Fietsvakantie Zuid-Tirol – van Merano naar het Gardameer

Individuele fietsreis vanuit het bergland van Zuid-Tirol naar het Gardameer

Zuid-Tirol en Trentino op zijn best! Als U houdt van actief zijn, zon, water, bergen én heerlijk Italiaans eten, dan is deze fietsvakantie naar het Gardameer uw tour! Vanaf Merano, in het zonnige bergland van Zuid-Tirol met haar mooie rozentuinen, volgt u het gletscherdal van de Adige rivier naar het zuiden.

De route is omzoomd met vele fruit- en wijngaarden, burchten en kastelen. Via de prachtige steden Bolzano en Trento bereikt u Rovereto, waar u een klein stukje moet klimmen (ca. 150 m) om vervolgens de laatste kilometers af te dalen, het koele Gardameer tegemoet. Als het onderweg wat warm wordt, vindt u trouwens in bijna elk Zuid-Tirools stadje een zwembad ter afkoeling. Of anders stopt u onderweg bij een echt Italiaanse ijssalon? “La Dolce Vita” gegarandeerd op deze gemoedelijke fietstocht.

Deze fietsvakantie naar het Gardameer wordt vaak gecombineerd met een langer verblijf aan het Gardameer.  

TIP: wij bieden ook de fietsvakantie langs de Adige van Nauders naar het Gardameer aan of van Nauders via het Gardameer naar Verona. 

Hoogtepunten fietsen Merano - Gardameer

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag – Fietsvakantie van Merano naar het Gardameer

Wij bieden deze fietsvakantie langs de Adige in meerdere varianten aan:

Hieronder vindt u de uitgebreide dag-tot-dag beschrijving van de fietsreis van Merano naar het Gardameer. 

Dag 1 – Individuele aankomst in Merano

Merano is het hart van Zuid-Tirol. De stad heeft ondanks zijn hoge ligging een opvallend zacht klimaat. U zult versteld staan van het verscheidende landschap met palmen, bloeiende boomgaarden en op de achtergrond bergen tot wel 3300 meter hoog. Het aantrekkelijke stadje staat vanuit de 19e eeuw bekend om zijn geneeskrachtige bronnen. U kunt tegenwoordig nog steeds een bezoek brengen aan deze thermen, maar Merano staat inmiddels ook bekend om zijn bruisende cultuurleven, mooie promenades en eeuwenoude kastelen en burchten. Waarvan Kasteel Trauttmansdorff met zijn schitterende tuinen een van de hoogtepunten is.

Overnachting in Merano

Dag 2 – Uitstapje Vinschgau vanuit Merano 

Afstand: treinrit + ca. 70 km (vlak/afdalend, afstand is desgewenst in te korten)

Via de bekende Vinschgauspoorlijn gaat u met de trein richting de Reschenpas. Vanaf Mals fietst u naar Glurns waar u de volledig bewaard gebleven middeleeuwse stadsmuren kunt bewonderen. Daarna fietst u over de Montani ruïnes door Schlanders terug naar Merano. Burchten en kastelen (zoals Schloss Juval van bergbeklimmer Reinhold Messner) liggen aan de route. Met uitkijk op het indrukwekkende Ortlermassiv en het Stiflersjoch kunt u genieten van dit uitstapje. Een etappe met veel natuurschoon en schitterende vergezichten op de omliggende Alpen. 

Overnachting in Merano

Dag 3 – Merano – Bolzano

Afstand: ca. 45 km

Vanuit de gezellige kuuroordstad Merano begint u aan uw fietsreis richting Bolzano. Als u langs de vruchtbare fruit- en wijngaarden fietst, voelt u de mediterrane flair. De prachtige kastelen en burchten zijn de stille bewakers van uw route.

Aangekomen in  Bolzano kunt u de prachtige Arcadenbogen bewonderen en een heel belangrijk archeologisch museum bezoeken: het “Ötzi”museum, zo genoemd naar “Ötzi the Iceman”. Hij is de oudste Europese mummi ooit (5300 jaar oud), die in 1991 in de Ötztaler Alpen onder aan een gletscher is gevonden. De mummi was in zeer goede staat en had allerlei koperen gereedschap bij zich. Een must see dus. Verder heerlijk ‘bummeln’ over de fruitmarkt of de Waltherplatz.

Overnachting in Bolzano

Dag 4 – Bolzano – Auer

Afstand: ca. 30 km

U verlaat de hoofdstad van Zuid-Tirol en volgt een mooie route langs de rivier de Adige. U kunt de heerlijke lucht van de fruitboomgaarden ruiken. Hier, waar het Adige dal op zijn wijdst is, kunt u de mediterrane natuur goed bewonderen. De nacht brengt u door in Auer, een typisch Zuid-Tirols dorp. Auer heeft nog altijd zijn eigen karakter en de Zuid-Tiroolse gastvriendelijkheid behouden. Er zijn twee mogelijkheden om naar de Kalterer See te fietsen: over een mooi aangelegd fietspad door lichte heuvels over Eppan of over de dam langs de Etsch/Adige (geheel vlak). Beide routes brengen u naar het charmante wijndorp Auer.

Overnachting in Auer

Dag 5 – Auer – Trento

Afstand: ca. 45 km 

Uitgeslapen en fris gaat u weer van start met de etappe richting Trento. Uw fietsroute loopt vandaag te midden van uitgestrekte wijnlandschappen. U verlaat het zuidelijkste gedeelte van Zuid-Tirol en daarmee ook het Duitstalige gedeelte van Italië. Vanaf nu hoort u voornamelijk de melodie van de Italiaanse taal.

Trento is een echte kunststad met een mooi oud stadscentrum die wacht op een ontdekkingsreis. Wandel bij aankomst of de dag erna gezellig door de kleine straten. Castello del buonconsiglio (eeuwenlang de woonplaats van de prins-bisschopen van Trento) is een van de highlights. Verder is de prachtige Dom en het aangrenzende plein ‘Piazza Duomo’ met in het midden de Neptunusfontein geweldig om te zien. De kerken van Concilie, fraaie paleizen (o.a. Palazzo Galasso) en de huizen van Fresco zijn ook zeker de moeite waard om te bekijken.

Overnachting in Trento

Dag 6 – Trento – Torbole/Riva

Afstand: ca. 45 km

Voorbij het machtige Castel Beseno, die hoog boven het Adige dal kroont, fietst u verder door glooiende wijngaarden richting Rovereto.

Rovereto wordt de stad van de Vrede genoemd en ook hier is veel mooie cultuur en kunst te bewonderen. De Mart, Museo di arte moderna e contemporanea, wordt gezien als een van de belangrijkste in Europa. Daarnaast staat er in Rovereto ook het machtige Castello di Rovereto waarin de Eerste Wereldoorlog wordt uitgelegd.

Vandaag verlaat de fietsroute ook het Adige dal. In Mori kunt u in de bekende ijssalon ‘Bologna’ het heerlijke pistache-ijs proeven. Na de enige merkbare helling van uw fietsreis gaat het weer snel bergafwaarts richting Torbole, gelegen aan het diepblauwe water van het Gardameer. U brengt uw laatste nacht door in Torbole of Riva, twee vakantieplaatsen die bekend staan om hun vele activiteiten en hun mooie ligging aan het zonnige Gardameer. Een erg fijne afsluiting van uw heerlijke fietsvakantie in Italië.

Overnachting in Torbole of Riva

Dag 7 – Einde van de reis

Vandaag zegt u het Italiaanse flair leven gedag óf u kunt nog even genieten van het Gardameer en een paar extra dagen in Torbole in Riva bijboeken.

Reisdetails – Fietsvakantie van Merano naar het Gardameer

Inbegrepen

  • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels met een centrale ligging – een aantal hotels met zwembad en het hotel in Torbole/Riva ligt aan het Gardameer of op loopafstand van het meer (indien beschikbaar, hangt van het moment van boeken af)
  • Uitgebreid ontbijt
  • Bagagevervoer van hotel naar hotel (indien geboekt)
  • Rit met de Vinschgauspoorlijn tot aan Mals, incl. fiets
  • 1x Pistache-ijs onderweg naar het Gardameer
  • Nederlandstalige routebeschrijving + routekaarten
  • GPX-bestanden en een handige, complete navigatieapp speciaal ontwikkeld voor deze fietsreis
  • Reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Huurfietsverzekering i.g.v huurfietsen
  • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden.

Extra opties

  • Huurfiets
  • Huur e-bike
  • Extra nachten in Merano en Riva/Torbole. Extra nachten onderweg zijn op aanvraag ook mogelijk.
  • Bustransfer terug naar Merano: Elke zaterdag, zondag, maandag en dinsdag in de ochtend kunt u met de transferbus terug naar Merano. Als alternatief kunt u in eigen beheer per bus en trein terugreizen.

Parkeren

U kunt de auto in Merano parkeren op een openbare parkeerplaats, kosten verschillen per parkeerplaats (ca. 50 – € 90 per week). In de reisbescheiden ontvangt u parkeertips.

Fietsreis van Merano naar het Gardameer, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5 

De route is overwegend vlak of bergafwaarts, alleen net voor de Kalterer See en net voor het Gardameer moet u een kleine, lichte stijging overwinnen. De fietsreis gaat over goede fietspaden en verkeersluwe B-weggetjes. Doordat de etappes van de fietsreis Merano – Gardameer niet zo lang zijn, is deze reis voor vrijwel alle recreatieve fietsers leuk om te doen.  

Andere varianten van deze fietsvakantie langs de Adige: 

 1. De 8-daagse variant van Nauders via het Gardameer naar Verona
 2. De 7- en 6-daagse variant van Nauders naar Arco/Riva (Gardameer)
 3. Wij bieden van deze fietsvakantie ook een familie fietsreis (familytour) aan: fietsvakantie met kinderen Merano – Gardameer.

De varianten langs de Adige met start in Nauders zijn voordeliger dan deze variant met start in Merano. Dit komt omdat er bij de fietsreis met start in Merano andere hotels gebruikt worden (wat luxer of net wat centraler gelegen). 

Ervaringen van onze fietsers – Fietsreis van Merano naar het Gardameer

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: 5
“Goed tot zeer goed. Alles klopte.”
Dhr. Van Maldegem, juli 2023

Algemeen oordeel: 5
“Zeer prettige organisatie, prima contact per e-mail. Je krijgt snel antwoord op vragen. We hebben nog activiteiten ondernomen in de plaatsen waar we overnachtten, omdat we meestal vrij vroeg op onze bestemming arriveerden. Dat maakte de reis voor ons nog rijker aan ervaringen.”
Mevr. Zwennes, juni 2023

Algemeen oordeel: 5
“Het was prachtig. Het stuk van Mals naar Merano en de kudde schapen die we tussen de bergen zagen, hebben de meeste indruk gemaakt. Voor ons persoonlijk zijn we erachter gekomen dat we er een dag tussen zouden willen, dus om de dag verder fietsen.”
Dhr. Hendriksen, juni 2022

Algemeen oordeel: 5
“Fantastische ervaring! Super genoten van de goed georganiseerde fietsreis door een prachtige omgeving met stops in zeer mooie steden.”
Mevr. Berends, augustus 2021

Prijzen 2024 – Fietsvakantie van Merano naar het Gardameer

Termijnen

Beginnen is dagelijks mogelijk van 30.03 – 12.10

Seizoen 1: 30.03 – 12.04 | 28.09 – 12.10
Seizoen 2: 13.04 – 10.05 | 07.09 – 27.09
Seizoen 3: 11.05 – 06.09

Prijzen per persoon

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

 € 899

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 879

Toeslag Seizoen 2

€ 76

Toeslag Seizoen 3

€ 143

Toeslag 1-pers. kamer

€ 299

Huurfiets per tour incl. verzekering

€ 99

Huur e-bike per tour incl. verzekering

€ 239

Bustransfer terug van het Gardameer naar Merano excl. eigen fiets

€ 79

Bustransfer terug van het Gardameer naar Merano incl. eigen fiets

€ 118

Bijdrage Garantiefonds GGTO€ 9
Bijdrage Calamiteitenfonds per boeking€ 2,50
Boekingskosten per boeking€ 30

Hotelklasse

Zorgvuldig uitgezochte 3*/4* hotels met een centrale ligging – een aantal hotels met zwembad en het hotel in Torbole/Riva ligt aan het Gardameer of op loopafstand van het meer (indien beschikbaar, hangt van het moment van boeken af)

Prijzen extra nachten p.p.

Plaats2-pers. kamer | 1-pers. kamer 
Merano seizoen 1 + 2€ 95 | € 120
Merano seizoen 3€ 109 | € 134
Torbole/Riva seizoen 1 + 2 € 89 | € 134
Torbole/Riva seizoen 3€ 99 | € 144
Overige plaatsenop aanvraag

 

Maatwerk – Fietsvakantie naar het Gardameer

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

Zeer prettige organisatie, prima contact per e-mail. Je krijgt snel antwoord op vragen. We hebben nog activiteiten ondernomen in de plaatsen waar we overnachtten, omdat we meestal vrij vroeg op onze bestemming arriveerden. Dat maakte de reis voor ons nog rijker aan ervaringen.

Mevr. Zwennes

juni 2023
Shopping Basket