilometer. De Murradweg gaat dus grotendeels bergafwaarts. Zo komt u eerst langs afgelegen boerderijen van de bergboeren in Lungau, maar later ook langs de lager gelegen wijngaarden. Al met al een fietsreis vol contrasten in de zonnige Steiermark. Onderweg komen ook cultuurliefhebbers zeker aan hun trekken. Hoogtepunt daarbij is ongetwijfeld de stad Graz, de tweede stad van Oostenrijk, tevens stad met de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa (UNESCO)! Graz heeft een bruisend cultureel leven en is tevens een universiteitsstad.

8- daagse fietsreis van St. Michael im Lungau tot aan de Sloveense grens

De Murtalradweg – een van de mooiste rivierenroutes in de Alpen – begint op ca. 1100 meter en eindigt in Bad Radkersburg op ca. 230 meter hoogte. Vanaf het prachtige Hohe Tauern berggebied start u door imposante bergcoulissen van het biosfeerreservaat Salzburg Lungau met z’n diversiteit aan dieren en planten. U fietst door schilderachtige landschappen met Alpenweiden, burchten en oude bergstadjes als brouwerijstad Leoben en Bruck an der Mur. Cultureel hoogtepunt is ongetwijfeld de bruisende cultuur – en universiteitsstad Graz, met de grootste intacte middeleeuwse binnenstad van Europa (UNESCO)! Laat u in het zuidelijke Leibnitz verleiden om Südsteierische wijn te proeven op de Frauenberg. Als beloning kunt u op het eind van de reis genieten van de Thermen van Bad Radkersburg.

Dag 1 – Individuele aankomst in St. Michael im Lungau 

St. Michael im Lungau is een bergdorp in het zuidoosten van het Salzburger Land te midden van indrukwekkende bergen. St. Michael im Lungau ligt in het hart van het Oostenrijkse UNESCO Biosphärenpark Salzburg Lungau. Een prachtig natuurgebied dat bekend staat om zijn hoge diversiteit aan dieren en planten. Bezoek in het nabijgelegen Mauterndorf het middeleeuwse kasteel.

Overnachting in St.Michael im Lungau

Onze tip!

Fiets naar de bron van de rivier de Mur (ca. 55 km): Dit is een prachtige, verkeersluwe route langs de rivier de Mur in het Nationaalpark Muhr. U fiets langs bloeiende almweides tot aan parkeerplaats Muritzen. Vanaf Muritzen gaat het bij delen steiler omhoog (stijgingen van 12 % en 19 %) naar de Sticklerhütte en het laatste stukje gaat u te voet verder naar de bron op 1898 meter (een wandeling van ca. 1 uur). Mocht u niet de hele weg willen fietsen, dan kunt u via ons een transfer boeken naar parkeerplaats Muritzen en/of naar de Sticklerhütte. Terug gaat u per transferbus naar parkeerplaats Muritzen en vanaf daar fietst u dan terug naar St. Michael. De transfer is weersafhankelijk en op zijn vroegst haalbaar vanaf eind mei.

Dag 2 – St. Michael im Lungau – Murau 

Afstand: ca. 55 km

Uw fietst vandaag u allereerst door het Biosphärenpark Salzburg Lungau naar de bergstad Tamsweg met het kleurrijke historische marktplein en de bekende bedevaartskerk St. Leonhard. Vanaf hier Tijdens deze etappe fietst u ook langs het houtmuseum St. Ruprecht. Hier komt u in een ware “Holz Erlebniswelt” terecht: ervaar de grondstof hout in al zijn varianten van het verleden tot aan nu.

Etappedoel is Murau, een middeleeuwse brouwstad met eigen biermuseum, Kasteel Obermurau en het prachtig uitziende stadscentrum.

Overnachting in Murau

Dag 3 – Murau – Judenburg 

Afstand: ca. 65  km
Vandaag fietst u door het smalle gedeelte van het Murdal tot aan de voet van de bergketen Niedere Tauern. U komt door verschillende mooie dorpen met ieder hun bezienswaardigheden. Zo vindt u in Frojach een museum over de Murtal-smalspoorweg, in Frauenburg de legendarische hooggelegen ruïne en in Sauerbrunn de oudste mineraal waterbron van Steiermark. U overnacht in het gezellige plaatsje Judenburg met mooie herenhuizen, stadstoren en de Magdalenakerk.

Overnachting in Judenburg of omgeving

Dag 4 – Judenburg – Bruck an der Mur/Oberaich 

Afstand: ca. 60 km

Deze etappe fietst u langs de Maria Burch (bedevaartskerk). In Knittelfeld kunt u het racecircuit (RedBullRing), een spoorwegmuseum bezoeken en in het nabijgelegen Seckau het benedictijnenklooster. Onderweg komt u langs oude stadjes waar de successen van het architectonische verleden goed te zien zijn. Leoben, gelegen in een S-bocht van de Mur heeft een mooi marktplein en klooster Göss. Göss is de naamgever van het grootste Oostenrijkse biermerk, Gösser, dat in Leoben wordt gebrouwen. In historische handelsstad Bruck an der Mur overnacht u. Het marktplein heeft mooie monumenten: Eiserne Brunnen, Mariazuil, het Kornmesserhaus en het stadhuis.

Overnachting in Bruck an der Mur/Oberaich

Dag 5 – Bruck an der Mur/Oberaich – Graz

Afstand: ca. 60 km

Neem als u over goed schoeisel beschikt, in Mixnitz de zijweg en bezoek de Bärenschützklamm, en van de mooiste watervoerende rotskloven van Oostenrijk. Halverwege Graz komt u door de stad Frohnleiten een goede plaats voor uw middagpauze. In Peggau kunt de druipsteengrot (Lurgrotte) en in Deutschfeistritz de voormalige Zeisenfabriek (Sensenwerk) bezoeken. Strübing herbergt het Oostenrijkse openluchtmuseum. Hier kunt u de karakteristieke  Oostenrijkse bouwstijlen van met name boerderijen (met veel hout) aanschouwen. Daarna volgt Graz. Graz heeft de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa! Het is een cultuurstad en universiteitsstad. Op de Schlossberg staat naast het slot een opvallende klokkentoren. UNESCO-stad Graz is een uitgebreid bezoek waard!

Overnachting in Graz

Dag 6 – Graz – Leibnitz 

Afstand: ca. 45 km

Buiten Graz rijdt het Südsteierische wijngebied. Stop even in Lebring bij olieperserij. Deze olie is bestanddeel van de Steierische Kürbiskerne.

In het op een heuvel boven Leibnitz gelegen kasteel Seggau kunt u de prinskamer en kunstgalerie bezichtigen en is er voor de wijnliefhebbers een 300 jaar oude wijnkelder! De perfecte gelegenheid om een heerlijke wijn van het Südsteierische wijngebied te proeven. Bezienswaardigheden in Leibnitz zijn het Tempelmuseum (romeinse tempel) op de Frauenberg en in Wagna het Romeinse museum Falvia Solva.

Overnachting in Leibnitz

Dag 7 – Leibnitz – Bad Radkersburg

Afstand: ca. 50 km

Tijdens uw laatste etappe fietst door een landschap met vele verlaten rivierlopen zijarmen. Na Oberschwarza is de Mur grensrivier met Slovenië. In Mureck komt u langs een Schiffmühle (een drijvende watermolen). Verfris jezelf door in de Rocksee te zwemmen. Beklim de onder architectuur gebouwde uitzichttoren bij Gosdorf. Neem aan het einde van de etappe een “long life” mineraalwater uit de lokale bron in Bad Radkersburg. Ontspan in een van de Thermen van vestingstad Bad Radkersburg.

Overnachting in Bad Radkersburg

Dag 8 – Einde van de reis

Na het ontbijt vertrekt u richting huis óf u kunt uw verblijf in Kuuroord Bad Radkersburg verlengen om na de fietsreis nog even heerlijk te ontspannen in een van de thermen in Bad Radkersburg.

 

Van de bron tot aan de Sloveense grens daalt de Murradweg 1700 meter over een lengte van 365 km Het deel van de Murradweg dat u fietst gaat van St. Michael tot Bad Radkersburg en daarbij daalt de u ongeveer 870 meter over 330 kilometer. Hieruit kunt u duidelijk opmaken dat de Murradweg grotendeels bergafwaarts gaat. Kleine stijgingen vindt u in de eerst twee etappes, maar de gehele route gaat over speciale fietspaden. Hierdoor valt de zwaarte van de route mee, maar door de lengte van de dagetappes en de kleine stijgingen is het wel belangrijk dat u een goede gezondheid en een goede basisconditie heeft.

Kenmerken van Fietsvakantie Murradweg

 • Soort reis: individuele fietsreis Oostenrijk langs hotels/pensions (hotelklasse A en B)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand : ca. 335 km
 • Afstand per dag: 45 – 65 km per dag (gemiddeld 56 km per dag)
 • Periode: zie prijslijst
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen: 7
 • Accommodaties: goede  *** sterren (hotelklasse B) of  *** sterren (hotelklasse A) Gasthöfe/hotels
 • Verzorging: Logies ontbijt (uitgebreid buffet of continentaal ontbijt) of indien extra bijbesteld half pension (3-gangenmenu).
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:
  ◘◘◘◘◘
  Deze route is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid en goede basisconditie.
 • Aankomst St. Michael: met trein, vliegtuig of auto (niet inbegrepen, wij kunnen wel adviseren).
 • Parkeren: u kunt kosteloos u auto parkeren op een onbewaakte hotelparkeerplaats voor de duur van de fietstour of u kunt uw auto in een parkeergarage zetten voor €9,- per dag of onder een Carport voor € 20,- per/week.
 • Transfer terug naar St.Michael: Elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur en op zondag om 11.00 uur vertrekt er een transferbus terug naar St.Michael.  Reservering bij boeking noodzakelijk, kosten zijn € 52,- p.p. incl. fiets. Betaling ter plaatse.Voor treinreizigers is het ook mogelijk gebruik te maken van de transferbus. U kunt dan uitstappen in Graz (kosten €35 p.p. incl. fiets) en Bruck an de Mur (€40 p.p. incl. fiets). Deze stopplekken sluiten aan op de IC treinen.

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde beoordeling: 4,5

Algemeen oordeel: 5
“Goed verzorgd, compleet met afwisselende overnachtingen. Een hele mooie fietstocht. Hartelijk dank, we hebben wederom heerlijk genoten.”
Dhr. De Mooij, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Mooie fietsvakantie, goede etappe-afstanden, prachtige omgeving”
Anoniem, mei 2019

Algemeen oordeel: –
“Prima vakantie. Goede aanrader. Organisatie is prima ”
Dhr. De Bont, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Wij hebben het als een mooie tocht ervaren. Veel rust, mooi weer en genieten van je omgeving. “
Mevr. Kooij, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Goede service verleend. Deze fietsreis is zeker aan te bevelen. “
Mevr. Veldhuizen, juni 2017

Inbegrepen in de basisprijs:

 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte *** (B-klasse) / **** (A-klasse) hotels/Gasthöfe
 • Uitgebreid ontbijtbuffet
 • Pretourmeeting (alleen bij huurfietsen)
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning in Oostenrijk (Engelstalig en
 • Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen.
 • Uitvoerige reisbescheiden
 • Entree Parktherme Bad Radkersburg (alleen bij hotelklasse A)
 • Huurfietsverzekering

Extra standaard opties

 • Huur standaard fietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur kinderfietsen
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in St. Michael im Lungau en Bad Radkersburg zijn standaard bij te boeken. Wilt u in andere overnachtingsplaatsen nachten bijboeken, dan is dit op aanvraag mogelijk. Let op! Dit kan alleen ten tijde van de eerste boeking (dus niet later nog) geboekt worden.
 • Transfer terug naar St.Michael: Elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur en op zondag om 11.00 uur vertrekt er een transferbus terug naar St.Michael.  Reservering bij boeking noodzakelijk, kosten zijn € 52,- p.p. incl. fiets. Betaling ter plaatse.Voor treinreizigers is het ook mogelijk gebruik te maken van de transferbus. U kunt dan uitstappen in Graz (kosten €35 p.p. incl. fiets) en Bruck an de Mur (€40 p.p. incl. fiets). Deze stopplekken sluiten aan op de IC treinen.

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt (zie prijzenlijst), betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

 

Offerte Aanvragen

Prijzen 2019

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2019

Aankomst dagelijks mogelijk, van 01.05 tot 30.09

Seizoen 1: 01.05 – 31.05 en 01.09 – 30.09
Seizoen 2: 01.06 – 31.08

Prijzen per persoon

Fietsvakantie Murradweg (8 dagen, 7 overnachtingen)

Hotelklasse A

Hotelklasse B

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 769

€ 599

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 709

€ 539

Toeslag Seizoen 2

€  70

€  70

Toeslag 1-pers. kamer

€ 235

€ 135

Toeslag half pension

€ 180

€ 150

Huurfiets (7/24 versnellingen) per tour

€   75

€   75

Huur E-bike per tour

€ 180

€ 180

Transferbus terug naar St.Michael

€   52

€   52

Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst)

€   30 per boeking

€   30 per boeking

Boekingskosten maatwerk

€   100 per boeking

€   100 per boeking

Huurfietsverzekering Optimaal (geen eigen risico)

inbegrepen

inbegrepen

Huurfietsverzekering Comfort (€ 50 eigen risico per gebeurtenis)

inbegrepen

inbegrepen

 

Hotelklasse A: goede en zorgvuldig uitgezochte Gasthöfe en hotels **** niveau.
Hotelklasse B: goede en zorgvuldig uitgezochte Gasthöfe en hotels *** niveau

 

Prijzen extra nachten per persoon:

Plaats

Hotelklasse A
2-pers k / 1-pers k

Hotelklasse B 2-pers k / 1-pers k

Half pension Hotelklasse A / B

 St. Michael  € 75 / € 95  € 50 / € 70 € 28 / € 20
 Graz  € 70 / € 125  € 60 / € 95 € 25 / € 22
 Bad Radkersburg  € 95 / € 110  € 65 / € 90 € 23 / € 23

 

Inbegrepen in de basisprijs:

 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte ***(B-klasse) /**** (A-klasse) hotels/Gasthöfe
 • Uitgebreid ontbijtbuffet
 • Pretourmeeting (alleen bij huurfietsen)
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning in Oostenrijk (Engelstalig en
 • Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen.
 • Uitvoerige reisbescheiden
 • Entree Parktherme Bad Radkersburg (alleen bij hotelklasse A)
 • Huurfietsverzekering

 

Parkeerkosten en kosten transfer terug naar het begin

 • Parkeren: u kunt kosteloos u auto parkeren op een onbewaakte hotelparkeerplaats voor de duur van de fietstour of u kunt uw auto in een parkeergarage zetten voor €9,- per dag of onder een Carport voor € 20,- per/week.
 • Transfer terug naar St.Michael: Elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur en op zondag om 11.00 uur vertrekt er een transferbus terug naar St.Michael.  Reservering bij boeking noodzakelijk, kosten zijn € 52,- p.p. incl. fiets. Betaling ter plaatse.Voor treinreizigers is het ook mogelijk gebruik te maken van de transferbus. U kunt dan uitstappen in Graz (kosten €35 p.p. incl. fiets) en Bruck an de Mur (€40 p.p. incl. fiets). Deze stopplekken sluiten aan op de IC treinen.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl