Tsjechische sprookjes vertellers van formaat

 Er zijn in Tsjechië 2 sprookjesschrijvers die echt klassieke verhalen hebben geschreven. Soms zijn ze geheel authentiek, soms zijn het lokale, Tsjechische varianten op bekende sprookjes.

In de eerste plaats Karel Jaromir Erben, die o.a. de volgende klassieke sprookjes schreef: 

 èOtesánek (Kleine Otik): over een vrouw die zo erg onder haar kinderloosheid lijdt, dat haar man haar een wortelhouten pop maakt. Ze verzorgt de pop Otesánek als een baby, waardoor Otik tot leven komt, maar dan blijkt dat zijn eetlust niet te stuiten is….

Otesánek, Tsjechische Pinokkio uit wortelhout
Otesánek, Tsjechische Pinokkio uit wortelhout

 èHrnečku, vař! (Pannetje, kook!) (Vom süssen Brei): over een arm meisje dat een toverpannetje krijgt dat op bevel zoete brei kookt. Probleem als iemand dat doorheeft, maar niet de spreuk weet om het pannetje te stoppen…

In de tweede plaats, minstens zo beroemd is de schrijfster Božena Němcová, de Charlotte Brontë van Tsjechië, die niet alleen wereldliteratuur (Babicka, Die Grossmutter) schreef, maar die ook in Tsjechië rondgereisd heeft om de vele van generatie op generatie doorvertelde sprookjes uit de mond van de lokale bevolking op te tekenen. Enkele bekende voorbeelden:

è Tři oříšky pro Popelku (Drie hazelnoten voor Assepoester): de Tsjechische variant van Assepoester.

è Čert a Káča (de duivel en Katja): Lucifer stuurt een niet al te slimme duivel genaamd Kokes naar de aarde om een zondige prinses naar de hel te brengen. Per ongeluk brengt Kokes Kaca mee, een energiek meisje, die de hel helemaal op de kop zet. Kokes moet haar terug naar de aarde brengen waar een jongen Jira zich over haar ontfermd. De boze prinses eindigt in de hel waar ze hoort.

è O hloupém Honzovi (Domme Hans) (Dumm Hans): over een onaanzienlijke, niet zo slimme dorpsjongen die toverwensen kan waarmaken en daarmee een mooie prinses voor zich wint.

è O Palečkovi (Klein duimpje) (Der kleine Däumling): ook hier welbekend

è Perníková chaloupka (Het peperkoekhuisje) (Hansel und Gretel): ook hier welbekend. Wist u dat peperkoekhuisjes een cultureel fenomeen in Tsjechië zijn? Zo is er bijv. een peperkoek museum in Pardubice, waar men peperkoekhuisjes kan kopen.  

Kijk op de site: http://www.pernikova-chaloupka.cz

Peperkoekhuisje als Kersttraditie
Peperkoekhuisje als Kersttraditie

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *