8-daagse fietsvakantie Donauroute langs boerderij en wijngoed

Fietsvakantie Donau langs boerderijen

Individuele Fietsreis langs de Oostenrijkse Donau

 • Soort reis: individuele fietsreis Oostenrijk langs Bauernhöfe (Urlaub am Bauernhof)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 305 km, ca. 50 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘Geschikt voor fietsers van alle leeftijden, ook voor sportieve families. Overal kan de boot of trein genomen worden.

U fietst een zeer landelijke versie van de bekendste fietsroute van Europa. De vierkante boerderijen langs de Donau versmelten met de idyllische landschappen van dit deel van Oostenrijk. Na afloop van een dag fietsen kunt u genieten van de regionale “Schmankerl” en zelfgemaakte “Most”. In de streek Wachau kunt u zich, in de typische Heurigen in Buschenschenken langs de route, te goed doen aan uitstekende wijnen en Heurige-Jausen. Op de boerderijen leert u de echte gastvrijheid kennen en geniet u van de landelijke rust en idylle. Deze tocht leidt u van Passau/Schärding langs de spreekwoordelijke blauwe Donau naar Wenen. De route doorkruist bijna het gehele Oostenrijkse laag- en middelgebergte ten noorden van de Alpen. Daarbij wordt u betoverd door de adembenemende Schlögener Schlinge en raakt u gecharmeerd door de fraaie landschappen van het Machland, de Strudengau of het bekende wijngebied de Wachau.

8-daagse Fietsvakantie Donauroute Passau – Wenen langs boerderij en wijngoed

Wilt u de klassieke Donauroute op een speciale manier fietsen, eventueel ook met het hele gezin, kies dan voor de Bauernhof tour. U fietst een zeer landelijke versie van de bekendste fietsroute van Europa langs de spreekwoordelijke blauwe Donau. De vierkante boerderijen langs de Donau versmelten met de idylische landschappen van dit deel van Oostenrijk. Na aankomst van in uw hotel na een dag fietsen kunt u genieten van de regionale “Schmankerl” en zelfgemaakte “Most”. In de streek Wachau kunt u zich, in de typische Heurigen in Buschenschenken langs de route, te goed doen aan uitstekende wijnen en Heurige-Jausen. In de boerderijen, bij wijnboeren en in gemoedelijke en landelijk gelegen pensions leert u de echte gastvrijheid kennen en geniet u van de landelijke idylle. De Donauroute leidt u van Schärding/ Passau helemaal naar Wenen. De route doorkruist bijna het gehele Oostenrijkse laag- en middelgebergtegebied ten noorden van de Alpen.
Tijdens uw fietsreis leert u de schoonheid en geschiedkundige betekenis van deze duizend jaar oude handelsroute kennen, daarbij steeds begeleid door het koele, heldere water van de Donau. De Schlögener Schlinge, het Machland, de Strudengau of Wachau, na deze fietsreis zijn het begrippen voor u!
Deze variant langs boerderijen heeft een gemiddeld te fietsen afstand per dag van 40 – 55 km.

Wij bieden van de Donauroute de volgende varianten aan:

 1. een 8 of  9-daagse standaardvariant Passau – Wenen (40 – 55 km per dag), waarbij u in Gasthöfen en hotels wordt ondergebracht. Bij de 8-daagse variant gaat u de etappe van Krems naar Tulln met de trein. De beschrijving van deze fietsreis staat op een andere pagina.
 2. een 8-daagse fietsreis langs Bauernhof en Weingut (adressen van Urlaub am Bauernhof). Deze fietsreis wordt op deze pagina beschreven! (40 – 55 km per dag)
 3. een 11 – daagse langzame variant Passau – Wenen, geschikt voor mensen, die graag vaak afstappen en uitgebreid van de omgeving, een terrasje of een museum willen genieten (30 – 40 km per dag). De beschrijving van deze fietsreis staat op een andere pagina.
 4. een 8-daagse familytour (een kortere versie, speciaal ontworpen voor mensen met kinderen), die alleen het mooie stuk van Linz naar Wenen pakt (210 km i.p.v. 300 km, dagafstanden 40 – 45 km per dag). De beschrijving van deze fietsreis staat op een andere pagina.
 5. een 6-daagse sportieve variant (waarbij u 70 – 90 km per dag aflegt). De beschrijving van deze fietsreis staat op een andere pagina.

