Tsjechische sprookjesfilms rond Kerst

Mensen in Nederland die de Duitse zenders kijken, kennen ongetwijfeld de prachtig verfilmde sprookjes die elk jaar rond de Kerstvakantie worden uitgezonden. Het Tsjechische, winterse sprookje Tři oříšky pro Popelku (Drei  Haselnüsse für Aschenbrödel of – in het Nederlands –  Drie hazelnoten voor Assepoester) is dé Kerstfilm van de Duitse tv, naast natuurlijk Keizerin Sissi. Het sprookje is een vrije bewerking voor film, door František Pavlíček, naar het door de schrijfster Božena Němcová opgetekende sprookje. Haar sprookje is een variant op Assepoester van de Gebr. Grimm.

Het sprookje Drei Haselnüsse für Aschenbrödel werd in 1973 voor het eerst op film uitgebracht (als coproduktie van de DDR staatsstudio’s en de Barrandov studio’s in Praag*). Het is in de loop der jaren in vele landen uitgebracht en heeft in Duitsland zelfs een fanclub met een eigen website (http://www.dreihaselnuessefueraschenbroedel.de). Voor de liefhebbers: op deze website staat ook de complete tekst in engels en duits van het sprookje! De film werd op lokatie opgenomen in kasteel Moritzburg bij Dresden (kasteel van de Prins) en deels in de buurt van Klatovy in Sumava (waterkasteel ruïne Svihov, dat model stond voor het landgoed van de boze stiefmoeder). 

Drie hazelnoten voor Assepoester
Drie hazelnoten voor Assepoester

In de film wordt Assepoester voorgesteld niet als slachtoffer, maar als een levendig meisje (gespeeld door Libuse Safránková en letterlijk met haar gezicht vol as). Ze laat zich door haar stiefmoeder en stiefzuster niet klein krijgen. Ze heeft een speciale band met dieren. Vincek de hofknecht brengt haar op een dag 3 hazelnoten mee, maar de noten blijken tovernoten. Met behulp van deze noten kan ze mooie gewaden tevoorschijn toveren waarmee ze een verpletterende indruk op de Prins maakt. Ook vermomt ze zich met behulp van de noten als jager in het gevolg van de prins. De prins zoekt het mooie, geheimzinnige meisje van het bal, Assepoester als jagersmetgezel geeft hem het beroemde raadsel op, en als hij erachter komt hoe het werkelijk zit, vraagt hij haar ten huwelijk. Uiteraard hebben de boze stiefmoeder en stiefzuster het nakijken.

*Leuk om te weten: niet lang na de Wende ging de grote Oost Duitse staatsfilm produktiemaatschappij DEFA tegelijk met de DDR ter ziele. De Barrandov studio’s in Praag zijn daarentegen omgevormd tot een moderne filmmaatschappij (o.a. produktie Yentl van Barbara Streisand, produkties van Roman Polansky).

Een leuke website met informatie over alle Tsjechische sprookjes, die op film en DVD verschenen zijn (met Duitse vertaling): http://www.maerchenfilme.com/tschechische_maerchen

Een website waar je de dvd + cd met soundtrack van  Drei  Haselnüsse für Aschenbrödel en andere Tsjechische sprookjesfilms on-line kunt bestellen is: http://www.amazon.de/

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *