Fietsvakantie Donauroute langs boerderij en wijngoed

Fietsvakantie Donau langs boerderijen

Individuele Fietsreis langs de Oostenrijkse Donau

 • Soort reis: individuele fietsreis Oostenrijk langs Bauernhöfe (Urlaub am Bauernhof)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 305 km, ca. 50 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘Geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden.

U fietst een zeer landelijke versie van de bekendste fietsroute van Europa. De vierkante boerderijen langs de Donau versmelten met de idyllische landschappen van dit deel van Oostenrijk. Na afloop van een dag fietsen kunt u genieten van de regionale “Schmankerl” en zelfgemaakte “Most”. In de streek Wachau kunt u zich, in de typische Heurigen in Buschenschenken langs de route, te goed doen aan uitstekende wijnen en Heurige-Jausen. Op de boerderijen leert u de echte gastvrijheid kennen en geniet u van de landelijke rust en idylle. Deze tocht leidt u van Passau/Schärding langs de spreekwoordelijke blauwe Donau naar Wenen. De route doorkruist bijna het gehele Oostenrijkse laag- en middelgebergte ten noorden van de Alpen. Daarbij wordt u betoverd door de adembenemende Schlögener Schlinge en raakt u gecharmeerd door de fraaie landschappen van het Machland, de Strudengau of het bekende wijngebied de Wachau.

Fietsvakantie Donauroute Passau – Wenen langs boerderij en wijngoed

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 

Wilt u de klassieke Donauroute op een speciale manier fietsen, kies dan voor de Bauernhof tour. U fietst een zeer landelijke versie van de bekendste fietsroute van Europa langs de spreekwoordelijke blauwe Donau. De vierkante boerderijen langs de Donau versmelten met de idyllische landschappen van dit deel van Oostenrijk. Na aankomst bij uw overnachtingsadres kunt u genieten van de regionale “Schmankerl” en zelfgemaakte “Most”. In de streek Wachau kunt u zich, in de typische Heurigen in Buschenschenken, te goed doen aan uitstekende wijnen en Heurige-Jausen. In boerderijen en in gemoedelijke en landelijk gelegen pensions leert u de echte gastvrijheid kennen en geniet u van de landelijke idylle. De Donauroute leidt u van Schärding/ Passau helemaal naar Wenen. De route doorkruist bijna het gehele Oostenrijkse laag- en middelgebergtegebied ten noorden van de Alpen. Tijdens uw fietsreis leert u de schoonheid en geschiedkundige betekenis van deze duizend jaar oude handelsroute kennen, daarbij steeds begeleid door het heldere water van de Donau. De Schlögener Schlinge, het Machland, de Strudengau of Wachau, na deze fietsreis zijn het begrippen voor u!

Wij bieden van de fietsreis Passau – Wenen de volgende 7 varianten aan:

  1. De 8-daagse variant langs boerderijen, deze fietsreis staat op deze pagina beschreven
  2. De 8- en 9-daagse standaard variant, deze fietsreizen staan op een andere pagina: Fietsreis Passau – Wenen
  3. De 6-daagse sportieve variant,deze fietsreis staat op een andere pagina: Fietsreis Passau – Wenen
  4. De 11-daagse boemel variant, deze fietsreis staat op een andere pagina: Fietsreis Passau – Wenen
  5. De 8-daagse familytour Schärding – Linz, deze fietsreis heeft een eigen pagina: Familytour Schärding – Linz
  6. De 8-daagse familytour Linz – Wenendeze fietsreis heeft een eigen pagina: Familytour Linz – Wenen 

 

Beschrijving van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst Schärding / St. Florian

Indien u met de auto aankomt, dan kunt u de auto veilig gratis parkeren gedurende de tour. Barokstad Schärding heeft een prachtig marktplein met kleurrijke barokke burgerhuizen. U kunt een mooie historische wandeling maken door de oude handelsstad, die 1200 jaar geleden al als agrarische nederzetting “Scardinga” vermeld werd.

Overnachting in Schärding / St. Florian

Dag 2 – Schärding – Omgeving Feldkirchen (ca. 50 km + boottocht)

U start uw fietsreis langs de rivier de Inn om uit te komen in de stad Passau, de drierivierenstad en voormalige bisschopsstad, die gelegen is op het punt waar de bredere Inn in de smallere Donau stroomt. Vanuit het noorden komt ook nog het kleinere riviertje de Ilz in de Donau uit. Let op het verschil in kleur van het water van beide rivieren. Vanaf Passau naar Wenen gaat de rivier als Donau verder. Het mooie oude centrum van Passau met zijn smalle straatjes is gelegen op een landtong tussen de samenvloeiing van deze rivieren. In Passau kunt u een stadrondleiding aanvragen met een bezoek aan de Dom, waar u – als u geluk heeft – het grootste kerkorgel ter wereld (meer dan 17.000 pijpen) zult horen spelen. Maar Passau kent veel meer schitterende historische gebouwen uit de 14e tot 17e eeuw, waaronder naast de dom, 2 paleizen en 2 burchten. U gaat met de boot van Passau via Obernzell en Engelhartszell naar het natuurschouwspel van de Schlögener Donauschlinge, waar het onoverwinnelijke graniet de Donau gedwongen heeft om een 180 graden bocht te maken. Om vervolgens weer net zo’n scherpe bocht te maken de andere kant op. Hierna gaat u op de fiets verder door het Eferdinger Becken naar Aschach, een bekoorlijk stadje met een middeleeuws marktplein met fraaie hofjes in gotisch-, barok- en Renaissancestijl. U fietst vervolgens door naar uw overnachtingshotel in de omgeving van Feldkirchen. De in de buurt liggende zwemmeren nodigen uit tot een verfrissende duik na deze eerste fietsdag. ’s Avonds kunt u genieten van een glas Most en van regionale specialiteiten.

Overnachting Omgeving Feldkirchen

Dag 3 – Omgeving Feldkirchen – Omgeving Mitterkirchen (ca. 65 km)

Vandaag staat in het teken van de groenteteelt in het Machland. U fietst door het groen van Eferdinger Beckens naar Ottensheim. Daar gaat u met de Drahtseilbrücke naar Wilhering en vervolgens naar Linz, de hoofdstad van de provincie Niederösterreich. De stad heeft een mooie historische binnenstad. Linz was in 2009 Cultuurhoofdstad van Europa. Aan de Donau oever vallen vooral het moderne gebouw van het Lentos Kunstmuseum en het festival en congrescentrum Brücknerhaus op. U kunt met de Pöstlingbergbahn de berg Pöstling op voor een mooi uitzicht.
Voor de afwisseling fietst u vandaag een stukje weg van de Donau om in St. Florian het Augustijnerklooster te bezoeken. Daarna gaat u naar het oude stadje Enns met aan de Stadtplatz de mooie 60 meter hoge stadstoren (die u van verre al heeft kunnen zien). U kunt ook het Schloß Ennegg in Enns bezichten. Na Enns fietst u langs Mauthausen (voormalig concentratiekamp) en verder langs de Donau. In Mitterkirchen bevindt zich een Keltisch dorp (museum).

Overnachting omgeving  Mitterkirchen

Dag 4 – Omgeving Mitterkirchen – Omgeving Marbach (ca. 50 km)

Vandaag fietst u verder langs de Donau door de Strudengau en arriveert u in het barokstadje Grein. Hier staat het oudste, nog in gebruik zijnde, stadstheater van Oostenrijk (1791). Ook kunt u het scheepvaartmuseum in de Greinburg (het oudste woonslot van Oostenrijk) bezichtigen. U fietst vervolgens  langs een stuk van de Donau – de Strudengau – dat vroegere schippers vanwege de gevaarlijke stromingen vreesden. Verder gaat het langs de steden Neustadt a/d Donau en Ybbs (waar in de Lorenzkerk Mozart nog het orgel bespeeld heeft). In Maria Taferl troont hoog boven de Donau de Wallfahrtskirche, die jaarlijks duizenden pelgrims trekt.

Overnachting omgeving Marbach

Dag 5 – Omgeving Marbach – Omgeving Krems (ca. 50 km)

In Pöchlarn vindt u het geboortehuis van de bekende expressionistische kunstschilder Oskar Kokoschka (1886 – 1980), in zijn tijd leerling van Gustav Klimt. In het kleine Middeleeuwse stadje Melk staat de wereldberoemde Benediktijner abdij van Melk met een geweldige hoeveelheid barokke kunst. U moet dit stadje en dit klooster beslist niet overslaan. Dit is ook een fantastisch uitzichtpunt op de Donau en de fraaie omgeving van de Wachau-streek. Daarna fietst u door de Wachau, met zijn betoverende ambiance van beboste berghellingen, typische boomgaarden en wijnbergen. U fietst door de wijnstadjes Spitz, gelegen onderaan een wijnberg aan de Donau, Weißenkirchen en Dürnstein. Dit is een van de fraaiste delen van de Wachau. In Dürnstein bevindt zich ook een klooster met een opvallend gekleurde toren. Daarboven ligt de bergruïne Dürnstein. U sluit de etappe in Mautern, niet ver gelegen van de 1000 jaar oude stad Krems af. Bezoek niet alleen het Middeleeuwse centrum, maar bijvoorbeeld ook de Kunstmeile  of het Karikaturmuseum. Natuurlijk mag bij een tussenstop in de Wachau een bezoek aan een wijnproeverij niet ontbreken.

Overnachting omgeving Krems

Dag 6 – Omgeving Krems – Zwentendorf (ca. 30 km)

Mocht u de vorige dag geen tijd hebben gehad om Krems te bezoeken, dan is het de moeite waard om deze stad vandaag nog te gaan bezoeken. Vanaf de oude stad Krems fietst u gemoedelijk verder met de Donau aan uw zijde. U komt langs het gezellige stadje Traismauer met zijn mooie Romeinse toren. Leuk om even rond te wandelen. Heeft u wat tijd over? Maak dan een uitstapje het binnenland in naar het prachtige Schloss Grafenegg. U overnacht in Zwentendorf, een landelijk dorpje.

Overnachting Zwentendorf

Dag 7 – Langenschönbichl  – Wenen (ca. 55 km)

De etappe van vandaag leidt u eerst naar de bloemenstad Tulln. Op de plek van het huidige Tulln woonden in de Romeinse tijd al mensen. Tulln heeft een gezellig centrum. Bezoek het Egon Schiele museum, het Römermuseum of – als u van tuinieren houdt – de modeltuinen van “Die Garten”.

Na Tulln fietst u door een breed dal. Ter hoogte van Greifenstein schampt de Donau de noordelijke uitlopers van het Wienerwald. U moet beslist de 900 jaar oude abdij Klosterneuburg bezoeken!

Na uw aankomst in Wenen kunt u gaan genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Gun u zelf een “Verlängerten” (soort koffie) en een stuk Sachertorte in een typisch Weens Kaffeehaus. Slenter daarna door de bekendste winkelstraat van Wenen, de Mariahilferstraße. Of bezichtig de Spaanse rijschool, de St. Stephansdom of de Wiener Prater. Ook kunt u naar het keizerlijk paleis Schönbrunn met zijn mooi aangelegde tuin. Deze geweldige hoofdstad heeft enorm veel te bieden en is een ware afsluiter van uw vakantie.

Overnachting Wenen

Dag 8 – Einde van uw fietsreis

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie. U vertrekt vandaag richting huis óf u kunt u vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen.

Wat is inbegrepen – Fietsreis Passau – Wenen langs boerderijen

Inbegrepen

 • Gratis parkeerplaats in Schärding. Deze parkeerplaats grenst direct aan het fietspad.
 • Pretourmeeting in Schärding
 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte boerderijen aangesloten bij Urlaub am Bauernhof. Daarnaast overnacht u 1 keer in een door een familie gerund landgasthof en 1 keer in een klein pension. In Wenen overnacht u in een 3* hotel.
 • Uitgebreid ontbijt
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (indien geboekt)
 • Uitstekend Nederlandstalige routebeschrijving
 • Goed uitgewerkt kaartmateriaal + GPX-bestanden voor op uw GPS of mobiele telefoon
 • Uitvoerige reisbescheiden met toeristische informatie
 • 1 x boottocht van Passau naar Schlögen (incl. fietsen) Let op: niet mogelijk in seizoen 1, dan fietst u de gehele route
 • Donau-Card voor de deelstaat Opper-Oostenrijk
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning onderweg en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
 • Verzekering huurfietsen
 • Let op: Toeristenbelasting is niet in de prijs inbegrepen en zal dus ter plaatse betaald moeten worden

Extra opties

 • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen
 • Transfer terug naar de auto: dagelijks vertrekt er in de middag van het door u geboekte hotel in Wenen een transferbus terug naar Passau/Schärding. Duur ca. 3,5 – 4 uur. Mocht u hier gebruik van willen maken, dan dient u dat bij boeking op te geven.

Passau – Wenen langs boerderijen, voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1 van 5

De Donau fietsroute van Passau naar Wenen is het schoolvoorbeeld van een haast perfecte fietsroute. Een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer. Slechts heel af en toe een stukje over een b-weggetje. Daarbij fietst u vlak of licht bergafwaarts. Deze fietsreis is dan ook geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden. Het is ook de ideale route voor een eerste fietsvakantie.

Deze variant langs boerderijen is geschikt als u het leuk vindt om in kleinschalige overnachtingsadressen te verblijven. Het gaat hierbij om adressen van Urlaub am Bauernhof. Dit zijn (kleine) boerderijen met vee, landbouwproducten of wijnranken. Daarnaast overnacht u ook 1 keer in een door een familie gerund landgasthof en 1 keer in een klein pension. In Wenen overnacht u in een 3* hotel.

Ervaringen van onze fietsers – Donauroute langs boerderijen

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,8

Algemeen oordeel: 5
“De reis verliep vlekkeloos en de organisatie was perfect. Een aanrader”. 
Dhr. Janssens, september 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prettig en snel”
Mevr. Hermans, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Mede door het prachtige weer; een fantastische vakantie.”
Familie Willems, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Goed verdeeld, je fietst heel makkelijk langs de Donau.”
Familie Wols van der Wel, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Goede organisatie. De warme zomer maakte dat de tour zwaarder was dan verwacht.”
Anoniem, juli 2015

Maatwerk – fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan.

De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen.

Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70

Prijzen 2021 – Donauroute Passau – Wenen langs boerderijen

Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe website, deze zal januari 2021 live gaan. Op deze nieuwe website zullen de updates & prijzen van deze fietsreis voor seizoen 2021 staan. Een offerte aanvragen voor seizoen 2021 of bellen/mailen als u vragen heeft over deze reis, is natuurlijk nu al mogelijk. Wij gaan graag voor u aan de slag. 
 

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld
Beurzen 2020

Mozaiëk Reizen staat in 2020 op de volgende beurzen:

Nederland:
Vakantiebeurs Utrecht van do 16 t/m zo 19 januari 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

Fiets- en Wandelbeurs van vrij 28 februari t/m zo 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht

België:
Fiets- en Wandelbeurs op za 15 en zo 16 februari 2020 in de Flanders Expo Gent