Fietsvakantie Adige van de Reschensee naar Verona

Individuele fietsreis van Nauders naar Riva/Arco of Verona

De fietsvakantie langs de Adige van de Reschensee via het Gardameer naar Verona is een perfectie combinatie van bergen, zon, meren, cultuur en mediterrane flair. Een relatief gemakkelijke fietsroute met veel afwisseling en hoogtepunten. Ontdek dit deel van Italië op een andere, nog mooiere manier. 

Vanaf het Oostenrijkse Alpenplaatsje Nauders daalt u via de idyllische Reschensee af naar het Italiaanse Zuid-Tirol. De machtige Dolomieten vormen een schitterend decor tijdens deze fietsreis. U fietst over mooie wegen langs de rivier de Adige en passeert onderweg het mediterrane Gardameer. Geniet van het uitzicht op de bergtoppen, glinsterende meren, bloeiende fruitgaarden en proef de heerlijke wijnen uit een van de oudste wijnregio’s ter wereld. Ook op cultureel vlak komt u niks te kort. U fietst door de oude steden Bolzano, Rovereto, Trento én eindigt in de UNESCO-stad Verona. Elk zeer bezienswaardig. 

Varianten: u kunt deze fietsreis eindigen in Arco/Riva bij het Gardameer of in Verona. 

Hoogtepunten fietsreis Adige

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie Adige van Nauders naar Arco of Verona

Wij bieden deze fietsvakantie langs de Adige in meerdere varianten aan:
  • De 8-daagse variant van Nauders via het Gardameer naar Verona
  • De 6-daagse variant van Nauders naar Arco/Riva 
  • De 7-daagse variant van Nauders naar Arco/Riva 
  • De 7-daagse fietsreis van Merano naar het Gardameer met kortere dagafstanden (staat op een aparte reispagina)
  • De fietsvakantie met kinderen van Merano naar het Gardameer – familytour (staat op een aparte reispagina)

Bij het kopje “Voor wie?” kunt u zien welke variant voor u het meest geschikt is. Hieronder vindt u de uitgebreide dag-tot-dag beschrijving. 

Dag 1 – Individuele aankomst in Nauders 

Uw fietsvakantie langs de Adige begint in Nauders, een Oostenrijks Alpendorpje met een fraaie ligging ingebed tussen het hooggebergte. Het is een lieflijk, authentiek dorp dat onder de monumentenzorg valt. Vlakbij Nauders vindt u de bekende Reschenpass, het punt waar de drie landen Oostenrijk, Italië en Zwitserland elkaar ontmoeten. Vanuit Nauders kunt u op verschillende plekken de kabelbaan nemen voor een mooie wandeling boven op de bergen met fraaie vergezichten. Vergeet ook niet om de typisch Oostenrijkse Kaiserschmarrn te eten in een van de berghutten. Net wat buiten de dorpskern vindt u het imposante Fort Nauders met een interessant, historisch museum over de verdedigingslinie van Zuid-Tirol.

Overnachting in Nauders

Dag 2 – Nauders – Schlanders/Naturns

Afstand: ca. 55 – 65 km 

De fietsreis begint met een overwegend bergafwaartse etappe naar Schlanders/Naturns. Onderweg heeft u fantastisch uitzicht op de omringende Alpen. Op weg naar de Reschensee passeert u de Italiaanse grens. Net wat boven de Reschensee bevindt zich de Etschquelle (bron van de Etsch/Adige rivier). Als u het leuk vindt, kunt u een kleine omweg maken om de bron te bezoeken. Al snel daarna komt het meer met zijn bekende kerktoren zelf in zicht. De Reschensee is ontstaan na de bouw van de stuwdam in 1950. Door de stuwdam werd het dorpje Graun grotendeels onder water gezet. Tegenwoordig herinnert alleen nog de kerktoren die boven het water uitsteekt aan het voormalige dorp, een indrukwekkend gezicht. Een mooie fietsroute leidt u langs het meer met onderweg verschillende bankjes voor een pauze. Via de kleinere Haidersee fietst u over een rustig fietspad dwars door bos en alpenweides naar het middeleeuwse Glurns. Glurns is een van de kleinste stadjes ter wereld! U overnacht in het gezellige Schlanders of het wat verderop gelegen Naturns, bekend als Alpiene Wellnessoord.

Overnachting in Schlanders, Naturns of omgeving

Dag 3 – Schlanders/Naturns – Meran – Bolzano

Afstand: ca. 65 – 55 km 

Mooie boomgaarden en vriendelijke bergen zijn het decor van vandaag. Trots boven een van deze fruitgaarden troont het bekende Slot Dornsberg uit 1217. U komt langs Meran, dat zeker een aanrader is voor een pauze. Ondanks dat Meran een hoge ligging heeft, heerst er een zacht klimaat. U zult versteld staan van het verscheidende landschap: wijngaarden, palmbomen, alpenrozen, traditionele Bauernhöfe, moderne architectuur en op de achtergrond de drieduizenders met sneeuwtoppen. Meran is van oudsher bekend om zijn thermen, maar de stad heeft meer te bieden, o.a. een sfeervolle binnenstad met veel historie, leuke winkels en de botanische tuinen van slot Trauttmansdorff.

Bij de 7-daagse variant van Nauders naar Arco/Riva overnacht u halverwege deze etappe in Meran. 

U laat Meran achter u en volgt de rivier de Adige/Etsch naar Bolzano. Geniet onderweg van de historische landgoederen en het uizicht op de beboste bergen. Vaak zijn er wijnboeren aan het werk die met liefde over hun vak vertellen. Alto Adige is een relatief klein wijnbouwgebied, maar wel één van de oudste ter wereld. Er worden unieke wijnen van hoge kwaliteit gemaakt. Strijk neer op een van de gezellige terrasjes om deze heerlijke wijnen te proeven. De stad Bolzano heeft een sfeervol en kleurrijk centrum waar je de lekkerste pasta’s kunt eten. Het centrum is niet zo groot, dus goed te voet te verkennen. Wandel over het Piazza Walther en bezichtig de gotisch-romaanse kerk Duomi Di Bolzano. Vergeet ook zeker het beroemde archeologische “Ötzi museum” niet. Ötzi is de oudste Europese mummi ooit (5300 jaar oud!). Voor een prachtig uitzicht over de stad kunt u met een van de kabelbanen omhoog.

Overnachting in Bolzano 

Dag 4 –  Bolzano – Trento 

Afstand: ca. 60 km

De rivier de Adige/Etsch brengt u naar het breedste punt van het Adige dal. De heerlijke geuren van de fruitbomen zullen u niet ontgaan. Op dit breedste punt van het dal, kunt u de mediterrane natuur goed bewonderen. U fietst vandaag veel direct langs de rivier de Adige. U verlaat hierbij Zuid-Tirol en dus ook het Duitstalige deel van Italië. Via uitgestrekte wijnlandschappen fietst u door naar de stad Trento.

Trento staat bekend als kunststad en heeft een oud stadscentrum dat vraagt om een ontdekkingsreis. Wandel door de sfeervolle straatjes en bewonder de fresco’s uit de renaissancestijl op het plein ‘Piazza Duomo’. De neptunusfontein en de indrukwekkende Dom zullen u ook zeker niet ontgaan. Naast het plein vindt u Castello del buonconsiglio, een prachtig bewaard gebleven fort met unieke fresco’s, een van de highlights van de stad. Sluit de dag af met een heerlijk drankje op de top van de Monte Sardagna. 

Overnachting in Trento

Dag 5 – Trento – Arco/Riva

Afstand: ca. 55 km

Via glooiende wijngaarden fietst u door het Adigedal waar het imposante, middeleeuwse fort Castel Beseno trots boven het dal uittorent. Niet lang daarna komt u aan in Rovereto, ook wel bekend als de stad van de Vrede. Cultuur- en kunstliefhebbers kunnen ook hier hun hart ophalen. De Mart (moderne kunst museum) staat bekend als een van de belangrijkste musea in Europa. In Rovereto vindt u tevens het machtige Castello di Rovereto met museum over de Eerste Wereldoorlog. Na Mori verlaat u het Adige dal om via een mooie route naar het Gardameer te fietsen. Geniet van de uitzichten over het diepblauwe water, wandel over de gezellige boulevard of neem een duik bij een van de vele zwemstrandjes. U overnacht in Riva of het wat hogerop gelegen Arco. 

Overnachting in Arco of Riva (Gardameer).

De 7- en 6-daagse variant eindigen na de overnachting in Arco of Riva. De 8-daagse variant gaat verder door naar Verona. 
Dag 6 – Arco/Riva – Cavaion Veronese/Affi 

Afstand: ca. 65 km + korte bustransfer

De dag begint met een bustransfer (3 km) vanaf het hotel naar de bergpas San Giovanni om zo een korte, maar steile klim te overbruggen. Vanaf daar volgt u licht bergafwaarts de fietsroute door het Adige dal. Tussen de wijngaarden door met ook hier mooie uitzichten op de bergen. De authentiek Italiaanse plaatsjes Ala en Sabbionara lenen zich voor een korte pauze. Bij Sabbionara ligt tevens het ommuurde Castello di Sabbionara, een van de mooiste vestingen in deze regio. Voorbij Belluno Veronese wordt het dal smaller en kunt u de Adige mooi zien meanderen door het landschap. U verlaat de rivier om via een korte klim uit te komen bij Albarè. Vanaf daar is het nog maar een klein stukje fietsen naar Affi of Cavaion Veronese, waar u overnacht. Deze twee plaatsen liggen aan de zuidoostkant van het Gardameer, op ca. 4-6 km afstand van het meer zelf. U kunt naar een van de uitzichtspunten wandelen of genieten van een koude Aperol Spritz op een van de terrasjes in het centrum. 

Overnachting in Cavaion Veronese / Affi

Dag 7 – Cavaion Veronese/Affi – Verona

Afstand: ca. 25 km 

Vandaag is het een korte etappe, zodat u tijd over heeft om de UNESCO-stad Verona te verkennen. 

U fietst vanaf Cavaion Veronese terug naar de rivier de Adige om uw tocht te vervolgen. U laat de bergen achter u en fietst via een vlak landschap richting Verona. Na Bussolengo bereikt u al snel de eerste wijken van deze romantische stad. De oude binnenstad van Verona staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft veel bezienswaardigheden. De stad is natuurlijk bekend van Romeo en Julia, bezoek daarom het Casa di Giulietta met het bekende balkon. Verder zijn o.a. het Romeinse amfitheater, Porta Borsari, kasteel Vecchio en Pizza delle Erbe een bezoek waard. Wandel door de kleine steegjes, over de sfeervolle pleinen en sluit de vakantie af met een heerlijke risotto in een van de gezellige trattoria in de zijstraatjes van de stad. 

Overnachting in Verona

Dag 8 – Einde van de reis

Na het ontbijt, einde van uw fietsvakantie langs de Adige. U kunt de reis eventueel verlengen met één of meerdere extra nachten in Verona om deze mooie, historische stad beter te verkennen (aanrader). 

Reisdetails – Fietsvakantie Adige van Nauders naar Arco of Verona 

Inbegrepen

  • Overnachtingen in goede 3*/4* hotels/Gasthöfe incl. ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel 
  • Nederlandstalige routebeschrijving + routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of app op de mobiele telefoon
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Bustransfer Arco/Riva – bergpas San Giovanna incl. fiets (alleen bij de 8-daagse variant van toepassing)
  • Gebruik dubbele fietstassen (ook bij eigen fietsen)
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

  • Huurfiets met 7 of 21/24 versnellingen
  • Huur e-bike
  • Halfpension (3x diner in Nauders, Schlanders/Naturns en Trento)
  • Extra nachten in Nauders, Arco/Riva en Verona. Extra nachten in andere overnachtingsplaatsen zijn op aanvraag ook mogelijk.
  • Bustransfer van Arco/Riva of Verona terug naar Nauders (incl. eigen fiets): in mei, juni en september elke donderdag t/m zondag. In juli en augustus elke vrijdag t/m zondag en in oktober op zaterdag en zondag. 

Parkeren

U kunt uw auto gratis parkeren op een openbare parkeerplaats in de buurt van het hotel in het dorpje Nauders. 

Fietsvakantie langs de Adige, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1,5 van 5 

De route is overwegend vlak of bergafwaarts. Af en toe zitten er enkele lichte stijgingen in, maar die zijn voor de recreatieve fietser goed te doen. U fietst over goede fietspaden of verkeersluwe B-weggetjes. De dagafstanden zijn deels wel wat langer (rond de 60 km). Mocht u dit te ver vinden, dan kunt u eventueel voor de 7-daagse fietsreis van Merano naar het Gardameer gaan. Die reis heeft namelijk kortere etappes.

Van deze fietsreis bieden wij 4 varianten aan: 

1. De 8-daagse variant van Nauders via het Gardameer naar Verona
Overnachtingen en afstanden: Nauders, Schlanders/Naturns (ca. 55 – 65 km), Bolzano (ca. 65 – 55 km), Trento (ca. 60 km), Arco/Riva (ca. 55 km), Cavaion Veronese/Affi (ca. 65 km + korte bustransfer), Verona (ca. 25 km).
Deze variant is geschikt als u het leuk vindt om vanuit de Alpen naar het Gardameer en Verona te fietsen en dagafstanden van ca. 60 km geen probleem zijn voor u.

2. De 6-daagse variant van Nauders naar Arco/Riva 
Overnachtingen en afstanden: Nauders, Schlanders/Naturns (ca. 55 – 65 km), Bolzano (ca. 65 – 55 km), Trento (ca. 60 km), Arco/Riva (ca. 55 km)
Deze variant is geschikt als u het leuk vindt om in een korte vakantie vanuit de Alpen naar het Gardameer te fietsen en dagafstanden van ca. 60 km geen probleem zijn voor u.

3. De 7-daagse variant van Nauders naar Arco/Riva 
Overnachtingen en afstanden: Nauders, Schlanders/Naturns (ca. 55 – 65 km), Meran (ca. 35 – 25 km) Bolzano (ca. 35 km), Trento (ca. 60 km), Arco/Riva (ca. 55 km)
Deze variant is geschikt als u het leuk vindt om vanuit de Alpen naar het Gardameer te fietsen. Door de tussen nacht in Meran heeft u twee kortere etappes in de reis zitten, dat maakt deze variant gemakkelijker om te fietsen dan bovenstaande twee varianten. En Meran is een mooie stad voor een overnachting.

4. De 7-daagse variant van Merano naar het Gardameer met kortere dagafstanden.  Deze reis staat op een eigen pagina: fietsvakantie Merano – Gardameer. 

De 7-daagse variant van Merano naar het Gardameer is de hele zomer door op aanvraag boekbaar. De andere drie varianten zijn in de periode 15.07 t/m 02.08 niet boekbaar.

Wij bieden van deze fietsvakantie ook een familie fietsreis (familytour) aan: fietsvakantie met kinderen Merano – Gardameer.

Ervaringen – Fietsvakantie Adige van de Reschensee naar Arco of Verona 

Nog geen ervaringen om weer te geven, nieuw in ons aanbod. 

Prijzen 2024 – Fietsreis langs de Adige | Nauders – Arco of Verona

8-daagse variant Nauders – Verona

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 16.05 – 14.07 en 03.08 – 06.10  

Seizoen 1: 30.09 | 06.10
Seizoen 2: 08.07 – 14.07 | 03.08 – 08.08 | 16.09 – 29.09.
Seizoen 3: 16.05 – 07.07 | 09.08 – 15.09

Deze reis is niet boekbaar in de periode 15.07 t/m 02.08

Prijzen per persoon
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 608

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

n.v.t.

Toeslag Seizoen 2

€ 230

Toeslag Seizoen 3

€ 317

Toeslag 1-pers. kamer

€ 228

Toeslag halfpension (3x diner)

€ 85

Huurfiets per tour

€ 95

Huur e-bike per tour

€ 195

Bustransfer terug van Verona naar Nauders excl. eigen fiets

€ 68

Bustransfer terug van Verona naar Nauders incl. eigen fiets

€ 110 – € 116

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

6-daagse variant Nauders – Arco/Riva

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 16.05 – 14.07 en 03.08 – 06.10  

Seizoen 1: 30.09 | 06.10
Seizoen 2: 05.07 – 14.07 | 03.08 – 08.08 | 13.09 – 29.09.
Seizoen 3: 16.05 – 04.07 | 09.08 – 12.09

Deze reis is niet boekbaar in de periode 15.07 t/m 02.08

Prijzen per persoon
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 446

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

n.v.t.

Toeslag Seizoen 2

€ 130

Toeslag Seizoen 3

€ 172

Toeslag 1-pers. kamer

€ 155

Toeslag halfpension (3x diner)

€ 79

Huurfiets per tour

€ 95

Huur e-bike per tour

€ 195

Bustransfer terug van Arco/Riva naar Nauders excl. eigen fiets

€ 68

Bustransfer terug van Arco/Riva naar Nauders incl. eigen fiets

€ 110 – € 116

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

7-daagse variant Nauders – Arco/Riva

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 16.05 – 14.07 en 03.08 – 06.10  

Seizoen 1: 30.09 | 06.10
Seizoen 2: 05.07 – 14.07 | 03.08 – 08.08 | 13.09 – 29.09.
Seizoen 3: 16.05 – 04.07 | 09.08 – 12.09

Deze reis is niet boekbaar in de periode 15.07 t/m 02.08

Prijzen per persoon
Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 574

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

n.v.t.

Toeslag Seizoen 2

€ 202

Toeslag Seizoen 3

€ 265

Toeslag 1-pers. kamer

€ 199

Toeslag halfpension (3x diner)

€ 85

Huurfiets per tour

€ 95

Huur e-bike per tour

€ 195

Bustransfer terug van Arco/Riva naar Nauders excl. eigen fiets

€ 68

Bustransfer terug van Arco/Riva naar Nauders incl. eigen fiets

€ 110 – € 116

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer | 1-pers. kamer 
Nauders€ 69 | € 89
Verona 16/05 – 07/06 en 08/09 – 06/10€ 66 | € 112
Verona 08/06 – 14/07 en 03/08 – 07/09€ 76 | € 122
Overige plaatsenop aanvraag

 

Maatwerk – Fietsvakantie Adige van de Reschensee naar Arco of Verona 

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70

Ook interessant voor u

Shopping Basket