Donauroute deel 1: fietsvakantie van de bron in Donaueschingen naar Donauwörth

Donauroute, deel 1: fietsreis van de bron naar Ulm

Individuele fietsreis langs de Duitse Donau

 • Soort reis: individuele fietsreis Duitsland langs goede ** en *** hotels/pensions (standaard en sportief)
 • Duur: 8 of 10 dagen
 • Afstand: 305 km (standaard), 450/590 km (sportief, Deel 1 + 2 samen)
 • Afstand per dag: 8-daagse standaard (van de bron in Donaueschingen naar Donauwörth): ca. 40 - 65 km per dag; 8-10-daagse sportief (Duitse Donau van Donaueschingen naar Regensburg/Passau): 65 - 90 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:
  • standaard tour: ◘◘◘◘ 1,5 Geschikt voor fietsers van alle leeftijden en met een normaal, goede gezondheid.
  • sportieve tour: ◘◘◘◘◘ 2 Vergt een goede conditie, het terrein is niet zozeer het probleem, maar de dagetappes zijn 65 – 90 km lang

Vanaf de bron van de Donau nabij Donaueschingen (Zwarte Woud) volgt u een rustige, afwisselende route door het authentieke landschap van de hier nog avontuurlijke, jonge Donau met onderweg veel burchten, kloosters en karakteristieke stadjes, zoals Mühlheim, Sigmaringen, Blaubeuren. U komt op het punt waar de Donau in de kalkbodem verdwijnt, fietst voorbij de wildromantische Donaudurchbruch met zijn hoog oprijzende kalkrotsen. U ontdekt het dal van de Oer-Donau en volgt het riviertje Blau tot deze uitmondt in de Donau in de oude Domstad Ulm, met de hoogste kerktoren ter wereld. U fietst verder door het waterrijke “Donauried” om te eindigen in het schilderachtige Donauwörth aan de Romantische Straße. De sportieve tour gaat verder naar Regensburg/Passau.

Van dag tot dag – Duitse Donau deel 1: Donaueschingen – Donauwörth

De Donauroute deel 1 voert u door het landschap van de Baar, die zich tussen het Zwarte Woud en de Schwabische Alpen uitstrekt. Vanuit het oostelijk deel van het Zwarte Woud vormt de samenloop van een aantal beken in Donaueschingen de symbolische bron van de rivier de Donau. Donaueschingen is tevens het beginpunt van uw fietsvakantie. Vanaf de bron fietst u langs de jonge Donau die hier nog door vele beken gevoed wordt. U komt op het punt waar de Donau in de kalkbodem verdwijnt, fietst voorbij de wildromantische Donaudurchbruch en door de lieflijke, vruchtbare uitlopers van Ober Schwaben. U maakt een uitstapje van de jonge Donau door het dal van de Ur-Donau naar de bron van de Blau. Vanaf hier fietst u met dit riviertje mee tot ze uitmondt in de Donau in de Domstad Ulm met de hoogste kerktoren ter wereld. U fietst verder door het laaggelegen, waterrijke “Donauried” om dit deel van de Donauroute te eindigen in het schilderachtige, historische stadje Donauwörth aan de Romantische Straße.

Een fraaie, rustige route door het authentieke landschap van de bovenloop van de Donau met veel opzienbarende natuurverschijnselen en onderweg veel karakteristieke stadjes, zoals Mühlheim, Sigmaringen, Blaubeuren en Ulm.
 

Tips

 • Voor mensen die liever een sportieve variant met langere afstanden fietsen, bieden wij de 8 of 10-daagse sportieve tour van Donaueschingen naar Regensburg of Passau. Voor meer informatie zie het kopje: “Voor Wie?”
 • Als u meer tijd heeft, kunt u overwegen om de Donauroute deel 1 te combineren met de Donauroute deel 2. U fietst dan van Donaueschingen naar Passau. 

 

Dag 1 – Aankomst Donaueschingen

De ligging aan het Zwarte Woud en nabij de bron van de Donau trekken veel toeristen naar Donauschingen. In de 18e eeuw werden veel huizen in barokstijl gebouwd en na een stadsbrand in 1908 kwamen er jugendstil-huizen bij. Donaueschingen was eens de vorstelijke residentie van de familie Fürstenberg, dus zeker de moeite waard om nader te gaan verkennen.