Beschrijving van dag tot dag

Dag 1 – Individuele aankomst Schärding / St. Florian (bij Passau) en pretourmeeting

Indien u met de auto aankomt dan kunt u uw auto, gedurende de tour, veilig gratis parkeren bij Schärding a/d Inn op het terrein van de organisatie. Barokstad Schärding heeft een mooi marktplein met kleurrijke barokke burgerhuizen. Om gesterkt aan de fietstour te beginnen, begint u met een krachtige “Bauernjause” (doorgaans koude schotel, van allerlei regionale specialiteiten met brood) in een gezellige Gasthof. U kunt een mooie historische wandeling maken door de oude handelsstad Schärding, die 1200 jaar geleden al als agrarische nederzetting “Scardinga” vermeld werd.

Overnachting in Schärding / St. Florian

Dag 2 – Schärding – Omgeving Feldkirchen (ca. 50 km + boottocht)

U start uw tour langs de Inn naar Passau, de drierivierenstad en voormalige bisschopsstad, die gelegen is op het punt waar de bredere Inn in de smallere Donau stroomt. Vanuit het noorden komt ook nog het kleinere riviertje de Ilz in de Donau uit. Let op het verschil in kleur van het water van beide rivieren. Vanaf Passau naar Wenen gaat de rivier als Donau verder. Het mooie oude centrum van Passau met zijn smalle straatjes is gelegen op een landtong tussen de samenvloeiing van deze rivieren. In Passau kunt u een stadrondleiding aanvragen met een bezoek aan de Dom, waar u – als u geluk heeft – het grootste kerkorgel ter wereld (meer dan 17.000 pijpen) zult horen spelen. Maar Passau kent veel meer schitterende historische gebouwen uit de 14e tot 17e eeuw, waaronder naast de dom, 2 paleizen en 2 burchten. Aan te raden is ook een rondvaart vanuit Passau over de 3 rivieren.Hier komen Inn, Ilz en Donau samen, om als Donau verder naar Wenen te stromen. U gaat met de boot van Passau via Obernzell en Engelhartszell naar het natuurschouwspel van de Schlögener Donauschlinge, waar het onoverwinnelijke graniet de Donau gedwongen heeft om een 180 graden bocht te maken. Om vervolgens weer net zo’n scherpe bocht te maken de andere kant op. Hierna gaat u op de fiets verder door het Eferdinger Becken naar Aschach, een bekoorlijk stadje met een middeleeuws marktplein met fraaie hofjes in gotisch-, barok- en Renaissancestijl. Let u ook eens op de mooie kleurrijke huizenfacade langs de rivier. Aschach heeft ook een scheepsbouw- en visserijmuseum. U rijdt vervolgens door naar uw overnachtingshotel in de omgeving van Feldkirchen. De in de buurt liggende zwemmeren nodigen uit tot een verfrissende duik na deze eerste fietsdag. ’s Avonds kunt u genieten van een glas Most en van regionale Specialiteiten.

Overnachting Omgeving Feldkirchen

Dag 3 – Omgeving Feldkirchen – Omgeving Mitterkirchen (ca. 65 km)

Vandaag staat in het teken van de groenteteelt in het Machland. U fietst door het groen van Eferdinger Beckens naar Ottensheim. Daar gaat u met de Drahtseilbrücke naar Wilhering aan de overzijde. Linz, de hoofdstad van de provincie Niederösterreich, is met haaroude stadshart, haar steegjes en talrijke sprookjesfiguren, een heerlijke stad om even te flaneren. Aan de Donauoever vallen vooral het moderne gebouw van het Lentos Kunstmuseum en het festival- en congrescentrum Brücknerhaus op. Linz is een echte sprookjesstad. Ga met de Pöstlingbergbahn de berg Pöstling op voor een mooi uitzicht of een tochtje met de drakentrein van Grottenbahn in een kleurrijke verlichte omgeving langs sprookjesfiguren.
In St. Florian kunt u het Augustijnerklooster bezoeken. Aansluitend fietst u verder door het Machland bekken naar het oude stadje Enns, met haar Stadtplatz en de mooie 60 meter hoge stadstoren, die u van verre al heeft gezien. U kunt ook het Schloß Ennegg in Enns bezichten. En bij Enns, aan de overkant van de Donau, Mauthausen (monument concentratiekamp). In Mitterkirchen bevindt zich een Keltisch dorp (museum). U kunt de etappe zelf per boot bekorten!

Overnachting omgeving  Mitterkirchen.

Dag 4 – Omgeving Mitterkirchen – Omgeving Marbach (ca. 50 km)

Vandaag fietst u verder langs de Donau door de Strudengau en arriveert u in het barokstadje Grein. Hier staat het oudste, (1791) nog in gebruik zijnde, stadstheater van Oostenrijk. Ook kunt u het scheepvaartmuseum in de Greinburg, het oudste woonslot van Oostenrijk, bezichtigen. U fietst verder langs een stuk van de Donau met gevaarlijke stromingen, dat schippers vroeger vreesden.  U komt langs de steden Neustadt en Ybbs, waar in de Lorenzkerk Mozart het orgel bespeeld heeft.

Overnachting in Marbach.

Dag 5 – Omgeving Marbach – Omgeving Krems (ca. 50 km)

Begin vandaag de dag met een bezoek aan de, hoog boven de Donau gelegen, Wallfahrtskirche van Maria Taferl, die jaarlijks duizende pelgrims trekt. In Pöchlarn vindt u het Oskar Kokoskahuis. In het kleine Middeleeuwse stadje Melk staat de wereldberoemde Benediktijner abdij van Melk met een geweldige hoeveelheid barokke kunst. U moet dit stadje en dit klooster beslist niet overslaan. Dit is ook een fantastisch uitzichtpunt op de Donau en de fraaie omgeving van de Wachau-streek.
Daarna fietst u door de Wachau, met zijn betoverende ambience van beboste berghellingen, typische boomgaarden en wijnbergen. U fietst door de wijnstadjes Spitz, gelegen onderaan een wijnberg aan de Donau, Weißenkirchen en Dürnstein. Dit is een van de fraaiste delen van de Wachau. Hier bevindt zich ook een klooster met een opvallend gekleurde toren. Daarboven ligt de bergruïne Dürnstein. U sluit de etappe in Mautern, niet ver gelegen van de 1000 jaar oude stad Krems af. Bezoek niet alleen het Middeleeuwse centrum, maar bijvoorbeeld ook de Kunstmeile , het Karikaturmuseum of een van de andere bezienwaardigheden. Natuurlijk mag bij een tussenstop in de Wachau een bezoek aan een wijnproeverij niet ontbreken. Daarvoor moet u voldoende tijd inplannen.

Overnachting omgeving Krems.

Dag 6 – Omgeving Krems – Langenschönbichl (ca. 35 km)

Mocht u de vorige dag geen tijd hebben gehad om Krems te bezoeken, ga de stad dan vandaag alsnog verkennen. U fietst vandaag een korte etappe via Traismauer naar Langenschönbichl, een landelijk dorpje.

Overnachting Langenschönbichl.

Dag 7 – Langenschönbichl  – Wenen (ca. 50 km)

De etappe van vandaag leidt u eerst naar de bloemenstad Tulln. U kunt hier een bezoek brengen aan het Römermuseum Tulln, een museum over de Romeinen en de Keltische inheemse bevolking van Noricum, het Egon Schiele museum of de modeltuinen van Die Garten. Na Tulln fietst u door een breed dal. Ter hoogte van Greifenstein schampt de Donau de noordelijke uitlopers van het Wienerwald. De 900 jaar oude abdij Klosterneuburg in de gelijknamige plaats is een bezoek zeker waard.
Na aankomst in Wenen kunt u gaan genieten van alles wat deze fraaie klassieke stad te bieden heeft. Gun u zelf een “Verlängerten” en een stuk Sachertorte in een typisch Weens koffiehuis. Flaneer door de bekendste winkelstraat van Wenen, de Mariahilferstraße.

Overnachting Wenen.

Dag 8 – Einde van uw fietstour

Na het ontbijt vertrek of verlenging of transfer terug naar het begin.
Wenen leent zich bij uitstek voor een paar extra nachten. U kunt de Spaanse rijschool bekijken, de Stephansdom of de Wiener Prater bezichtigen. Het keizerlijk paleis Schönbrunn met zijn fraai aangelegde tuin (UNESCO- werelderfgoed!) mag u eigenlijk niet missen. Om al dit moois te bekijken kunt u bijvoorbeeld een rit maken met de beroemde “Fiaker, een Weense koets.

De Donau fietsroute van Passau naar Wenen is het schoolvoorbeeld van een haast perfecte fietsroute. Een aparte fietsroute, zonder gemotoriseerd verkeer. Slechts heel af en toe een stukje over een b-weggetje. Daarbij fietst u vlak of licht bergafwaarts. Deze Bauernhof tour is geschikt voor het hele gezin, mits de kinderen de dagetappes aankunnen. U kunt wel op veel plaatsen een stuk met de boot bekorten.

Kenmerken van de fietsvakantie Donauroute langs boerderijen (40 – 55 km per dag):

 • Soort reis: individuele fietsreis Oostenrijk langs zorgvuldig uitgezochte boerderijen (familiebedrijven, aangesloten bij de organisatie Urlaub am Bauernhof)
 • Duur: 8 dagen, 7 nachten, 6 fietsdagen
 • Afstand: 305 km, ca. 50 km per dag
 • Periode: zie prijslijst
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen 8-daagse fietstour in of in omgeving van: Schärding / St. Florian, Feldkirchen, Mitterkirchen, Marbach, Krems, Langenschönbichl, Wenen
 • Accommodaties en verzorging: in Schärding een Landgasthof, in Wenen een traditioneel 3-sterrenhotel in het centrum en onderweg 5 zorgvuldig uitgezochte boerderijen (familiebedrijven, klasse 3 of 4 Bloemen, aangesloten bij de organisatie Urlaub am Bauernhof). Logies ontbijt.
 • Moeilijkheidsgraad/niveau:

  ◘◘◘◘

  Geschikt voor fietsers van alle leeftijden en voor het hele gezin. Voordeel is dat overal de boot of trein genomen kan worden, als het eens tegen zit.

 • Vervoer naar Schärding / St. Florian: niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,8

Algemeen oordeel: 5
“De reis verliep vlekkeloos en de organisatie was perfect. Een aanrader”. 
Dhr. Janssens, september 2019

Algemeen oordeel: 4
“Prettig en snel”
Mevr. Hermans, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Mede door het prachtige weer; een fantastische vakantie.”
Familie Willems, augustus 2016

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Goed verdeeld, je fietst heel makkelijk langs de Donau.”
Familie Wols van der Wel, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Goede organisatie. De warme zomer maakte dat de tour zwaarder was dan verwacht.”
Anoniem, juli 2015

Inbegrepen in de basisprijs

 • Gratis parkeerplaats in Schärding. Deze parkeerplaats grenst direct aan het fietspad.
 • Pretourmeeting in Schärding
 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte boerderijen 3 of 4 Bloemen, aangesloten bij Urlaub am Bauernhof
 • Uitgebreid ontbijt
 • 1 x boottocht van Passau naar Schlögen (incl. fietsen) Let op: niet mogelijk in seizoen 1, dan fietst u de gehele route.
 • Donau-Card voor de deelstaat Opper-Oostenrijk
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning in Oostenrijk (Engelstalig en Duitstalig: van 8 – 20 uur) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen).
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen.
 • Uitvoerige reisbescheiden
 • Verzekering huurfietsen inbegrepen
 • Bij de huurfiets wordt géén gratis helm geleverd. Let op: Een fietshelm is in Oostenrijk verplicht voor kinderen tot en met 12 jaar. U dient hier zelf voor te zorgen.

Extra standaard opties

 • Huurfietsen (7-/21-versnellingen)
 • Huur E-bikes
 • Extra nachten in álle overnachtingsplaatsen
 • Transfer terug naar de auto: dagelijks tussen 14.00 – 15.00 uur vertrekt vanaf het door u geboekte hotel in Wenen een transferbusje terug naar Passau/Schärding. Duur ca. 3,5 – 4 uur, kosten € 55 p.p. inclusief fiets. U kunt ook per trein teruggaan, een ticket kost ca. € 25 p.p. (met fiets € 10 meer). U betaalt de transfer ter plaatse, maar dient dit wel vooraf bij de boeking op te geven.

Maatwerk als extra optie

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt (zie prijzenlijst), betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Voor de Donauroute hebben we bij onze partner zoveel mogelijk uw wensen willen ondervangen door het aanbieden van 5 kant en klare varianten (extra rustdagen zijn overal mogelijk).

 • 8-9- daagse Donauroute Passau – Wenen standaard, (40 – 55 km/dag, 1 dagetappe per trein)
 • 6-daagse Donauroute Passau – Wenen sportief (70 – 85 km/dag; u kunt aanknopen op andere routes van ons)
 • 8-daagse Donauroute Passau – Wenen Bauernhöfe (40 – 55 km: overnachten op boerderijen/wijngoederen)
 • 8-daagse Donauroute Linz – Wenen, speciaal voor families met kinderen (35 – 45 km, met rustdag in Wachau).
 • 11-daagse Donauroute Passau – Wenen, voor pure recreanten of beginners (30 – 45 km).

 

Prijzen 2019

Bij een combinatie van twee tours, ontvangt u 5% korting op de tweede tour!

Termijnen 2019

Aankomst dagelijks mogelijk, van 06.04 – 12.10

Seizoen 1: 06.04 – 14.04 | 30.09 – 12.10
Seizoen 2: 15.04 – 12.05 | 02.09 – 29.09
Seizoen 3: 13.05 – 01.09

Prijzen per persoon

Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer

€ 429,00

Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer

€ 369,00

Toeslag Seizoen 2

€   50,00

Toeslag Seizoen 3

€ 110,00

Toeslag 1-pers. kamer

€ 110,00

Huurfiets (7/21 versnellingen) per tour

€   75,00

Huur E-bike per tour

€ 160,00

Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst)

€  30 per boeking

Boekingskosten maatwerk

€ 100 per boeking

 

Extra nachten per persoon in 2-pers.kamer / 1-pers. kamer

Plaats 2-pers.k / 1-pers.k  
Schärding / St. Florian

€ 45 / € 60

Wenen

€ 70 / € 99

 

Kinderkorting

(van toepassing bij minimaal 2 volbetalende volwassenen en indien kinderen bij de ouders op de kamer slapen)

0 tot 6 jaar 100%
6 tot 12 jaar 50%
12 tot 15 jaar 25%
15 jaar en ouder 10%
Korting extra bed op 2-pers. kamer (3-pers) 10%

 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Gratis parkeerplaats in Schärding
 • Pretourmeeting in Schärding
 • Overnachtingen in zorgvuldig uitgezochte boerderijen 3 of 4 Bloemen, aangesloten bij Urlaub am Bauernhof.
 • Uitgebreid ontbijt
 • 1 x boottocht van Passau naar Schlögen (incl. fietsen). Let op: niet mogelijk in seizoen 1, dan fietst u de gehele route.
 • Donau-Card voor de deelstaat Opper-Oostenrijk
 • Bagagevervoer van hotel tot hotel (bij basisprijs A)
 • Een vangnet in de vorm van telefonische ondersteuning in Oostenrijk (Engelstalig en Duitstalig: van 8 – 20 uur) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand naar u toe te laten komen)
 • Uitstekend uitgewerkte routebeschrijving, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen
 • Uitvoerige reisbescheiden
 • Verzekering huurfietsen
 • Bij de huurfiets wordt géén gratis helm geleverd. Let op: Een fietshelm is in Oostenrijk verplicht voor kinderen tot en met 12 jaar. U dient hier zelf voor te zorgen.

 

Parkeerkosten en kosten transfer terug naar het begin

Indien u met het openbaar vervoer wilt komen, er zijn goede treinverbindingen met Passau en Schärding. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Linz, München of Wenen. Parkeren kan in Schärding gratis op het terrein van de organisatie. Deze parkeerplaats grenst direct aan het fietspad.

U kunt een transfer met onze transferbus terug van Wenen naar Schärding boeken (met fietsen). Deze transfer vertrekt elke dag ca. 14.00 – 15.00 uur vanaf uw hotel in Wenen, de rit duurt 3,5 tot 4 uur. Kosten € 55,- p.p., inclusief fiets. U kunt ook met de trein teruggaan (kosten ca. € 25 p.p., excl. fiets ca. € 10). U betaalt de transfer ter plaatse, maar dient dit wel vooraf bij de boeking op te geven.

Wilt u bij de boeking opgeven of u met de auto komt en of u een transfer met onze transferbus terug van Wenen naar het begin wilt bestellen.

Nieuwsbrief ontvangen?

 
E-mail:
Naam:
 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Raphaelstraat 1
7031 BA Wehl

tel. 06-20 36 94 45
e-mail: info@mozaiekreizen.nl