Fietsen in de Alpen | Tauernradweg

Schitterende fietsvakantie bergaf van Krimml via Salzburg naar Passau

De Tauernradweg, een fietsvakantie in de Alpen, loopt van Krimml naar Passau. In deze variant fietst u de gehele Tauernradweg. Haar naam verwijst naar De Hohe Tauern, een adembenemende, majestueuze bergketen met de Großvenediger (3666 m) en Großglockner (3798 m) als hoogste toppen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit een gemakkelijke fietsroute. U fietst eerst vanuit bergdorp Krimml met haar beroemde watervallen 750 meter bergaf door zacht glooiende en verkeersarme dalen naar Mozartstad Salzburg. Drieduizenders – sommige met sneeuw bedekt – begeleiden u door een sprookjesachtig landschap. Salzburg, stad van Mozart, Sissi en The Sound of Music is het culturele hoogtepunt van deze reis. Het tweede deel van uw fietsreis duikt u het Alpenvoorland in. Kenmerkend zijn de uitgestrekte ooibossen en de vele mooie, kleine stadjes, die als parels langs de Inn aaneengeregen lijken. Een mooie afsluiter is de oude stad Passau, waar de drie rivieren de Inn, de Donau en de Ilz samenkomen.

De vele natuurlijke en culturele hoogtepunten, de rust en de frisse bergwereld maken deze fietsreis in de Alpen tot een verademing. 

Hoogtepunten van deze fietsreis in de Alpen

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

 • Van dag tot dag
 • Reisdetails
 • Voor wie
 • Ervaringen
 • Prijzen & Data
 • Maatwerk

Van dag tot dag - Tauernradweg - fietsvakantie in de Alpen (Krimml - Passau)

Wij bieden de Tauernradweg - fietsvakantie in de Alpen aan in de volgende 5 varianten:

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is. Hieronder worden de 8- en 9-daagse standaard variant van dag tot dag beschreven.

Dag 1 – Individuele aankomst in Krimml

Aankomst in Krimml. Krimml is een typisch Oostenrijks bergdorp in het adembenemende berglandschap van National Park Hohe Tauern. Bezoek de beroemde Krimmler Wasserfälle. Deze waterval is met zijn drie trappen met een totale hoogte van 380 meter de hoogste waterval van Europa!

Overnachting in Krimml

Dag 2 – Krimml – Mittersill – Zell am See / Kaprun

Afstand: ca. 60 km

U begint bij de ingang van de watervallen en fietst langs de Krimmler Ache, een riviertje dat met veel kabaal naast u stroomt. U kunt de eerste kilometers genieten van de uitzichten op de hoge bergen om u heen. Speciaal is de Großvenediger, die ook ’s zomers met sneeuw en ijs bedekt is. Ook de rails van de Pinzgaubahn, de smalspoorbaan die van Krimml tot Zell am See door het dal loopt, zult u regelmatig tegenkomen. In Neukirchen kunt u met de kabelbaan naar de ruim 2000 meter hoge Wildkogel, waar u van het uitzicht kunt genieten. Door het Obersalzachtal bereikt u Mittersill. Hier is een bezoek aan het Nationalpark Hohe Tauern de moeite waard.

Bij de 9-daagse variant overnacht u halverwege deze etappe, in Mittersill/Stuhlfelden.

Vanaf Mittersill fietst u verder door het Salzachtal langs groene weiden en gemoedelijke dorpjes die voor een wisselend sprookjeachtig tafereel zorgen. De hoge met sneeuw bedekte bergen van de Venedigergruppe begeleiden u ook deze dag. Kaprun is bij Nederlanders vooral bekend als wintersportplaats. U kunt echter met een bus(je) vanuit Kaprun een hele mooie tocht maken naar de hoog op de berg gelegen stuwmeren: Wasserfallboden (op 1670 meter hoogte) en Mooserboden (op 2040 meter hoogte). Het geeft u op relatief makkelijke wijze de mogelijkheid om kennis te maken met het hooggebergte boven de boomgrens. Bij mooi weer kunt zwemmen in het heldere water van de Zellersee en op een van de mooie groene ligweides kunt u heerlijke zonnen.

Overnachting in Zell am See / Kaprun

Dag 3 – Zell am See/Kaprun – Lofer 

Afstand: ca. 50 km

U verlaat het Salzachtal als u langs de Zellersee naar het noorden fietst. Voorbij de Zellersee komt u in het dal van de Saalach. De route gaat langs de bekende Wallfahrtskirche van Maria Alm richting Saalfelden. U kunt hier een plekje vinden voor uw lunch. Na Saalfelden wordt het dal smaller. In het dal komt u bij Weißbach langs twee mooie bezienswaardigheden: De Seisenbergklamm is een smalle schlucht waar u over houtenbruggen door kunt lopen. Aan de ander kant van het dal ligt iets verderop de Lamprechtshöhle (grot).