Overnachting in Donaueschingen
 

Dag 2 – Donaueschingen – Mühlheim/Fridingen

Afstand: ca. 45 – 55 km
 
De eerste etappe van de fietsreis gaat door een gebied waarin de kleine Donau gevoed wordt door kleine beken en zo een rivier wordt. Net voorbij Immendingen ligt de “Donauversinkung”. Hier gaat de rivier een groot deel van het jaar onder de grond in het kalksteengebied en via andere beken richting Radolfzell (Bodensee-gebied) en uiteindelijk in de Rhein. Het aantal dagen dat de Donau onder de grond gaat en de rivierbedding opdroogt verschilt elk jaar. Mühlheim is een stadje met oude vakwerkhuizen en ligt in een “grottengebied”. U kunt de grot bij Kolbingen (ca. 6 km noordelijk van Mühlheim) bezichtigen.

Overnachting in Mühlheim/Fridingen
 

Dag 3 – Mühlheim/Fridingen – Sigmaringen/Scheer

Afstand: ca. 50 – 45 km

Voorbij Mühlheim versmalt het dal zich langzaam en tussen Fridingen en Beuron slingert de Donau zich meanderend tussen hoge kalksteenrotsen door: de Donaudurchbruch in het Große Heuberggebiet. In Beuron komt u langs het bekende Benediktenklooster Erzabtei Beuron. In Sigmaringen staat een, nog steeds bewoond, residentieslot dat u kunt bezichtigen.

Overnachting in Sigmaringen
 

Dag 4 – Sigmaringen/Scheer – Obermarchtal/Ehingen

Afstand: ca. 50  – 65 km

Net voorbij Scheer komt u in Heuneburg. Hier bevindt zich een interessant museum met een reconstructie van een vroege keltische nederzetting. U fietst door het fraaie, hier weer breder wordende, Donaudal via Riedlingen naar Zwiefaltendorf. In Zwiefaltendorf raden we u aan een uitstapje te maken naar het Benediktijnerklooster Zwiefalten met zijn mooie Barok- en Rococo architectuur. Of u bezoekt de brouwerij en de daarachter gelegen druipsteengrot. In Obermarchental wacht eveneens een prachtig barokklooster en tevens uw overnachtingshotel.

Overnachting in Obermarchtal
 

Dag 5 – Obermarchtal/Ehingen – Ulm

Afstand: ca. 45 – 65 km

Eerst fietst u naar bierstad Ehingen, ook bekend vanwege de fabriek van Liebherr bouwkranen. Hier verlaat u het dal van de jonge Donau en fietst tot Blaubeuren door het dal van de oer-Donau. Achter het Klooster in Blaubeuren bevindt zich de beroemde Blautopf. Zo genoemd naar de helblauwe kleur van het water in deze karstbron. De bron is het begin van het riviertje Blau en het begin van een grottenstelsel. Langs dit riviertje, met zijn heldere en visrijke water, fietst u naar de eindbestemming van deze dag: de fraaie, historische Domstad Ulm aan de Donau. Ulm is vooral bekend vanwege de gotische Münsterkerk, die met haar 161,5 meter de hoogste kerktoren ter wereld heeft. Daarnaast was Ulm ook de geboortestad van Albert Einstein.

Overnachting in Ulm
 

Dag 6 – Ulm – Lauingen/Dillingen

Afstand: ca. 50-55 km

Vandaag leidt de Donau u verder langs karakteristieke, oude stadjes en kloosterkerken naar de pittoreske, oude residentiestad Dillingen. Dilling is rijk aan kunsthistorische bezienswaardigheden, met name het historische centrum heeft veel monumenten die de vroegere charme en rijkdom van de stad laten zien.

Overnachting in Lauingen/Dillingen
 

Dag 7 – Lauingen/Dillingen – Donauwörth/Wörnitzstein

Afstand: ca. 45-40 km

De laatste fietsdag komt u door het laag gelegen, waterrijke ‘Donauried’. De plaatsen langs deze etappe liggen zelf allemaal wat hoger, zodat overstromingen geen schade aan kunnen richten.Via Höchstadt, met zijn mooie slot, komt u op uw eindbestemming: het schilderachtige stadje Donauwörth, dat met zijn oude vestingmuren deel uitmaakt van de “Romantische Straße”. In Donauwörth lag ooit het kruispunt van de belangrijkste handelsroute tussen Neurenberg en Augsburg. 

Overnachting in Donauwörth/Wörnitzstein
 

Dag 8 – Einde van uw reis

Na het ontbijt, einde van het arrangement. Bent u nog fit en sportief genoeg, dan kunt u eventueel verlengen met het tweede deel van de Duitse Donau van Donauwörth naar Passau. 

 

Offerte Aanvragen

Fietsreis Donauroute deel 1 en Donau 1 + 2 sportief – Wat is inbegrepen?

 

Inbegrepen standaard fietsreis Donauroute deel 1

 • 7 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 2* / 3* hotels, Gasthöfe en pensions
 • 7 x uitgebreid ontbijt
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Entree Kasteel Schloss Sigmaringen met rondleiding
 • Entree Münstertoren in Ulm
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
 • Uitstekend uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden met o.a. de bezienswaardigheden onderweg
 • Huurfietsverzekering
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

 

Inbegrepen sportieve fietsreis Donauroute deel 1 + 2

 • 7 of 9 x overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte 2* / 3* hotels, Gasthöfe en pensions
 • 7 of 9 x uitgebreid ontbijt
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Boottocht door “Donaubruch” langs klooster Weltenburg naar Kelheim, incl. fiets
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijk hulp
 • Uitstekend uitgewerkte Nederlandstalige routebeschrijving met kaarten
 • Uitvoerige reisbescheiden met o.a. de bezienswaardigheden onderweg
 • Huurfietsverzekering
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

 

Extra opties voor de standaard en de sportieve fietsreis

 • Huurfietsen (8-/24-versnellingen),uitgerust met een fietstas, stuurtas met kaartenvak, kilometerteller, fietsslot en reparatieset
 • Huur e-bikes
 • Huur kinderfiets, kinderaanhanger, Weehoo en kinderzitje (alleen standaard fietsreis)
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen mogelijk
 • Transfer terug van Donauwörth naar Donaueschingen: met onze transferbus kunt u op zaterdag en zondag terug naar Donauwörth (reistijd ca. 3 uur, vertrektijd 09:00 uur). Alternatief is per trein. U kunt dagelijks de trein nemen (ca. 3,5 uur, 1x overstappen). Fiets meenemen mogelijk (€ 5 – € 10 extra). 
 • Transfer terug van Regensburg of Passau naar Donaueschingen: u kunt dagelijks de trein nemen (ca. 6 uur, ca. 1x/2x overstappen). Fietsmeename mogelijk (€ 5 – € 10 extra). 

 

Parkeren

U kunt uw auto in Donaueschingen op verschillende parkeerplaatsen gratis parkeren. Bij sommige hotels is betaald parkeren mogelijk. Meer informatie hierover ontvangt u in de reisbescheiden.

Fietsvakantie Duitse Donau – Voor wie?

Moeilijkheidsgraad Donauroute deel 1: 1,5 van 5
De Donauroute deel 1 is een rustige, afwisselende route. De eerste 2 etappes tot Sigmaringen zijn licht heuvelachtig, daarna nagenoeg vlak. U fietst merendeel over geasfalteerde fietspaden, hier en daar over verharde zandpaden. Deze fietsreis is geschikt voor de recreatieve fietser die een paar lichte stijgingen aankan. 

Moeilijkheidsgraad Donauroute deel 1 + 2 sportief: 2 van 5
De sportieve fietsreis van Donaueschingen naar Regensburg (8 dgn) of Passau (10 dgn) is geschikt voor sportieve fietsers die lange afstanden aankunnen. Afstanden en overnachtingen bij de sportieve fietsreis: Donaueschingen, Fridingen (ca. 55 km), Obermarchtal (ca. 80 km), Ulm (ca. 65 km), Donauwörth (ca. 90 km), Ingolstadt (ca. 65 km), Regensburg (ca. 85 km + boottocht), Deggendorf (ca. 90 km), Passau (ca. 60 km).

Ervaringen van onze fietsers – Duitse Donauradweg 

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,3

Algemeen oordeel: 5
“Plezierig, mede reisgenoten ontmoet, goed weer”
Mevr. Buskermolen, juni 2019 

Algemeen oordeel: 4
“Heel erg goed. Ik was erg laat met boeken, maar Mozaïek Reizen werkte heel erg goed mee en alles was goed voor elkaar.”
Mevr. De Koning, mei 2019 

Algemeen oordeel: 4
“De ervaring met Mozaïek Reizen is prima.”
Dhr. Zanderink, april 2017

Algemeen oordeel: 5
“Uitstekend. Bijna de gehele reis heeft indruk op ons gemaakt.”
Familie Durieux, augustus 2016

Algemeen oordeel: 4
“Positief. Wij kunnen terugkijken op een heerlijke vakantie door heel veel prachtige natuur, vrijliggende fietspaden en mooie plaatsjes/steden. Kortom wij hebben met volle teugen genoten.”
Familie Jansen, mei 2015

Algemeen oordeel: 4
“Goed verzorgde reis. Route is goed aangegeven. Alles liep zoals gepland.”
Dhr. De Vries en mevr. Hilgers, augustus 2014

Maatwerk – Donauroute deel 1 en Donau 1 + 2 sportief

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2020 – Donaueschingen – Donauwörth en Donau 1 + 2 sportief

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!
 

Termijnen 

Aankomst dagelijks mogelijk, van 09.04 – 11.10

Seizoen 1: 13.04 – 24.04 | 01.10 – 11.10

Seizoen 2: 09.04 – 12.04 | 25.04 – 15.05 | 14.06 – 26.06 | 13.09 – 30.09

Seizoen 3: 16.05 – 28.05 | 01.06 – 05.06 | 27.06 – 03.07 | 23.08 – 12.09

Seizoen 4: 29.05 – 31.05 | 06.06 – 13.06 | 04.07 – 22.08
 

Prijzen p.p. Donauroute deel 1, Donaueschingen – Donauwörth

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 499

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 469

Toeslag Seizoen 2

€ 120

Toeslag Seizoen 3

 € 160

Toeslag Seizoen 4

 € 180

Toeslag 1-pers. kamer

€ 175

Huurfiets

€   79

Huur e-bike

€  195

Huur kinderfiets, kinderaanhanger of Weehoo

€  39

Kinderzitje

gratis

Transferbus terug van Donauwöhrt naar Donaueschingen (incl. fiets)

€ 85

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€100

 

Prijzen p.p. Donauroute deel 1 + 2 sportief: Donaueschingen – Regensburg

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 529

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 499

Toeslag Seizoen 2

€ 100

Toeslag Seizoen 3

 € 150

Toeslag Seizoen 4

 € 170

Toeslag 1-pers. kamer

€ 175

Huurfiets

€   79

Huur E-bike

€ 195

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

 

Prijzen p.p. Donauroute deel 1 + 2 sportief: Donaueschingen – Passau

Basisprijs A: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 679

Basisprijs B: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 639

Toeslag Seizoen 2

€ 120

Toeslag Seizoen 3

 € 170

Toeslag Seizoen 4

 € 220

Toeslag 1-pers. kamer

€ 225

Huurfiets

€   75

Huur E-bike

€ 175

Boekingskosten standaard, per boeking

€ 30

Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking

€ 100

Hotelklasse

goede hotels, Gasthöfe en pensions 2* / 3* niveau
 

Prijzen extra nachten per persoon

Plaats

Hotel p.p.

2-pers k / 1-pers k

Donaueschingen

€ 45 / € 75

Donauwörth

€ 45 / € 69

Regensburg

€ 75 / € 109

Passau

€ 65 / € 95

Andere plaatsen

op aanvraag

 

Voor deze twee fietsreizen gelden de volgende regels:

1. Kinderkorting

(van toepassing bij minimaal 2 volbetalende volwassenen en indien kinderen bij de ouders op de kamer slapen. Let op: alleen mogelijk wanneer het gaat om 1 of 2 kinderen).

0 – 05 jaar 100%
6 – 13 jaar 50%
14 – 17 jaar 25%
Vanaf 18 jaar geldt geen kinderkorting, ook niet op een extra bijgeplaatst bed. Korting geldt alleen in 3- of 4 persoonskamer met minimaal 2 volbetalenden. De extra bedden zijn meestal klapbedden of slaapbanken. 5-pers. kamers zijn niet mogelijk!

2. Tweepersoonskamer met 2 aparte bedden (twinkamer)

U kunt als preferentie een twinkamer met 2 gescheiden bedden opgeven. Dit zal betekenen dat geprobeerd wordt om voor u een twinkamer te boeken, maar dat het voor kan komen dat in sommige plaatsen een 2-persoonsbed geboekt wordt. Deze bedden bestaan uit 2 matrassen in 1 bed van meestal 1.80 m breed. Rond de Bodensee worden weinig twinkamers aangeboden!

U kunt als essentie een twinkamer met 2 gescheiden bedden opgeven. In dit geval wordt de boeking pas bevestigd als overal twinkamers voor u geboekt zijn. Lukt dit niet dan gaat de boeking niet door.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent