Elberadweg, deel 2 – Elberoute van Praag naar Dresden

Elberadweg Melnik

Individuele Fietsreis langs de Elbe

 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels/pensions
 • Duur: 7 dagen, 6 nachten, 5 fietsdagen
 • Afstand: 207 km, 40 – 55 km per dag
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘

Een schitterende fietsreis met vele hoogtepunten, waarvoor u geen bijzondere conditie hoeft te hebben. Na een verkenning van de magische stad Praag, volgt u op deze fietsvakantie per fiets de eeuwenoude handelsroute tussen Praag en Dresden langs de rivieren Moldau en Elbe. Daarbij fietst u door een prachtig landschap vol pittoreske steden zoals het kleine Boheemse wijnstadje Melník en de eens trotse Hussietenstad Litomerice. Onderweg komt u langs het geboortehuis van de bekende componist Antonín Dvorák, vlakbij het opvallende Renaissance kasteel in Nelahozeves en brengt u een bezoek aan Theresienstadt, concentratiekamp in WO II. Voorbij Decin komt u in het unieke Boheemse en Saksische Zwitserland (Nationaal Park), met zijn hoge, bizarre rotsformaties waar de Elbe zich in fraaie meanders een weg zoekt richting Dresden.

Interactieve kaart

Route 798,972 – powered by www.bikemap.net

Ga met uw muis over de route om de highlights te zien of ga met uw muis van links naar rechts over het hoogteprofiel: u ziet dan ook een fietsje op de kaart “meefietsen”. Let op: deze kaart is slechts een ruwe schets en u kunt er niet op fietsen. De finesses zijn uiteraard het geheim van de kok!

Elberadweg, deel 2: fietsen van Praag naar Dresden

Let op: Bij een combinatie van Elberoute, deel 1 en deel 2 (van de bron via Praag naar Dresden), ontvangt u op de tweede tour 5% korting!!  Dit geldt alleen als er geen andere kortingen van toepassing zijn. 

Opmerkelijk is dat Praag van oudsher niet alleen een centrum van hofcultuur was, maar ook een smeltkroes van Tsjechische, Joodse en Duitse cultuurelementen. Vanwege haar gunstige geografische ligging was de handel en nijverheid in Praag namelijk al vroeg opgebloeid. En één van de belangrijkste handelsroutes liep van Praag naar Dresden. U volgt met de fiets deze route langs de rivieren. U begint in Praag en fietst stroomafwaarts langs de rivier de Vltava (Moldau), die uitmondt in de Labe (Elbe) met als uiteindelijke doel de historische stad Dresden, de zetel van de Saksische hertogen. U overnacht in beide steden. Onderweg komt u door een wonderschoon, zeer afwisselend landschap met pittoreske steden als Melník, Litomerice en Decin.

Dit moet u zelf beleven:

 • Koffie met heerlijk Marlenka gebak (Tsjechische honingtaart) bestellen in Ubecni Dum, het Nieuwe Raadhuis in Praag, te midden van een verpletterende hoeveelheid originele Jugendstil elementen (o.a. glas in loodramen van Alphonse Mucha).
 • Een serenade door een onbekende violist op de Karelsbrug in Praag, die prachtig het Ave Maria speelt op zijn elektrische viool.
 • Fietsen langs het geboortehuis van componist Antonín Dvorak, zoon van de dorpsslager in Nelahozeves, later een van de beroemdste componisten ter wereld met zijn Nieuwe Wereld symfonie (9de symfonie).
 • Na aankomst in Melník de lokale Boheemse wijn proeven in een wijnkelder en op een terrasje genieten van het uitzicht op de samenvloeiende Elbe en Moldau.
 • Bezoek aan de 18de eeuwse vesting Terezin, in WOII beter bekend als concentratiekamp Theresienstadt, nu een museum ter nagedachtenis aan deze duistere periode in de geschiedenis.
 • Uit eten in Litomerice in Radnicni Sklipek, een restaurant met verse streekproducten uit de Tsjechische keuken in de onderaardse gewelven van de stad (366 m van de ca. 3 km onderaardse gewelven uit de middeleeuwen zijn toegankelijk).
 • De stijl oprijzende rotsen in Tsjechisch en Saksisch Zwitserland, waar tussendoor de slingerende Elbe zich een weg baant: superromantisch.
 • Een tocht met de historische tram/trein vanuit Bad Schandau de omliggende bergen in langs vele schitterende vergezichten.
 • Genieten van het wereldberoemde panorama op Dresden bij aankomst per fiets vanuit de Elbevallei.
 • Een bezoek aan de Pfunds Molkerei, uitgeroepen tot “De mooiste zuivelwinkel ter wereld”. Erboven is een restaurant die de melkprodukten verwerkt in haar menukaart.

De Elberoute van Praag naar Dresden – Uw fietsreis van dag tot dag

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau, magische stad van kunstenaars en schrijvers, zoals Mucha en Kafka. Praag moet je gezien en beleefd hebben. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. Mocht u Praag niet eerder bezocht hebben dan zijn enkele extra overnachtingen in deze stad zeer aan te bevelen. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië, en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Wat is inbegrepen”.

Overnachting in Praag.

 

Dag 2 – Praag – Melnik

Afstand: 52 km

Ondanks de eerste lichte stijging als u Praag verlaat, fietst u vandaag via een mooie route naar het hart van het Boheemse wijngebied, de stad Melník. De Moldau snijdt hier door het landschap waardoor interessante rotsvormingen en diepe dalen gevormd zijn. Hoogtepunten zijn de bezoeken aan de kastelen in Nelahozeves (met vlak erbij het geboortehuis van de beroemde componist Antonín Dvorák ), en Veltrusy. In het wijnstadje Melník, gelegen boven de samenvloeiing van de Moldau en de Elbe, kunt u deze eerste fietsdag met een goed glas Boheemse wijn beëindigen.

Overnachting in Melnik.

 

Dag 3 – Melnik – Litomerice

Afstand: 51 km

De tocht van vandaag leidt u door een van de vruchtbaarste gebieden van Tsjechië, waar de Elbe door de samenvloeiing met de Moldau breder en kalmer is geworden. In Roudnice nad Labem kunt u in de manege van het kasteel een galerie met moderne kunst bezoeken.  Het is een goede plek voor de lunch. Indrukwekkend hoogtepunt van de dag is echter zeker  een bezoek aan de 18de eeuwse vesting Terezin, in WOII beter bekend als concentratiekamp Theresienstadt, nu een museum ter nagedachtenis aan deze duistere periode in de geschiedenis. Uw eindbestemming van deze dag is de vriendelijke, en sfeervolle stad Litomerice met zijn pastelkleurige Gotische, Barokke en Renaissance gevels, waar u beslist moet gaan eten in Radnicni Sklipek, met zijn 366 m (!) onderaardse, middeleeuwse gewelven. Een gezellige afsluiting van een indrukwekkende dag.

Overnachting in Litomerice.

 

Dag 4 – Litomerice – Decin

Afstand: 44 km

Vandaag verkent u het romantische landschap van het Boheemse Middelgebergte. Kenmerkend zijn de kegelvormige, vulkanische heuvels en een enorme biodiversiteit. Hoewel dit gebied dus zeer heuvelachtig is, volgt u gemakkelijk fietsend het hier smalle Elbedal stroomafwaarts, waarbij u langs interessante ruïnes komt. Het Strekov Kasteel, dat bovenop een 100 m hoge steile rotspunt staat, is een van de meest romantische kastelen in Tsjechië. Na een uitdagende beklimming wordt u beloond met een fantastisch uitzicht én met een gezellig restaurant in de burchtsmederij. Het eindpunt van de dag is de Noordelijke poort van de Tsjechische Republiek: de stad Decin, laagst gelegen stad van Tsjechië en dat hebben ze geweten. De regelmatige Elbeoverstromingen laten nog steeds zien wie er hier de baas is. Aanvankelijk een rokerige havenstad met een enorm kasteel met een roerig militair verleden tot in de stalinistische tijd toe, verdient Decin tegenwoordig een bezoek, vanwege de in gang gezette renovatie van het  enorme kasteel en de historische binnenstad er vlakbij. Dineren, bijv. in rest. Café Prolod boven de Elbe.

Overnachting in Decin.

 

Dag 5 – Decin – Tsjechisch-Saksisch Zwitserland – Hrensko/Bad Schandau

Afstand: 14 / 20 km

Vandaag fietst u door het hart van het Nationale Park Tsjechisch-Saksisch Zwitserland, in Duitsland ook bekend als Elbsandsteingebirge. Deze streek met haar mooie natuur met rotsvormingen, passen, uitzichttorens, plateaubergen en diepe gorges is bij uitstek geschikt voor wandelaars. U kunt kiezen of u wilt lunchen of overnachten in de grensplaats Hrensko (wel de meest kitscherige plaats van Tsjechië). Van daaruit kunt u bij mooi weer een prachtige wandeling maken naar de Pravcicka Poort, met 16 m hoogte en 26 m breedte  de grootste natuurlijke, door watererosie ontstane zandstenen brug van Europa. Er is een restaurant onder gehuisvest. Een kortere wandeling naar de gorges van de Kamenice rivier is ook al schitterend. Ondanks dat dit het laagste punt van de Tsjechische republiek is, waant u zich continu in de bergen.

Overnachting in Hrensko. Let op: Tegen meerprijs overnacht u in het prachtige Bad Schandau! U vervolgt in dat geval uw fietstocht langs de oevers van de Elbe naar het gezellige plaatsje Bad Schandau met veel exposities als eindbestemming van de dag.

 

Dag 6 -Hrensko/Bad Schandau – Dresden

Afstand: 56 / 50 km
Vandaag is volgepakt met historische bezienswaardigheden! ’s Morgens kunt u eventueel eerst nog vanuit Bad Schandau een historische tramrit maken door het Kirnitzschtal en dan bergop naar de Lichtenhain Waterval, langs vele schitterende vergezichten. Daarna fietst u deze dag verder langs de Elbe richting Dresden langs vele historische bezienswaardigheden: de griezelig uitziende enorme vesting Königstein (“de Saksische Bastille”) en de Basteibrug, een 76 m lange rotsbrug van zandsteen bij Rathen (met restaurant met uitzicht) liggen nog in het bergland. Bij Pirna komt u dan de Elbevallei  binnen, een synthese van natuur, architectuur en cultuurlandschappen. De oevers van de Elbe zijn bekleed met Renaissance forten en  18e en 19e eeuwse villa´s, terwijl paleizen en tuinen naadloos aansluiten op het met wijnranken omlijste landschap. Karl Maria von Weber en Richard Wagner componeerden er. Als u de eindbestemming van deze tour nadert ziet u het panorama op de oude stad Dresden dat tot voor kort door de UNESCO als Werelderfgoed is aangemerkt.

Overnachting in Dresden.

 

Dag 7 – Dresden

Bezoek aan Dresden met natuurlijk het Zwinger Paleis, de Semper Oper en de Frauenkirche. Geniet van het uitzicht vanaf de Brühlsche Terrasse – het balkon van Europa – en van de moderne kunst in het Albertinum. En bezoek het slot en park Pillnitz (zomerresidentie van de Saksische Hertogen. Maar vergeet ook niet de kleinere juweeltjes, zoals het Schillerhuisje, waar Schiller zijn Ode an der Freude zou hebben geschreven en de Pfunds Molkerei, de mooiste zuivelwinkel ter wereld, met erboven een restaurant waarin de zuivelprodukten verwerkt worden. Als u van kunst houdt mag u de Kunsthofpassage in de Äußeren Neustadt eigenlijk niet missen. Dresden, “Florence aan de Elbe” (Elbflorenz was haar 18e eeuwse bijnaam, vanwege de vele barok en rococo architectuur), is dan ook beslist een of twee extra nachten waard.

De individuele fietsreis van Praag naar Dresden is de gemakkelijkste fietsvakantie die wij aanbieden. Dit traject van de Elberadweg is geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden met een normale gezondheid en zelfs prima te doen door 60+-ers. Deze reis volgt namelijk voor 90 % de rivierdalen van Vltava (Moldau) en Labe (Elbe) naar Dresden. Slechts op de eerste fietsdag komt u een lichte klim tegen. Er is ook een dag ingepland, waarop u maar 20 km fiets, en waarin u daarnaast een boottocht of voettocht in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland kunt maken. Kortom u verkent Tsjechië tijdens deze fietsreis op een ontspannen manier.

Kenmerken van de fietsreis Praag – Dresden:
 • Soort reis: individuele fietsreis Tsjechië langs hotels/pensions (inschrijven op een volledig verzorgde, begeleide tour ook mogelijk, zie hieronder)
 • Duur: 7 dagen, 6 nachten, 5 fietsdagen
 • Afstand: 207 km, 40 – 55 km per dag
 • Periode: half april tot half oktober
 • Startdag: wanneer u wilt
 • Overnachtingen in: Praag, Melník, Litomerice, Decin, Hrensko (CZ) of Bad Schandau (D), Dresden
 • Accommodaties: goede ** en *** pensions/hotels. Logies ontbijt. Tegen meerprijs luxere hotels.
 • Moeilijkheidsgraad/niveau: ◘◘◘◘, niveau 1: gemakkelijk
 • Vervoer naar Tsjechië: niet inbegrepen (wij kunnen wel adviseren)

 

 Offerte Aanvragen

Ervaringen van klanten

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Gemiddelde score: 4,6

Elberoute deel 2, Praag – Dresden (2017)

Algemeen oordeel: 5
“Prachtige ervaring/vakantie! City Bike Tour door Michael was top!
Snijders groep, augustus 2017

Algemeen oordeel: 4
“Prima
Dhr. Sprenkels, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Goed georganiseerd
Mevr. Bos, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Heel plezierig en uitstekend georganiseerd
Dhr. Bosch, augustus 2017