Overnachting in Lofer

Dag 4 – Lofer – Salzburg 

Afstand: ca. 50 km

Het Saalachtal wordt steeds mooier. Alvorens u het dorpje Unken bereikt, passeert u de Innersbachklamm (eveneens een Schlucht die toegankelijk is via houten bruggetjes) en de hoger gelegen vesting Kniepass. Na het bereiken van de Duitse grens gaat u door het prachtige landschap van een klein stukje Duitsland, de Duitse Ecke. U komt door Bad Reichenhall, dat u met zijn Beierse flair betovert. Bij de Ruperus Therme kunt u een kuurbad nemen. Het is dan nog ca. 15 km tot het centrum van Mozartstad Salzburg. In Salzburg mondt de Saalach weer uit in de Salzach.

Bezoek in Salzburg in ieder geval de oude binnenstad. Het Mozarthuis in de Getreidegasse 9 mag u absoluut niet missen. Hier werd Wolfgang Amadeus Mozart op 27 januari 1756 geboren en nergens ter wereld voelt u zijn aanwezigheid zozeer als hier. U leert veel over de mens Mozart, over zijn jeugd en over zijn muziek. De oorspronkelijke muziekinstrumenten van Mozart, vele portretten en inrichting met authentiek Salzburgs meubilair uit zijn tijd, maken het bezoek tot een onvergetelijke belevenis. Niet voor niets is het Mozarthuis een van de meest bezochte musea ter wereld.

Overnachting in Salzburg

Dag 5 – Salzburg – Burghausen 

Afstand: ca. 60 km (desgewenst per trein met 20 km te bekorten)

Met het verlaten van Salzburg verlaat u ook de Alpen en duikt u in het veelzijdige Alpenvoorland. U fietst door uitgestrekte ooibossen langs de Oostenrijkse kant van de Salzach, die hier de grens tussen Oostenrijk en Duitsland vormt. U komt langs Tittmoning, dat u aan de overzijde van de rivier in Duitsland ziet liggen. Vanaf dat punt eindigt de eigenlijke Tauernroute en volgt u het natuurbelevenispad “Unterer Inn” naar het Duitse Burghausen. Deze stad heeft een prachtige, beschermde oude binnenstad, daterend uit de middeleeuwen. De burcht boven de stad is met zijn 1051 m lengte de langste burcht van de wereld en derhalve niet te missen!

Overnachting in Burghausen

Dag 6 – Burghausen – Obernberg am Inn / Bad Füssing 

Afstand: ca. 50 km

Vanuit Burghausen volgt u de Inn tot in het Oostenrijkse Braunau. U komt onderweg talrijke vogelkolonies tegen. Braunau is een oude stad met een mooi stadsplein in gotische stijl. Voor de zwemliefhebbers is er een groot buitenbad met twee glijbanen en twee duikplanken. Vanaf Braunau kunt u met de fiets aan beide zijden van de Inn, de Duitse en Oostenrijkse kant, verder gaan naar Obernberg am Inn. Deze stad heeft een gezellig marktplein met gevels in een prachtig kleurenpallet. Bad Füssing staat bekend om zijn kuuroorden met vele zwemmogelijkheden.

Overnachting in Obernberg am Inn / Bad Füssing

Dag 7 – Obernberg am Inn – Passau 

Afstand: ca. 40 km

Vanaf Obernberg kunt aan beide zijden van de Inn verder. Na uw vertrek komt u al snel door het Oostenrijkse Reichersberg met een mooie abdij. Mooie stadjes rijgen zich aaneen voor de rest van de dag. Een van die stadjes is Schärding, waar het marktplein met zijn barokke gevels u uitnodigt voor een terrasje. Nog 15 kilometer verder en u fietst uw eindbestemming binnen, de drierivierenstad Passau. De rivieren Inn en Ilz komen hier in de Donau uit. In de dom van deze mooie stad, die het bezoeken meer dan waard is, vindt u het grootste orgel (meer dan 17.000 pijpen) van de wereld. Maar Passau kent veel meer schitterende historische gebouwen uit de 14e tot 17e eeuw, waaronder naast de dom, 2 paleizen en 2 burchten. Aan te raden is ook een rondvaart vanuit Passau over de 3 rivieren.

Overnachting in Passau

Dag 8 – Einde van de Tauernradweg - fietsvakantie in de Alpen

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

.

Reisdetails - Tauernradweg - Fietsvakantie in de Alpen

Inbegrepen

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 4* en 1x 3* superior hotels/Gasthöfe (A-klasse) of 3* hotels/Gasthöfe met soms ook een 4* hotel/Gasthöfe (B-klasse). De 6-daagse variant heeft één hotelklasse, een combinatie van 3*/4* hotels/Gasthöfe
  • Uitgebreid ontbijtbuffet
  • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
  • Entree tot de Krimmler waterval
  • Uitstekend Nederlandstalige routebeschrijving
  • Goed uitgewerkt kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
  • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse.
  • Huurfietsverzekering
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

  • Halfpension
  • Extra nachten in alle overnachtingsplaatsen
  • Huurfietsen
  • Huur e-bikes
  • Er gaat dagelijks in de middag een bustransfer terug vanaf Passau naar Krimml. Mocht u hier gebruik van willen maken, dan dient u dit vooraf bij de boeking op te geven.

Parkeren

U kunt uw auto parkeren op een parkeerplaats in de buurt van het hotel in Krimml (ca. € 5 per dag). Voor een bewaakte parkeerplaats kunt u terecht in Salzburg. Hier kunt u uw auto parkeren in een parkeergarage (ca. € 12 per dag). Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. In Passau kunt u in een openbare parkeergarage parkeren (ca. € 5 per dag). Geen reservering mogelijk, betaling ter plaatse. Zowel vanaf Passau als Salzburg kunt u dan een bustransfer nemen naar het startpunt van de fietsreis in Krimml.

Tauernradweg - Fietsvakantie in de Alpen - voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

De individuele fietsreis door de Hohe Tauern is van het begin tot het eind goed met borden aangegeven. De route gaat voor het grootste deel over rustige asfaltfietspaden en b-weggetjes. Daarnaast fietst u stukken over niet geasfalteerde fietspaden (grindpaden). De wegkwaliteit is als goed te kenmerken. Slechts kleine delen gaan over straten met meer autoverkeer. De Tauern Radweg verloopt bijna geheel bergafwaarts of vlak. Er zijn een paar lichte stijgingen, maar die zijn goed te doen voor de recreatieve fietser. 

Van deze fietsreis bieden wij 5 varianten aan, zodat er voor iedereen een geschikte manier is om deze fietstocht te ondernemen:

1. De 8-daagse standaard variant Krimml – Passau
Overnachtingen en afstanden: Krimml, Kaprun / Zell am See (60 km), Lofer (50 km), Salzburg (50 km), Burghausen (60 km), Obernberg am Inn/Bad Füssing (50 km), Passau (40 km)
Deze standaard variant is geschikt als u de hele tour van Krimml naar Passau wilt fietsen met normale dagafstanden en niet langer dan 8 dagen onderweg wilt zijn.

2. De 9-daagse standaard variant Krimml – Passau
Overnachtingen en afstanden: Krimml, Mittersil / Stuhlfelden (30 km), Kaprun / Zell am See (30 km), Lofer (50 km), Salzburg (50 km), Burghausen (60 km), Obernberg am Inn (50 km), Passau (40 km)
Deze standaard variant is geschikt als u wat meer tijd heeft en u het leuk vindt om de eerste twee dagen in het hooggebergte kortere afstanden te fietsen om zo meer te kunnen genieten van het National Park Hohe Tauern. Vanaf Zell am See zijn de dagafstanden gelijk aan de 8-daagse standaard variant.

3. De 6-daagse sportieve variant Krimml – Passau
Overnachtingen en afstanden: Krimml, Saalfelden (90 km), Salzburg (75 km), Simbach am Inn (80 km), Passau (70 km)
Dit is onze kortste variant van de Tauernroute Krimml – Passau die geschikt is als u een sportieve (tour)fietser bent en graag langere afstanden per dag fietst.

4. De 6-daagse verkorte variant van Krimml naar Salzburg
Deze fietsvakantie heeft een eigen pagina: Verkorte Tauernroute Krimml – Salzburg

5. De Fietsvakantie met kinderen van Krimml naar Salzburg
Deze fietsvakantie heeft een eigen pagina: Familytour Krimml – Salzburg

Ervaringen – Tauernradweg - fietsvakantie in de Alpen 

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Heel klant- en servicegericht. Persoonlijk en vriendelijk. Ik wil jullie heel hartelijk danken! Ik zou eerst iets heel anders gaan doen, dus had een onverwacht superleuke fietsreis!”
Mevr. Van Es, augustus 2020

Algemeen oordeel: 4
“Prima”
Dhr. Kok, september 2019

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Schitterende toer. De combinatie van twee toeren was top.”
Dhr. Straver, augustus 2019 (combinatietour Krimml – Passau en Passau – Wenen)

Algemeen oordeel: 4
“Uitstekend! Betrouwbaar”
Dhr. Veldman, juli 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goed, we hebben een prima fietsvakantie gehad, mede dankzij het goede weer. Voor herhaling vatbaar”
Dhr. Van der Maarel, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Prima”
Dhr. Pinckaers, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Goed. De watervallen van Krimml en de etappe Hoochmoos-Salzburg landschappelijk zeer mooi”
Dhr. Roelofs, juli 2018

Algemeen oordeel: 5
“Prima”
Mevr. Van der Sluijs, juni 2017

Algemeen oordeel: 4
“Goed”
Dhr. Balfoort, juni 2017

Algemeen oordeel: 5
“Heel positief, smaakt naar meer.”
Familie Heremans, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Erg goed. Persoonlijke benadering. Erg positief dat er na afloop ook contact met ons is opgenomen i.v.m. het vervroegd afbreken van de tocht.”
Familie Zanderink, juni 2016

Prijzen 2021 – Tauernradweg - fietsvakantie in de Alpen (Krimml – Passau)

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour! 

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 24.04 tot 09.10

Seizoen 1:   24.04. – 06.05. en 27.09. -09.10
Seizoen 2:   07.05. – 17.06. en 06.09. – 26.09
Seizoen 3:   18.06. – 05.09

Prijzen per persoon 8-daagse standaard variant

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 629

€ 549

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 569

€ 489

Toeslag Seizoen 2

€   60

€   50

Toeslag Seizoen 3

€ 90

€ 70

Toeslag 1-pers. kamer

€ 199

€ 169

Toeslag half pension

€ 169

€ 169

Huurfiets per tour

€   79

€   79

Huur e-bike per tour

€ 189

€ 189

Bustransfer terug, incl. fiets

€ 69

€ 69

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk

€ 100

€ 100

A-klasse hotels: Overnachting in hotels en Gasthöfe 4* niveau (1x 3* superior)
B-klasse hotels: Overnachting in hotels en Gasthöfe 3*, soms ook 4* niveau

Prijzen per persoon 9-daagse standaard variant

Hotelklasse

A-klasse

B-klasse

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 739

€ 635

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 669

€ 565

Toeslag Seizoen 2

€   60

€   50

Toeslag Seizoen 3

€ 110

€ 90

Toeslag 1-pers. kamer

€ 215

€ 195

Toeslag half pension

€ 189

€ 189

Huurfiets per tour

€   79

€   79

Huur e-bike per tour

€ 189

€ 189

Bustransfer terug, incl. fiets

€ 69

€ 69

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk

€ 100

€ 100

A-klasse hotels: Overnachting in hotels en Gasthöfe 4* niveau (1x 3* superior)
B-klasse hotels: Overnachting in hotels en Gasthöfe 3*, soms ook 4* niveau

Prijzen extra nachten p.p. standaard varianten

PlaatsHotelklasse A - 2-pers. kamer / 1-pers. kamerHotelklasse B - 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Krimml

€ 75 / € 85

€ 65 / € 79

Zell am See/Kaprun

€ 79 / € 95

€ 65 / € 85

Salzburg

€ 85 / € 139

€ 69 / € 95

Passau

€ 65 / € 89

€ 59 / € 85

Andere plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Prijzen per persoon 6-daagse sportieve variant

Basisprijs A: in 2-pers. kamer met bagagevervoer

€ 499

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 459

Toeslag Seizoen 2

€ 60

Toeslag Seizoen 3

€ 100

Toeslag 1-pers. kamer

 € 135

Toeslag halfpension per tour

€ 119

Huurfiets per tour

€ 79

Huur e-bike per tour

€ 189

Bustransfer terug, incl. fiets

€ 69

Boekingskosten standaard, per boeking

€  30

Boekingskosten specialistisch maatwerk

€ 100

Hotels: zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels, Gasthöfe en pensions

Prijzen extra nachten p.p. 6-daagse variant

Plaats2-pers. kamer per persoon1-pers. kamer per persoon
Krimml

€ 75

€ 85

Salzburg

€ 69

€ 95

Passau

€ 59

€ 85

Overige plaatsen

op aanvraag

op aanvraag

Kinderkorting

(van toepassing bij minimaal 2 volbetalende volwassenen en indien kinderen bij de ouders op de kamer slapen)

0 tot 6 jaar100%
6 tot 12 jaar50%
12 tot 15 jaar25%
15 tot 18 jaar10% op extra bed

Maatwerk – Tauernradweg - fietsvakantie in de Alpen

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Heel klant- en servicegericht. Persoonlijk en vriendelijk. Ik wil jullie heel hartelijk danken! Ik zou eerst iets heel anders gaan doen, dus had een onverwacht superleuke fietsreis!

Mevr. Van Es

augustus 2020
Shopping Basket