Fietsvakantie van Praag naar Dresden – Elberadweg

Fietsen langs het mooiste deel van de Elbe

Fietsen van Praag naar Dresden langs de Elbe (Elberadweg, deel 1a) is een schitterende fietsvakantie met vele hoogtepunten. Dit deel wordt zelfs gezien als het mooiste deel van de Elbe. Na een verkenning van de magische stad Praag, volgt u op deze fietsvakantie de eeuwenoude handelsroute tussen Praag en Dresden langs de rivieren Moldau en Elbe. Daarbij fietst u door een prachtig landschap vol pittoreske steden zoals het kleine Boheemse wijnstadje Melník en de eens trotse Hussietenstad Litomerice. Vlakbij het opvallende Renaissance kasteel in Nelahozeves en brengt u een bezoek aan Theresienstadt, concentratiekamp in WO II. Fietsen van Praag naar Dresden betekent ook een bezoek aan het unieke Boheemse en Saksische Zwitserland (Nationaal Park), met zijn hoge, bizarre rotsformaties waar de Elbe zich in fraaie meanders een weg zoekt richting Dresden. 

Bij deze fietsreis overnacht u in Bad Schandau i.p.v. in Pirna. Bad Schandau heeft een idyllische ligging in het Nationaal Park Sächsische Schweiz. 

Tip: U kunt bij ons de hele Elberadweg vanaf de bron tot aan de Noordzee boeken in 4 delen: Van de bron – Praag, Praag – Dresden, Dresden – Magdeburg en Magdeburg – Cuxhaven

Hoogtepunten fietsen Praag - Dresden

Foto's van deze fietsvakantie

Route van deze fietsvakantie

Van dag tot dag - Fietsen van Praag naar Dresden (Elberadweg)

Tip 1: U kunt ervoor kiezen om de 2 delen van de Elberadweg in Tsjechië in één keer achter elkaar fietsen: u fietst van de bron van de Elbe naar Praag en aansluitend fietst u dan van Praag naar Dresden. Hetzelfde geldt voor Praag - Dresden en Dresden - Magdeburg. 

Tip 2: U kunt ervoor kiezen om de 2 delen van de Elberadweg in Tsjechië direct langs de rivier te fietsen, zonder Praag aan te doen (mocht u deze stad al eerder bezocht hebben). 

Dag 1 – Aankomst in Praag

U begint deze fietsreis in de hoofdstad Praag, het “Parijs van het Oosten”, de “Gouden Stad” aan de Moldau. Praag moet je gezien en beleefd hebben.

Overnachting in Praag

Dag 2 – Verkennen Praag

Vandaag heeft u de tijd om Praag te verkennen. Met de Karelsbrug en de John Lennonwall, het eeuwenoude Joodse kerkhof en het Oude Stadsplein met zijn astronomisch uurwerk, met Kampa Island, de Petrinheuvel en de hoog boven de stad uittorende Praagse Burcht. Grote delen van de stad vallen onder UNESCO-bescherming. U kunt bij ons een begeleide introductietour op de fiets door Praag boeken, waarbij u in korte tijd veel van de stad ziet, en niet alleen de bezienswaardigheden die u in de toeristengidsen tegenkomt. Onze gidsen zijn geschoold in de oude én recente geschiedenis van Tsjechië en zullen u daar onderweg kennis mee laten maken. Een prachtige inleiding voor uw korte of langere verblijf in Praag. Al jaren een groot succes! Zie voor meer informatie onder het kopje “Reisdetails”.

Overnachting in Praag

Dag 3 – Praag – Melnik

Afstand: ca. 50 km

U fietst vandaag via een mooie route naar het hart van het Boheemse wijngebied, de stad Melník. De Moldau snijdt hier door het landschap waardoor interessante rotsvormingen en diepe dalen gevormd zijn. Hoogtepunten zijn de bezoeken aan de kastelen in Nelahozeves (met vlakbij het geboortehuis van de beroemde componist Antonín Dvorák ) en Veltrusy. In het wijnstadje Melník, gelegen boven de samenvloeiing van de Moldau en de Elbe, kunt u deze eerste fietsdag met een goed glas Boheemse wijn beëindigen.

Overnachting in Melnik

Dag 4 – Melnik – Litomerice

Afstand: ca. 50 km

De tocht van vandaag leidt u door een van de vruchtbaarste gebieden van Tsjechië, waar de Elbe door de samenvloeiing met de Moldau breder en kalmer is geworden. In Roudnice nad Labem kunt u in de manege van het kasteel een galerie met moderne kunst bezoeken.  Het is een goede plek voor de lunch. Indrukwekkend hoogtepunt van de dag is zeker een bezoek aan de 18de eeuwse vesting Terezin, in WOII beter bekend als concentratiekamp Theresienstadt, nu een museum ter nagedachtenis aan deze duistere periode in de geschiedenis. Uw eindbestemming van deze dag is de vriendelijke, en sfeervolle stad Litomerice met zijn pastelkleurige Gotische, Barokke en Renaissance gevels. In Litomerice moet u beslist gaan eten in Radnicni Sklipek, met zijn 366 m (!) onderaardse, middeleeuwse gewelven. Een gezellige afsluiting van een indrukwekkende dag.

Overnachting in Litomerice

Dag 5 – Litomerice – Decin

Afstand: ca. 50 km

Vandaag verkent u het romantische landschap van het Boheemse Middelgebergte. Kenmerkend zijn de kegelvormige, vulkanische heuvels en een enorme biodiversiteit. Hoewel dit gebied dus zeer heuvelachtig is, volgt u gemakkelijk fietsend het hier smalle Elbedal stroomafwaarts, waarbij u langs interessante ruïnes komt. Het Strekov Kasteel, dat bovenop een 100 m hoge steile rotspunt staat, is een van de meest romantische kastelen in Tsjechië. Na een uitdagende beklimming wordt u beloond met een fantastisch uitzicht én met een gezellig restaurant in de burchtsmederij. Het eindpunt van de dag is de Noordelijke poort van de Tsjechische Republiek: de stad Decin, laagst gelegen stad van Tsjechië en dat hebben ze geweten. De regelmatige Elbeoverstromingen laten nog steeds zien wie er hier de baas is. Aanvankelijk een rokerige havenstad met een enorm kasteel met een roerig militair verleden tot in de stalinistische tijd toe. Tegenwoordig verdient Decin een bezoek, vanwege de renovatie van het enorme kasteel en de historische binnenstad er vlakbij.

Overnachting in Decin

Dag 6 – Decin – Nationaal Park Tsjechisch-Saksisch Zwitserland 

Afstand: ca. 25 km

Vandaag fietst u door het hart van het Nationale Park Tsjechisch-Saksisch Zwitserland, in Duitsland ook bekend als Elbsandsteingebirge. Deze streek met haar mooie natuur met rotsvormingen, passen, uitzichttorens, plateaubergen en diepe gorges is bij uitstek geschikt voor wandelaars. U fietst vandaag in verhouding tot de andere dagen een kortere etappe, zodat u genoeg tijd heeft om te genieten van dit prachtige Nationaal Park. Het grensplaatsje Hrensko is een leuke plek voor een lunchstop. Van daaruit kunt u diverse prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de Pravcicka Poort, met 16 m hoogte en 26 m breedte de grootste natuurlijke, door watererosie ontstane zandstenen brug van Europa. Er is een restaurant onder gehuisvest. Een kortere wandeling naar de gorges van de Kamenice rivier is ook al schitterend. Ondanks dat dit het laagste punt van de Tsjechische republiek is, waant u zich continu in de bergen. U overnacht even verderop in Bad Schandau, een van de mooiste Duitse toeristenplaatsjes prachtig gelegen in het Nationaal Park. Vanuit Bad Schandau kunt ook mooie wandelingen maken. 

Overnachting in Bad Schandau

Dag 7 – Nationaal Park Tsjechisch-Saksisch Zwitserland  – Dresden

Afstand: ca. 40 km
Vandaag is volgepakt met historische bezienswaardigheden! ’s Morgens kunt u eventueel eerst nog vanuit Bad Schandau een historische tramrit maken door het Kirnitzschtal en dan bergop naar de Lichtenhain Waterval, langs vele schitterende vergezichten. Daarna fietst u deze dag verder langs de Elbe richting Dresden langs vele historische bezienswaardigheden: de griezelig uitziende enorme vesting Königstein (“de Saksische Bastille”) en de Basteibrug, een 76 m lange rotsbrug van zandsteen bij Rathen liggen nog in het bergland. Bij Pirna komt u dan de Elbevallei binnen, een synthese van natuur, architectuur en cultuurlandschappen. De oevers van de Elbe zijn bekleed met Renaissance forten en  18e en 19e eeuwse villa´s, terwijl paleizen en tuinen naadloos aansluiten op het met wijnranken omlijste landschap. Karl Maria von Weber en Richard Wagner componeerden er. Als u de eindbestemming van deze tour nadert ziet u al het prachtige panorama op de oude UNESCO-stad Dresden

Overnachting in Dresden

Dag 8 – Einde van uw fietsvakantie 

Na het ontbijt, eindigt uw fietsreis. U vertrekt vandaag naar huis of u kunt uw vakantie verlengen. Wij helpen u graag bij het verlengen van uw vakantie met een of meer dagen. Ons advies is om in ieder geval 1 extra nacht in Dresden te blijven. U heeft dan 1 volle dag de tijd om erop uit te trekken.

Bezoek in Dresden natuurlijk het Zwinger Paleis, de Semper Oper en de Frauenkirche. Geniet van het uitzicht vanaf de Brühlsche Terrasse en van de moderne kunst in het Albertinum. Bezichtig het slot en park Pillnitz (zomerresidentie van de Saksische Hertogen). Maar vergeet ook niet de kleinere juweeltjes, zoals het Schillerhuisje, waar Schiller zijn Ode an der Freude zou hebben geschreven en de Pfunds Molkerei, de mooiste zuivelwinkel ter wereld. Als u van kunst houdt, mag u de Kunsthofpassage in de Äußeren Neustadt eigenlijk niet missen. Dresden, “Florence aan de Elbe” (Elbflorenz was haar 18e eeuwse bijnaam, vanwege de vele barok en rococo architectuur), is dan ook beslist een of twee extra nachten waard.

Reisdetails - Fietsen Praag -Dresden langs de Elbe (Elberadweg)

Inbegrepen 

  • Persoonlijke pretourmeeting in Praag
  • Overnachtingen A-klasse: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels, in de 3*+ hotels krijgt u een upgrade kamer. Hotels liggen in de centra van plaatsen. 
  • Overnachtingen B-klasse: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels in de centra van plaatsen of op loopafstand van het centrum. In Praag een hotel met een snelle verbinding naar het centrum of tegen meerprijs een hotel in het historisch centrum. 
  • Bagagevervoer (indien geboekt)
  • Verzorging op basis van logies ontbijt
  • Een Nederlandstalige routebeschrijving met routekaarten
  • GPX-bestanden voor op uw GPS of navigatie app op de mobiele telefoon
  • Uitgebreide Nederlandstalige reisbescheiden met o.a. vooraf informatie en toeristische tips
  • Een vangnet in de vorm van 24-uurs telefonische ondersteuning en indien nodig daadwerkelijke hulp ter plaatse
  • Let op: eventuele toeristenbelasting is niet inbegrepen in de prijs

Extra opties

  • Halfpension (5x diner, exclusief Praag).
  • Huurfietsen (alleen mogelijk bij bagagevervoer):
   • Trekkingfiets met 24 of 27 versnellingen - incl. fietshelm, stuurtas en 1 x zijtas
   • Gravelbike - incl. fietshelm, kaartenhouder en 1 x zijtas (extra stabiele, comfortabele en snelle fiets voor op onverharde paden. Qua model een combinatie tussen een racefiets en een mountainbike)
   • Elektrische fiets met een lage instap - incl. fietshelm, kaartenhouder en 1 x zijtas.
  • Transfer van vliegveld of treinstation Praag naar uw eerste hotel
  • Extra nachten in Praag, Dresden of in de overnachtingsplaatsen onderweg
  • Transfer van Dresden terug naar Praag
  • Begeleide introductie fietstour door Praag van 4 – 5 uur (dit is al jaren een succes!)
  • Overige wensen kunt u aan ons doorgeven en wij gaan voor u kijken naar de mogelijkheden

Parkeren

U kunt in Praag of in Dresden parkeren. In Dresden kunt u parkeren in een parkeergarage voor ca. € 7,50 per dag. In Praag kunt u uw auto parkeren in de garage van onze lokale partner voor € 10 per dag (op aanvraag vanwege beperkte plekken, bij boeking reserveren), onze lokale partner brengt u daarna gratis terug naar uw hotel in Praag. Andere optie is in een openbare parkeergarage voor ca. € 12 per dag of op een P+R parkeerplaats aan de rand van Praag voor ca. € 5 per dag. 

Hoe komt u er met het openbaar vervoer?

Er gaan vluchten naar Praag en terug vanuit Dresden, maar Praag en Dresden zijn ook goed te bereiken per dagtrein. Vanuit klimaatoogpunt is de trein de beste optie. 

Elberadweg Bron - Praag en Praag - Dresden achter elkaar fietsen

  • Wilt u de beide routes achter elkaar fietsen, dan kan dat bij ons ook goed. Veel fietsers boeken deze combinatietour. 
  • U kunt ook de Elberadweg van de bron naar Dresden fietsen, zonder Praag aan te doen. U fietst dan van Nymburk naar Melník. Prijs is op aanvraag, u kunt hiervoor een offerte aanvragen.
  • Parkeren is in Dresden mogelijk voor ca. € 7,50 per dag en wij kunnen voor u een transfer verzorgen van Dresden naar Spindleruv Mlyn.

Begeleide fietstocht door Praag

Blijft u één of enkele dagen in Praag, dan is er een leuke manier om in korte tijd heel veel van de stad te zien, namelijk onze begeleide fietstocht door Praag. Dit is een unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrondinformatie en leuke insider tips. Mozaïek Reizen heeft een eigen, toegewijde gids en deze past de tour aan aan uw mogelijkheden en wensen. De gids zelf spreekt Engels (desgewenst Duits) en u bent ca. 4  - 5 uur onderweg. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. De tour eindigt op een terrasje met een drankje en hapje. Praag is een doolhof voor fietsers, echt niet te doen. Maar met onze gids komt u via allerlei kleine steegjes, trappetjes en stoepen niet alleen op de bekende plaatsen, maar ook op plekken, die u niet in de toeristengidsen vindt, maar die heel speciaal zijn of een grote betekenis hebben. Voor deze City Bike Tour krijgen we alleen maar complimenten: avontuurlijk, spannend, veelzijdig, excellente gids, etc. Een echte aanrader dus. 

Fietsen Praag - Dresden langs de Elbe (Elberadweg), voor wie?

Moeilijkheidsgraad: 1

Fietsen van Praag naar Dresden (Elberadweg, deel 1a volgens de Bikeline) is de gemakkelijkste fietsvakantie die wij aanbieden in Tsjechië. Dit traject van de Elberadweg is geschikt voor recreatieve fietsers van alle leeftijden met een normale gezondheid en zelfs prima te doen door 65+-ers. Deze reis volgt namelijk voor 90% de rivierdalen van Vltava (Moldau) en Labe (Elbe) naar Dresden. Slechts op de eerste fietsdag komt u een lichte klim tegen. Er is ook een dag ingepland waarop u maar 25 km fietst. U heeft daardoor genoeg tijd om naast het fietsen die dag eventueel een boottocht of wandeling in het prachtige Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland te maken. Kortom u verkent Tsjechië tijdens deze fietsreis op een ontspannen manier.

Wilt u met uw kinderen gaan fietsen, kijk dan naar onze fietsvakantie met kinderen van Praag naar Dresden.

Ervaringen - Fietsen van Praag naar Dresden (Elberadweg)

Mogelijke beoordeling: 1 (slecht), 2 (onvoldoende), 3 (gemiddeld), 4 (goed), 5 (top)

Algemeen oordeel: -
“Dank je wel voor de geweldige reis en de goede service"
Adrie en Hetty, september 2022 (combinatiereis Elbe bron - Praag - Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Wederom prima verzorgd. Kutna Hora was prachtig!"
Mevr. Berends, september 2022 (combinatiereis Elbe bron - Praag - Dresden)

Algemeen oordeel: 4
“Alles snel geregeld en heel goed verzorgd. Heel uitgebreid informatiepakket. We vonden eigenlijk alle plaatsen de moeite waard. Misschien, naast Praag en Dresden, Decin nog het meest. Het was ook onze eerste vakantie in Tsjechië, we waren blij verrast van de toegankelijkheid, vele mooie kasteeltjes, het lekkere eten. Fijn vakantieland!"
Familie De Lange, augustus 2022

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed en betrouwbaar, geen enkele wanklank. Bedankt en wie weet tot ziens."
Mevr. Van Elk, augustus 2022 (combinatiereis Elbe bron - Praag - Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Prima, zou jullie zeker aanbevelen. Fijn ook alle tips in de documentatie, héél compleet
Dhr. Kalsbeek, juni 2022 (combinatiereis Elbe bron - Praag - Dresden)

Algemeen oordeel: 5
“Mozaïek Reizen maakt volledig waar wat ze bieden. Een goede en tijdige communicatie in het voortraject en heel plezierig contact. We zijn heel tevreden en raden en het anderen aan!
Familie Van Manen en Bloemberg, augustus 2021

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed, altijd correct en op tijd antwoord op een mail. Zorgt goed voor de klant. Ook een pluim voor Lukas in Tsjechië die heel vriendelijk en open minded was. Hij heeft alle praktische modaliteiten goed uitgelegd. We zijn zeker van plan om jullie reisorganisatie aan te bevelen aan potentiële fietsreizigers. We hopen in de toekomst nog eens beroep te doen op jullie."
Groep Derycke, juli 2021

Algemeen oordeel: 5
“Persoonlijk, maatwerk, goed georganiseerd met aandacht voor wensen en meedenken
Mevr. Van Cromvoirt, augustus 2020 (maatwerkreis Praag - Dresden - Berlijn)

Algemeen oordeel: 4
“Prettig en persoonlijk"
Dhr. Van Beek, juli 2020

Fietsen van Praag naar Dresden (2019)

Algemeen oordeel: 4
“Fijne organisatie die graag de mensen een fijne vakantie biedt. Ondanks onze late boeking is het u toch gelukt om ons een fantastische fietstocht aan te bieden.”
Mevr. Frederix, augustus 2019

Algemeen oordeel: 5
“Prima reis, goed georganiseerd met zeer duidelijke en complete uitleg
Dhr. Van den Berg, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Goed en betrouwbaar georganiseerd”
Dhr. Hecker, augustus 2019

Algemeen oordeel: 4
“Reis waar veel zorg aan besteed is”
Dhr. Jansen, augustus 2019

Algemeen oordeel: 5
“Toffe ervaring, voor herhaling vatbaar!”
Anoniem, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Wij hebben een prachtige vakantie gehad. Mooi weer, mooie routes en prima hotels, dus wat wil je nog meer”
Dhr. Kloppenburg, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Goed”
Mevr. Hamminga, juni 2019

Combinatiereis bron Elbe - Praag en Praag – Dresden (2019)

Algemeen oordeel: 5
“Een zeer goede ervaring in alle opzichten. Dank jullie wel voor het meehelpen van het welslagen van onze fietsvakantie. Mozaïek Reizen is echt een aanrader!
Dhr. Van de Nes, augustus 2019 (maatwerkreis Bron Elbe - Praag - Dresden - Berlijn)

Algemeen oordeel: 5
“Goede ervaring. Grondig voorbereid door de organisatie overvloedige info. Leuke plekjes.
Mevr. Janssens, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Zeer verzorgd, goede begeleiding, planning, routebeschrijving. Prettig contact bij boeking. Reis volgens wens aangepast.
Mevr. Jonasse, juli 2019

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed georganiseerd, mooie natuur, goede fietsafstanden, goede routes en materiaal. Kortom top!
Mevr. Kruithof, juni 2019

Praag - Dresden (2018)

Algemeen oordeel: 5
“Erg prettig, voor herhaling vatbaar
Dhr. Van Bommel, augustus 2018

Algemeen oordeel: 5
“Met twee zussen heerlijk gefietst van Praag naar Dresden langs de Moldau en de Elbe. Dankzij de goede voorbereiding van Mozaïek Reizen erg genoten van alle plaatsjes en natuur onderweg. Ook prettige en comfortabele overnachtingen in mooie hotels en pensions.”
Mevr. Meijer-Kampschoër, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Na 3 dagen drukke stad (Praag), heerlijk gefietst. Het was wel warm, maar dat was overal zo. Leuke route.” 
Dhr. Vredeveld, augustus 2018

Algemeen oordeel: 5
“Prima. Info voorafgaande aan boeking, instructies 1e dag, bagagetransport en flexibiliteit allemaal goed.” 
Dhr. Van Westenbrugge, augustus 2018

Algemeen oordeel: 4
“Prima!
Dhr. Bos, augustus 2018

Algemeen oordeel: 5
“Geweldige ervaring. Perfect geregeld. Prima hotels op schitterende locaties.
Dhr. De Mooij, juli 2018

Algemeen oordeel: 4
“Goed. We zijn zeer tevreden. Goede organisatie, goede bewegwijzering, mooie tocht.
Vriens groep, juni 2018

Algemeen oordeel: 4
“Goed. Persoonlijk. Indrukwekkende natuurschoon gedurende de hele rit!
Dhr. Van den Hoonaard, april 2018

Combinatiereis bron Elbe - Praag en Praag – Dresden (2018)

Algemeen oordeel: 5
Genoten van het nog pure Tsjechië. Vooral van de mooie natuur en prachtige fietsroutes. De rivier zien groeien van een stroompje naar een grote rivier. En daarlangs mooie pittoreske stadjes bezocht. Praag en Dresden uitgebreid bekeken met een city-tour tocht. 636 fietskilometers genoten. #TOP
Dhr. en Mevr. Janssen, juli 2018 (maatwerkreis)

Algemeen oordeel: 5
Zorgeloos genieten, ontspannen reizen. De bezienswaardigheden en informatie zijn al uitgezocht. Dank voor alles! Heerlijke vakantie gehad. Ik zal jullie organisatie bij vrienden zeker aanbevelen. 
Anoniem, juni 2018

Combinatiereis Praag - Dresden en Dresden – Berlijn (2018)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief: Wij maakten een fietsreis van Praag naar Berlijn. Het werd een hele mooie reis: gevarieerd, mooi, goed georganiseerd, interessant… wij zijn tevreden over de hele lijn.
Mevr. Vantorre, juli 2018 (maatwerkreis)

Praag – Dresden (2017)

Algemeen oordeel: 5
“Prachtige ervaring/vakantie! City Bike Tour door Michael was top!
Snijders groep, augustus 2017

Algemeen oordeel: 4
“Prima
Dhr. Sprenkels, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Goed georganiseerd
Mevr. Bos, augustus 2017

Algemeen oordeel: 5
“Heel plezierig en uitstekend georganiseerd
Dhr. Bosch, augustus 2017

Algemeen oordeel: 4,5
“In één woord: fantastisch. Een mooie reis wat betreft het landschap. De documentatie: duidelijk en meer dan voldoende om naast het fietsen ook nog iets mee te kunnen doen. Tot in de puntjes verzorgd.
Mevr. Heidema, juli 2017

Algemeen oordeel: 4
“Een heel goede ervaring: de moeilijkheidsgraad was prima en wij hebben het als een fijne vakantie ervaren.
Dhr. Everts, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Heel tevreden
Dhr. Watelle, juli 2017

Algemeen oordeel: 5
“Met veel zorg samengesteld, beetje avontuurlijk met af en toe wat spoorzoeken: Héérlijk om te doen.
Van den Berg groep, juni 2017

Algemeen oordeel: 4
“Het nationaal park en de natuur heeft de meeste indruk gemaakt.
De Vylder groep, mei 2017

Algemeen oordeel: 5
“Top
Mevr. Hollak, april 2017

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed georganiseerde en mooie reis
Dhr. Straver, april 2017

Combinatiereis bron Elbe - Praag en Praag – Dresden (2017)

Algemeen oordeel: 4
“Betrouwbaar, goed georganiseerd, veel informatie en een goede service”
Mevr. Engels- Hoogewoning, juni 2017

Algemeen oordeel: 4
“Een pittige tocht. Erg mooi!”
Dhr. Wassenaar, juni 2017

Elberoute deel 2, Praag – Dresden (2016)

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed, kleinschalig maar professioneel.
Familie Horemans, juli 2016

Algemeen oordeel: 5
“Zeer goed.”
Dhr. Jonker, juni 2016

Algemeen oordeel: 4
Goed, prima! Geweldige reis. Gezellige informatieve jongeman als chauffeur van Dresden naar Praag!
Familie Hooreman, juni 2016

Algemeen oordeel: 5
“Prettig, korte lijnen met Lukas. Correcte afhandeling bij een probleem met het bagagevervoer.”
Familie Geschiere, juni 2016

Algemeen oordeel: 4
“Goede organisatie met rugsteuntje ter plaatse.
Familie Oudesluijs, juni 2016

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed. Heel goede informatie en service. Had snelle en vriendelijke respons van Lukas: toen één van onze fietssleutels per ongeluk met het bagagevervoer mee was gegaan, waren ze binnen 15 minuten terug met de sleutel.”
Familie Van Herzeele, mei 2016

Combinatiereis bron Elbe - Praag en Praag – Dresden (2016)
Algemeen oordeel: 5
“Veel mooier dan verwacht en zeker voor herhaling vatbaar!!
Familie Blankwater, juli 2016

Algemeen oordeel: 4
“Prettig, goed geregeld / georganiseerd.
Familie Koks, juli 2016

Praag – Dresden (2015)

Algemeen oordeel: 5
“Prima, geen klachten, prachtige route.”
Familie Sommer, juli 2015

Algemeen oordeel: 4
“Goede reis. Mooi. Wat kleine foutjes in de dagbeschrijving, links i.p.v. rechts. De route was goed, niet moeilijk. Dit m.u.v. de klim op de eerste dag bij Klecany, en omhoog naar het op een heuvel gelegen Melnik. Fietsdag naar Bad Schandau: mooie route en prachtige wandeling.”
Familie Wijffels, mei 2015

Combinatiereis bron Elbe - Praag en Praag – Dresden (2015)
Algemeen oordeel: 5
“Prima vlotte service bij vragen. Alles goed geregeld. Fijne voorstellen die zelf zoeken overbodig maken. De tour was iets lastiger als gedacht. Wij stopten vaak voor foto’s en iets bekijken en dan kom je op het eind soms in tijdnood.”
Fam. Schütz, augustus 2015

Praag – Dresden (2014)

Algemeen oordeel: 4
“Prima.”
Family Van der Poel, oktober 2014

Algemeen oordeel: 4
“Leuke en afwisselende tour.”
Familie Deij, september 2014

Algemeen oordeel: 5
“Professioneel, persoonlijk en origineel. Zeer mooie fietstocht met telkens mooie eindpunten. Zeer comfortabele hotels met uitgebreid en lekker ontbijt. Extra dag in Praag en Dresden is zeker aan te bevelen en de City Bike Tour met Lukas is eigenlijk een must!Voor de hotelkeuze in Bad Schandau zou ik kiezen voor een hotel op de andere oever dus in Bad Schandau.” (noot Mozaïek: bij beschikbaarheid kiezen we altijd voor een hotel in Bad Schandau zelf)
Dhr. Van Laere, mei 2014

Algemeen oordeel: 5
“Een mooie ervaring. We hebben genoten.”
Fam. Janssen, juli 2014

Algemeen oordeel: 5
“We vonden het een hele mooie en goed verzorgde reis. Wij zouden met alle plezier deze reis nogmaals willen boeken.
We hebben bij aanvang van de reis de auto in Dresden geparkeerd bij ons overnachtingshotel. Daarna hebben we de tram (kaartjes bij de hotelreceptie) genomen naar het station. Met de trein naar Praag gereisd en vervolgens met de metro naar het hotel. Dat was heel goed mogelijk en is ook goed gegaan.”
Familie Vervoort, juli 2014

Algemeen oordeel: 5
“Het was een prima vakantie!! Leuk om iedere dag weer iets nieuws te zien.
De omgeving van Hrensko en Bad Schandau hebben de meeste indruk gemaakt. Ook mooi om te wandelen!”
Fam. Van der Weide, juli 2014

Algemeen oordeel: 4
“Zeer goed”
Fam. Gijsemans, juli 2014

Algemeen oordeel: 5
“Heel goed. Aardige, gedreven mensen.”
Fam. Verschoore, juli 2014

Algemeen oordeel: 4
“8+”
Fam. De Vries, 2014

Algemeen oordeel: 5
“Goed samenwerkingsverband, sympathiek, goed maatwerk. Bedankt voor de leuke reis en de geweldige kennismaking met Tsjechië. Wij hebben nog vaak aan Vitek teruggedacht met zijn enthousiaste en sympathieke verhaal. De hoteleigenaar in Melnik was een schat en de eigenaresse van het pension in Litomerice was ook lief en vrolijk. Leuk ook om een welkomstkaartje te vinden bij thuiskomst.”
Fam. Winkel, april 2014

Combinatiereis bron Elbe - Praag en Praag – Dresden (2014)
Algemeen oordeel: 4
“Onbezorgd fietsen. Veelvoud van mooie oude stadjes op korte afstand van elkaar.”
Fam. Bol, augustus 2014

Praag – Dresden (2013)

Algemeen oordeel: 4
“Wij vonden het een prachtige, goed verzorgde route.
De eerste kennismaking op maandag met Lukas was prima. Na de inleiding heeft hij ons de stad Praag laten zien op de fiets (City Bike Tour). Zelf hadden we de dag ervoor al een aantal dingen in Praag bekeken. Het leuke van zijn rondleiding was dat hij niet alleen de highlights van Praag liet zien, iets wat je als toerist snel geneigd bent te doen. Maar hij gaf zijn eigen invulling aan het laten zien van de stad Praag. Veel gebouwen kende hij qua bouwstijl, waar wij zelfs niets van af wisten. Maar hij gaf ook toelichtingen op dingen die hij belangrijk vond. Zo vond ik het uitzicht op de stad erg mooi en zeker toen we aan de andere kant van de stad stonden. Zo kreeg je een idee hoe enorm groot Praag is. Ook het feit dat hij veel kon vertellen over beelden die in de stad staan en gebeurtenissen van voor het vallen van de “muur” vonden wij bijzonder interessant. Toen we terug waren bleek dat we al drie uur onderweg waren geweest en we hebben ons geen moment verveeld. Het was een goede keuze dat we de fietsen van jullie organisatie hebben gehuurd. We kwamen er achter dat deze TREK-fietsen(mountainbike-achtig) beter bestand waren tegen de wegen in Tsjechië dan onze sportfietsen.”
Fam. Van de Pol, juli 2013

Algemeen oordeel: 4
“Zeer positief! De reis was voor ons een fantastische ervaring. Het is de perfecte combinatie van sport, cultuur, natuur en ontspanning.”
Fam. De Troyer, mei 2013

Algemeen oordeel: 5
“Zeer positief. Persoonlijke benadering en hulp ter plaatse.”
Mevr. Van der Zwart, juli 2013

Combinatiereis bron Elbe - Praag en Praag – Dresden (2013)
Algemeen oordeel: 4
“Plezierig en betrouwbaar.”
Truus en Henk van den Berg, juli 2013

Algemeen oordeel: 5
“Maatwerk, zorgvuldig, degelijk”
Fam. Simon, juli 2013

Algemeen oordeel: 5
“Bijzonder verrassend. Veel gezien, mooi land, vriendelijke mensen die ons weer het goede pad hebben gewezen (toen wij verkeerd gereden waren). Best avontuurlijk, nooit saai. Twee routes achter elkaar toch wel vermoeiend, vooral als je ook nog iets wil bezichtigen. De fietsen vonden wij prima, gemakkelijk schakelen en licht.
Elbebron-Praag: Wij zijn slecht in kaart lezen dat voorop gesteld. Bewegwijzering is niet overal zo goed, zeker niet in vergelijking met Nederland. Ook de te fietsen route niet. Al is er veel verkeerd gegaan, wij vonden het een bijzondere ervaring om in Tsjechië te fietsen. Het is een mooi land qua natuur en cultuur. Wil je meer zien onderweg, las dan extra dagen in, want fietsen en bezichtigen op één dag is bijna niet te doen. Bewoners zijn hulpvaardig en vriendelijk, al moet je ze wel staande houden, anders loopt men liever door. Wat ons het meest heeft verbaasd: we hebben geen claxon gehoord al deze dagen, automobilisten zijn waarschijnlijk geduldiger dan in Nederand, wat een verademing! Ben je een doorzetter en hou je van een beetje inspanning, dan is deze tour aan te bevelen.
Praag-Dresden: Elberoute, deel 2 is een stuk makkelijker dan Elberoute, deel 1. Wel minder avontuurlijk. Het kaart lezen ging ons beter af, meer de detailkaartjes gebruikt. Twee routes achter elkaar is misschien iets teveel van het goede, dan kun je misschien beter één route doen, zeker als je nog wilt wandelen en wat cultuur wilt snuiven. Wij zijn 17 dagen onderweg geweest.”

Familie Vermeulen, juli 2013

Algemeen oordeel: 3-4
“Goed. In de basis georganiseerd. Daarbuiten ruimte voor voldoende uitdagingen. Avontuurlijk.
We hebben onze vakantie als heel positief ervaren. Factoren die daarbij een belangrijke rol speelden waren het fantastische weer, de erg prettige locaties en het heerlijke en zeer betaalbare eten. Ondanks dat we gekozen hebben voor een “georganiseerde” reis, vonden we het een avontuurlijke vakantie.
Wij zijn blij dat wij gekozen hebben voor de optie Praag-Dresden, ondanks de recente overstromingen. Het meeste hebben we daarvan gemerkt op de route naar Bad Schandau, in de plaats Hrensko en in Bad Schandau zelf. We hopen dat we als toerist een positieve bijdrage hebben kunnen leveren tot het herstel van de schade, zowel materieel als immaterieel.
Ook het transport van onze bagage is prima verlopen. Het materiaal dat we voor vertrek ontvingen was heel volledig en zag er prima verzorgd uit. Tenslotte hebben we het persoonlijk contact zowel in Nederland als Tsjechië als prettig ervaren.”
Fam. Peters/Van de Berg, juli 2013

Oudere beoordelingen

“Een verrassende, toffe fietsvakantie.”
Fam. Danneels, augustus 2012

“Prima, goed geregeld, prettig contact.”
Fam. Groen, augustus 2012 (Praag – Dessau maatwerk)

“Heel goed, alles correct, netjes, zeer vriendelijk. De tour was iets meer klimmen dan verwacht. De stad Praag en de City Bike Tour met Lukas hebben het meeste indruk gemaakt.
Wij hebben genoten van deze reis, het was zeer ontspannen met elkaar. Goede aanbieding van jullie. Transfer terug met neef van Lukas was goed voor elkaar.”
Fam. Gaikema en Balk, augustus 2012

“Goed verzorg, ontspannen, leuke tour. Afstanden en moeilijkheid zoals verwacht. De Elbevallei heeft veel indruk gemaakt. Aanbevolen restaurants – Prima! Dresden is een prachtige stad. Wij zullen nog een paar foto’s sturen.”
Fam. Nieuwenhuizen, september 2012

“Voor herhaling vatbaar! Afstanden en moeilijkheid zoals verwacht. Terezin heeft veel indruk gemaakt. Batterijcapaciteit elektrische huur fietsen voor ons te laag. Foto’s worden nog opgestuurd.”
Fam. Maes, september 2012

Prijzen 2023 – Fietsen van Praag naar Dresden (Elberadweg)

Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen!

Termijnen

Aankomst dagelijks mogelijk van 01.04 – 31.10

Bij de volgende data kunnen prijzen afwijken:
Begin mei: 28.04 – 07.05
Periode Hemelvaart en Pinksteren: 18.05 – 21.05 | 26.05 - 29.05

Prijzen per persoon

HotelklasseA-klasseB-klasse
Basisprijs A – Seizoen 1: in 2-pers.kamer met bagagevervoer€ 929€ 699
Basisprijs B – Seizoen 1: in 2-pers. kamer zonder bagagevervoer (alleen mogelijk met eigen fiets)€ 829€ 599
Korting op bagagevervoer bij 4 of meer personen- € 35- € 35
Toeslag 1-pers. kamer€ 269€ 239
Toeslag alleenreizende€ 120€ 120
Toeslag halfpension - 5x diner, exclusief Praag€ 155€ 115
Upgrade naar hotel in historisch centrum Praag (2 nachten)inbegrepen€ 30
Huurfiets€ 80€ 80
Huur gravel bike€ 110€ 110
Huur e-bike€ 155€ 155
Extra dag huurfiets onderweggratisgratis
Extra dag gravel bike onderweg€ 15€ 15
Extra dag e-bike onderweg€ 20€ 20
Bustransfer Dresden – Praag incl. eigen fiets (1 – 3 p.), per groep€ 180€ 180
Bustransfer Dresden – Praag incl. eigen fiets (4 – 8 p.), per groep€ 250€ 250
Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.€ 38€ 38
Transfer vliegveld <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.€ 48€ 48
Transfer station <=> hotel Praag, per groep 1 – 3 pers.€ 33€ 33
Transfer station <=> hotel Praag, per groep 4 – 8 pers.€ 38€ 38
Boekingskosten standaard, per boeking€ 30€  30
Boekingskosten specialistisch maatwerk, per boeking€ 100€ 100

Hotels

Hotelklasse A: zorgvuldig uitgezochte 4* en 3*+ hotels, in de 3*+ hotels krijgt u een upgrade kamer. De hotels liggen in de centra van plaatsen.

Hotelklasse B: zorgvuldig uitgezochte 3* hotels in de centra van plaatsen of op loopafstand van het centrum. In Praag een hotel met een snelle verbinding naar het centrum of tegen meerprijs een hotel in het historisch centrum.

Prijzen extra nachten p.p.

PlaatsA-klasse hotel - 2-pers. kamer / 1-pers. kamerB-klasse hotel - 2-pers. kamer / 1-pers. kamer
Praag€ 70 / € 109€ 60 / € 99
Dresden€ 85 / € 145€ 65 / € 97
Overige plaatsenop aanvraagop aanvraag

Prijzen City Bike Tour Praag

Unieke, verkennende fietstour langs de highlights van Praag met interessante achtergrond informatie en leuke insider tips. De tour is exclusief voor uw reisgezelschap en u wordt afgehaald van uw hotel door de gids. Tijdens de tour is er onderweg tijd voor een drankje en een hapje (inclusief). Duur van de tour: 4 - 5 uur. Prijs is € 170 (1-4 personen). Vanaf de 5e persoon wordt er € 35 p.p. extra gerekend.

Maatwerk - Fietsen van Praag naar Dresden langs de Elberadweg

Naast onze standaard opties, kunt u ook met uw eigen ideeën komen. Wij leveren graag maatwerk en passen waar mogelijk deze reis naar uw wensen aan. De opties voor maatwerk verschillen per fietsreis. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om advies te krijgen / te overleggen over de mogelijkheden om de fietsreis aan te passen. Voor echt specialistisch maatwerk betaalt u een toeslag op de boekingskosten van € 70. 

Enkele tips voor fietsen van Praag naar Dresden langs de Elberadweg:

  • Een combinatie van de fietsvakantie van de bron van de Elbe naar Praag met fietsen van Praag naar Dresden
  • De Elberadweg van de bron tot aan Dresden kunt u inclusief Praag of direct langs de rivier zonder Praag aan te doen (alleen aan te raden als u deze stad al eens bezocht heeft)
  • Een extra dag fietsen rond Dresden, inclusief kaartmateriaal (bijv. naar Meißen of naar Slot Moritzburg)
  • Verlenging van de Elberoute tot Lutherstadt Wittenberg, Dessau of Magdeburg (Elberadweg, deel 1a en 1b)
  • Dagetappes die afwijken van de standaard 40 – 50 km, bijvoorbeeld 30 km per dag of 70-80 km per dag.

Ook interessant voor u

Dit zeggen onze fietsers

“Alles snel geregeld en heel goed verzorgd. Heel uitgebreid informatiepakket. We vonden eigenlijk alle plaatsen de moeite waard. Misschien, naast Praag en Dresden, Decin nog het meest. Het was ook onze eerste vakantie in Tsjechië, we waren blij verrast van de toegankelijkheid, vele mooie kasteeltjes, het lekkere eten. Fijn vakantieland!

Familie De Lange

augustus 2022
Shopping Basket