Algemeen oordeel: 4,5
“In één woord: fantastisch. Een mooie reis wat betreft het landschap. De documentatie: duidelijk en meer dan voldoende om naast het fietsen ook nog iets mee te kunnen doen. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Heidema, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Een heel goede ervaring: de moeilijkheidsgraad was prima en wij hebben het als een fijne vakantie ervaren.
Dhr. Everts, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Heel tevreden
Dhr. Watelle, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Met veel zorg samengesteld, beetje avontuurlijk met af en toe wat spoorzoeken: Héérlijk om te doen.
Van den Berg groep, juni 2017

Algemeen oordeel: 4
“Het nationaal park en de natuur heeft de meeste indruk gemaakt.
De Vylder groep, mei 2017

Algemeen oordeel: 5
“Top
Mevr. Hollak, april 2017

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed georganiseerde en mooie reis
Dhr. Straver, april 2017

Combinatie Elberoute deel 1 (van de bron naar Praag) + Elberoute deel 2 (Praag – Dresden) 2017

Algemeen oordeel: 4
“Betrouwbaar, goed georganiseerd, veel informatie en een goede service”
Mevr. Engels- Hoogewoning, juni 2017

Algemeen oordeel: 4
“Een pittige tocht. Erg mooi!”
Dhr. Wassenaar, juni 2017

Elberoute deel 2, Praag – Dresden (2016)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed, kleinschalig maar professioneel.
Familie Horemans, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed.”
Dhr. Jonker, juni 2016

Algemeen oordeel: 4
Goed, prima! Geweldige reis. Gezellige informatieve jongeman als chauffeur van Dresden naar Praag!
Familie Hooreman, juni 2016

Algemeen oordeel: 5
“Prettig, korte lijnen met Lukas. Correcte afhandeling bij een probleem met het bagagevervoer.”
Familie Geschiere, juni 2016

Algemeen oordeel: 4
“Goede organisatie met rugsteuntje ter plaatse.
Familie Oudesluijs, juni 2016

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed. Heel goede informatie en service. Had snelle en vriendelijke respons van Lukas: toen één van onze fietssleutels per ongeluk met het bagagevervoer mee was gegaan, waren ze binnen 15 minuten terug met de sleutel.”
Familie Van Herzeele, mei 2016

Combinatie Elberoute deel 1 (van de bron naar Praag) + Elberoute deel 2 (Praag – Dresden) 2016
Algemeen oordeel: 5
“Veel mooier dan verwacht en zeker voor herhaling vatbaar!!
Familie Blankwater, juli 2016

Algemeen oordeel: 4
“Prettig, goed geregeld / georganiseerd.
Familie Koks, juli 2016

============================

Elberoute deel 2, Praag – Dresden (2015)

Algemeen oordeel: 5
“Prima, geen klachten, prachtige route.”
Familie Sommer, juli 2015

Algemeen oordeel: 4
“Goede reis. Mooi. Wat kleine foutjes in de dagbeschrijving, links i.p.v. rechts. De route was goed, niet moeilijk. Dit m.u.v. de klim op de eerste dag bij Klecany, en omhoog naar het op een heuvel gelegen Melnik. Fietsdag naar Bad Schandau: mooie route en prachtige wandeling.”
Familie Wijffels, mei 2015

Combinatie Elberoute deel 1 (van de bron naar Praag) + Elberoute deel 2 (Praag – Dresden) 2015
Algemeen oordeel: 5
“Prima vlotte service bij vragen. Alles goed geregeld. Fijne voorstellen die zelf zoeken overbodig maken. De tour was iets lastiger als gedacht. Wij stopten vaak voor foto’s en iets bekijken en dan kom je op het eind soms in tijdnood.”
Fam. Schütz, augustus 2015

============================

Elberoute deel 2, Praag – Dresden (2014)

Algemeen oordeel: 4
“Prima.”
Family Van der Poel, oktober 2014

Algemeen oordeel: 4
“Leuke en afwisselende tour.”
Familie Deij, september 2014

Algemeen oordeel: 5
“Professioneel, persoonlijk en origineel. Zeer mooie fietstocht met telkens mooie eindpunten. Zeer comfortabele hotels met uitgebreid en lekker ontbijt. Extra dag in Praag en Dresden is zeker aan te bevelen en de City Bike Tour met Lukas is eigenlijk een must! Voor de hotelkeuze in Bad Schandau zou ik kiezen voor een hotel op de andere oever dus in Bad Schandau.” (noot Mozaïek: bij beschikbaarheid kiezen we altijd voor een hotel in Bad Schandau zelf)
Dhr. Van Laere, mei 2014

Algemeen oordeel: 5
“Een mooie ervaring. We hebben genoten.”
Fam. Janssen, juli 2014

Algemeen oordeel: 5
“We vonden het een hele mooie en goed verzorgde reis. Wij zouden met alle plezier deze reis nogmaals willen boeken.
We hebben bij aanvang van de reis de auto in Dresden geparkeerd bij ons overnachtingshotel. Daarna hebben we de tram (kaartjes bij de hotelreceptie) genomen naar het station. Met de trein naar Praag gereisd en vervolgens met de metro naar het hotel. Dat was heel goed mogelijk en is ook goed gegaan.”
Familie Vervoort, juli 2014

Algemeen oordeel: 5
“Het was een prima vakantie!! Leuk om iedere dag weer iets nieuws te zien.
De omgeving van Hrensko en Bad Schandau hebben de meeste indruk gemaakt. Ook mooi om te wandelen!”
Fam. Van der Weide, juli 2014

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed”
Fam. Gijsemans, juli 2014

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed. Aardige, gedreven mensen.”
Fam. Verschoore, juli 2014

Algemeen oordeel: 4
“8+”
Fam. De Vries, 2014

Algemeen oordeel: 5
“Goed samenwerkingsverband, sympathiek, goed maatwerk. Bedankt voor de leuke reis en de geweldige kennismaking met Tsjechië. Wij hebben nog vaak aan Vitek teruggedacht met zijn enthousiaste en sympathieke verhaal. De hoteleigenaar in Melnik was een schat en de eigenaresse van het pension in Litomerice was ook lief en vrolijk. Leuk ook om een welkomstkaartje te vinden bij thuiskomst.”
Fam. Winkel, april 2014

Combinatie Elberoute deel 1 (van de bron naar Praag) + Elberoute deel 2 (Praag – Dresden) 2014
Algemeen oordeel: 4
“Onbezorgd fietsen. Veelvoud van mooie oude stadjes op korte afstand van elkaar.”
Fam. Bol, augustus 2014

============================

Elberoute deel 2, Praag – Dresden (2013)

Algemeen oordeel: 4
“Wij vonden het een prachtige, goed verzorgde route.
De eerste kennismaking op maandag met Lukas was prima. Na de inleiding heeft hij ons de stad Praag laten zien op de fiets (City Bike Tour). Zelf hadden we de dag ervoor al een aantal dingen in Praag bekeken. Het leuke van zijn rondleiding was dat hij niet alleen de highlights van Praag liet zien, iets wat je als toerist snel geneigd bent te doen. Maar hij gaf zijn eigen invulling aan het laten zien van de stad Praag. Veel gebouwen kende hij qua bouwstijl, waar wij zelfs niets van af wisten. Maar hij gaf ook toelichtingen op dingen die hij belangrijk vond. Zo vond ik het uitzicht op de stad erg mooi en zeker toen we aan de andere kant van de stad stonden. Zo kreeg je een idee hoe enorm groot Praag is. Ook het feit dat hij veel kon vertellen over beelden die in de stad staan en gebeurtenissen van voor het vallen van de “muur” vonden wij bijzonder interessant. Toen we terug waren bleek dat we al drie uur onderweg waren geweest en we hebben ons geen moment verveeld. Het was een goede keuze dat we de fietsen van jullie organisatie hebben gehuurd. We kwamen er achter dat deze TREK-fietsen(mountainbike-achtig) beter bestand waren tegen de wegen in Tsjechië dan onze sportfietsen.”
Fam. Van de Pol, juli 2013

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief! De reis was voor ons een fantastische ervaring. Het is de perfecte combinatie van sport, cultuur, natuur en ontspanning.”
Fam. De Troyer, mei 2013

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief. Persoonlijke benadering en hulp ter plaatse.”
Mevr. Van der Zwart, juli 2013

Combinatie Elberoute deel 1 (van de bron naar Praag) + Elberoute deel 2 (Praag – Dresden) 2013
Algemeen oordeel: 4
“Plezierig en betrouwbaar.”
Truus en Henk van den Berg, juli 2013

Algemeen oordeel: 5
“Maatwerk, zorgvuldig, degelijk”
Fam. Simon, juli 2013

Algemeen oordeel: 5
“Bijzonder verrassend. Veel gezien, mooi land, vriendelijke mensen die ons weer het goede pad hebben gewezen (toen wij verkeerd gereden waren). Best avontuurlijk, nooit saai. Twee routes achter elkaar toch wel vermoeiend, vooral als je ook nog iets wil bezichtigen. De fietsen vonden wij prima, gemakkelijk schakelen en licht.
Elbebron-Praag: Wij zijn slecht in kaart lezen dat voorop gesteld. Bewegwijzering is niet overal zo goed, zeker niet in vergelijking met Nederland. Ook de te fietsen route niet. Al is er veel verkeerd gegaan, wij vonden het een bijzondere ervaring om in Tsjechië te fietsen. Het is een mooi land qua natuur en cultuur. Wil je meer zien onderweg, las dan extra dagen in, want fietsen en bezichtigen op één dag is bijna niet te doen. Bewoners zijn hulpvaardig en vriendelijk, al moet je ze wel staande houden, anders loopt men liever door. Wat ons het meest heeft verbaasd: we hebben geen claxon gehoord al deze dagen, automobilisten zijn waarschijnlijk geduldiger dan in Nederand, wat een verademing! Ben je een doorzetter en hou je van een beetje inspanning, dan is deze tour aan te bevelen.
Praag-Dresden: Elberoute, deel 2 is een stuk makkelijker dan Elberoute, deel 1. Wel minder avontuurlijk. Het kaart lezen ging ons beter af, meer de detailkaartjes gebruikt. Twee routes achter elkaar is misschien iets teveel van het goede, dan kun je misschien beter één route doen, zeker als je nog wilt wandelen en wat cultuur wilt snuiven. Wij zijn 17 dagen onderweg geweest.”

Familie Vermeulen, juli 2013

Algemeen oordeel: 3-4
“Goed. In de basis georganiseerd. Daarbuiten ruimte voor voldoende uitdagingen. Avontuurlijk.
We hebben onze vakantie als heel positief ervaren. Factoren die daarbij een belangrijke rol speelden waren het fantastische weer, de erg prettige locaties en het heerlijke en zeer betaalbare eten. Ondanks dat we gekozen hebben voor een “georganiseerde” reis, vonden we het een avontuurlijke vakantie.
Wij zijn blij dat wij gekozen hebben voor de optie Praag-Dresden, ondanks de recente overstromingen. Het meeste hebben we daarvan gemerkt op de route naar Bad Schandau, in de plaats Hrensko en in Bad Schandau zelf. We hopen dat we als toerist een positieve bijdrage hebben kunnen leveren tot het herstel van de schade, zowel materieel als immaterieel.
Ook het transport van onze bagage is prima verlopen. Het materiaal dat we voor vertrek ontvingen was heel volledig en zag er prima verzorgd uit. Tenslotte hebben we het persoonlijk contact zowel in Nederland als Tsjechië als prettig ervaren.”
Fam. Peters/Van de Berg, juli 2013

============================

Oudere beoordelingen:

“Een verrassende, toffe fietsvakantie.”
Fam. Danneels, augustus 2012

“Prima, goed geregeld, prettig contact.”
Fam. Groen, augustus 2012 (Praag – Dessau maatwerk)

“Heel goed, alles correct, netjes, zeer vriendelijk. De tour was iets meer klimmen dan verwacht. De stad Praag en de City Bike Tour met Lukas hebben het meeste indruk gemaakt.
Wij hebben genoten van deze reis, het was zeer ontspannen met elkaar. Goede aanbieding van jullie. Transfer terug met neef van Lukas was goed voor elkaar.”
Fam. Gaikema en Balk, augustus 2012

“Goed verzorg, ontspannen, leuke tour. Afstanden en moeilijkheid zoals verwacht. De Elbevallei heeft veel indruk gemaakt. Aanbevolen restaurants – Prima! Dresden is een prachtige stad. Wij zullen nog een paar foto’s sturen.”
Fam. Nieuwenhuizen, september 2012

“Voor herhaling vatbaar! Afstanden en moeilijkheid zoals verwacht. Terezin heeft veel indruk gemaakt. Batterijcapaciteit elektrische huur fietsen voor ons te laag. Foto’s worden nog opgestuurd.”
Fam. Maes, september 2012

De basis

We denken, na het goed beluisteren van de wensen van toerfietsers, en in nauwe samenwerking met onze Tsjechische partner, een zeer budgetvriendelijke tour te hebben ontworpen, omdat we ons ervan bewust zijn, dat lange afstandfietsers doorgaans niet zitten te springen om de grootst mogelijke luxe, maar wel graag gewoon een lekker bed en douche met voedzaam ontbijt willen. Standaard bieden wij deze reis op maat in arrangementsvorm aan. Wij gaan daarbij uit van een kale basis, waarvan wij denken dat het fijn is om dat in ieder geval in Tsjechië voor elkaar te hebben, zeker in kleinere plaatsen onderweg, waar de taal toch wel een handicap kan zijn:

 • Overnachtingen in geselecteerde ** en *** pensions en hotels
 • Kamers met eigen douche/toilet. Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Met zorg door ons ontwikkelde kaarten van de route, kaarten van de belangrijkste steden waar u doorheen komt met de ligging van de overnachtingsadressen, emergency sheet en nuttige adressen voor onderweg
 • Een gedetailleerde routebeschrijving met highlights
 • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning in Tsjechië (Engelstalig en Duitstalig) en indien nodig daadwerkelijke hulp (bij individuele reizen zijn klein ongerief als een klapband of een plensbui en natte kleren uiteraard geen reden om iemand uit Praag te laten komen).

 

Vanuit deze kale basis, kunt u uw fietsreis verder aankleden met extra opties en eventueel maatwerk.

Extra standaard opties

 • Upgrade naar ****hotels (waar mogelijk)
 • Bagagevervoer. Dit is het overwegen waard, omdat u zonder bagage de handen vrij heeft om onderweg een museum of bezienswaardigheid te bezoeken. U neemt alleen dagbagage mee en kunt de fietsen alleen laten.
 • Huurfietsen:
  • goede trekkingfietsen met minimaal 24 versnellingen. Wij werken met Pells Stratus, Pells Stratus De Luxe (beiden van Tsjechische makelij) en met GT Transeo 4.0 (USA).
  • elektrische fietsen. Wij werken met Agogs Cityliner, een elektrische fiets met een lage instap, die erg comfortabel fietst. De positieve ervaringen van het afgelopen jaar hebben ons doen besluiten deze fietsen ook komend jaar aan te bieden.
  • Voor algemene informatie over huurfietsen (standaard- en extra uitrusting, bij te bestellen extra uitrusting, fietsverzekering, e.d.), klik op: Fietsen huren, waar moet je aan denken?
  • Voor de technische specificaties van onze huurfietsen, zowel trekking fietsen als elektrische fietsen, klik op: Technische specificaties van onze trekking- en elektrische huurfietsen in Tsjechië.
  • Bij de huurfiets wordt een gratis helm geleverd. Let op: Een fietshelm is in Tsjechië verplicht voor kinderen tot 18 jaar.
 • GPX-bestand gratis beschikbaar (op aanvraag)
 • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel en terug
 • Veilig parkeren van uw auto in bewaakte parkeergarage gedurende de fietsreis
 • Extra nachten in Praag, Dresden of in de overnachtingsplaatsen onderweg
 • Transfer van het Dresden terug naar Praag
 • Begeleide introductie fietstour door Praag van 3 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u een of enkele dagen in Praag, dan is er een hele leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids, en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels en Duits, maar er wordt een Nederlandse vertaling van de highlights uitgereikt. U bent 3 – 5 uur onderweg (afhankelijk van uw mogelijkheden) en er is tijd voor de lunch ingepland. U eindigt op een terrasje met een drankje met uw gids. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. Het is ook mogelijk een gezellige wandeling door de stad te maken, met gids. Daarbij wordt rustig aan gedaan en worden leuke tussendoortjes ingepland. Prijs op aanvraag.

 

Maatwerk als extra optie voor uw fietsreis Praag – Dresden

Naast onze standaardopties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen desgewenst uw reis helemaal naar uw wensen aan. Enkele voorbeelden van de afgelopen seizoenen:

 • een combinatie van Elberoute deel 1, van de bron naar Praag met Elberoute, deel 2, van Praag naar Dresden.
 • Een extra dag fietsen rond Dresden, inclusief kaartmateriaal (bijv. naar Meißen, of naar Slot Moritzburg)
 • Verlenging van de Elberoute tot Lutherstadt Wittenberg of Dessau.
 • Een stuk boottocht over de Elbe, eventueel met een stoomboot (fietsen op de boot)
 • Een extra dag in Bad Schandau met tips om de unieke zandsteenformaties van Saksisch of Boheems Zwitserland (Nationaal Park) te verkennen.
 • Dagetappes die afwijken van de standaard 40 – 50 km. Bijvoorbeeld 30 km per dag of 70-80 km per dag.
 • Fietst u als een gezin met kinderen tot 18 jaar, kijk dan ook op onze pagina van de Familytour Praag – Dresden. Die is dan wellicht meer geschikt!

 

Voor dit soort maatwerk, dat buiten de standaard opties valt, betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70.

Prijzen 2018

Let op: Bij een combinatie van Elberoute, deel 1 en deel 2 (van de bron via Praag naar Dresden), ontvangt u op de tweede tour 5% korting!! 

Seizoenen 2018
U kunt dagelijks starten
Seizoen 1: 1 mei – 25 juni en 1 september – 31 oktober
Seizoen 2: 1 augustus – 31 augustus
Seizoen 3: 26 juni – 31 juli
De volgende data zijn alleen
op aanvraag beschikbaar (prijzen zullen afwijken):
Begin mei: 28.04 – 07.05
Hemelvaart:  10.05 – 12.05
Pinksteren:       18-05 – 20.05
Tourprijs in € per persoon (seizoen 1)
A-klasse
(Hrensko*)
A-klasse
(Schandau*)
B-klasse
(Hrensko*)
B-klasse
(Schandau)
Variant 1: Tourprijs met eigen fiets zonder bagagetransport
2 personen € 509 € 562 € 352 € 382
3 personen (3e op extra bed) € 492 € 542 € 342 € 372
4 en 5 personen € 482 € 532 € 332 € 362
6 en meer personen € 477 € 527 € 327 € 357
Variant 2: Tourprijs met eigen fiets en met bagagetransport
2 personen € 632 € 682 € 482 € 502
3 personen (3e persoon op extra bed) € 582 € 630 € 443 € 458
4 en 5 personen € 595 € 645 € 445 € 475
6 en meer personen € 570 € 620 € 415 € 445
Variant 3: Tourprijs met huurfiets zonder bagagetransport
2 personen € 590 € 682 € 447 € 477
3 personen (3e persoon op extra bed) € 537 € 630 € 419 € 453
4 en 5 personen € 549 € 645 € 415 € 450
6 en meer personen € 542 € 620 € 400 € 430
Variant 4: Tourprijs met huurfiets met bagagetransport
2 personen € 692 € 742 € 542 € 562
3 personen (3e persoon op extra bed) € 649 € 719 € 519 € 525
4 en 5 personen € 649 € 699 € 513 € 545
6 en meer personen € 620 € 670 € 480 € 510
*U kunt kiezen tussen A-klasse hotels (4*) en B-klasse hotels/pensions (goede 2* en 3*), beide met een variant met overnachting in Hrensko (Tsjechisch grensplaatsje bij gorges van de Kamenice) of Bad Schandau (Duits kuuroord in Sächsische Schweiz). Gaat u voor comfort, sfeer en luxe dan is Bad Schandau aangewezen, gaat u puur voor natuur en wandelen, dan is Hrensko ook een prima uitvalsbasis.
Toeslagen:
A-klasse A-klasse B-klasse B-klasse
(Hrensko*) (Schandau*) (Hrensko*) (Schandau*)
Seizoen 2 € 20 € 20 € 10 € 10
Seizoen 3 € 25 € 20 € 10 € 10
1-pers. kamer per tour € 180 € 180 € 115 € 115
Extra nacht Bad Schandau (op aanvraag) € 60-80 € 40-60
Extra dag huurfiets € 10 € 10 € 10 € 10
Elektrische huurfiets voor duur van de tour € 110 € 110 € 110 € 110
Extra dag elektrische huurfiets € 22 € 22 € 22 € 22
GPS-bestanden gratis op te vragen per email na boeking
Boekingskosten standaard (op basis van deze prijslijst) € 30 € 30 € 30 € 30
Boekingskosten maatwerk € 100 € 100 € 100 € 100
Verzekeringen huurfiets (kijk uw eigen verzekering erop na!) 1,92 pppdag (€ 50 eigen risico per gebeurtenis)
Verzekering huurfiets 3,27 pppdag (geen eigen risico)

 

Extra nacht(en) Praag en Dresden in 3- of 4-sterren hotel op aanvraag. Prijs afhankelijk van ligging en klasse, keuze uit verschillende hotels. 

 

Transfers:

Transfer Dresden – Praag voor 1 – 2 personen: € 60 pp, voor 3 – 4 personen: € 55 pp, voor 5 + personen: € 45 pp.
(Transfer met trein en fietsen is niet aan te raden, omdat er maar heel weinig fietsplaatsen per trein zijn en die lang van tevoren volgeboekt zijn. Treinticket zonder fietsen: ca. € 33)
Transfer vliegveld/station naar uw hotel in Praag (met of zonder fietsen) voor 1 – 2 pers. € 32 per groep, 3 – 6 pers. € 45 per groep.

 

City Bike Tour:

Met eigen fiets: € 35 per persoon. Gezinstarief met eigen fietsen maximaal € 100.
Met huurfiets: € 40 per persoon. Bij meer dan 4 personen: € 35 per persoon. Gezinstarief met huurfietsen maximaal € 125.
Met e-bike: € 50 per persoon.

 

Nieuwsbrief ontvangen? 
E-mail:
Naam:
 
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld

Bezoek ons op Facebook

Contactgegevens

Mozaïek Reizen
Holthuizerdreef 78
6852 JD Huissen

tel. 026-3256555
e-mail: info@mozaiekreizen.nl