Spa Triangel Tour – fietsvakantie Bohemen

Karslbad, Karlovy Vary, fietsvakantie Bohemen, fietsvakantie Tsjechië

Individuele fietsreis Tsjechië

 • Soort reis: individuele fietsrondreis langs hotels/pensions (** of *** sterren)
 • Duur: 7 dagen, 6 nachten, 4-5 fietsdagen
 • Afstand: 228 km
 • Afstand per dag: ca. 35 - 55 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘ Geschikt voor toerfietsers, mensen met een goede conditie.

Veelzijdige, interessante 7-daagse fietsrondreis door West-Bohemen, het land van de geneeskrachtige bronnen met zijn rijke geschiedenis, adembenemende natuur en vriendelijke mensen. U heeft vast weleens gehoord van spastad Karlsbad (Karlovy Vary) of Marienbad (Marianske Lázně). U beleeft de unieke atmosfeer van deze oude badplaatsen, fietst langs een stukje IJzeren Gordijn en door de schitterende natuur van de Ohre rivier en het Slavkovsky woud. Onderweg authentieke dorpjes, middeleeuwse kastelen en brouwerijen. In Becov nad Teplou vindt u de Relikwieën van de H. Maura uit de 13de eeuw. In Cheb staat een bijzonder complex van 11 huizen, “Spalicek” genoemd. Cheb is ook een stad met een prachtig kasteel, een beroemde kapel en massieve verdedigingswerken. Drink uit een van de geneeskrachtige bronnen of laat u onderdompelen in een serieuze bierspa!

Spa Triangel Tour – Fietsrondreis langs de kuuroorden in West-bohemen

Een fietsreis langs de gerenommeerde kuuroorden in West-Bohemen. U heeft vast weleens gehoord van Karlsbad, de 14de eeuwse spastad met zijn 12 geneeskrachtige bronnen. Deze interessante stad is het begin en eindpunt van een veelzijdige fietsrondreis langs bekende kuuroorden als Marienbad (Marianske Lazne) en Franzensbad (Frantiskovy Lazne). Maar ook komt u langs minder bekende spastadjes, bijvoorbeeld Chodova Plana met zijn unieke bierspa. Dat deze streek een roemrucht verleden heeft merkt u niet alleen aan de spasteden, maar ook aan de prachtige, middeleeuwse burchten onderweg, de fraaie kloosters, de brouwerijen en de authentieke historische plaatsen. Onderwijl fietst u door een romantisch glooiend landschap met fraaie bossen en rotsformaties. Een fietstocht langs een stuk van het voormalig IJzeren Gordijn doet het meer recente verleden herleven.
Deze fietstocht is niet voor beginners en puur recreatieve fietsers. Daarvoor is het landschap te heuvelachtig. U moet in Nederland gemakkelijk 100 km per dag met bepakking kunnen fietsen om deze tour met plezier te volbrengen.

Dit moet u zelf beleven

 • Een spabehandeling in Karlovy Vary of Frantiskovy Lazne, wandelen over de colonnade en genieten van de grandeur van deze oude badplaatsen.
 • Fietsen over het prachtige fietspad langs de Eger (Ohre) rivier door het Slavkovsky Les/Woud (natuurreservaat)met zijn hoog oprijzende rotsformaties
 • Genieten van het uitzicht op de hoog boven de ronding van de Ohre gelegen, romantische burchtstad Loket
 • Een bezoek aan een lokale bierbrouwerij voor een pilsje van de bron.
 • Een flashback krijgen van de donkere tijd van het IJzeren Gordijn
 • Zomaar in een authentiek dorpje afstappen en de openhartige, lokale bevolking ontmoeten (tegen de Duitse grens wordt Duits verstaan)
 • De bierspa, bestaande uit een bad van geneeskrachtig bronwater met bierextracten, behorend bij de bierbrouwerij van Chodova Plana

 

Uw fietsvakantie Bohemen van dag tot dag

Dag 1: Aankomst in Karlovy Vary/Karlsbad

(Utrecht – Karlovy Vary is ca. 790 km met de auto (7,5 uur rijden). De reisbescheiden liggen voor u klaar in uw hotel. Indien u huurfietsen heeft geboekt, is er een pretourmeeting in de lobby van uw hotel. U kunt ook vliegen op Praag en een transfer met de huurfietsen naar Karlovy Vary bestellen (130 km). In dat geval is ook een pretourmeeting inbegrepen).

Aankomst in de 14de eeuwse spastad Karlovy Vary (Karlsbad). Karlsbad is gesticht door keizer Karel IV en is met maar liefst 12 geneeskrachtige bronnen de grootste geneeskrachtige badplaats in Tsjechië. De stad is niet alleen bekend vanwege zijn geneeskrachtige bronnen, maar ook door de Becherovka likeur en het wereldberoemde porcelein. We raden u aan op tijd te arriveren, zodat u nog tijd heeft om over de colonnade te wandelen, waarbij u kunt genieten van de schitterende architectuur.

Overnachting in Karlovy Vary

 

Dag 2: Karlovy Vary – Frantiskovy Lazne

Afstand: ca. 60 km

Vanaf Karlovy Vary volgen we de Ohre rivier (Eger) bijna de gehele dag door prachtige landschappen over een nieuw aangelegd fietspad! Het eerste deel volgt u de Ohre door het Slavkovsky Les (Woud), een natuurreservaat met de prachtige Svatosske Skaly rotsformaties. Vandaaruit gaat het verder naar Loket, een schitterende, perfect bewaarde stad met burcht uit de 14de eeuw. Gelegen op de top van een rots en omgeven door de meanderende Ohre rivier is Loket een heel romantische plek voor een stop. Daarna fietsen we verder naar de stad Sokolov met zijn historische centrum en kasteel uit de 13de eeuw.
Dan, waarom niet even stoppen voor een pilsje in de Kynsperk brouwerij of een koffie in Kasteel Mostov?
De eindbestemming van deze dag is een andere rustige spa stad – Frantiskovy Lazne. Gesticht door de Habsburgse Keizer Frantisek (Franz) de Eerste in 1812, is het stadscentrum rijk aan gebouwen in de Empire en Classicistische stijl. De hele stad heeft een echt 19de-eeuwse spa atmosfeer.

Overnachting Frantiskovy Lazne

 

Dag 3: Frantiskovy Lazne kasteel en fietsronde langs het IJzeren Gordijn

Afstand: ca. 37 – 70 km

Het programma van deze dag is heel flexibel. Als u van spabehandelingen houdt, kunt u zich vandaag laten verwennen in de geneeskrachtige baden. Voor diegenen onder u die meer voelen voor een fietstocht, bieden we een lus van maar liefst 70 km, die u overigens qua lengte en moeilijkheidsgraad aan uw eigen wensen en mogelijkheden kunt aanpassen!
Eeuwenlang was Frantiskovy Lazne de historische grens tussen het Heilige Romeinse Keizerrijk en het Tsjechische Koninkrijk. Daarom wordt de route van vandaag aaneen geregen door kastelen en burchten, waarvan velen mooi gereconstrueerd, waardoor u het gevoel krijgt terug te keren in de tijd. Een deel van de route fietst u langs het voormalige IJzeren Gordijn, die de herinnering oproepen aan de donkere tijd van de Koude Oorlog, die nog maar 25 jaar geleden eindigde. Voor de dyehards is het mogelijk om de tocht nog te verlengen, de grens met Duitsland over te steken en het goedbewaarde kasteel Hohenberg te bezoeken!

Overnachting Frantiskovy Lazne

 

Dag 4: Frantiskovy Lazne – Marianske Lazne

Afstand: ca. 50 km

Slechts luttele kilometers van Frantiskovy Lazne, komen we aan in de oude stad Cheb. Cheb is sinds de middeleeuwen de toegangspoort van het Heilige Romeinse Keizerrijk naar het Tsjechische Koninkrijk. Deze prachtige, oude stad is de meest Duitse stad van Tsjechië. Niet alleen vanwege de sponning tussen de huizen (een must see!), maar vanwege de typisch Duitse huizen op het centrale plein: “Spalicek”. Cheb is vooral bekend door keizer Friedrich Barbarossa die hier graag verbleef en vanwege de moord op Generaal Wallenstein (een van de grootste 17de-eeuwse militaire leiders), die hier plaats vond.
Van Cheb fietsen we over verkeersluwe wegen door authentieke, kleine dorpjes (die er heel Duits uitzien, door eeuwen van Duitse kolonisatie. We kunnen een kleine omweg maken naar een oud kasteel en een Loretto kapel in het dorpje Stary Hroznatov. Onze laatste stop voor we op onze bestemming aankomen is kasteel Kynzvart. Gebouwd in opdracht van de kanselier Clemens Metternich in een zeer weelderige stijl, is het nu een fijne koffiestop. Nu is het nog slechts een paar kilometer naar Marianske Lazne met zijn wonderschone stadscentrum en vele spamogelijkheden.

Overnachting Marianske Lazne

 

Dag 5: Marianske Lazne – Chodova Plana

Afstand: ca. 43 km

Vanmorgen beginnen we de dag met een klim de heuvels op (u kunt ook met een skilift omhoog). Vandaar gaat het naar het Klooster Tepla, gesticht in de 12de eeuw. Tot op de dag van vandaag kunnen we haar middeleeuwse kerk en zeldzame bibliotheek bewonderen, die meer dan 80.000 boeken uit alle eeuwen bevat. Daarna fietsen we door een vriendelijk glooiend platteland over autovrije wegen en fietspaden. De eindbestemming van vandaag is de kleine stad Chodova Plana en zijn brouwerij met unieke bierspa! Deze spa kan een weldadig, herstellend einde van deze dag vormen. Wij kunnen dit voor u boeken! De baden zijn een mengeling van geneeskrachtig bronwater met bierextracten. Deze lokale behandeling laat zien, dat bier heel gezond kan zijn, niet alleen voor de innerlijke mens, maar ook voor de buitenkant.

Overnachting Chodova Plana

 

Dag 6: Chodova Plana – Becov – Karlovy Vary

Afstand: ca. 54 km of hele weg fietsen: ca. 80 km

De laatste fietsdag begint op de mooie, rustige achteraf wegen van Chodova Plana tot bijna bij Marianske Lazne. Van hieraf gaat het door het natuurreservaat van het Slavkovsky Les/Woud dat vele natuurmonumenten verbergt. In Krásno kunnen we een unieke uitkijktoren beklimmen of een mijnmuseum bezoeken. Daarna dalen we af naar de stad Becov nad Teplou, voor een ander hoogtepunt van deze fietsrondreis. Het lokale kasteelcomplex beschermt namelijk de Kist met de Relikwieën van de Heilige Maura. De kist is een juweel van Romaanse kunst en werd gemaakt in de eerste helft van de 13de eeuw. Vanwege de zeer goede staat waarin het verkeert en vanwege zijn artistieke waarde, is het de op een na waardevolste schat van Tsjechië! Tegelijkertijd is het een belangrijk monument van Middeleeuws Europa! Vanuit Becov kunt u een lokale trein naar Karlovy Vary nemen of we kunnen u ophalen voor de transfer naar Praag, zodat u de laatste avond in Praag of in Karlovy Vary doorbrengt.

Overnachting in Karlovy Vary of Praag

 

Dag 7: Karlovy Vary of Praag

Deze laatste dag kunt u vrij besteden, alvorens u naar huis vertrekt. Ook kunt u nachten in Karlovy Vary of Praag bijboeken. In het laatste geval kunt u deze reis met een City Trip Praag combineren en bevelen we onze City Bike Tour Praag van harte aan!

De Spa Triangel Tour is een reis met een moeilijkheidsgraad van 3 (met bagagevervoer) op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 de gemakkelijkste is. Dat betekent dat het geen fietsrondreis voor iedereen is, maar een fietsreis voor toerfietsers, die op vlak terrein gemakkelijk 100 km per dag (met bagage) afleggen. Het landschap is overwegend glooiend en heuvelachtig. De fietspaden zijn echter over het algemeen wel geasfalteerd en deels zelfs erg goed te noemen.

Op deze fietsvakantie komt u door authentieke dorpjes en stadjes, door mooie natuurgebieden en langs vele historische monumenten. Een reis voor liefhebbers van spa, maar vooral ook van historische en natuurmonumenten.

Kenmerken van de Spa Triangel Tour – fietsvakantie Bohemen

 • Soort reis: individuele fietsvakantie Tsjechië langs hotels/pensions
 • Duur: 7 dagen, 6 nachten, 4-5 fietsdagen
 • Afstand: 228 km, 35 – 55 km per dag
 • Periode: mei t/m september
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen in:
  • Karlovy Vary
  • Frantiskovy Lazne
  • Frantiskovy Lazne
  • Marianske Lazne
  • Chodova Plana
  • Karlovy Vary/Praag
 • Accommodaties: goede ** en *** pensions/hotels op basis van logies ontbijt.
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘◘
  Niveau 3 (met bagagevervoer): Voor toerfietsers, mensen met een goede conditie
 • Vervoer naar Tsjechië: niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

 

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,7

Algemeen oordeel: 5
“Top! Jullie hebben ervoor gezorgd dat we een fantastische vakantie beleefd hebben! Prima service en organisatie. We hebben enorm genoten. Nooit gedacht dat Tsjechië zo’n fantastisch fietsland is.”  
Hans, 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prima organisatie”  
Mevr. Van den Haak, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“De afstanden en moeilijkheidsgraad waren goed. Kernwoorden voor de reis: Natuur, cultuur, geschiedenis, kunst, architectuur, etnografie, gezondheid, veiligheid en stilte.”  
Mevr. Crandal, augustus 2018

De basis

 • Overnachtingen in geselecteerde ** en *** pensions en hotels
 • Kamers met eigen douche/toilet. Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen, emergency sheet en nuttige adressen voor onderweg. Indien u in Praag aankomt, ontvangt u de reisbescheiden in Praag tijdens de pretourmeeting. Indien u gelijk in Karlovy Vary aankomt, en u gaat met eigen fietsen, dan liggen de reisbescheiden voor u klaar en vindt er geen pretourmeeting plaats. Heeft u huurfietsen besteld, dan worden deze vanuit Praag gebracht, en vindt de pretourmeeting plaats in de lobby van het hotel in Karlovy Vary.
 • Een gedetailleerde routebeschrijving met highlights
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand uit Praag te laten komen).

Vanuit deze kale basis, kunt u uw fietsreis verder aankleden met extra opties en eventueel maatwerk.

Extra standaard opties

 • Upgrade naar premium hotels (waar mogelijk)
 • 1-pers. kamer
 • Bagagevervoer. Dit is het overwegen waard, omdat u zonder bagage de handen vrij heeft om onderweg een museum of bezienswaardigheid te bezoeken. U neemt alleen dagbagage mee en kunt de fietsen alleen laten.
 • Huurfietsen:
 • Gratis GPX-bestand (op aanvraag)
 • Veilig parkeren van uw auto in Karlovy Vary
 • Extra nachten in Praag, Karlovy Vary of in de overnachtingsplaatsen onderweg
 • City Bike Tour Praag, indien u de fietsreis combineert met een verblijf in Praag

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits, maar er wordt een Nederlandse vertaling van de highlights uitgereikt. U bent 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van uw mogelijkheden) en er is tijd voor de lunch ingepland. U eindigt op een terrasje met een drankje met uw gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland. Prijs op aanvraag.

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaardopties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen desgewenst uw reis helemaal naar uw wensen aan. Zo kunt u bijv. etappes willen die korter of langer zijn dan die van de standaard. Of u wilt de tour op een of andere manier combineren.

Voor echt specialistisch maatwerk, dat buiten de standaard opties valt, betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2020 – fietsen Spa Triangel Tour

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Op dit moment zijn wij bezig om de prijzen voor onze fietsreizen in Tsjechië voor seizoen 2020 te updaten. De prijzen zullen rond half december op onze website staan. U kunt wel alvast een offerte aanvragen via onderstaande button.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl